Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.541

Rīgā 2001.gada 27.decembrī (prot. Nr.62, 7.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 19.decembra noteikumos Nr.448 "Riteņu transportlīdzekļu un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.pantu

Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 19.decembra noteikumos Nr.448 "Riteņu transportlīdzekļu un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 466./469.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Noteikumi neattiecas uz:

2.1. sniega motocikliem un to sastāvdaļām;

2.2. sporta mopēdiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem, kam veikta homologācija atbilstoši Starptautiskās motociklistu federācijas prasībām un kas ir vai tiks reģistrēti uz Latvijas motosporta federācijas licencētu sportistu vai Latvijas motosporta federācijas biedru (piemēram, sporta kluba) vārda, kā arī minēto transportlīdzekļu sastāvdaļām;

2.3. vieglajiem sporta automobiļiem, kam veikta homologācija atbilstoši Starptautiskās automobiļu federācijas prasībām un kas tiek reģistrēti uz Latvijas automobiļu federācijas licencētu sportistu vai Latvijas automobiļu federācijas biedru (piemēram, sporta kluba) vārda, kā arī minēto automobiļu sastāvdaļām;

2.4. transportlīdzekļiem, kuru pamatfunkcija nav saistīta ar piedalīšanos ceļu satiksmē, un minēto transportlīdzekļu sastāvdaļām;

2.5. transportlīdzekļiem, kuriem ir pastāvīgā reģistrācija Latvijā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai;

2.6. transportlīdzekļiem, kas ievesti Latvijā līdz 1999.gada 30.septembrim;

2.7. transportlīdzekļiem, kuriem iepriekšējā pastāvīgā reģistrācija bijusi ārvalstīs un kuri izgatavoti līdz 2000.gada 31.decembrim;

2.8. transportlīdzekļiem, kas uz laiku ievesti no ārvalstīm;

2.9. transportlīdzekļu sastāvdaļām, kas nav minētas šo noteikumu 1.pielikumā;

2.10. transportlīdzekļu sastāvdaļām, kas tika ievestas Latvijā līdz 2001.gada 31.decembrim;

2.11. lietotām transportlīdzekļu sastāvdaļām."

2. Papildināt 13.punktu ar teikumu šādā redakcijā:

"Šis nosacījums neattiecas uz tipa apstiprinājumiem, ko inspekcija piešķir uz laiku."

3. Izteikt III nodaļu šādā redakcijā:

"III. Tipa apstiprinājumu atzīšanas un reģistrēšanas vispārīgā kārtība

19. Tipa apstiprinājuma atzīšana ir administratīva atbilstības novērtēšanas procedūra, ko veic inspekcija, lai apliecinātu, ka citas valsts sertificēšanas institūcijas piešķirtais tipa apstiprinājums (izsniegtais tipa apstiprinājuma sertifikāts un tam pievienotā dokumentācija) atbilst šo noteikumu prasībām. Transportlīdzekļus, kuriem ir atzīts tipa apstiprinājums, vai to sastāvdaļas var piedāvāt Latvijas tirgū bez papildu atbilstības novērtēšanas procedūru veikšanas.

20. Latvijā tiek atzīti:

20.1. Eiropas Savienības valstīs piešķirtie mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu un vieglo automobiļu tipa apstiprinājumi, ja tipa apstiprinājuma sertifikāts izsniegts saskaņā ar Eiropas Savienībā noteikto kārtību;

20.2. dalībvalstīs piešķirtie transportlīdzekļu sastāvdaļu tipa apstiprinājumi, ja tipa apstiprinājuma sertifikāts izsniegts saskaņā ar attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

21. Eiropas Savienības valstīs izsniegtos mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu un vieglo automobiļu tipa apstiprinājuma sertifikātus reģistrē šādā kārtībā:

21.1. transportlīdzekļa izgatavotājs, importētājs vai izplatītājs iesniedz inspekcijā iesniegumu tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrācijai. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

21.1.1. tipa apstiprinājuma sertifikātu vai tā kopiju;

21.1.2. transportlīdzekļa tipa tehnisko aprakstu;

21.1.3. transportlīdzekļa tipa attēlu vai fotogrāfiju;

21.1.4. testēšanas laboratorijas ziņojumus vai citus dokumentus, kas attiecas uz transportlīdzekļa tipu (pēc izgatavotāja, importētāja vai izplatītāja ieskatiem);

21.1.5. atbilstības sertifikāta paraugu, ar kuru izgatavotājs, importētājs vai izplatītājs apliecina katra konkrētā transportlīdzekļa atbilstību apstiprinātajam tipam;

21.2. inspekcija 10 darbdienu laikā izskata iesniegtos dokumentus un pieņem lēmumu par tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt tipa apstiprinājuma sertifikātu;

21.3. ja nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, lēmumu par tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt tipa apstiprinājuma sertifikātu inspekcija pieņem 10 darbdienu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas un izskatīšanas.

22. Transportlīdzekļu sastāvdaļu tipa apstiprinājuma sertifikātus nereģistrē.

23. Izdevumus par transportlīdzekļa tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrēšanu sedz persona, kas iesniegusi inspekcijā šo noteikumu 21.punktā minētos dokumentus."

4. Papildināt noteikumus ar III.1 nodaļu šādā redakcijā:

"III.1 Transportlīdzekļu individuālā apstiprināšana

23.1 Transportlīdzekļa individuālā apstiprināšana ir administratīvi tehniska atbilstības novērtēšanas procedūra, ko veic sertificēšanas institūcija, lai novērtētu konkrētā transportlīdzekļa atbilstību attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām.

23.2 Transportlīdzekļa individuālo apstiprināšanu var veikt vienā eksemplārā no ārvalstīm ievestam vai arī Latvijā izgatavotam transportlīdzeklim, ja transportlīdzeklis neatbilst Latvijā apstiprinātam transportlīdzekļa tipam vai transportlīdzekļa tipam, kura tipa apstiprinājuma sertifikāts ir reģistrēts inspekcijā.

23.3 Transportlīdzekļa īpašnieks vai tā pilnvarota persona iesniedz inspekcijā iesniegumu transportlīdzekļa individuālai apstiprināšanai. Iesniegumam pievieno:

23.3 1. transportlīdzekļa tehnisko aprakstu;

23.3 2. transportlīdzekļa attēlu vai fotogrāfiju;

23.3 3. transportlīdzekļa pārbaudes protokolu;

23.3 4. testēšanas laboratorijas ziņojumus vai citus dokumentus, kas attiecas uz transportlīdzekļa tipu (pēc inspekcijas pieprasījuma vai izgatavotāja, importētāja vai izplatītāja ieskatiem).

23.4 Inspekcija 10 darbdienu laikā piešķir individuālo apstiprinājumu un izsniedz transportlīdzekļa individuālās apstiprināšanas sertifikātu, ja transportlīdzeklis atbilst iesniegtajam tehniskajam aprakstam un attiecīgo tehnisko normatīvu prasībām."

5. Papildināt noteikumus ar 25.5. un 25.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.5. sporta mopēdiem, motocikliem, tricikliem un kvadricikliem, kā arī vieglajiem sporta automobiļiem, kam nav veikta homologācija atbilstoši Starptautiskās motociklistu federācijas vai Starptautiskās automobiļu federācijas prasībām, bet kuri atbilst attiecīgās sporta organizācijas nolikumam, ja to pamatfunkcija ir saistīta ar piedalīšanos sporta sacensībās un ja tie ir vai tiks reģistrēti uz Latvijas motosporta federācijas vai Latvijas motosporta federācijas licencētu sportistu vārda, kā arī minēto transportlīdzekļu sastāvdaļām;

25.6. motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un vieglajiem automobiļiem, kas ir samontēti Latvijā, izmantojot izgatavotājrūpnīcu montāžas komplektus."

6. Izteikt 29. un 30.punktu šādā redakcijā:

"29. Transportlīdzekļa sastāvdaļu izgatavotājs katras transportlīdzekļa sastāvdaļas atbilstību dalībvalstī apstiprinātajam transportlīdzekļa sastāvdaļas tipam apliecina ar marķējumu, kas sastāv no tipa apstiprinājuma zīmes (2.pielikums), kuru veido tipa apstiprinājuma simbols un valsts kods, un papildu apzīmējumiem atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām. Sastāvdaļas nemarķē, ja atsevišķos tehniskajos normatīvos, saskaņā ar kuriem ir piešķirts sastāvdaļas tipa apstiprinājums, tas nav pieprasīts.

30. Transportlīdzekļu sastāvdaļu izgatavotājs, importētājs vai izplatītājs glabā transportlīdzekļu sastāvdaļu tipa apstiprinājuma dokumentāciju un nodrošina tās pieejamību tirgus uzraudzības institūcijas darbiniekiem pēc viņu pieprasījuma."

7. Izteikt 36., 37., 38. un 39.punktu šādā redakcijā:

"36. Latvijā atļauts piedāvāt tirgū (pārdot, dāvināt, nodot lietošanā pret atlīdzību vai bez tās) vai pastāvīgi reģistrēt transportlīdzekli, ja tam ir derīgs atbilstības sertifikāts, kas apliecina, ka transportlīdzeklis atbilst Latvijā apstiprinātam transportlīdzekļa tipam vai transportlīdzekļa tipam, kura apstiprinājuma sertifikāts ir reģistrēts inspekcijā, kā arī ja tam ir inspekcijā izsniegts individuālas apstiprināšanas sertifikāts.

37. Latvijā atļauts piedāvāt tirgū transportlīdzekļu sastāvdaļas vai sākt to ekspluatāciju, ja attiecīgās sastāvdaļas atbilst dalībvalstī apstiprinātam transportlīdzekļa sastāvdaļu tipam un ir marķētas atbilstoši šo noteikumu 29.punktā noteiktajām prasībām.

38. Ja centrs konstatē, ka tirgū piedāvātie transportlīdzekļi, kam ir atbilstības sertifikāts, vai to sastāvdaļas neatbilst apstiprinātajam vai atzītajam transportlīdzekļa vai tā sastāvdaļu tipam, centrs par to informē inspekciju. Minēto transportlīdzekļu piedāvāšana tirgū, reģistrācija vai ekspluatācija, kā arī transportlīdzekļu sastāvdaļu piedāvāšana tirgū vai ekspluatācija Latvijā var tikt aizliegta līdz neatbilstības novēršanai. Inspekcija 30 darbdienu laikā informē par neatbilstību transportlīdzekļu vai to sastāvdaļu izgatavotāju, importētāju vai izplatītāju.

39. Ja centrs konstatē, ka tirgū piedāvātie transportlīdzekļi, kam ir atbilstības sertifikāts, vai to sastāvdaļas var radīt nopietnus draudus satiksmes drošībai, centrs par to informē inspekciju. Minēto transportlīdzekļu piedāvāšana tirgū, reģistrācija vai ekspluatācija, kā arī transportlīdzekļu sastāvdaļu piedāvāšana tirgū vai ekspluatācija Latvijā ir aizliegta. Inspekcija 30 darbdienu laikā informē par neatbilstību sertificēšanas institūciju, kas piešķīrusi tipa apstiprinājumu."

8. Svītrot 41.punktā vārdus "vai tipa apstiprinājuma sertifikāta reģistrācijas apliecību".

9. Aizstāt 46.punktā vārdu "atzīšanas" ar vārdiem "apstiprinājuma sertifikāta reģistrēšanas".

10. Izteikt 48.punktu šādā redakcijā:

"48. Līdz 2002.gada 31.decembrim transportlīdzekļu atbilstības novērtēšanai var piemērot tehniskos normatīvus, kuros noteikta prasība motora kaitīgo izmešu atbilstībai šo noteikumu 7.punktā minētajam nolīgumam pievienotajos noteikumos noteiktajām "EURO-2" normām."

11. Svītrot 49.punktu.

12. Papildināt noteikumus ar 51.punktu šādā redakcijā:

"51. Noteikumi attiecībā uz Latvijā izgatavotām transportlīdzekļu sastāvdaļām stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri."

13. Izdarīt pielikumā grozījumu un aizstāt vārdu "Pielikums" ar vārdu un skaitli "2.pielikums".

14. Papildināt noteikumus ar 1.pielikumu šādā redakcijā:

"1.pielikums
Ministru kabineta
2000.gada 19.decembra
noteikumiem Nr.448

Obligātajai atbilstības novērtēšanai pakļautās transportlīdzekļu sastāvdaļas

1. Iekšdedzes motori (dzirksteļaizdedzes un kompresijas aizdedzes).

2. Speciālais aprīkojums sašķidrinātās naftas gāzes (SNG) un saspiestās dabas gāzes (SDG) barošanas sistēmām.

3. Izplūdes gāzu trokšņa slāpēšanas ierīces.

4. Atgāzu katalītiskie neitralizētāji.

5. Sēdekļi, to stiprinājumi un pagalvji.

6. Priekšējās, aizmugures un sānu drošības konstrukcijas.

7. Skaņu signālierīces.

8. Atpakaļskata spoguļi.

9. Bremžu loki, kluči un uzlikas.

10. Imobilaizeri un trauksmes signalizācijas ierīces.

11. Drošības jostas un to sistēmas.

12. Bērnu sēdeklīši.

13. Riepas, riepas ar atjaunotu protektoru un pagaidu lietošanas riteņi.

14. Mehāniskās sakabes ierīces un saīsinātās sakabes ierīces.

15. Stikli un to materiāli.

16. Gaismas un gaismas signalizācijas ierīces:

16.1. galvenie lukturi;

16.2. hermetizētie galvenie lukturi;

16.3. galvenie lukturi ar halogēnajām kvēlspuldzēm;

16.4. halogēnie hermetizētie galvenie lukturi;

16.5. gāzu lokizlādes galvenie lukturi;

16.6. miglas lukturi (priekšējie un aizmugures);

16.7. gabarītlukturi un kontūrgaismu lukturi;

16.8. bremzēšanas signāllukturi;

16.9. dienas gaitas lukturi;

16.10. virzienrādītāji (avārijas signalizācijas lukturi);

16.11. aizmugurējās numura zīmes apgaismošanas lukturi;

16.12. atpakaļgaitas lukturi;

16.13. stāvgaismas lukturi;

16.14. kvēlspuldzes;

16.15. gāzu lokizlādes gaismas avoti (lampas);

16.16. atstarotāji.

17. Stikla tīrītāji un apskalotāji.

18. Galveno lukturu stikla tīrītāji un apskalotāji.

19. Pretšļakatu ierīces (dubļusargi).

20. Ātruma ierobežotājierīces.

21. Autobusu interjera materiāli.

22. Aizsargķiveres motociklu un mopēdu vadītājiem un pasažieriem.

23. Avārijas zīmes (trijstūri).

24. Atstarojošās pazīšanas zīmes un atstarojošie materiāli.

25. Tahogrāfi.

26. Bākugunis."

Ministru prezidents A.Bērziņš

Satiksmes ministra vietā -
kultūras ministre K.Pētersone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 19.decembra noteikumos Nr.448 "Riteņu transportlīdzekļu un .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 541Pieņemts: 27.12.2001.Stājas spēkā: 29.12.2001.Zaudē spēku: 01.07.2006.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 188, 28.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
56969
29.12.2001
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"