Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 1997. gada 23. decembra noteikumus Nr. 432 "Degvielas aprites noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi nr. 28

Rīgā 1996.gada 23.janvārī (prot. nr.5, 13.§)

Noteikumi par kārtību, kādā tiek izsniegtas licences uzņēmējdarbībai ar degvielu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par uzņēmējdarbību" 32.pantu

I. Noteikumos lietotie termini

Degviela - šo noteikumu izpratnē - ar akcīzes nodokli apliekamais benzīns un dīzeļdegviela, kā arī to aizstājējprodukti un komponenti saskaņā ar Latvijas Preču kombinētās nomenklatūras kodiem, kuri norādīti Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumu nr.316 "Noteikumi par akcīzes nodokļa piemērošanu benzīnam un dīzeļdegvielai, to aizstājējproduktiem un komponentiem" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 172., 184.nr.) 1. un 2.punktā.

Degvielas komerciālā uzglabāšana - juridiskai personai piederošas degvielas uzglabāšana, ko par atlīdzību veic cita juridiska persona.

Degvielas tranzītpārvadājums - šo noteikumu izpratnē - Latvijas Republikā reģistrēta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) - degvielas īpašnieka - organizēts degvielas pārvadājums cauri Latvijas teritorijai.

Degvielas uzglabāšanas vieta - vieta, kur atrodas degvielas uzglabāšanas tvertnes.

Uzņēmējdarbība ar degvielu - degvielas ievešana (imports), vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība, komerciālā uzglabāšana un tranzītpārvadājumi.

II. Vispārīgie jautājumi

1. Lai veiktu uzņēmējdarbību ar degvielu, jāsaņem speciāla atļauja (licence) uzņēmējdarbībai ar degvielu (tālāk tekstā - "licence").

2. Attiecīgajam gadam licences izsniedz finansu ministra izveidota licencēšanas komisija.

3. Licences tiek izsniegtas šādu uzņēmējdarbības veidu veikšanai:

3.1. degvielas ievešanai (importam) un vairumtirdzniecībai;

3.2. degvielas vairumtirdzniecībai;

3.3. degvielas mazumtirdzniecībai (par katru mazumtirdzniecības vietu);

3.4. degvielas komerciālajai uzglabāšanai (par katru uzglabāšanas vietu);

3.5. degvielas tranzītpārvadājumiem.

4. Finansu ministrija saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumiem nr.321 "Par uzņēmējdarbības ierobežojumiem" (Latvijas Vēstnesis 1995, 175., 184.nr.) nosaka maksu par pakalpojumiem, kas saistīti ar licences izsniegšanu.

5. Valsts nodevu summas, kas iekasētas par licenču izsniegšanu šo noteikumu:

5.1. 3.1.un 3.5.apakšpunktā minēto uzņēmējdarbības veidu veikšanai, ieskaitāmas valsts budžetā;

5.2. 3.2., 3.3. un 3.4.apakšpunktā minēto uzņēmējdarbības veidu veikšanai, 50% apmērā ieskaitāmas Valsts autoceļu fondā un 50% apmērā - attiecīgās pašvaldības budžetā.

6. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), kurš saņēmis licenci, jānodrošina saņemtās un realizētās degvielas daudzuma uzskaite un summārā uzskaite un katru ceturksni noteiktā kārtībā jāiesniedz pārskats Valsts statistikas komitejā.

7. Degvielas uzpildes stacijām (iekārtām) jābūt aprīkotām ar elektroniskajām sistēmām, kuras vienlaikus nodrošina degvielas sūkņu darbību, pārdošanas operāciju reģistrāciju un uzskaiti un kases čeku izsniegšanu. Elektroniskajām sistēmām jāatbilst Ministru kabineta 1994.gada 14.jūnija noteikumos nr.117 "Par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un sistēmām" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 76.nr.; 1995, 24.nr.) minētajām prasībām, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta prasībām, kas attiecas uz nodokļu reģistrēšanas ierīcēm degvielas uzpildes stacijās un nosaka degvielas uzpildīšanas iekārtu funkcijas uzskaites un informācijas saglabāšanas jomā.

8. Uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai), kurš saņēmis licenci, jānodrošina kontroles institūciju darbiniekiem iespēja netraucēti paņemt degvielas paraugus kvalitātes noteikšanai.

III. Licencēšanas komisija

9. Finansu ministrs izveido licencēšanas komisiju septiņu cilvēku sastāvā, kurā ir pa vienam pilnvarotam pārstāvim no Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Monopoldarbības uzraudzības komitejas, Valsts ieņēmumu dienesta un Latvijas Pašvaldību savienības, kā arī apstiprina licencēšanas komisijas nolikumu.

10. Licencēšanas komisija savā darbībā ievēro Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumus nr.321 "Par uzņēmējdarbības ierobežojumiem", citus tiesību aktus un licencēšanas komisijas nolikumu.

11. Licencēšanas komisijas locekļi par savu darbību ir atbildīgi saskaņā ar likumiem un citiem tiesību aktiem.

12. Licencēšanas komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta sēdes vadītājs un tie licencēšanas komisijas locekļi, kuri piedalījušies attiecīgajā sēdē.

13. Licencēšanas komisija izsniegtās licences reģistrē caurauklotā, numurētā un apzīmogotā reģistrācijas žurnālā.

14. Licencēšanas komisijas lēmumi par licenču izsniegšanu un anulēšanu tiek publicēti oficiālajā preses izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

15. Licencēšanas komisija savu darbību izbeidz ar brīdi, kad savu darbību uzsāk energoapgādes regulēšanas padome.

 

IV. Licences izsniegšana un anulēšana

16. Lai saņemtu licenci kārtējam gadam, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) licencēšanas komisijai iesniedz motivētu pieteikumu, norādot attiecīgajam gadam plānotos darbības apjomus. Pieteikumam jāpievieno šādi dokumenti:

16.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) reģistrācijas apliecības noraksts (oriģināls uzrādāms, iesniedzot pieteikumu);

16.2. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) statūtu noraksts;

16.3. attiecīgās Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas izsniegts dokuments par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķinu ar budžetu;

16.4. izziņa par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) norēķinu kontiem bankā;

16.5. attiecīgās pašvaldības dokumentāri apliecināta (apstiprināta) piekrišana attiecīgā veida uzņēmējdarbības veikšanai pieteikumā norādītajās vietās;

16.6. Latvijas Nacionālā standartizācijas un metroloģijas centra izsniegtie dokumenti:

16.6.1. tā sertifikāta noraksts, saskaņā ar kuru atļauts lietot attiecīgā veida degvielas uzpildes ierīces (sūkņus) un mērlīdzekļus (oriģināls uzrādāms, iesniedzot pieteikumu);

16.6.2. dokuments par katras degvielas uzglabāšanas tvertnes (cisternas) tehnisko pārbaudi, tās atbilstību drošības prasībām un apgādi ar mērlīdzekļiem;

16.6.3. dokuments par katras degvielas uzpildes ierīces (sūkņa) pārbaudi un noplombēšanu, kurā norādīts pārbaužu periodiskums;

16.7. Iekšlietu ministrijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta departamenta attiecīgā rajona nodaļas izsniegta izziņa par degvielas uzglabāšanas un tirdzniecības vietas atbilstību ugunsdrošības noteikumiem;

16.8. attiecīgajā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā reģistrēta tehniskās apkalpes dienesta izsniegtas nodokļu reģistrēšanas ierīces (kases aparāta) tehniskās pases noraksts (oriģināls uzrādāms, iesniedzot pieteikumu);

16.9. deklarācija par iepriekšējā gadā realizētās degvielas daudzumu un par krājumā esošās degvielas daudzumu un tās uzglabāšanas vietu pieteikuma iesniegšanas dienā, kā arī uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) gada pārskats par iepriekšējo darbības gadu;

16.10. reģionālās vides pārvaldes izsniegta izziņa par uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) atbilstību vides aizsardzības prasībām;

16.11. ja degvielas mazumtirdzniecības un komerciālās uzglabāšanas līdzekļi (cisternas, krātuves, degvielas izsniegšanas ierīces, transportlīdzekļi u.c.) tiek nomāti, papildus šo noteikumu 16.1.-16.10.apakšpunktā minētajiem dokumentiem jāiesniedz nomas līgumu noraksti (oriģināli uzrādāmi, iesniedzot pieteikumu);

16.12. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) garantijas vēstule par to, ka starptautiskie pārvadājumi ar autotransportu (imports, tranzītpārvadājumi) tiks veikti, ievērojot Eiropas valstu nolīgumu par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR).

17. Uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri nodarbojas ar degvielas tranzītpārvadājumiem, jādeklarē, no kādas valsts uz kādu valsti cauri Latvijas teritorijai degviela tiks pārvadāta.

18. Pieteikumam jāpievieno tikai tās izziņas, kas skar attiecīgo uzņēmējdarbības veidu.

19. Licencēšanas komisija pārbauda iesniegtos dokumentus, izvērtē tos un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt licenci.

20. Licences šo noteikumu 3.1.apakšpunktā minēto uzņēmējdarbības veidu veikšanai izsniedz tikai tiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri ir spējīgi nodrošināt ievedamās (importējamās) degvielas daudzumu, kas nav mazāks par 25 tūkst. tonnu gadā.

21. Ja uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuriem saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 31.oktobra noteikumu nr.316 "Noteikumi par akcīzes nodokļa piemērošanu benzīnam un dīzeļdegvielai, to aizstājējproduktiem un komponentiem" 3. un 5.punktu ir tiesības uz samaksātā akcīzes nodokļa atmaksāšanu, degvielu ieved (importē) savām vajadzībām, uz tiem neattiecas šo noteikumu 20.punktā minētie ierobežojumi.

22. Ja licencēšanas komisija licenci anulē, samaksātā valsts nodeva uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) netiek atmaksāta.

 

V. Valsts nodevas likmes par izsniegtajām licencēm

23. Noteikt par katru uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) izsniegto licenci 1996.gadam šādas valsts nodevas likmes (latos):

23.1. degvielas ievešanai (importam) un vairumtirdzniecībai 2000

23.2. degvielas vairumtirdzniecībai 200

23.3. degvielas mazumtirdzniecībai

(par katru mazumtirdzniecības vietu) 100

23.4. degvielas komerciālajai uzglabāšanai

(par katru uzglabāšanas vietu) 200

23.5. degvielas tranzītpārvadājumiem 200

 

VI. Pārejas jautājumi

24. Finansu ministrijai:

24.1. nodrošināt, lai licencēšanas komisija savu darbību uzsāktu līdz 1996.gada 1.martam;

24.2. divu mēnešu laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā izstrādāt un iesniegt Ministru kabinetā izskatīšanai kārtību, kādā tiek veikti degvielas tranzītpārvadājumi, kurus veic Latvijas Republikā nereģistrēti uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības);

24.3. kopīgi ar Ekonomikas ministriju izstrādāt un līdz 1996.gada 1.jūlijam iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus par apmēru, kādā iekasējama nodeva par licences 1997.gadam izsniegšanu, kā arī priekšlikumus par termiņu, līdz kuram jāiesniedz pieteikumi licences 1997.gadam saņemšanai.

25. Finansu ministram trīs mēnešu laikā pēc šo noteikumu stāšanās spēkā noteikt kārtību, kādā uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) no samaksātā pievienotās vērtības nodokļa tiek atmaksāti izdevumi, kas nepieciešami degvielas uzpildes staciju aprīkošanai ar elektroniskajām sistēmām. Atmaksājamie izdevumi nedrīkst pārsniegt 1500 latu katrai degvielas uzpildes stacijai.

26. Ar 1996.gada 1.jūniju uzņēmējdarbība ar degvielu bez licences ir aizliegta.

27. Pieteikumi licences saņemšanai, kuri tiks iesniegti pēc 1996.gada 1.maija, tiks izskatīti pēc 1996.gada 1.jūnija.

28. Degvielas uzpildes stacijām (iekārtām), kuras savu darbību uzsāks pēc šo noteikumu stāšanās spēkā, pilnībā jāatbilst šo noteikumu 7.punktā minētajām prasībām. Pārējām degvielas uzpildes stacijām (iekārtām) līdz 1998.gada 1.janvārim jānodrošina šo noteikumu 7.punktā minēto prasību izpilde.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs A.G.Kreituss

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kārtību, kādā tiek izsniegtas licences uzņēmējdarbībai ar degvielu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 28Pieņemts: 23.01.1996.Stājas spēkā: 31.01.1996.Zaudē spēku: 01.01.1998.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 15/16, 30.01.1996.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
38672
31.01.1996
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"