Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 28. augusta noteikumus Nr. 385 "Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas nosacījumi un zemes transformācijas atļauju izsniegšanas kārtība".
Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 27. februāra noteikumus Nr. 94 "Meža zemes transformācijas kārtība".

Ministru kabineta noteikumi Nr.300

Rīgā 1997.gada 12.augustā (prot. nr.44 10.§)

Zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas izsniegšanas kārtība

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības likuma
20.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumos lietotie termini:

1.1. lauksaimniecībā izmantojamā zeme - zeme, kas valsts zemes kadastra plānos un kartēs ir atzīmēta kā aramzeme, augļu dārzi, pļavas un ganības;

1.2. meža zeme - lauku apvidu un pilsētu zemes, kas apklātas ar mežu, vai arī zemes, kas nav apklātas ar mežu, bet paredzētas meža audzēšanai saskaņā ar valsts zemes kadastra materiālos noteikto zemes lietošanas veidu;

1.3. zemes transformācijas (pārveidošanas) atļauja - attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta vai valsts virsmežniecības izsniegta lauksaimniecībā izmantojamās zemes vai meža zemes transformācijas (pārveidošanas) atļauja, kas izsniegta, pamatojoties uz attiecīgu zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikumu.

2. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedzama zemes transformācijas (pārveidošanas) atļauja.

3. Zemes transformāciju (pārveidošanu) šajos noteikumos noteiktajā kārtībā ir tiesīgs ierosināt zemes īpašnieks, zemes pastāvīgais lietotājs vai persona, kurai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir nodotas zemes lietošanas tiesības, ja transformācijas (pārveidošanas) ierosināšanas tiesības ir paredzētas attiecīgajā līgumā.

4. Noteikumu mērķis ir:

4.1. nodrošināt zemes resursu racionālu apsaimniekošanu un izmantošanu atbilstoši rajona plānojumam un pagasta vai pilsētas ģenerālplānam;

4.2. aizsargāt zemes īpašnieka vai lietotāja tiesības;

4.3. noteikt zemes lietošanas veida maiņas kārtību.

5. Zemes transformācija (pārveidošana) veicama šajos noteikumos noteiktajā kārtībā, izņemot citos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus.

6. Zemes transformācijas (pārveidošanas) ierosinātājam zemes transformācijas (pārveidošanas) atļauja jāsaņem pirms zemes transformācijas (pārveidošanas) darbu uzsākšanas, un lauksaimniecībā izmantojamās zemes vai meža zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikuma iesniegšanai jānotiek saskaņoti ar būvniecības pieteikuma iesniegšanu.

7. Ja transformējamā (pārveidojamā) zeme atrodas īpaši aizsargājamā teritorijā, reģionālā vides pārvalde nosaka ekoloģiskās ekspertīzes nepieciešamību un tās veidu.

8. Ja transformējamā (pārveidojamā) zeme ir meliorēta:

8.1. zemes nogabala transformācija (pārveidošana) pirms transformācijas (pārveidošanas) pieteikuma iesniegšanas jāsaskaņo ar attiecīgā rajona lauksaimniecības departamentu, kas dod atzinumu par meliorācijas sistēmu pārkārtošanas nepieciešamību;

8.2. meliorācijas sistēmas jāpārkārto līdz zemes transformācijas (pārveidošanas) darbu uzsākšanai. Pārkārtošanas darbu izpildi pieņem attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta pārstāvis;

8.3. ar meliorācijas sistēmu pārkārtošanu saistītos izdevumus sedz zemes transformācijas (pārveidošanas) ierosinātājs.

9. Valsts zemes dienests reģistrē valsts zemes kadastrā zemes lietošanas veida izmaiņas:

9.1. lauksaimniecībā izmantojamai zemei - pēc šo noteikumu 19.2.2. apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas;

9.2. meža zemei - pēc šo noteikumu 30.2.2.apakšpunktā minēto dokumentu saņemšanas;

9.3. lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformāciju (pārveidošanu) meža zemē Valsts meža dienests reģistrē pēc tam, kad ir sastādīts akts par attiecīgās zemes pārskaitīšanu ar mežu apklātā platībā.

10. Ar zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas izsniegšanu saistītos izdevumus sedz transformācijas (pārveidošanas) ierosinātājs.

II. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) kārtība

11. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācija (pārveidošana) atļauta:

11.1. ja nepieciešamajai darbībai nevar izmantot lauksaimniecībā neizmantoto zemi;

11.2. ja lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) darbi nerada tiešus zaudējumus transformējamā (pārveidojamā) zemes nogabala pierobežniekiem un pēc transformācijas (pārveidošanas) netiks ierobežota servitūtu vai citu apgrūtinājumu izmantošana.

12. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) atļauja nav nepieciešama, ja lauksaimniecībā izmantojamā zeme transformējama (pārveidojama) šādām vajadzībām:

12.1. ceļu būvei zemnieku saimniecību un piemājas saimniecību vajadzībām;

12.2. zemnieku saimniecību un piemājas saimniecību dzīvojamo māju un lauksaimniecības produkcijas ražošanas ēku paplašināšanai;

12.3. mežu ierīkošanai nemeliorētās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs;

12.4. zivju dīķu ierīkošanai, izņemot meliorētās lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kuru platība ir mazāka nekā 0,1 ha un kvalitatīvais novērtējums mazāks nekā 30 balles.

13. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikums (1.pielikums) iesniedzams tā rajona lauksaimniecības departamentā, kurā atrodas transformējamais (pārveidojamais) zemes nogabals.

14. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikumam pievieno pielikumu, kurā ir:

14.1. zemes ierīcības plāna (M 1:10000) izkopējums ar tajā iezīmētu transformējamo (pārveidojamo) zemes nogabalu;

14.2. attiecīgā rajona lauksaimniecības departamenta atzinums par meliorācijas sistēmu pārkārtošanu - ja transformējama (pārveidojama) meliorētā zeme.

15. Iesniedzot lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikumu, uzrāda šādus dokumentus:

15.1. transformācijas (pārveidošanas) nepieciešamības pamatojumu un transformējamā (pārveidojamā) lauksaimniecībā izmantojamā zemes nogabala platības pamatojumu (skiču projektu ar inženierkomunikāciju plānu vai tehnisko projektu);

15.2. Valsts zemes dienesta izsniegtu izziņu par transformējamās (pārveidojamās) zemes kvalitatīvo novērtējumu ballēs.

16. Attiecīgā rajona lauksaimniecības departaments lauksaimniecībā izmantojamo zemju transformēšanas (pārveidošanas) pieteikuma kopiju kopā ar pielikuma kopiju nosūta:

16.1. tai pilsētas domei vai pagasta padomei, kuras teritorijā atrodas transformējamā (pārveidojamā) zeme;

16.2. reģionālajai vides pārvaldei;

16.3. Valsts meža dienestam, ja lauksaimniecībā izmantojamā zeme transformējama (pārveidojama) meža zemē.

17. Atzinumu par konkrētā zemes nogabala transformāciju (pārveidošanu) attiecīgā pilsētas dome vai pagasta padome, reģionālā vides pārvalde un Valsts meža dienests iesniedz attiecīgā rajona lauksaimniecības departamentā 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 16.punktā minēto dokumentu saņemšanas dienas.

18. Pilsētas dome vai pagasta padome izskata attiecīgā pieteikuma atbilstību rajona plānojumam un pilsētas vai pagasta ģenerālplānam.

19. Attiecīgā rajona lauksaimniecības departaments:

19.1. 30 dienu laikā pēc attiecīgā pieteikuma iesniegšanas dienas pieņem lēmumu par zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas izsniegšanu vai papildu pasākumiem, kas nepieciešami, lai varētu izsniegt transformācijas (pārveidošanas) atļauju, vai atteikumu izsniegt atļauju;

19.2. 10 dienu laikā pēc minētā lēmuma pieņemšanas:

19.2.1. nosūta lēmuma kopiju transformācijas (pārveidošanas) ierosinātājam;

19.2.2. nosūta lēmuma kopiju kopā ar pieteikuma kopiju un pielikuma kopiju Valsts zemes dienesta nodaļai.

20. Lauksaimniecībā izmantojamo zemju transformācija (pārveidošana) veicama:

20.1. pēc zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas saņemšanas;

20.2. pēc tam, kad veikta samaksa par zudumiem lauksaimniecībai saskaņā ar Ministru Padomes 1991.gada 5.augusta lēmumu nr.200 "Par lauksaimniecībai un mežsaimniecībai radušos zudumu atlīdzināšanu", - zemes lietotājiem, kuriem zeme piešķirta pastāvīgā lietošanā, bet nav nostiprināta zemesgrāmatā.

21. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes transformācijas (pārveidošanas) pieprasījumus un izsniegtās zemes transformācijas atļaujas attiecīgā rajona lauksaimniecības departaments reģistrē īpašā žurnālā.

III. Meža zemes transformācija (pārveidošana)

22. Meža zemes transformācija (pārveidošana) ir veicama, ja tā nepieciešama būvju, autoceļu, dzelzceļu, elektrolīniju, sakaru līniju, cauruļvadu, karjeru, meliorācijas sistēmu, ūdenskrātuvju un citu objektu būvniecībai, kā arī lauksaimniecībā izmantojamo zemju ierīkošanai.

23. Meža zemes transformācija (pārveidošana) ir atļauta:

23.1. ja nepieciešamajai darbībai nevar izmantot esošās nemeža zemes un ar mežu neapklātās meža zemes;

23.2. ja meža zemes transformācijas (pārveidošanas) darbi nerada tiešus zaudējumus transformējamā (pārveidojamā) zemes gabala pierobežniekiem un pēc transformācijas (pārveidošanas) netiks ierobežota servitūtu vai citu apgrūtinājumu izmantošana;

23.3. ja meža zemes transformācija (pārveidošana) nepazemina zemes auglību, nepasliktina esošās infrastruktūras darbību, kā arī ekoloģisko stāvokli transformējamā (pārveidojamā) un tam piegulošajā zemes gabalā;

23.4. ja meža zeme transformējama (pārveidojama) lauksaimniecībā izmantojamā zemē un iepriekš transformētā (pārveidotā) meža zeme ir apgūta, kā arī tiek intensīvi izmantota esošā lauksaimniecībā izmantojamā zeme.

24. Meža zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikums (2.pielikums) iesniedzams tajā valsts virsmežniecībā, kurā atrodas transformējamais (pārveidojamais) zemes gabals.

25. Katram meža zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikumam pievieno pielikumu, kurā ir:

25.1. zemes ierīcības plāna un mežierīcības plāna (M 1:10000) izkopējumi ar tajos iezīmētu transformējamo (pārveidojamo) meža zemes gabalu;

25.2. transformējamo (pārveidojamo) meža nogabalu taksācijas apraksti.

26. Iesniedzot meža zemes transformācijas (pārveidošanas) pieteikumu, uzrāda transformācijas (pārveidošanas) nepieciešamības pamatojumu un transformējamā (pārveidojamā) meža zemes gabala platības pamatojumu (skiču projektu ar inženierkomunikāciju plānu vai tehnisko projektu).

27. Valsts virsmežniecība meža zemju transformēšanas (pārveidošanas) pieteikuma kopiju kopā ar pielikuma kopiju nosūta:

27.1. tai pilsētas domei vai pagasta padomei, kuras teritorijā atrodas transformējamā (pārveidojamā) zeme;

27.2. reģionālajai vides pārvaldei.

28. Attiecīgā pilsētas dome vai pagasta padome un reģionālā vides pārvalde atzinumu par konkrētā zemes gabala transformāciju (pārveidošanu) iesniedz attiecīgajai virsmežniecībai 10 dienu laikā no šo noteikumu 27.punktā minēto dokumentu saņemšanas dienas.

29. Pilsētas dome vai pagasta padome izskata attiecīgā pieteikuma atbilstību rajona plānojumam un pilsētas vai pagasta ģenerālplānam.

30. Valsts virsmežniecība:

30.1. 30 dienu laikā no attiecīgā pieteikuma iesniegšanas dienas pieņem lēmumu par meža zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas izsniegšanu vai papildu pasākumiem, kas nepieciešami, lai varētu izsniegt transformācijas (pārveidošanas) atļauju, vai atteikumu izsniegt atļauju;

30.2. 10 dienu laikā pēc minētā lēmuma pieņemšanas dienas:

30.2.1. nosūta lēmuma kopiju transformācijas (pārveidošanas) ierosinātājam;

30.2.2. nosūta lēmuma kopiju kopā ar pieteikuma kopiju un pielikuma kopiju Valsts zemes dienesta nodaļai.

31. Meža zemes transformācija (pārveidošana) veicama:

31.1. pēc meža zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas saņemšanas;

31.2. pēc koku ciršanas biļetes vai ciršanas apliecinājuma saņemšanas vietējā valsts mežniecībā;

31.3. pēc tam, kad veikta samaksa par zaudējumiem mežsaimniecībai saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 14.augusta noteikumiem nr.325 "Noteikumi par zaudējumu atlīdzināšanu mežsaimniecībai sakarā ar meža zemes transformēšanu vai kvalitātes pasliktināšanos", - zemes lietotājiem, kuriem zeme piešķirta pastāvīgā lietošanā, bet nav nostiprināta zemesgrāmatā.

32. Meža zemes transformācijas (pārveidošanas) pieprasījumus un izsniegtās meža zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas attiecīgā valsts virsmežniecība reģistrē īpašā žurnālā.

Ministru prezidents G.Krasts

Zemkopības ministrs A.Rāviņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Zemes transformācijas (pārveidošanas) atļaujas izsniegšanas kārtība Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 300Pieņemts: 12.08.1997.Stājas spēkā: 16.08.1997.Zaudē spēku: 01.05.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 204/206, 15.08.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
44667
16.08.1997
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"