Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2000. gada 15. februāra noteikumus Nr. 58 "Noteikumi par meklēšanu un glābšanu aviācijas un jūras avārijas gadījumos".

Ministru kabineta noteikumi Nr. 426

Rīgā 1996.gada 5.novembrī (prot. nr.53, 10.§)

Noteikumi par Aviācijas meklēšanas un glābšanas dienesta koordinācijas centra un Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta koordinācijas centra darbību aviācijas un jūras avārijas gadījumos

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta
iekārtas likuma
14.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Aviācijas meklēšanas un glābšanas dienesta koordinācijas centra (turpmāk tekstā - "Aviācijas centrs") un Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta koordinācijas centra (turpmāk tekstā - "Jūras centrs") darbību, pienākumus un atbildību, kā arī operatīvo sadarbību ar valsts un pašvaldību institūcijām, juridiskajām un fiziskajām personām, organizējot un veicot meklēšanas un glābšanas pasākumus aviācijas un jūras avārijas gadījumos, kad ir apdraudēta cilvēku dzīvība.

2. Aviācijas centrs un Jūras centrs organizē glābšanas pasākumus saskaņā ar sadarbības shēmu palīdzības sniegšanai cilvēkiem, kuri nokļuvuši dzīvībai bīstamā situācijā aviācijas vai jūras avārijas gadījumā (1.pielikums).

II. Nacionālā aviācijas un jūras glābšanas dienestu organizācijas un attīstības padome

3. Lai koordinētu Aviācijas centra un Jūras centra darbību un attīstību, tiek izveidota konsultatīva Nacionālā aviācijas un jūras glābšanas dienestu organizācijas un attīstības padome (turpmāk tekstā - "Padome"), kuras sastāvā iekļaujami Aizsardzības ministrijas, Ārlietu ministrijas, Finansu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Labklājības ministrijas un Satiksmes ministrijas valsts sekretāri, Civilās aviācijas administrācijas, Jūras administrācijas, Pašvaldību lietu pārvaldes un Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku (turpmāk tekstā - "Jūras spēki") un Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku (turpmāk tekstā - "Gaisa spēki") pilnvarotie pārstāvji.

4. Padomei ir šādi uzdevumi:

4.1. atbilstoši starptautisko organizāciju un konvenciju prasībām un ieteikumiem risināt jautājumus, kas saistīti ar aviācijas un jūras meklēšanas un glābšanas dienestu attīstību un organizāciju, un noteiktā kārtībā iesniegt Ministru kabinetā attiecīgus priekšlikumus;

4.2. izanalizēt un noteikt zaudējumu apmērus, kas radušies glābšanas pasākumu laikā, un noteiktā kārtībā iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus minēto zaudējumu segšanai;

4.3. operatīvās sadarbības veicināšanai un profesionālā līmeņa celšanai regulāri organizēt kopējas Aviācijas centra, Jūras centra un attiecīgo valsts un pašvaldību institūciju mācības un praktiskos treniņus.

5. Piedalīšanās Padomes darbā neatbrīvo tās locekļus no pamatdarba pienākumu veikšanas. Atalgojums par darbu Padomē nav paredzēts.

6. Padomes sēdes tiek sasauktas divas reizes gadā. Padomes pirmo sēdi sasauc Satiksmes ministrijas valsts sekretārs. Sēdes vada Padomes priekšsēdētājs, kuru ievēlē ar balsu vairākumu no Padomes locekļu vidus.

7. Padomes ārkārtas sēde tiek sasaukta, ja to pieprasa vismaz viens Padomes loceklis.

8. Katra gada sākumā Padome kopīgi ar Aviācijas centra, Jūras centra un attiecīgo valsts institūciju atbildīgajām amatpersonām novērtē un izanalizē iepriekšējā gada darbības rezultātus un ar klātesošo Padomes locekļu balsu vairākumu apstiprina nākamā gada darbības pasākumu plānu.

III. Aviācijas centrs

9. Aviācijas centrs ir Civilās aviācijas administrācijas struktūrvienība.

10. Aviācijas centrs sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām izziņo un organizē glābšanas pasākumus, koordinē tajos iesaistīto institūciju sadarbību un sniedz palīdzību aviācijas nelaimes gadījumā cietušajiem.

11. Aviācijas centra darbību vada un kontrolē Civilās aviācijas administrācija.

12. Aviācijas centra darbiniekiem tiešo pienākumu veikšanai tiek piešķirtas ārkārtējas tiesības iesaistīt glābšanas pasākumos savā atbildības rajonā (2.pielikums) jebkuru valsts vai pašvaldības institūciju, kā arī juridisku vai fizisku personu. Aviācijas centra vadītājs un darbinieki par savu rīcību un pieņemtajiem lēmumiem ir atbildīgi saskaņā ar likumu.

13. Glābšanas pasākumos Aviācijas centrs sadarbojas ar likuma "Par aviāciju" 61.pantā minētajām institūcijām. Civilās aviācijas administrācija izstrādā sadarbības plānus un saskaņo tos ar minētajām institūcijām sešu mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

14. Visām juridiskajām un fiziskajām personām, kuru rīcībā ir informācija par iespējamām briesmām, kas varētu apdraudēt cilvēkus aviācijas avārijas gadījumā, ir pienākums par to ziņot Aviācijas centram (3.pielikums), tuvākajai lidostai vai policijas nodaļai.

15. Lēmumu par glābšanas pasākumu veikšanu pieņem Aviācijas centra attiecīgā amatpersona.

16. Meklēšana un glābšana tiek uzsākta, vadīta un izbeigta saskaņā ar operatīvās rīcības plānu.

IV. Jūras centrs

17. Jūras centrs un tā apakšcentri ir Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta struktūrvienība.

18. Jūras centra un tā apakšcentru pamatuzdevums ir sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām, juridiskām un fiziskām personām organizēt un koordinēt glābšanas pasākumus, kā arī sniegt palīdzību jūras nelaimes gadījumā cietušajiem.

19. Jūras centra darbību vada un kontrolē Jūras administrācija.

20. Jūras centra un tā apakšcentru atbildīgajiem darbiniekiem tiešo pienākumu veikšanai tiek piešķirtas ārkārtējas tiesības iesaistīt glābšanas pasākumos savā atbildības rajonā (4.pielikums) jebkuru valsts vai pašvaldības institūciju, kā arī juridisku vai fizisku personu. Jūras centra vadītājs un darbinieki, kā arī Jūras centra apakšcentru darbinieki par savu rīcību un pieņemtajiem lēmumiem ir atbildīgi saskaņā ar likumu.

21. Glābšanas pasākumos Jūras centrs un tā apakšcentri sadarbojas ar:

21.1. Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta vienībām;

21.2. Jūras administrācijas floti un tuvumā esošajiem kuģiem;

21.3. Aviācijas centru;

21.4. Jūras spēkiem, Gaisa spēkiem un Zemessardzi;

21.5. civilo aviāciju;

21.6. neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, ārstniecības iestādēm un Katastrofu medicīnas centru;

21.7. Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamentu (turpmāk tekstā - "Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departaments");

21.8. pašvaldībām un pašvaldību policiju;

21.9. Civilās aizsardzības centru.

22. Jūras administrācija izstrādā sadarbības plānus un saskaņo tos ar šo noteikumu 21.punktā minētajām institūcijām sešu mēnešu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

23. Visām juridiskajām un fiziskajām personām, kuru rīcībā ir informācija par iespējamām briesmām, kas varētu apdraudēt cilvēkus jūras avārijas gadījumā, ir pienākums par to ziņot Jūras centram (5.pielikums) vai tuvākajai policijas nodaļai.

24. Lēmumu par glābšanas pasākumu veikšanu pieņem Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta attiecīgā amatpersona.

25. Meklēšana un glābšana tiek uzsākta, vadīta un izbeigta saskaņā ar operatīvās rīcības plānu.

V. Aviācijas centra un Jūras centra sadarbība

26. Pēc Aviācijas centra pieprasījuma Jūras centrs glābšanas pasākumos iesaista Jūras administrācijas Meklēšanas un glābšanas dienesta vienības, glābšanas kuģus, loču kuterus, ostu floti, Jūras spēkus un, ja nepieciešams, arī attiecīgās ārvalstu institūcijas.

27. Pēc Jūras centra pieprasījuma Aviācijas centrs glābšanas pasākumos iesaista Gaisa spēkus un, ja nepieciešams, arī attiecīgās ārvalstu institūcijas.

VI. Aviācijas centra sadarbība ar Gaisa spēkiem

28. Gaisa spēki tiek iesaistīti glābšanas pasākumos tikai pēc Aviācijas centra pieprasījuma. Aviācijas centram ir tiesības izmantot Gaisa spēku helikopterus un lidmašīnas glābšanas pasākumos tikai tad, ja ir apdraudēta cilvēku dzīvība.

29. Gaisa spēku amatpersonas ir atbildīgas par aviācijas tehnikas un personāla gatavību glābšanas pasākumu veikšanai.

30. Glābšanas pasākumu laikā Gaisa spēku operatīvo vadību veic Aviācijas centrs.

VII. Jūras centra sadarbība ar Jūras spēkiem

31. Jūras spēki tiek iesaistīti glābšanas pasākumos tikai pēc Jūras centra pieprasījuma. Jūras centram ir tiesības izmantot Jūras spēku tehniskos līdzekļus un personālu glābšanas pasākumos tikai tad, ja ir apdraudēta cilvēku dzīvība.

32. Jūras spēku amatpersonas ir atbildīgas par tehnikas un personāla gatavību glābšanas pasākumu veikšanai.

33. Glābšanas pasākumu laikā Jūras spēku operatīvo vadību veic Jūras centrs.

VIII. Aviācijas centra un Jūras centra sadarbība ar valsts un pašvaldību institūcijām

34. Glābšanas pasākumu organizēšanā un veikšanā Aviācijas centrs un Jūras centrs sadarbojas ar Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamentu, Katastrofu medicīnas centru, ārstniecības iestādēm, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldībām, pašvaldību policiju, Civilās aizsardzības centru un Zemessardzi, kas pēc trauksmes signāla saņemšanas nekavējoties iesaistās glābšanas pasākumos un sniedz visu veidu palīdzību, lai glābtu cilvēku dzīvību.

35. Aviācijas avārijas meklēšanas un glābšanas darbu rajonā visas šo noteikumu 34.punktā minētās institūcijas darbojas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta vadībā, izņemot gadījumus, kad Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta līdzdalība nav nepieciešama. Šādā gadījumā minētās institūcijas darbojas Aviācijas centra vadītāja vadībā.

36. Jūras avārijas meklēšanas un glābšanas darbu rajonā visas šo noteikumu 34.punktā minētās institūcijas darbojas Jūras centra, tā apakšcentru vai glābšanas vienību vadītāja vadībā.

Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs V.Krištopans

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par Aviācijas meklēšanas un glābšanas dienesta koordinācijas centra un Jūras administrācijas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 426Pieņemts: 05.11.1996.Stājas spēkā: 14.11.1996.Zaudē spēku: 19.02.2000.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 192, 13.11.1996.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
41266
14.11.1996
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"