Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisija

Padomes lēmums Nr. 21/6 Rīgā 2001. gada 30. novembrī

Par "Apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugu reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu, Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 25. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugu reģistrācijas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka ar šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas 1999. gada 18. jūnija rīkojumu Nr. 86 apstiprinātā "Kārtība, kādā reģistrē apdrošināšanas polises".

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

 

 

Apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugu reģistrācijas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugu reģistrācijas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izstrādāti saskaņā ar Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija) reģistrē apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugus vai izmaiņas tajos (tālāk tekstā - polise).

1.3. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

1.4. Lēmumu par polišu reģistrēšanu pieņem Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta direktors.

1.5. Apdrošināšanas polišu reģistru veido šo noteikumu 4.2. punktā noteiktajā kārtībā zīmogoti atzinumi.

2. Apdrošināšanas polišu reģistrācija

2.1. Lai reģistrētu polises, apdrošinātājam jāiesniedz Komisijai:

2.1.1. apdrošinātāja pilnvarotas amatpersonas parakstīts iesniegums polises reģistrācijai, kurā uzskaitīti tam pievienotie dokumenti;

2.1.2. polises, t.sk. pieteikumi un citi pielikumi, kuri ir līguma polises neatņemamas sastāvdaļas, paraugs divos eksemplāros.

2.2. Ja rodas neskaidrības par polises saturu, Komisijai ir tiesības pieprasīt no apdrošinātāja papildu informāciju.

2.3. Komisija izskata iesniegumu polises reģistrācijai un pieņem lēmumu par polises reģistrāciju vai par motivētu atteikumu reģistrēt polisi 14 dienu laikā pēc visu nepieciešamo atbilstoši normatīvo aktu prasībām sagatavoto dokumentu saņemšanas.

2.4. Ja iesnieguma polises reģistrācijai izskatīšanas laikā noteikumu 2.1.2. punktā minētajos dokumentos tiek izdarīti grozījumi, apdrošinātājs attiecīgos precizētos dokumentus nekavējoties iesniedz Komisijai.

2.5. Ja tiek pieņemts lēmums atteikt reģistrēt polisi, Komisija sagatavo Juridiskā un licencēšanas departamenta direktora parakstītu vēstuli, kurā norādīti polises reģistrācijas atteikuma iemesli. Minēto vēstuli izsniedz vai nosūta pa pastu apdrošinātājam, kas iesniedzis iesniegumu polises reģistrācijai, trīs darba dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

2.6. Komisija ir tiesīga atteikt reģistrēt polisi, ja:

2.6.1. polise neatbilst normatīvo aktu prasībām;

2.6.2. no apdrošinātāja, kas iesniedzis iesniegumu polises reģistrācijai, saņemts iesniegums ar lūgumu nereģistrēt polisi.

2.7. Ja ir pieņemts lēmums par atteikumu reģistrēt polisi, tad jaunu iesniegumu polises reģistrācijai var iesniegt pēc trūkumu novēršanas, kuru dēļ reģistrācija tika atteikta.

3. Apdrošināšanas polišu

reģistrācijas anulēšana

3.1. Komisija ir tiesīga anulēt polises reģistrāciju, ja:

3.1.1. konstatēts kāds no šo noteikumu 2.6. punktā minētajiem apstākļiem;

3.1.2. no apdrošinātāja, kas iesniedzis iesniegumu polises reģistrācijai, saņemts iesniegums ar lūgumu anulēt polises reģistrāciju.

4. Ieraksti polišu reģistrā

4.1. Komisijas darbinieki, pamatojoties uz apdrošinātāja iesniegto dokumentu pārbaudes rezultātiem, sagatavo atzinumu par polises reģistrācijas iespējamību.

4.2. Polises reģistrācija tiek veikta, zīmogojot polisi un atzinumu, norādot:

4.2.1. reģistra nosaukumu;

4.2.2. reģistrācijas datumu;

4.2.3. reģistra numuru (pirmie četri cipari ir polises kārtas numurs reģistrā, nākamie divi cipari ir apdrošinātāja kods, pēdējie divi cipari ir licences kods);

4.2.4. Komisijas darbinieka, kurš veic reģistrāciju, parakstu un paraksta atšifrējumu.

4.3. Pēc reģistrācijas viens no polises eksemplāriem tiek glabāts Komisijā, bet otrs eksemplārs tiek izsniegts apdrošinātājam, kurš iesniedzis polisi reģistrācijai.

4.4. Ja polises reģistra ierakstā tiek konstatēta pārrakstīšanās kļūda vai neatbilstība iesniegumam polises reģistrācijai, tad Komisija par konstatēto kļūdu informē apdrošinātāju un nosaka termiņu iebildumu celšanai. Pēc noteiktā termiņa beigām Komisija pieņem lēmumu par ieraksta labošanu.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Apdrošināšanas līgumu (polišu) paraugu reģistrācijas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 21/6Pieņemts: 30.11.2001.Stājas spēkā: 30.11.2001.Zaudē spēku: 29.04.2003.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 181, 13.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
56428
30.11.2001
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"