Ministru
kabineta noteikumi Nr. 147
I. Vispārīgie
jautājumi
1. Šie noteikumi nosaka spirta un alkoholisko dzērienu
kvalitātes un drošuma rādītājus un to normas (pielikums).
2. Noteikumi attiecas uz visiem uzņēmumiem
(uzņēmējsabiedrībām), kas saskaņā ar saņemtajām licencēm ražo,
ieved, izved vai izplata spirtu un alkoholiskos dzērienus.
3. Ja normatīvi tehniskajos dokumentos spirtam vai
alkoholiskajam dzērienam noteiktas stingrākas normas nekā šajos
noteikumos, tā kvalitāti vērtē atbilstoši normatīvi
tehniskajiem dokumentiem.
II. Uzraudzība
un kontrole
4. Spirta un alkoholisko dzērienu kvalitātes un drošuma
uzraudzību un kontroli veic Ministru kabineta pilnvarotas
kompetentas institūcijas.
5. Par šo noteikumu neievērošanu vainīgās personas saucamas
pie atbildības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.
III. Pārejas
jautājumi
6. Šo noteikumu pielikuma 1.9. un 1.10.apakšpunkts stājas
spēkā ar 1998.gada 1.janvāri.
7. Šo noteikumu pielikuma 3., 6. un 7.punktā minēto Latvijas
Republikā ražoto alkoholisko dzērienu ražošanas nosacījumi ir
spēkā līdz 1999.gada 31.decembrim.
8. Šo noteikumu pielikuma 22.2., 22.3. un 22.5.apakšpunktā
noteiktās toksisko elementu normas Latvijas Republikā
ražotajiem vīniem jāievēro ar 2000.gada 1.janvāri. Līdz
1999.gada 31.decembrim Latvijas Republikā ražotajiem vīniem
jāievēro šo noteikumu pielikuma 20.punktā noteiktās toksisko
elementu normas alkoholiskajiem dzērieniem.
Nr.
p.k.
|
Spirtu un
alkoholisko dzērienu veidi un to kvalitātes un drošuma
rādītāji
|
Norma
|
1
|
2
|
3
|
1.
|
Pārtikas etilspirts
|
|
1.1.
|
ārējais izskats
|
dzidrs, bezkrāsains šķidrums
|
1.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
tikai etilspirtam raksturīgā garša
un smarža
|
1.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 96,0 tilpuma %
|
1.4.
|
kopējā skābju koncentrācija, rēķinot
pēc etiķskābes
|
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.5.
|
esteru koncentrācija, rēķinot pēc
etilacetāta
|
ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.6.
|
augstāko spirtu koncentrācija,
rēķinot pēc 2-metilpropanola
|
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.7.
|
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc
acetaldehīda
|
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.8.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.9.
|
sausais atlikums
|
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.10.
|
gaistošās slāpekļa bāzes, rēķinot
pēc slāpekļa
|
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
1.11.
|
furfurols
|
nav pieļaujams
|
2.
|
Rums
|
|
2.1.
|
ražots no raudzēta cukurniedru
sīrupa, melases vai sulas, to destilējot
|
|
2.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
tikai rumam raksturīga garša un
smarža
|
2.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
96,0 - 37,5 tilpuma %
|
2.4.
|
gaistošo vielu koncentrācija
|
ne mazāk kā 2250,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
3.
|
Viskijs
|
|
3.1.
|
ražots no graudu misas, to
destilējot, un briedināts koka mucās vismaz trīs gadus.
Ražojot Latvijas Republikā, pieļaujama aromatizēšana ar
dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem
aromatizētājiem
un sajaukšana ar pārtikas
etilspirtu
|
|
3.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
tikai viskijam raksturīgā garša un
smarža
|
3.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
94,8 - 40,0 tilpuma %
|
4.
|
Graudu spirts un tā dzērieni
|
|
4.1.
|
ražoti no fermentētas graudu misas,
to destilējot
|
|
4.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
izejmateriāliem raksturīgā garša un
smarža
|
4.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 35,0 tilpuma %
|
4.3.1.
|
etilspirta koncentrācija dzērienam
"korn"
|
ne mazāk kā 32,0 tilpuma %
|
4.3.2.
|
dzērienam "korn brand"
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
5.
|
Vīna spirts un tā dzērieni
|
|
5.1.
|
ražoti no vīna, to destilējot
|
|
5.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
izejmateriāliem raksturīgā garša un
smarža
|
5.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
86,0 - 37,5 tilpuma %
|
5.4.
|
gaistošo vielu koncentrācija
|
ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
5.5.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
6.
|
Brendijs
|
|
6.1.
|
ražots no vīna spirta, sajaukts vai
nesajaukts ar vīna destilātu (vīna destilāts -
alkoholisks šķidrums, ražots no vīna, to destilējot, ar
spirta koncentrāciju mazāku par 94,8 tilpuma % un
saglabātu izejmateriālu garšu un smaržu), vismaz vienu
gadu briedināts ozolkoka tvertnēs vai vismaz sešus
mēnešus - ozolkoka mucās. Ražojot Latvijas Republikā,
pieļaujama pārtikas etilspirta pievienošana,
aromatizēšana ar dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem
aromatizētājiem un augu valsts izcelsmes ekstraktiem, kā
arī pieļaujama proporcionāli zemāka gaistošo vielu
koncentrācija
|
destilāta nav vairāk kā 50% no
gatava produkta tilpuma
|
6.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 36,0 tilpuma %
|
6.3.
|
gaistošo vielu koncentrācija
|
ne mazāk kā 1250,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
6.4.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
7.
|
Konjaks
|
|
7.1.
|
Latvijas Republikā pieļaujama
ražošana no izturēta konjaka (vīna) spirta, ūdens un
cukura karameles bez papildu aromatizēšanas
|
|
7.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
konjakam raksturīgā garša un
smarža
|
7.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 40,0 tilpuma %
|
8.
|
Rozīņu spirts un tā dzērieni
|
|
8.1.
|
ražoti, destilējot fermentētus
speciālu šķirņu žāvētu vīnogu ekstraktus
|
|
8.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
izejmateriāliem raksturīgā garša un
smarža
|
8.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
94,5 - 37,5 tilpuma %
|
9.
|
Genciāna spirts un tā dzērieni
|
|
9.1.
|
ražoti no fermentētām genciāna
saknēm destilējot; pievienojot vai nepievienojot pārtikas
etilspirtu
|
|
9.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
10.
|
Augļu dzērieni
|
|
10.1.
|
ražoti, ekstrahējot augļus pārtikas
etilspirtā un pievienojot aromatizētājus
|
|
10.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 25,0 tilpuma %
|
11.
|
Dzērieni ar kadiķu ogu garšu
|
|
11.1.
|
ražoti no pārtikas etilspirta un/vai
graudu spirta, to aromatizējot ar kadiķu ogām. Papildus
var lietot dabiskos un/vai dabiskajiem identiskus
aromatizētājus un/vai aromātiskos augus
|
|
11.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
kadiķu ogu garša un smarža ir
jūtama, lai gan dažreiz var būt pavājināta
|
11.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
11.4.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
11.5.
|
metilspirta koncentrācija dzērieniem
"genievre", "jenever",
"genever" un "peket"
|
ne vairāk kā 50,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
11.6.
|
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc
acetaldehīda, dzērieniem "genievre",
"jenever", "genever" un
"peket"
|
ne vairāk kā 2,0 mg/dm3
|
12.
|
Džini
|
|
12.1.
|
ražoti no pārtikas etilspirta, to
aromatizējot ar kadiķu ogām, dabiskajiem un/vai
dabiskajiem identiskiem aromatizētājiem, augu ekstraktiem
un to destilātiem
|
|
12.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
dominējošā ir kadiķu ogu garša un
smarža
|
12.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
13.
|
Dzērieni ar ķimeņu garšu
|
|
13.1.
|
ražoti no pārtikas etilspirta, to
aromatizējot ar ķimenēm
|
|
13.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 30,0 tilpuma %
|
13.3.
|
sausais atlikums dzērieniem
"aquavit" un "akvavit"
|
ne vairāk kā 15000,0 mg/dm3 100%
|
14.
|
Dzērieni ar anīsa garšu
|
|
14.1.
|
ražoti no pārtikas etilspirta un
anīsa augu dabiskajiem ekstraktiem
|
|
14.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 15,0 tilpuma %
|
14.3.
|
glicerizīnskābes koncentrācija
dzērienam "pastis"
|
50,0 - 500,0 mg/dm3
|
14.4.
|
anetola koncentrācija dzērienam
"pastis"
|
1500,0 - 2000,0 mg/dm3
|
15.
|
Rūgtie
|
|
15.1.
|
ražoti, aromatizējot pārtikas
etilspirtu ar dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem
aromatizētājiem un/vai augu valsts ekstraktiem un to
destilātiem vai sajaucot ar citiem alkoholiskajiem
dzērieniem
|
|
15.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
dominē rūgta garša
|
15.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 15,0 tilpuma %
|
15.4.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
16.
|
Degvīni, arī
"sevišķie"
|
|
16.1.
|
ražoti, pārtikas etilspirta un ūdens
šķīdumu apstrādājot ar aktivētu ogli un pēc tam
filtrējot
|
|
16.2.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
ja pievieno aromatizētājus un citus
ingredientus, jūtama to smarža un garša
|
16.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
16.4.
|
esteru koncentrācija, rēķinot pēc
etilacetāta
|
ne vairāk kā 13,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
16.5.
|
sārmainība, izteikta ar 0,1 N
sālsskābes patēriņu cm3, kas nepieciešams 0,1 dm3 degvīna
neitralizēšanai, to titrējot
|
ne vairāk kā 3,5 cm3
|
16.6.
|
augstāko spirtu koncentrācija,
rēķinot pēc 2-metilpropanola
|
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
16.7.
|
aldehīdu koncentrācija, rēķinot pēc
acetaldehīda
|
ne vairāk kā 8,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
16.8.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
16.9.
|
furfurols (tiek noteikts, ja radušās
aizdomas)
|
nav pieļaujams
|
17.
|
Aromatizētie degvīni
|
|
17.1.
|
ražoti, pārtikas etilspirtu un ūdens
šķīdumu aromatizējot ar augu valsts produktiem un
dabiskajiem vai dabiskajiem identiskiem
aromatizētājiem
|
|
17.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 37,5 tilpuma %
|
17.3.
|
metilspirta koncentrācija
|
ne vairāk kā 500,0 mg/dm3 100%
etilspirta
|
18.
|
Balzami
|
|
18.1.
|
ražoti no augu valsts izcelsmes
ekstraktiem pārtikas etilspirtā, pievienojot balzama
eļļas, citas bioloģiski aktīvas vielas un
ingredientus
|
|
18.2.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 40,0 tilpuma %
|
19.
|
Liķieri, arī aperitīvi, punši un
saldie
|
|
19.1.
|
ražoti, saldinot un aromatizējot ar
dabiskajiem un/vai dabiskajiem identiskiem
aromatizētājiem pārtikas etilspirtu vai viena vai vairāku
alkoholisko dzērienu sajaukumu, vai minētajiem dzērieniem
vai to sajaukumam pievienojot pienu, krējumu vai citus
piena produktus, augļus,
augu valsts produktu ekstraktus, to
destilātus, kā arī medu, vīnu vai aromatizētu vīnu
|
|
19.2.
|
minimālais cukura saturs, izteikts
kā invertētais cukurs
|
|
19.2.1.
|
liķieriem
|
100,0 g/dm3
|
19.2.2.
|
aperitīviem un saldajiem
|
40,0 g/dm3
|
19.2.3.
|
punšiem
|
300,0 g/dm3
|
19.3.
|
etilspirta koncentrācija
|
ne mazāk kā 15,0 tilpuma %
|
20.
|
Toksisko elementu koncentrācija šī
pielikuma 2. - 19.punktā minētajos alkoholiskajos
dzērienos
|
|
20.1.
|
svins
|
ne vairāk kā 0,3 mg/dm3
|
20.2.
|
kadmijs
|
ne vairāk kā 0,03 mg/dm3
|
20.3.
|
cinks
|
ne vairāk kā 10,0 mg/dm3
|
20.4.
|
varš
|
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3
|
20.5.
|
dzīvsudrabs
|
ne vairāk kā 0,005 mg/dm3
|
20.6.
|
arsēns
|
ne vairāk kā 0,2 mg/dm3
|
21.
|
Vīni
|
|
21.1.
|
organoleptiskās īpašības (garša un
smarža)
|
konkrētai vīna šķirnei raksturīga
garša un smarža
|
21.2.
|
citronskābes koncentrācija
|
ne vairāk kā 1000,0 mg/dm3
|
21.3.
|
gaistošo skābju koncentrācija,
rēķinot pēc etiķskābes
|
|
21.3.1.
|
sarkanajiem vīniem
|
ne vairāk kā 20,0 mg-ekv./dm3
|
21.3.2.
|
baltajiem un rozā vīniem
|
ne vairāk kā 18,0 mg-ekv./dm3
|
21.4.
|
sēra dioksīda kopējā
koncentrācija
|
|
21.4.1.
|
sarkanajiem vīniem
|
ne vairāk kā 160,0 mg/dm3
|
21.4.2.
|
sarkanajiem vīniem, ja, pārrēķinot
uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne mazāk kā 5
g/dm3
|
ne vairāk kā 210,0 mg/dm3
|
21.4.3.
|
baltajiem un rozā vīniem
|
ne vairāk kā 210,0 mg/dm3
|
21.4.4.
|
baltajiem un rozā vīniem, ja,
pārrēķinot uz invertēto cukuru, paliekošā cukura ir ne
mazāk kā 5 g/dm3
|
ne vairāk kā 260,0 mg/dm3
|
21.4.5.
|
speciālajiem vīniem
"spaetlese"
|
ne vairāk kā 300,0 mg/dm3
|
21.4.6.
|
speciālajiem vīniem
"auslese"
|
ne vairāk kā 350,0 mg/dm3
|
21.4.7.
|
speciālajiem vīniem
"beerenauslese", "ausbruch",
"ausbruchwein" un
"trockenbeerenauslese"
|
ne vairāk kā 400,0 mg/dm3
|
21.4.8.
|
dzirkstošajiem vīniem
|
ne vairāk kā 185,0 mg/dm3
|
21.5.
|
metilspirta koncentrācija
|
|
21.5.1.
|
sarkanajiem vīniem
|
ne vairāk kā 300,0 mg/dm3
|
21.5.2.
|
baltajiem un rozā vīniem
|
ne vairāk kā 150,0 mg/dm3
|
21.6.
|
bora koncentrācija, rēķinot pēc
borskābes
|
ne vairāk kā 80,0 mg/dm3
|
21.7.
|
broma koncentrācija
|
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3 (var būt
lielāka vīniem, kas ražoti no sāļainās augsnēs augušām
vīnogām)
|
21.8.
|
fluora koncentrācija
|
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3
|
21.9.
|
sulfātu koncentrācija, rēķinot pēc
kālija sulfāta
|
|
21.9.1.
|
vīniem, kuri ir izturēti ozolkoka
mucās ne mazāk kā divus gadus, saldinātiem vīniem un
vīniem, kuriem ir pievienots spirts vai degvīns
|
ne vairāk kā 1500,0 mg/dm3
|
21.9.2.
|
vīniem, kuru ražošanā ir izmantota
koncentrēta vīnogu sula, un vīniem, kas ir saldi bez
cukura papildu pievienošanas
|
ne vairāk kā 2000,0 mg/dm3
|
21.9.3.
|
zem plēves raudzētiem vīniem
(piemēram, heresam)
|
ne vairāk kā 2500,0 mg/dm3
|
21.10.
|
nātrija koncentrācija
|
ne vairāk kā 60,0 mg/dm3 (var būt
lielāka vīniem, kas ražoti no vīnogām, kuru audzēšanas
apstākļi neatļauj ievērot šo normu, par ko jābūt
attiecīgās valsts kompetentu institūciju atzinumam)
|
21.11.
|
malvidola diglikozīda
koncentrācija
|
ne vairāk kā 15,0 mg/dm3
|
21.12.
|
sorbīnskābes koncentrācija
|
ne vairāk kā 200,0 mg/dm3
|
22.
|
Toksisko elementu koncentrācija
vīnos
|
|
22.1.
|
arsēns
|
ne vairāk kā 0,2 mg/dm3
|
22.2.
|
kadmijs
|
ne vairāk kā 0,01 mg/dm3
|
22.3.
|
varš
|
ne vairāk kā 1,0 mg/dm3
|
22.4.
|
svins
|
ne vairāk kā 0,3 mg/dm3
|
22.5.
|
cinks
|
ne vairāk kā 5,0 mg/dm3
|