Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi nr. 263

(prot. nr. 48, 22.§) Rīgā 1995.gada 29.augustā

Noteikumi par kārtību, kādā ar pievienotās vērtības nodokli apliekami maksājumi par iedzīvotājiem sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem

Izdoti saskaņā ar likumu "Par pievienotās vērtības nodokli"

1. Saskaņā ar likumu "Par pievienotās vērtības nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 49. nr.) ar pievienotās vērtības nodokli ir apliekami maksājumi par iedzīvotājiem sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem (izņemot dzīvojamo telpu īri).

2. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas un sniedz iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus, izstrādā jaunus komunālo pakalpojumu tarifu izcenojumus, no komunālo pakalpojumu pašizmaksas atskaitot pievienotās vērtības nodokli, ko attiecīgais uzņēmums samaksājis, iegādājoties preces un izejvielas vai saņemot pakalpojumus savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Atlikusī summa apliekama ar pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likmi.

3. Jaunie komunālo pakalpojumu tarifi, kas aprēķināti saskaņā ar šo noteikumu 2. punktu, apstiprināmi Ministru kabineta 1994. gada 23. augusta noteikumos nr. 185 "Par preču un pakalpojumu cenu un tarifu veidošanu" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 110. nr.) noteiktajā kārtībā.

4. Pašvaldību domes (padomes), kas saņēmušas no uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) - komunālo pakalpojumu sniedzējiem - aprēķinātos komunālo pakalpojumu tarifus, pārrēķina un apstiprina pašvaldību kompetencē esošos apkures un karstā ūdens tarifus.

5. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), organizācijas, namīpašnieki un citas personas, kas sniedz iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus, bet nav reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas, pievienotās vērtības nodokli par pašu sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem no iedzīvotājiem iekasēt nedrīkst.

6. Dzīvokļu pārvaldes, namu pārvaldes, namīpašnieki un citas personas, iekasējot no iedzīvotājiem maksu par citu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem, veic tikai kasiera funkcijas un par šiem pakalpojumiem iekasēto naudu kopā ar pievienotās vērtības nodokli pārskaita uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) - komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Dzīvokļu pārvaldes, namu pārvaldes, namīpašnieki un citas personas, kas reģistrējušās Valsts ieņēmumu dienestā kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas, valsts budžetā pārskaita tikai savas saimnieciskās darbības rezultātā iekasēto pievienotās vērtības nodokli, kas aprēķināts atbilstīgi likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" prasībām.

7. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) - komunālo pakalpojumu sniedzēji - un pašvaldību domes (padomes), kas nav pārrēķinājušas komunālo pakalpojumu tarifus, bet piemērojušas pievienotās vērtības nodokļa 18 procentu likmi līdz 1995. gada 1. maijam apstiprinātajiem komunālo pakalpojumu tarifiem, līdz 1995. gada 1. oktobrim veic pārrēķinu un nelikumīgi iekasētās summas atmaksā atpakaļ iedzīvotājiem. Ja minētās summas līdz 1995. gada 1. oktobrim iedzīvotājiem netiek atmaksātas, Valsts ieņēmumu dienests piemēro soda sankcijas atbilstīgi likumam "Par nodokļiem un nodevām" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 26. nr.) un likumam "Par pievienotās vērtības nodokli".

8. Finansu ministrija līdz 1995. gada 1. oktobrim sagatavo likumprojektu par grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 1995. gadam" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 1., 115. nr.), paredzot novirzīt papildus 2 miljonus latu Izglītības un zinātnes ministrijai un Labklājības ministrijai palīdzības sniegšanai un pabalstu izmaksāšanai trūcīgajiem iedzīvotājiem komunālo maksājumu segšanai.

Ministru prezidents M. Gailis

Finansu ministre I. Sāmīte

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kārtību, kādā ar pievienotās vērtības nodokli apliekami maksājumi par iedzīvotājiem .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 263Pieņemts: 29.08.1995.Stājas spēkā: 06.09.1995.Zaudē spēku: 27.03.1999.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 134, 05.09.1995.
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
36555
06.09.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"