Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Vērtspapīru tirgus komisija

Noteikumi par licencēšanas kārtību profesionālo speciālistu darbībai vērtspapīru tirgū

Apstiprināts ar Vērtspapīru tirgus komisijas
1997. gada 21. jūlija rīkojumu Nr. 35

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem "Par Vērtspapīru tirgus komisiju" un "Par vērtspapīriem" šie noteikumi nosaka kārtību, kādā vērtspapīru tirgus profesionālajiem speciālistiem (brokeriem, dīleriem, ieguldījumu konsultantiem u.c.) izsniedzamas speciālas atļaujas jeb licences (turpmāk - licences) darbībai vērtspapīru tirgū Latvijas Republikā.

Šī kārtība attiecas arī uz profesionālajiem speciālistiem, kas nodarbojas ar privatizācijas sertifikātiem.

2. Darbību vērtspapīru tirgū ir tiesīgas veikt tikai tās fiziskās personas, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu, ar vispārējo vidējo izglītību, ir nokārtojušas kvalifikācijas eksāmenu un pēc Vērtspapīru tirgus komisijas licencēšanas komisijas lēmuma ieguvušas licenci.

3. Lēmumus par licences darbības turpmāko kārtību pieņem Vērtspapīru tirgus komisijas izveidotā Licencēšanas komisija licenču piešķiršanai, apturēšanai, anulēšanai un atjaunošanai fiziskām personām darbībai vērtspapīru tirgū (turpmāk - Licencēšanas komisija). Vērtspapīru tirgus komisijas Vērtspapīru tirgus dalībnieku uzraudzības un regulēšanas pārvalde organizē Licencēšanas komisijas darbību, kā arī citus organizatoriskos jautājumus (kvalifikācijas eksāmena organizēšana, licenču izsniegšana u.c.).

II. Iesniedzamie dokumenti

4. Persona, kas vēlas kārtot kvalifikācijas eksāmenu, lai saņemtu licenci darbībai vērtspapīru tirgū (turpmāk - pretendents), Vērtspapīru tirgus komisijas Vērtspapīru tirgus dalībnieku pārvaldē iesniedz:

4.1. iesniegumu un pēc noteiktas formas izpildītu anketu;

4.2. izglītību apstiprinoša dokumenta kopiju vai norakstu.

5. Pretendents ir atbildīgs par iesniegto dokumentu pareizību un informācijas pilnību un patiesumu.

III. Dokumentu izskatīšanas kārtība

6. Pēc 4. punktā minēto dokumentu saņemšanas Vērtspapīru tirgus komisijas Vērtspapīru tirgus dalībnieku uzraudzības un regulēšanas pārvalde pieprasa attiecīgajā Iekšlietu ministrijas struktūrvienībā informāciju par pretendentu sodāmību.

7. Gadījumos, ja pretendents pēc attiecīgajiem Latvijas Republikas Kriminālkodeksa pantiem ir bijis sodīts par viltotas naudas vai vērtspapīru izplatīšanu, valūtas operāciju noteikumu pārkāpumiem, kā arī par tīša nozieguma izdarīšanu pret īpašumu, par noziegumiem uzņēmējdarbībā un amatnoziegumiem un sodāmība nav dzēsta, pretendentam nav atļauts kārtot eksāmenu. Tas attiecināms arī uz gadījumiem, ja pret pretendentu ierosinātā krimināllieta nav pabeigta vai lēmums par lietas izbeigšanu nav pieņemts.

8. Vērtspapīru tirgus komisija ir tiesīga neatļaut kārtot eksāmenu, ja iesniegtajos dokumentos nav pilnīgu datu vai arī šie dati ir nepareizi. Ja pretendents to pieprasa, tiek izsniegts rakstveida motivēts atteikums.

9. Ja rodas neskaidrības par dokumentos fiksētajiem datiem, Vērtspapīru tirgus komisija ir tiesīga pieprasīt no pretendenta informāciju vai dokumentus, kas apliecina vai papildina agrāk sniegtās ziņas.

10. Pretendentu sarakstu, kuriem atļauts kārtot eksāmenu, apstiprina Vērtspapīru tirgus komisija ar rīkojumu ne vēlāk kā vienu nedēļu pirms eksāmena.

IV. Kvalifikācijas eksāmens

11. Kvalifikācijas eksāmena (turpmāk - eksāmena) reglamentu nosaka Vērtspapīru tirgus komisija ar rīkojumu.

12. Eksāmena termiņus nosaka Vērtspapīru tirgus komisija ar rīkojumu.

13. Eksāmena jautājumus un uzdevumus izstrādā Licencēšanas komisijas locekļi un citi pieaicināti speciālisti atbilstoši apstiprinātām kvalifikācijas minimuma prasībām licences saņemšanai.

14. Eksāmena jautājumus un uzdevumus apstiprina Vērtspapīru tirgus komisijas valde.

15. Eksāmena rezultātus un licences piešķiršanu pretendentiem apstiprina Licencēšanas komisija ar lēmumu.

V. Licenču izsniegšanas kārtība

16. Pēc Licencēšanas komisijas pozitīva lēmuma pieņemšanas Vērtspapīru tirgus komisija izsniedz licenci - noteikta parauga veidlapu, un to paraksta Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs.

17. Licenci izsniedz uz laiku līdz 5 gadiem ar norādījumu par ikgadēju pārreģistrāciju pēc attiecīgas valsts nodevas samaksāšanas.

Licenci izsniedz pēc attiecīgas valsts nodevas samaksas, kuras apmēru nosaka Ministru kabineta 1995. gada 31. marta noteikumi nr. 77 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem".

18. Licenci pretendents saņem personīgi, uzrādot pasi un maksājumu uzdevuma kopiju, kas apliecina attiecīgās valsts nodevas samaksu.

Licenci var saņemt arī cita persona, uzrādot pasi un notariāli apstiprinātu pilnvaru par attiecīgās licences saņemšanu un maksājumu uzdevuma kopiju, kas apliecina par attiecīgās valsts nodevas samaksu.

19. Pretendents licenci izņem 30 dienu laikā no licences piešķiršanas, pārreģistrācijas vai pagarināšanas dienas, pretējā gadījumā Licencēšanas komisija ir tiesīga izskatīt jautājumu par licences anulēšanu.

20. Licencēšanas komisija neizsniedz licenci, ja:

20.1. konstatēti šo noteikumu 7. punktā minētie apstākļi;

20.2. šāda licence ir bijusi iepriekš anulēta citu pārkāpumu dēļ;

20.3. pretendents apzināti sniedzis nepatiesas vai nepilnīgas ziņas.

21. Pieņemot lēmumu par licences izsniegšanas atteikumu, Licencēšanas komisijai jāizskata ieinteresētās personas dokumenti un kvalifikācijas eksāmena rezultāti. Lēmums tiek pieņemts 30 dienu laikā no eksāmena kārtošanas dienas.

Atsevišķos gadījumos lēmumu par atteikumu personai izsniegt licenci līdz jautājuma izskatīšanai Licencēšanas komisijā pieņem Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs.

Motivēts atteikums izsniegt licenci tiek sniegts rakstiski.

Licenci izsniedz pēc izziņas saņemšanas no Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas.

22. Izsniegtās licences reģistrē caurauklotā, numurētā un apzīmogotā reģistrācijas žurnālā, kā arī elektroniskā datu bāzē - Vērtspapīru tirgus profesionālo speciālistu reģistrā. Reģistra izveidošanas un izmantošanas noteikumus nosaka attiecīgs Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojums.

23. Licences nozaudēšanas vai sabojāšanas gadījumā, pamatojoties uz speciālista iesniegumu, kurā norādīti nozaudēšanas vai sabojāšanas apstākļi, 15 dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas un pēc attiecīgas valsts nodevas samaksas, kuras apmēru nosaka Ministru kabineta 1995. gada 31. marta noteikumi nr. 77 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem", tiek izsniegts tās dublikāts, ierakstot licences kreisajā augšējā stūrī vārdu "dublikāts".

Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem Vērtspapīru tirgus komisijas valde un licences jāizsniedz saskaņā ar 18., 19., 20. punktu.

VI. Licenču pārreģistrācija

24. Licences ikgadējai pārreģistrācijai mēnesi pirms licences derīguma termiņa izbeigšanās speciālists Vērtspapīru tirgus komisijas Vērtspapīru tirgus dalībnieku pārvaldē iesniedz:

24.1. iesniegumu un pēc noteiktas formas izpildītu anketu;

24.2. izziņu no darbavietas par speciālista darbību vērtspapīru tirgū;

24.3. divas ieteikuma vēstules. Ieteikuma vēstules var izdot darba devēji, sadarbības partneri vai klienti. Ieteikuma vēstulē jānorāda, kāda veida darījumi veikti, kā arī speciālista darbības novērtējums;

24.4. licence (oriģināls).

25. Ja visi saskaņā ar 24. punktu iesniegtie dokumenti atbilst augstāk minētajai kārtībai un speciālista darbs ir saistīts ar vērtspapīriem, lēmumu par licences pārreģistrāciju pieņem Vērtspapīru tirgus komisijas valde, un licences tiek izsniegtas saskaņā ar 16., 17., 18., 19., 20. punktu.

26. Gadījumā, ja speciālists iesniedz minētos dokumentus ar nokavējumu, bet ne vēlāk kā 1 mēnesi pēc licences derīguma termiņa izbeigšanās, norādot attaisnojošus kavējuma iemeslus, Licencēšanas komisijai ir tiesības uzaicināt speciālistu uz pārrunām, lai pieņemtu lēmumu par licences derīguma termiņa pārreģistrāciju.

VII. Licenču pagarināšana

27. Persona, kuras licencei beidzies derīguma termiņš (5 gadi pēc piešķiršanas), var pretendēt uz tā pagarinājumu. Licenču derīguma termiņa pagarinājumus regulē attiecīgie Vērtspapīru tirgus komisijas noteikumi.

VIII. Vērtspapīru tirgus profesionālo speciālistu pienākumi

28. Speciālistam 15 dienu laikā jāpaziņo Vērtspapīru tirgus komisijai par izmaiņām viņa iesniegto dokumentu norādītajās ziņās.

29. Gadījumā, ja speciālists ir izdarījis uzvārda vai vārda maiņu, tiek izrakstīta jauna licence ar iepriekšējo numuru, pamatojoties uz Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta izsniegtu izziņu vai laulības apliecības kopiju.

Licenci izsniedz pēc minēto dokumentu oriģināla uzrādīšanas.

Par licences izsniegšanu samaksājama 23. punktā norādītā valsts nodeva.

Lēmumu par licences izsniegšanu pieņem Vērtspapīru tirgus komisijas valde, un licences tiek izsniegtas saskaņā ar 18., 19., 20. punktu.

30. Licenci aizliegts nodot lietošanai citām personām.

IX. Licenču darbības apturēšana, anulēšana un atjaunošana

31. Licencēšanas komisijai ir tiesības apturēt izsniegtās licences darbību, ja:

31.1. nav sniegtas ziņas par izmaiņām komisijai iesniegtajos dokumentos saskaņā ar 28. punktā norādīto termiņu;

31.2. pret speciālistu ierosinātā krimināllieta nav pabeigta vai lēmums par lietas izbeigšanu nav pieņemts;

31.3. saņemtas dokumentāli pamatotas sūdzības par speciālista vai iestādes darbību, kas radījuši finansiālus zaudējumus juridiskām vai fiziskām personām;

31.4. ir pārkāptas šajos noteikumos, likumā "Par vērtspapīriem" un citos normatīvajos aktos minētās prasības.

32. Licences darbību var apturēt uz konkrētu laiku vai līdz komisijas norādījumu izpildei.

Ar Licencēšanas komisijas priekšsēdētāja un viena komisijas lcocekļa vai Vērtspapīru tirgus komisijas valdes lēmumu licences darbību var apturēt uz termiņu līdz 15 dienām, nesasaucot Licencēšanas komisiju.

33. Licences darbību pēc apturēšanas var atjaunot ar Licencēšanas komisijas lēmumu.

34. Licenci var anulēt, ja:

34.1. speciālists gada laikā nav veicis nekādu darbību vērtspapīru tirgū;

34.2. speciālists ir notiesāts ar brīvības atņemšanu par 7. punktā minētajām pretlikumīgajām darbībām - sodīts par viltotas naudas vai vērtspapīru izplatīšanu, valūtas operāciju noteikumu pārkāpšanu, tīša nozieguma izdarīšanu pret īpašumu, par noziegumiem uzņēmējdarbībā un amatnoziegumiem;

34.3. speciālists nav savlaicīgi pārreģistrējis licenci (vai iesniedzis dokumentus par licences pārreģistrāciju);

34.4. nav pildītas 31. punkta 1. apakšpunkta prasības;

34.5. viena gada laikā licences darbība tiek atkārtoti apturēta;

34.6. ir apstiprinājušies pārbaudes rezultāti par 31. punkta 3. un 4. apakšpunktā minētajiem gadījumiem.

35. Gadījumā, ja speciālistam licence ir anulēta saskaņā ar 34.3., 34.4. apakšpunktu, viņam ir tiesības kārtot eksāmenu no jauna, iesniedzot Vērtspapīru tirgus komisijai iesniegumu.

36. Gadījumā, ja speciālistam licence ir anulēta saskaņā ar 34.2, 34.6. apakšpunktu, tiesības kārtot eksāmenu no jauna var tikai pēc Licencēšanas komisijas sēdē pieņemtā lēmuma, kurā norādīts eksāmena kārtošanas termiņš - vismaz pēc 1 gada, skaitot no licences anulēšanas dienas.

37. Gadījumā, ja atklājas apstākļi, ka licence tikusi anulēta nepamatoti, persona var atkārtoti pretendēt uz licenci pēc Licencēšanas komisijas lēmuma.

38. Jautājumu par licences darbības apturēšanu vai anulēšanu izskata Licencēšanas komisija, pamatojoties uz izsniegto licenču izmantošanas, cietušo personu iesniegto vai citu dokumentu pārbaudes rezultātiem. Speciālists tiek uzaicināts piedalīties šī jautājuma izskatīšanā komisijas sēdē.

Par speciālistiem, kas nodarbojas sertifikātu tirgū, jautājumu par licences darbības apturēšanu vai anulēšanu, vai atjaunošanu Licencēšanas komisija izskata, pamatojoties uz Ekonomikas ministrijas dokumentiem un pārbaudes rezultātiem.

X. Licencēšanas komisijas darbība

39. Licencēšanas komisija tiek izveidota, lai veiktu vērtspapīru tirgus profesionālo speciālistu (brokeru, dīleru, ieguldījumu konsultantu u.c.), kā arī speciālistu, kuru darbība ir saistīta ar sertifikātiem, licencēšanu.

40. Licencēšanas komisijas sastāvs tiek apstiprināts ar Vērtspapīru tirgus komisijas rīkojumu.

41. Licencēšanas komisija savas kompetences ietvaros ir tiesīga pieņemt lēmumus par:

41.1. kvalifikācijas eksāmena jautājumu, uzdevumu izstrādāšanu;

41.2. kvalifikācijas eksāmena rezultātu apstiprināšanu;

41.3. licences piešķiršanu vai izsniegšanu;

41.4. atteikumu piešķirt vai izsniegt licenci;

41.5. izsniegtās licences izmantošanas pārbaudi;

41.6. izsniegtās licences darbības apturēšanu, atjaunošanu vai anulēšanu;

41.7. izsniegtās licences pārreģistrāciju vai derīguma termiņa pagarināšanu;

41.8. atteikumu pārreģistrēt vai pagarināt izsniegtās licences derīguma termiņu;

41.9. atteikumu atkārtoti kārtot eksāmenu pēc licences anulēšanas;

41.10. strīdu izskatīšanu, kas saistīti ar vērtspapīru tirgus profesionālo speciālistu darbību;

41.11. citiem lēmumiem saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

42. Licencēšanas komisijas sēdes tiek sasauktas pēc nepieciešamības, bet ne biežāk kā vienu reizi mēnesī.

43. Licencēšanas komisijas sēdes sasauc Licencēšanas komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks. Licencēšanas komisijas sēdes vada Licencēšanas komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā - priekšsēdētāja vietnieks.

44. Katram komisijas loceklim ir viena balss.

Licencēšanas komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās vismaz puse komisijas locekļu.

Licencēšanas komisija pieņem lēmumus ar klātesošo komisijas locekļu vienkāršu balsu vairākumu. Balsīm sadaloties līdzīgi, izšķirošā ir Licencēšanas komisijas priekšsēdētāja, bet viņa prombūtnes laikā - priekšsēdētāja vietnieka balss.

45. Licencēšanas komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolā norāda Licencēšanas komisijas sēdes laiku un vietu, komisijas locekļu, sekretāra, kā arī uzaicināto personu vārdu un uzvārdu, sēdes darba kārtību, eksāmenu rezultātus, pieņemtos lēmumus, atzīmējot par katru lēmumu "par", "pret" un "atturas" balsu skaitu, komisijas locekļu protestu, ja persona, kas izsaka protestu, pieprasa to ieprotokolēt. Protokolu paraksta visi komisijas locekļi, kuri piedalījušies sēdē, un komisijas sekretārs.

46. Vērtspapīru tirgus komisija ar rīkojumu var izveidot ekspertu grupu, kuras kompetencē ir ieteikumu izstrādāšana.

47. Ekspertu grupas locekļi ar padomdevēja tiesībām var piedalīties Licencēšanas komisijas sēdē.

48. Visi Licencēšanas komisijas materiāli glabājas Vērtspapīru tirgus komisijā. Dokumentus, uz kuru pamata izsniegta licence, glabā 10 gadus.

XI. Citi nosacījumi

49. Licencēšanas komisijas pieņemtie lēmumi stājas spēkā ar pieņemšanas dienu.

50. Vērtspapīru tirgus komisija kārto izsniegto licenču reģistru, seko licences derīguma termiņam.

Vērtspapīru tirgus komisijas priekšsēdētājs V. Gustsons

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par licencēšanas kārtību profesionālo speciālistu darbībai vērtspapīru tirgū Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Vērtspapīru tirgus komisija Veids: noteikumi Pieņemts: 21.07.1997.Stājas spēkā: 21.07.1997.Zaudē spēku: 01.01.2002.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 189/190, 25.07.1997.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
44495
21.07.1997
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"