Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr. 125

Rīgā 2001. gada 22. februārī

Par grozījumiem VID 1995. gada 27. aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā"

1. Saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 5.panta otro daļu un 2000.gada 23.novembra likumu "Grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli"" apstiprinu "Grozījumus Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā"" (turpmāk tekstā - grozījumi ).

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprinātos grozījumus publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Grozījumi Valsts ieņēmumu dienesta 1995. gada 27. aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 5.pantu un likumu "Par pievienotās vērtības nodokli"

 

Izdarīt Valsts ieņēmumu dienesta 1995.gada 27.aprīļa metodisko norādījumu "Par pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanu un uzskaiti grāmatvedībā" I daļā šādus grozījumus.

1. Aizstāt visā tekstā vārdus "pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrs" (attiecīgajā locījumā) ar vārdiem "ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrs" (attiecīgajā locījumā).

2. 2.punktu papildināt ar rindkopu šādā redakcijā:

"Deklarāciju var iesniegt arī elektroniskā veidā. Apliekamā persona, kura iesniedz deklarāciju elektroniskā veidā, iesniedz arī rakstveida deklarāciju."

3. Papildināt ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"Apliekamā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par priekšnodokļa summām, kas iekļautas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā par attiecīgo taksācijas periodu."

4. Papildināt 9.punktu pirms vārdiem "kā arī deklarācijas pielikumu par kokmateriālu piegādēm" ar vārdiem "pārskatu par priekšnodokļa summām, kas iekļautas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā".

5. Papildināt 10.punkta otro teikumu pirms vārdiem "nav uzrādāmas" ar vārdiem "un pārskatā par priekšnodokļa summām, kas iekļautas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā".

6. 11.punkta 13.apakšpunktu papildināt ar rindkopu šādā redakcijā:

"Šajā koda ailē iekļaujamas arī pievienotās vērtības nodokļa summas, kuras iepriekš tika atskaitītas kā priekšnodoklis un kuras saskaņā ar likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" jāiemaksā atpakaļ valsts budžetā."

7. 11.punkta 18.apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:

"23.koda ailē - PVN summa, kas norādīta apliekamajai personai izrakstītajā nodokļa rēķinā par iekšzemē iegādātajām precēm, un samaksātais PVN par saņemtajiem pakalpojumiem savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Pievienotās vērtības nodokļa summa, kas norādīta saņemtajā nodokļa rēķinā par reprezentācijas nolūkiem iegādātajām precēm, un samaksātais PVN par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar publisku konferenču, pieņemšanu un maltīšu rīkošanu, kā arī apliekamo personu reprezentējošu priekšmetu izgatavošanu, saskaņā ar likuma 10.panta septīto daļu jāuzrāda 60 procentu apmērā."

8. Izteikt 11.punkta 19.apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.koda ailē - priekšnodoklis par saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar 10.panta pirmās daļas 3.punktu."

9. Papildināt ar 13.1 punktu šādā redakcijā:

"Saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 11.panta 5.1 daļu vienlaikus ar nodokļa deklarāciju apliekamā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par priekšnodokļa summām, kas iekļautas pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā par attiecīgo taksācijas periodu.

Sastādot minēto pārskatu, apliekamā persona var neuzrādīt atsevišķi nodokļa rēķinus par kopējo vērtību līdz 500 latiem. Šie rēķini pārskatā uzrādāmi vienā kopējā summā.

Pārskatu var iesniegt arī elektroniskā veidā. Apliekamā persona, kura iesniedz pārskatu elektroniskā veidā, iesniedz arī rakstveida pārskatu.

Aizpildot pārskatu par priekšnodokļa summām, jāuzrāda:

1) taksācijas perioda gads;

2) taksācijas periods (jāapzīmē ar "X");

3) apliekamās personas nosaukums;

4) Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs;

5) 1.aile - ieraksta numurs pēc kārtas;

6) 2.aile - darījuma partnera nosaukums;

7) 3.aile - darījuma partnera Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs;

8) 4.aile - datums, kurā rodas tiesības atskaitīt priekšnodokli saskaņā ar likuma 10.panta pirmo daļu:

a) par saņemtajiem pakalpojumiem - datums, kurā veikta nodokļa rēķinā norādītās pievienotās vērtības nodokļa summas samaksa,

b) par pakalpojumiem, kas saņemti no LR nereģistrētas ārvalstu personas, - datums, kurā apliekamā persona pati sev ir izrakstījusi nodokļa rēķinu,

c) par iegādātajām precēm - datums, kurā veikta nodokļa rēķinā norādītās pievienotās vērtības nodokļa summas samaksa vai datums, kurā ir saņemta prece un nodokļa rēķins,

d) preču importa gadījumā - datums, kurā veikta muitas deklarācijā norādītās pievienotās vērtības nodokļa summas samaksa par iekšzemē ievestajām precēm;

9) 5.aile - savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai iegādāto preču vai saņemto pakalpojumu vērtība bez pievienotās vērtības nodokļa;

10) 6.aile - pievienotās vērtības nodokļa summa;

11) 7.aile - par iegādātajām precēm - preču pavadzīmes-rēķina numurs un datums vai maksājuma dokumenta numurs un datums, par saņemtajiem pakalpojumiem - maksājuma dokumenta numurs un datums, par pakalpojumiem, kas saņemti no LR nereģistrētām ārvalstu personām, - apliekamās personas pašas izrakstītā rēķina numurs un datums."

10. Papildināt ar 13.2 punktu šādā redakcijā:

"Apliekamā persona nodokļa deklarāciju par taksācijas gadu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam līdz nākamā gada 1.maijam.

Nodokļa deklarācija par taksācijas gadu Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzama arī tajā gadījumā, ja apliekamā persona darbojusies nepilnu taksācijas gadu.

Ja apliekamā persona taksācijas gada laikā ir veikusi gan ar nodokli apliekamus darījumus, gan neapliekamus darījumus, pirms gada deklarācijas iesniegšanas pārrēķināma darījumu proporcija kopumā par gadu atbilstoši likuma 10.panta devītajai un desmitajai daļai un atkarībā no pārrēķina rezultāta koriģējams atskaitāmā priekšnodokļa apmērs un norēķini ar budžetu. Aprēķinot darījumu proporciju par taksācijas gadu, pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikumā par kokmateriālu piegādēm ietvertie dati netiek ņemti vērā.

Aizpildot PVN gada deklarāciju, jāuzrāda:

1) taksācijas gads;

2) apliekamās personas nosaukums;

3) apliekamās personas juridiskā adrese un pasta indekss;

4) Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā piešķirtais numurs;

5) ailē "aprēķinātais" - pievienotās vērtības nodokļa summa, kas, ievērojot veiktās korekcijas, aprēķināta samaksai valsts budžetā vai atmaksai no budžeta par taksācijas gadu un atbilst taksācijas perioda nodokļa deklarāciju 14. un 15.koda aiļu kopsummai (bez soda sankcijām);

6) ailē "samaksātais" - pievienotās vērtības nodokļa summa, ko apliekamā persona faktiski ir samaksājusi valsts budžetā taksācijas gadā (bez soda sankcijām);

7) ailē "budžetā maksājamais vai no budžeta atmaksājamais" - aprēķināto un valsts budžetā samaksāto nodokļa summu starpība."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumiem VID 1995. gada 27. aprīļa metodiskajos norādījumos "Par pievienotās vērtības .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests Veids: rīkojums Numurs: 125Pieņemts: 22.02.2001.Stājas spēkā: 22.02.2001.Zaudē spēku: 31.12.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 36, 06.03.2001.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Citi saistītie dokumenti
4464
22.02.2001
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"