Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2001. gada 25. septembra noteikumus Nr. 412 "Likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanas noteikumi".

Ministru kabineta noteikumi nr. 311

(prot. nr. 58, 7.§) Rīgā 1995. gada 24. oktobrī

Noteikumi par likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanu, valsts karoga izgatavošanas un lietošanas kārtību

Izdoti saskaņā ar likuma "Par Latvijas valsts karogu" 6.pantu

1. Latvijas valsts karogs paceļams likumā "Par Latvijas valsts karogu" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 146.nr.) noteiktajos gadījumos un vietās.

2. Ja Latvijas valsts karogu izkar pie ēkas, tam visā platumā jābūt kārtīgi piestiprinātam pie karoga kāta, ko ievieto speciālā pie ēkas fasādes piestiprinātā karoga turētājā tā, lai karogs atrastos ne zemāk par 2,5 m no zemes.

3. Ja Latvijas valsts karogu izvieto uz ielas, laukumā vai pret kādas ēkas fasādi, tas jānostiprina mastā tādā augstumā, lai karogs būtu labi saredzams, kā arī lai tas nekļūtu par traucēkli.

4. Ja vienlaikus ar Latvijas valsts karogu paceļami citu valstu karogi, to veic šādā veidā:

4.1. ja paceļams vienas ārvalsts karogs, tad:

4.1.1. pie ēkas fasādes tas jānovieto labajā pusē (skatoties virzienā uz ēkas fasādi), bet Latvijas valsts karogs - kreisajā pusē;

4.1.2. vairākus karogus var uzvilkt mastos - divus Latvijas valsts karogus un divus ārvalsts karogus - vai kādā citā pārskaitļu kombinācijā, veidojot karogu līniju;

4.2. ja paceļami vairāku ārvalstu karogi, tad:

4.2.1. tos uzvelk mastos, veidojot karogu līniju. Latvijas valsts karogs liekams pa labi karogu līnijas sākumā, skatoties virzienā uz priekšu no attiecīgās ēkas vai pasākuma norises centrālās vietas, bet ārvalstu karogi - pa kreisi no Latvijas valsts karoga, sarindojot valstis latviešu valodas alfabēta secībā. Karogu līniju var noslēgt ar vēl vienu Latvijas valsts karogu;

4.2.2. Latvijas valsts karogu karogu līnijā var likt vidū starp ārvalstu karogiem, izkārtojot ārvalstu karogus tam katrā pusē vienādā skaitā latviešu valodas alfabēta secībā;

4.3. Latvijas valsts karogam un ārvalstu karogiem jābūt vienāda lieluma un paceltiem vienādā augstumā.

5. Ja Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents vai citas oficiālas personas, kas pārstāv Saeimu vai Ministru kabinetu, dodas braucienā pa valsti vai arī uz ārvalstīm valsts vai oficiālā vizītē, automašīnas labajā pusē (skatoties automašīnas braukšanas virzienā) īpašā karoga kātā liekams proporcionāli samazināts Latvijas valsts karogs.

Ja automašīnā kopā ar minētajām oficiālajām personām atrodas atbilstīgā ranga ārvalsts pārstāvis, tad proporcionāli samazināts Latvijas valsts karogs liekams automašīnas kreisajā pusē (skatoties automašīnas braukšanas virzienā), bet proporcionāli samazināts attiecīgās ārvalsts karogs - labajā pusē.

Ja Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents vai citas oficiālas personas, kas pārstāv Saeimu vai Ministru kabinetu, dodas oficiālā braucienā ar jūras vai upju transporta kuģi, kas reģistrēts Latvijas kuģu reģistrā, uz kuģa paceļams Latvijas valsts karogs.

6. Oficiālu starpvalstu sarunu laikā vai starpvalstu līgumu parakstīšanas laikā uz galda liekami noteiktajam standartam atbilstīgi attiecīgo valstu galda karodziņi.

Oficiālo starpvalstu sarunu laikā minētos karodziņus novieto pa labi no katras puses pārstāvja tā, lai Latvijas valsts karodziņš, skatoties no priekšpuses, atrastos labajā pusē, kur jāsēž Latvijas pārstāvim, bet ārvalsts karodziņš - kreisajā pusē, kur jāsēž ārvalsts pārstāvim.

Līgumu parakstīšanas laikā attiecīgie galda karodziņi novietojami to personu priekšā, kuras paraksta dokumentus.

7. Ja Latvijas valsts karogs paceļams sēru noformējumā, tad virs karoga pie kāta piesien melnu lenti, kuras platums ir 1/20 no karoga platuma, tā, lai tās gali brīvi kristu visā karoga platumā. Mastā uzvilktie karogi sēru gadījumā nolaižami pusmastā.

8. Vietās, kur Latvijas valsts karogs nav pacelts pastāvīgi, to paceļ, saulei lecot, un nolaiž, saulei rietot, vai arī paceļ tad, kad sākušies svētki, svinības vai sēru ceremonija, un nolaiž, kad minētie pasākumi beigušies.

9. Latvijas valsts karoga attēlu vai tā krāsu sarkanbaltsarkano svītru proporcionālu izkārtojumu var izmantot noteiktā kārtībā uz sauszemes un gaisa transporta līdzekļiem kā nacionālo valsts piederību apliecinošu zīmi vai arī dekoratīvos nolūkos kā nacionālo simbolu tādā veidā un tādos apstākļos, kas nepieļauj necieņas izrādīšanu pret to.

10. Karoga kāta garumu un diametru izvēlas atbilstīgi karoga lielumam. Karoga kātam jābūt no koka, taisnam un gludam, nokrāsotam baltā krāsā. Kāta augšējais gals veidojams plakans, noapaļots, tā izmēram jāpārsniedz kāta diametrs par vairākiem centimetriem. Kāta augšējais gals var būt arī dekoratīvs konusveida koka vai metāla uzgalis, kā arī koka vai metāla uzgalis ar nacionālo simboliku.

11. Aizliegts pacelt Latvijas valsts karogu:

11.1. virs un pie ēkām, kurās tiek veikts kapitālais remonts, kuras ir avārijas stāvoklī vai kurām tiek remontēta fasāde (izņemot Saeimas, Ministru kabineta, pilsētu domju, rajonu un pagastu padomju ēkas, kā arī Rīgas pils Svētā gara torni un Latvijas Aizsardzības spēku štāba ēku, kur Latvijas valsts karogs paceļams pastāvīgi un par tā pārvietošanu lēmumu pieņem attiecīgo iestāžu administrācija);

11.2. citās nepiemērotās vietās un apstākļos (kokos, virs un pie saimniecības ēkām, nesakoptās vietās, ražošanas objektos un tamlīdzīgi).

12. Aizliegts lietot bojātus vai izbalējušus Latvijas valsts karogus.

13. Pašvaldībām jānodrošina likuma "Par Latvijas valsts karogu" un šo noteikumu precīza izpilde attiecīgajā teritorijā.

14. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru Padomes 1990.gada 7.novembra lēmumu nr.193 "Par Nolikuma par Latvijas Republikas valsts karogu piemērošanas noteikumiem un valsts karoga izgatavošanas kārtību" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 50.nr.; 1993, 22./23.nr.).

15. Šo noteikumu 10.punkts daļā par karoga kāta krāsojumu stājas spēkā sešu mēnešu laikā no publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ministru prezidents M.Gailis

Tieslietu ministrs R.Apsītis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanu, valsts karoga izgatavošanas un lietošanas .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 311Pieņemts: 24.10.1995.Stājas spēkā: 02.11.1995.Zaudē spēku: 29.09.2001.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 169, 01.11.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
37548
02.11.1995
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"