Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 20/3

Rīgā 2001. gada 23. novembrī

Par "Fondu biržu licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6., 7., 8. un 17. pantu un likuma "Par vērtspapīriem" 30. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt "Fondu biržu licencēšanas noteikumus" (pielikumā).

2. Noteikt, ka "Fondu biržu licencēšanas noteikumi" stājas spēkā 2002. gada 1. janvārī.

3. Noteikt, ka bezpeļņas organizācija akciju sabiedrība "Rīgas Fondu birža" līdz 2002. gada 1. februārim iesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijai šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu 2.1.4. un 2.1.8. punktā noteiktos dokumentus.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J. Brazovskis

Fondu biržu licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Fondu biržu licencēšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izdoti saskaņā ar likumu "Par vērtspapīriem" un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija):

1.2.1. izsniedz licenci fondu biržas darbībai (tālāk tekstā - licence) Latvijas Republikā reģistrētām fondu biržām (tālāk tekstā - fondu biržas);

1.2.2. pārreģistrē licenci fondu biržām.

1.3. Par 1.2.1. punktā minētās licences izsniegšanu fondu biržai pirms licences saņemšanas jāsamaksā valsts nodeva Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā apmērā.

1.4. Komisija pārreģistrē licenci, ja tiek mainīts fondu biržas nosaukums.

1.5. Latvijas Republikā izstrādātie un apstiprinātie dokumenti un to kopijas jānoformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.6. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentiem jābūt legalizētiem, ja vien Latvijas Republikas likumos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

2. Fondu biržas licencēšana

2.1. Lai saņemtu licenci, fondu biržai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. Komisijas priekšsēdētājam adresēts pieteikums par licences saņemšanu, kurā uzskaitīti tam pievienotie dokumenti;

2.1.2. fondu biržas statūtu kopija;

2.1.3. reģistrācijas apliecības kopija;

2.1.4. fondu biržas akcionāru saraksts (1. pielikums), kurā norādīts:

2.1.4.1. fiziskām personām: vārds, uzvārds un personas kods vai pases vai cita personu apliecinoša dokumenta numurs un pilsonība (pavalstniecība),

2.1.4.2. juridiskām personām: nosaukums, juridiskā adrese, reģistrācijas numurs un vieta,

2.1.4.3. katra akcionāra parakstīto akciju kopskaits, t.sk. balsstiesīgo akciju skaits, kopējā akciju nominālvērtība un līdzdalības apmērs procentos no apmaksātā pamatkapitāla;

2.1.5. ziņas par fondu biržas akcionāriem:

2.1.5.1. fiziskām personām - pases vai cita personu apliecinoša dokumenta kopija,

2.1.5.2. juridiskām personām - reģistrācijas dokumentu kopijas;

2.1.6. fondu biržas valdes locekļus raksturojoši dokumenti: paziņojums (2. pielikums) un pases kopija;

2.1.7. ziņas par fondu biržas padomes locekļiem (vārds, uzvārds un personas kods, ja personas koda nav, tad persona norāda citu identifikācijas pazīmi);

2.1.8. fondu biržas iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politiku un procedūru apraksti, kuras ir būtiskas fondu biržas darbībai un kvalitatīvai fondu biržas pakalpojumu sniegšanai, t.i., šādi fondu biržas valdes apstiprināti dokumenti:

2.1.8.1. fondu biržas organizatoriskā struktūra ar skaidri norādītiem padomes un valdes locekļu pienākumiem un pilnvarām, kā arī precīzi noteiktiem un sadalītiem fondu biržas struktūrvienību uzdevumiem un struktūrvienību vadītāju pienākumiem,

2.1.8.2. grāmatvedības politika un uzskaites organizācijas galvenie principi,

2.1.8.3. vadības informācijas sistēmas apraksts,

2.1.8.4. informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi,

2.1.8.5. iekšējās revīzijas sistēmas apraksts,

2.1.8.6. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras;

2.1.9. darbības plāns, kas atspoguļo fondu biržas darbības stratēģiju, finansiālās prognozes turpmākajiem trīs darbības gadiem (fondu biržas budžets, bilance, peļņas un zaudējumu aprēķins), tirgus izpētes plānus u.c. informāciju, kuru fondu birža uzskata par nepieciešamu un dod skaidru priekšstatu par plānoto fondu biržas darbību;

2.1.10. fondu biržas padomes pieņemtie, likuma "Par vērtspapīriem" 33. pantā un 36. pantā minētie noteikumi.

2.2. Noteikumu 2.1.5.2. punktā minētā informācija nav jāsniedz par tiem fondu biržas akcionāriem, kas ir Latvijas Republikā reģistrēti finansu un kapitāla tirgus dalībnieki.

3. Dokumentu izskatīšanas un licences izsniegšanas kārtība

3.1. Pieteikumu licences saņemšanai un tam pievienotos dokumentus fondu biržas pilnvarotais pārstāvis personiski iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai, un par to tiek sastādīts dokumentu pieņemšanas un nodošanas akts, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un minētās daļas darbinieks.

3.2. Pieteikumu licences saņemšanai un tam pievienotos dokumentus Komisija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

3.3. Pieteikumu licences saņemšanai Komisija izskata un lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu pieņem triju mēnešu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu un noformētu dokumentu saņemšanas.

3.4. Komisija izsniedz Komisijas lēmumu septiņu darba dienu laikā pēc attiecīgo lēmumu pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmumu par licences izsniegšanu Komisija izsniedz licenci.

3.5. Pieņemot lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, Komisija septiņu darba dienu laikā par to rakstiski paziņo pieteikuma iesniedzējam.

3.6. Ja atteikta licences izsniegšana, atkārtoti pieteikumu licences saņemšanai var iesniegt pēc atteikumā minēto trūkumu novēršanas.

4. Dokumentu un informācijas sniegšana pēc licences saņemšanas

4.1. Grozījumus iesniegtajos dokumentos vai informācijā fondu birža iesniedz Komisijai septiņu darba dienu laikā pēc grozījumu pieņemšanas vai dienas, kad informācija kļuva zināma.

4.2. Fondu birža septiņu darba dienu laikā pēc fondu biržas nosaukuma maiņas iesniedz Komisijai pieteikumu licences pārreģistrācijai, pievienojot pieteikumam licences oriģinālu, attiecīgās reģistrācijas apliecības kopiju, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētus statūtu grozījumus.

4.3. Fondu biržas nosaukuma maiņas gadījumā licenci pārreģistrē septiņu darba dienu laikā pēc tam, kad fondu birža iesniedz Komisijai noteikumu 4.2. punktā minētos dokumentus.

4.4. Ja licence nozaudēta, fondu biržai nekavējoties jāpublicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" paziņojums par licences nozaudēšanu un jāiesniedz Komisijai pieteikums par licences dublikāta saņemšanu. Komisija izsniedz licences dublikātu pēc valsts nodevas Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajā apmērā samaksas.

FM2031 COPY.GIF (34897 bytes)

FM2032 COPY.GIF (101387 bytes)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par "Fondu biržu licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija Veids: lēmums Numurs: 20/3Pieņemts: 23.11.2001.Stājas spēkā: 23.11.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 179, 11.12.2001.
Saistītie dokumenti
  • Saistītie dokumenti
56318
23.11.2001
136
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"