Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 378 Rīgā 1997.gada 19.novembrī (prot. nr. 64 9.§) Pārtikas ražošanā atļauto šķīdinātāju lietošanas noteikumiIzdoti saskaņā
ar likuma "Par pārtikas aprites kārtību 1. Šie noteikumi nosaka to šķīdinātāju lietošanas kārtību, kurus atļauts lietot pārtikas ražošanā. 2. Šķīdinātājs šo noteikumu izpratnē ir viela, kuru lieto pārtikas ražošanā produkta vai tā sastāvdaļu (arī piesārņojuma) šķīdināšanai un pēc lietošanas atdala no pārtikas produkta, bet no kuras atlikuma klātbūtnes pārtikas produktā tehnoloģiski nav iespējams izvairīties. s. 3. Pārtikas ražošanā atļauts lietot tikai šo noteikumu pielikumā minētos šķīdinātājus. 4. Ja pārtikas ražošanā tiek lietoti šķīdinātāji: 4.1. to atlikums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt šo noteikumu pielikumā noteiktās normas; 4.2. tie nedrīkst saturēt vielas cilvēkam toksiski bīstamos daudzumos; 4.3. arsēna saturs tajos nedrīkst pārsniegt 1 mg/kg un svina saturs - 1 mg/kg; 4.4. to atlikums pārtikas produktos nedrīkst izraisīt nevēlamas pārmaiņas pārtikas produktu sastāvā un pasliktināt pārtikas produktu organoleptiskās īpašības (ar cilvēka maņu orgāniem uztveramas īpašības - izskats, krāsa, smarža, garša, konsistence u.c.). 5. Par šķīdinātājiem pārtikas ražošanā atļauts lietot arī dzeramo ūdeni (arī tādu, kam pievienotas vielas, kas regulē ūdens skābumu vai bāziskumu) un pārtikas produktus ar šķīdinātāju īpašībām. To atdalīšana no pārtikas produkta veicama saskaņā ar normatīvi tehniskajā dokumentācijā noteiktajām prasībām. 6. Uz šķīdinātāja iepakojuma marķējuma jābūt skaidri salasāmai un nenodzēšamai šādai informācijai: 6.1. šķīdinātāja tirdzniecības nosaukums saskaņā ar šo noteikumu pielikumu; 6.2. šķīdinātāja kvalitātes atbilstība lietošanai pārtikas ražošanā; 6.3. ražošanas partija; 6.4. ražotāja vai izplatītāja nosaukums un adrese; 6.5. neto masa vai tilpums; 6.6. īpaši glabāšanas vai lietošanas nosacījumi (ja tādi nepieciešami). Ministru prezidents G.Krasts Labklājības ministrs V.Makarovs Pielikums Šķīdinātāji, kurus atļauts lietot pārtikas ražošanā1. Šķīdinātāji, kurus var lietot atbilstoši labas ražošanas prakses nosacījumiem (pasākumu komplekss, kas nodrošina ražošanas atbilstību ražotāja noteiktajām kvalitātes prasībām un ko ražotājs regulāri uzrauga un attiecīgi dokumentē) visos gadījumos: 1.1. acetons (aizliegts lietot olīvu izspaidu attīrīšanā); ); 1.2. butāns; 1.3. butilacetāts; 1.4. etilacetāts; 1.5. etanols; ; 1.6. oglekļa dioksīds; 1.7. slāpekļa (I) oksīds. 2. Šķīdinātāji, kurus var lietot īpašos gadījumos, nepārsniedzot maksimāli pieļaujamo šķīdinātāja atlikumu pārtikas produktos:
3. Šķīdinātāji, kurus lieto aromatizētāju (dabiskas vai ķīmiski sintezētas vielas, kā arī fizikālā, ķīmiskā, mikrobioloģiskā vai fermentatīvā izdalīšanas procesā iegūtas vielas ar aromatizējošām īpašībām) ieguvē no dabiskām aromātiskām vielām, nepārsniedzot maksimāli pieļaujamo šķīdinātāja atlikumu pārtikas produktos:
Labklājības ministrs V.Makarovs |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Pārtikas ražošanā atļauto šķīdinātāju lietošanas noteikumi
Statuss:
Zaudējis spēku
Saistītie dokumenti
|