Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par valsts civildienestu"

Izdarīt likumā "Par valsts civildienestu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 10.nr.; 1995, 22.nr.; 1996, 9.,14., 22.nr.; 1997, 9.nr.) šādus grozījumus:

1.Izslēgt 3.panta pirmās daļas 3.punktā vārdus "ja viņa pakļautībā ir citi ierēdņi (ierēdņu kandidāti)".

2. Izteikt 4.panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"Ministru kabinets var uzdot Valsts civildienesta pārvaldei veikt arī citus ar valsts civildienestu un valsts pārvaldes iestādēm saistītus uzdevumus."

3. Izteikt 6.panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Uz ierēdņa amatu nevar pretendēt tiesājamie, apsūdzētie vai aizdomās turētie."

4. Izteikt 7.pantu šādā redakcijā:

"7.pants. Ierēdņu amatu pretendentu konkurss

Attiecībā uz 12.-8.kvalifikācijas kategorijas ierēdņu amatiem tiek rīkots atklāts šo amatu pretendentu konkurss.

Attiecībā uz 7.-1.kvalifikācijas kategorijas ierēdņu amatiem tiek rīkots atklāts vai slēgts šo amatu pretendentu konkurss.

Izsludinot ierēdņu amatu pretendentu konkursu, nosaka, vai tiek rīkots atklāts vai slēgts konkurss. Slēgtajā konkursā ir tiesīgi piedalīties tikai ierēdņi un ierēdņu kandidāti.

Atklāto vai slēgto konkursu uz vakanto valsts civildienesta ierēdņa amata vietu attiecīgā valsts civiliestāde izsludina laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", norādot šā amata pretendentam nepieciešamo kvalifikācijas kategoriju, pieteikšanās termiņu un vietu. Pretendentu pieteikšanās termiņš nedrīkst būt īsāks par 20 dienām un garāks par 60 dienām no konkursa izsludināšanas dienas."

5. Izteikt 8.pantu šādā redakcijā:

"8.pants. Pieteikšanās uz ierēdņa amatu

Personas, kuras pretendē uz šā likuma 3.panta pirmās daļas 1. un 2.punktā minētajiem ierēdņu amatiem, iesniegumu iesniedz augstākas civiliestādes vadītājam. Personas, kuras pretendē uz pašvaldības civiliestādes vadītāja vai vadītāja vietnieka amatu, iesniegumu iesniedz attiecīgās pašvaldības vadītājam. Personas, kuras pretendē uz pārējiem ierēdņu amatiem, iesniegumu iesniedz attiecīgās civiliestādes vadītājam. Pēc konkursa termiņa beigām valsts civiliestāde nosūta pretendenta dokumentus izskatīšanai Valsts civildienesta pārvaldei.

Ierēdņa amata pretendents savam iesniegumam pievieno:

1) pretendenta aptaujas lapu;

2) izglītību apliecinošus dokumentus;

3) rakstveida apliecinājumu, ka uz viņu neattiecas šajā likumā minētie ierobežojumi;

4) apliecību par latviešu valodas eksāmena nokārtošanu atbilstoši augstākajai (trešajai) valsts valodas prasmes pakāpei, ja viņš nav ieguvis pamatizglītību, vidējo vai augstāko izglītību latviešu valodā.

Pretendents var iesniegt arī citus viņa personību un kvalifikāciju raksturojošus dokumentus."

6. Izteikt 16.panta tekstu šādā redakcijā:

"Promesošu ierēdni (ierēdņa kandidātu) uz laiku, bet ne ilgāku par astoņpadsmit mēnešiem, var aizvietot cits ierēdnis (ierēdņa kandidāts)."

7. Izteikt 20.panta otro daļu šādā redakcijā:

"Ja to prasa valsts civildienesta intereses un ja attiecīgos pienākumus nav iespējams veikt darba laikā, ierēdņa (ierēdņa kandidāta) pienākums ir pildīt valsts civildienesta pienākumus virs nedēļas normālā darba laika, bet ne vairāk kā četras stundas divās dienās pēc kārtas un 120 stundas gadā."

8. Izteikt 35.pantu šādā redakcijā:

"35.pants. Pabalsts sakarā ar pārcelšanu un valsts civildienesta attiecību izbeigšanu

Pārceļot ierēdni uz citu apdzīvoto vietu, viņam tiek nodrošināta atlīdzība par ceļa izdevumiem sakarā ar šo pārcelšanu, kā arī pārvietošanās pabalsts mēneša algas apmērā.

Izbeidzoties valsts civildienesta attiecībām šā likuma 60.panta pirmās daļas "g" apakšpunktā minēto iemeslu dēļ, ierēdnim (ierēdņa kandidātam) izmaksājams pabalsts mēneša algas apmērā."

9. Papildināt 40.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"Ierēdnim (ierēdņa kandidātam), kurš aiziet no valsts civiliestādes pēc paša vēlēšanās vai izstājas no civildienesta, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā jāatmaksā saņemtā mācību maksas kompensācija."

10. Izteikt 42.panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ierēdnim (ierēdņa kandidātam) var piešķirt apmaksātu papildu atvaļinājumu par dienesta pienākumu veikšanu virs nedēļas normālā darba laika, par darbu īpašos apstākļos vai nakts laikā."

11. Izteikt 43.panta tekstu šādā redakcijā:

"Ierēdnim (ierēdņa kandidātam), kas, nepārtraucot valsts civildienestu, sekmīgi mācās augstskolā, valsts eksāmenu kārtošanai vai diplomprojekta (diplomdarba) aizstāvēšanai piešķir attiecīgās mācību iestādes noteikto mācību atvaļinājumu līdz 20 kalendārajām dienām, saglabājot mēneša algu."

12. Izteikt 44.panta otro daļu šādā redakcijā:

"Ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) piekritis kandidēt Saeimas vai pašvaldības domes (padomes) vēlēšanās, nedēļas laikā pēc tam, kad attiecīgā vēlēšanu komisija ir reģistrējusi kandidātu sarakstu, ierēdnim (ierēdņa kandidātam) par kandidēšanu vēlēšanās rakstveidā jāpaziņo civiliestādes vadītājam un jāpieprasa bezalgas atvaļinājums:

1) Saeimas vēlēšanām - divi mēneši;

2) pašvaldības domes (padomes) vēlēšanām - mēnesis."

13. Izteikt 47.pantu šādā redakcijā:

"47.pants. Tiesības pretendēt uz vakantu ierēdņa amatu

Gadījumos, kad valsts civildienesta attiecības izbeigušās 60.panta pirmās daļas "a", "g" un "h" apakšpunktā minēto iemeslu dēļ vai kad atlaišana no amata piemērota kā disciplinārsods, ierēdnim (ierēdņa kandidātam), ja pārtraukums nav ilgāks par trim gadiem, saglabājas tiesības pretendēt uz vakantu ierēdņa amatu atbilstoši savai kvalifikācijas kategorijai, nekārtojot valsts civildienesta ierēdņa kandidāta kvalifikācijas eksāmenu, bet, ja pārtraukums ilgst no trim līdz pieciem gadiem, - tikai pēc valsts civildienesta ierēdņa kandidāta kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas Valsts administrācijas skolā."

14. Papildināt 48.pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"Ierēdnim (ierēdņa kandidātam), kurš tiek atbrīvots no amata sakarā ar iesaukšanu obligātajā militārajā dienestā, pamatojoties uz Obligātā militārā dienesta likumu, pēc dienesta termiņa izbeigšanās ir tiesības ieņemt iepriekšējo vai līdzvērtīgu amatu tajā pašā vai citā valsts civiliestādē, ja iestāde, kuras ierēdnis (ierēdņa kandidāts) iesaukts, likvidēta. Izdienā ieskaita obligātajā militārajā dienestā pavadīto laiku."

15. Izteikt 52.panta trešo daļu šādā redakcijā:

"Ierēdņa izdienas pakāpi paaugstina pēc pārbaudes, kuru veic valsts civiliestādes vadītājs Valsts civildienesta pārvaldes noteiktajā kārtībā ik pēc diviem gadiem. Pēc katras izdienas pakāpes piešķiršanas ierēdņa mēneša algu paaugstina saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem."

16. Izteikt 53.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"Ierēdnis (ierēdņa kandidāts), kuru dienesta uzdevumu izpildei komandē ārpus pastāvīgās dienesta vietas, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā saņem dienas naudu, naudu ceļa un naktsmītnes izdevumu segšanai, un visu komandējuma laiku viņam saglabājams amats un mēneša alga."

17. Izteikt 54.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

"Civildienesta interesēs ierēdni (ierēdņa kandidātu) var pārcelt citā atbilstošas kvalifikācijas kategorijas amatā tajā pašā valsts civiliestādē vai tajā pašā apdzīvotajā vietā uz citu valsts civiliestādi."

18. Izteikt 56.panta tekstu šādā redakcijā:

"Ierēdnim ar zemāku kvalifikācijas kategoriju un ierēdņa kandidātam var uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem gadā, uzticēt pildīt augstākas kvalifikācijas kategorijas amatu un izmaksāt šim amatam atbilstošu atalgojumu. Šajā gadījumā ierēdnim (ierēdņa kandidātam) saglabājams iepriekšējais amats."

19. Izteikt 60.panta pirmās daļas 1.punktu šādā redakcijā:

"Valsts civildienesta attiecības izbeidzas:

1) ja ierēdnis (ierēdņa kandidāts) tiek atlaists no valsts civildienesta:

a) pēc paša vēlēšanās;

b) sasniedzot valsts noteikto pensijas vecumu, izņemot gadījumus, kad par attiecīgā ierēdņa (ierēdņa kandidāta) atstāšanu amatā ir valsts civiliestādes vadītāja rīkojums;

c) atlaišanu piemērojot kā disciplinārsodu;

d) sakarā ar neatbilstību šā likuma 6.panta prasībām;

e) sakarā ar neatbilstību ieņemamajam amatam, ko apstiprina Valsts civildienesta pārvalde pēc atestācijas rezultātiem;

f) sakarā ar šā likuma 15.panta pirmajā daļā noteiktā valsts civildienesta ierēdņa kvalifikācijas eksāmena nenokārtošanu;

g) sakarā ar valsts civiliestādes likvidāciju vai ierēdņu (ierēdņu kandidātu) skaita samazināšanu un ja valsts civiliestādes un Valsts civildienesta pārvaldes piedāvātie ierēdņu amati viņu neapmierina;

h) sakarā ar to, ka pārejošas darba nespējas dēļ (izņemot grūtniecību un dzemdību atvaļinājumu) nevar pildīt dienesta pienākumus ilgāk nekā četrus mēnešus pēc kārtas;

i) sakarā ar ievēlēšanu algotā amatā valsts vai pašvaldības iestādē;

j) sakarā ar nepatiesu ziņu sniegšanu nolūkā ietekmēt valsts civildienesta ierēdņa (ierēdņa kandidāta) kvalifikācijas eksāmena, atestācijas pārbaudes vai amata konkursa rezultātus;

k) sakarā ar termiņa izbeigšanos;

l) sakarā ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru ierēdnis (ierēdņa kandidāts) tiek atzīts par vainīgu tīša nozieguma izdarīšanā;".

20. Izteikt 64.pantu šādā redakcijā:

"Ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem) piemērojamas arī normas, kas ietvertas Latvijas Darba likumu kodeksa 1. un 15.pantā, 30.panta pirmās daļas 3.punktā, 40., 42., 61., 65., 68. un 71.pantā, 77.panta otrās daļas 1.punktā, 80., 83., 101., 114., 125. un 126.pantā, 129.panta pirmajā daļā, 130.panta pirmajā daļā, 132., 134., 147. un 168.pantā, 173.panta pirmajā, otrajā un trešajā daļā, 177., 218., 219., 222. un 224.pantā, 229.panta pirmajā daļā, 246., 248., 249., 252. un 257.pantā."

Pārejas noteikums

Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi nr.125 "Grozījumi likumā "Par valsts civildienestu"" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 9.nr.).

Likums Saeimā pieņemts 1997.gada 1.oktobrī.

Valsts prezidenta vietā
Saeimas priekšsēdētāja biedrs A.Ameriks

Rīgā 1997.gada 21.oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi likumā "Par valsts civildienestu" Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 01.10.1997.Stājas spēkā: 04.11.1997.Zaudē spēku: 01.01.2001.Tēma: Valsts iestādes, civildienestsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 274/276, 21.10.1997.; Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 22, 27.11.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozītais
45470
04.11.1997
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"