Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 504

Rīgā 2025. gada 12. augustā (prot. Nr. 31 55. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumos Nr. 1113 "Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4. panta otro daļu un ceturto daļu un
Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21. panta pirmo daļu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumos Nr. 1113 "Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 203. nr.) šādus grozījumus:

1.1. papildināt ar 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7. augļu sulu ar samazinātu cukura saturu;";

1.2. papildināt ar 2.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.8. augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu jeb augļu sulu no koncentrētas sulas ar samazinātu cukura saturu (turpmāk - augļu sula no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu);";

1.3. papildināt ar 2.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.9. koncentrētu augļu sulu ar samazinātu cukura saturu (turpmāk - koncentrāts ar samazinātu cukura saturu).";

1.4. papildināt ar 5.1 punktu šādā redakcijā:

"5.1 Augļu sula ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētās augļu sulas iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts.";

1.5. papildināt ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Augļu sula no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētās augļu sulas iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts, vai produkts, kurš iegūts no šo noteikumu 2.8. apakšpunktā minētā produkta, to atjaunojot ar ūdeni.";

1.6. papildināt ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Koncentrāts ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētā koncentrāta iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts, vai produkts, kas iegūts no šo noteikumu 2.7. apakšpunktā minētās augļu sulas ar samazinātu cukura saturu, fizikāli atdalot noteiktu daļu ūdens. Ja produkts paredzēts tiešai lietošanai pārtikā, atdala vismaz 50 procentu ūdens.";

1.7. izteikt 13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.2. pārtikas piedevas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulu (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām (turpmāk - regula Nr. 1333/2008). Saldinātājus nav atļauts pievienot šo noteikumu 2. punktā minēto produktu ražošanā, izņemot augļu nektāru ražošanu;";

1.8. izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem, kas minēti šo noteikumu 2.1., 2.2., 2.3., 2.6., 2.7., 2.8. un 2.9. apakšpunktā, papildus atļauts pievienot šādas sastāvdaļas:

14.1. atjaunotu aromātu (produktu, kas iegūts no augļu ēdamās daļas) un aukstā spieduma eļļu, kas iegūta no citrusaugļu mizām un kauliņu maisījuma. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1334/2008 par aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju īpašībām izmantošanai pārtikā un uz tās un par grozījumiem Padomes Regulā (EEK) Nr. 1601/91, Regulās (EK) Nr. 2232/96 un (EK) Nr. 10/2008 un Direktīvā 2000/13/EK noteiktās prasības, pievienojamo aromātu iegūst, apstrādājot augļus ar piemērotu fizikālu paņēmienu, piemēram, spiešanu, ekstrakciju, destilēšanu, filtrēšanu, adsorbciju, tvaicēšanu, frakcionēšanu un koncentrāciju;

14.2. mīkstumu un šūnas (sulas pūslīšus) - produktu, ko, neatdalot sulu, iegūst no tās pašas sugas augļu ēdamās daļas, no kuras iegūti šā punkta ievaddaļā minētie produkti. Citrusaugļiem mīkstums vai šūnas ir sulas pūslīši, kas iegūti no citrusaugļu endokarpa.";

1.9. papildināt ar 14.1 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Šo noteikumu 2.7. un 2.8. apakšpunktā minētajiem produktiem atļauts pievienot ūdeni tikai tādā daudzumā, kas nepieciešams, lai atjaunotu cukura satura samazināšanas procesā zaudēto ūdeni.";

1.10. papildināt ar 16.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.4. membrānfiltrēšanu un raudzēšanu ar raugu - procesus, kuros dabīgo cukura daudzumu samazina līdz tādam daudzumam, lai saglabātos visas augļa būtiskākās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas augļu sulai, no kuras produkts iegūts. Minētos procesus izmanto, lai iegūtu šo noteikumu 2.7., 2.8. un 2.9. apakšpunktā minētos produktus.";

1.11. papildināt ar 17.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"17.10. augu proteīnus (dzidrināšanai), kas iegūti no kviešiem, zirņiem, kartupeļiem vai saulespuķu sēklām.";

1.12. papildināt ar 19.1 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Ražojot augļu sulu ar samazinātu cukura saturu, ir atļauts to sajaukt ar šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minēto augļu sulu vai šo noteikumu 12.2. apakšpunktā minēto augļu biezeni, vai tiem abiem.";

1.13. papildināt ar 20.1 punktu šādā redakcijā:

"20.1 Kokosriekstu sula jeb kokosriekstu ūdens ir produkts, kas tiešā veidā ekstrahēts no kokosriekstiem, neizspiežot kokosriekstu mīkstumu.";

1.14. papildināt ar 25.1 punktu šādā redakcijā:

"25.1 Augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu iegūst, to sajaucot ar vienu vai vairākiem tādiem produktiem kā augļu sulu, augļu sulu no koncentrāta, augļu sulu ar samazinātu cukura saturu, koncentrētu augļu biezeni un augļu biezeni.";

1.15. izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Augļu nektāram ir atļauts pievienot cukuru vai medu, vai tos abus, vai saldinātājus, vai cukuru, medu un saldinātājus. Cukuru vai medu vai cukuru un medu ir atļauts pievienot šādā daudzumā:

29.1. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 1. punktā minētajiem augļiem, - ne vairāk par 20 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;

29.2. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 2. punktā minētajiem augļiem, - ne vairāk par 15 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;

29.3. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 3. punktā minētajiem augļiem, - ne vairāk par 10 procentiem no gatavā produkta kopējās masas.";

1.16. papildināt ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Šo noteikumu 2. punktā minētos produktus marķē saskaņā ar prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulā (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu, kā arī noteikumos par prasībām fasētas pārtikas marķējumam.";

1.17. papildināt ar 31.2 punktu šādā redakcijā:

"31.2 Augļu sulas un augļu sulas no koncentrāta etiķetē produkta nosaukuma redzamības laukā (tuvu produkta nosaukumam) var būt norāde, ka "augļu sula satur tikai dabīgu cukuru".";

1.18. izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Norādes, ka "ražots no koncentrāta(-iem)" vai "ražots no koncentrētas(-ām) sulas(-ām)", vai "ražots daļēji no koncentrāta(-iem)", vai "ražots daļēji no koncentrētas(-ām) sulas(-ām)", ir tādu produktu maisījumu marķējumā, kas sastāv no:

35.1. produktiem, kuri minēti šo noteikumu 2.1. un 2.2. apakšpunktā;

35.2. produktiem, kuri minēti šo noteikumu 2.1. un 2.8. apakšpunktā;

35.3. produktiem, kuri minēti šo noteikumu 2.2. un 2.7. apakšpunktā;

35.4. produktiem, kuri minēti šo noteikumu 2.7. un 2.8. apakšpunktā.";

1.19. izteikt 39. punktu šādā redakcijā:

"39. Norādi, ka augļu nektāram nav pievienots cukurs, vai norādi ar līdzīgu nozīmi drīkst izmantot, ja produktam nav pievienoti monosaharīdi vai disaharīdi, vai citi pārtikas produkti saldināšanai, tostarp regulā Nr. 1333/2008 noteiktie saldinātāji. Ja marķējumā ir ietverta šāda norāde, to papildina ar norādi, ka "satur dabīgus cukurus".";

1.20. papildināt ar 46. punktu šādā redakcijā:

"46. Augļu sulas un tām līdzīgos produktus, kas laisti tirgū vai marķēti līdz 2026. gada 13. jūnijam, atļauts tirgot līdz to pilnīgai realizācijai.";

1.21. papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4) Eiropas Parlamenta un Padomes 2024. gada 14. maija Direktīvas (ES) 2024/1438, ar ko groza Padomes Direktīvu 2001/110/EK, kas attiecas uz medu, Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem, Padomes Direktīvu 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēku uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni, un Padomes Direktīvu 2001/114/EK, kas attiecas uz dažu veidu daļēji vai pilnīgi dehidrētu konservētu pienu, kurš paredzēts lietošanai pārtikā.";

1.22. izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums);

1.23. izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

2. Noteikumi stājas spēkā 2026. gada 14. jūnijā.

Ministru prezidente E. Siliņa

Zemkopības ministrs A. Krauze

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 504

"1. pielikums
Ministru kabineta
2013. gada 15. oktobra
noteikumiem Nr. 1113

Minimālās Briksa grādu vērtības augļu sulām no koncentrāta un no koncentrāta atjaunotiem augļu biezeņiem

Nr.
p. k.

Augļa vispārpieņemtais nosaukums

Augļa sugas botāniskais nosaukums

Minimālā Briksa grādu vērtība

1. Āboli1 Malus domestica Borkh. 11,2
2. Aprikozes2 Prunus armeniaca L. 11,2
3. Banāni2 Musa x paradisiacal L. (izņemot miltu banānus) 21,0
4. Upenes1 Ribes nigrum L. 11,0
5. Kokosrieksti1 Cocos nucifera L. 4,5
6. Vīnogas1 Vitis vinifera L. vai tās hibrīdi, Vitis labrusca L. vai tās hibrīdi 15,9
7. Greipfrūti1 Citrus x paradisi Macfad. 10,0
8. Gvajaves (guavas)2 Psidium guajava L. 8,5
9. Citroni1 Citrus limon (L.) Burm.f. 8,0
10. Mango2 Mangifera indica L. 13,5
11. Apelsīni1 Citrus sinensis (L.) Osbeck 11,2
12. Pasifloru augļi1 Passiflora edulis Sims 12,0
13. Persiki2 Prunus persica (L.) Batsch var. Persica 10,0
14. Bumbieri2 Pyrus communis L. 11,9
15. Ananāsi (ananasi)1 Ananas comosus (L.) Merr. 12,8
16. Avenes1 Rubus idaeus L. 7,0
17. Skābie ķirši1 Prunus cerasus L. 13,5
18. Zemenes1 Fragaria x ananassa Duch. 7,0
19. Tomāti1 Lycopersicon esculentum, Mill. 5,0
20. Mandarīni1 Citrus reticulata Blanco 11,2

Piezīmes.

1. Augļiem, kas izmantoti sulas ražošanai, minimālo relatīvo blīvumu pret ūdeni nosaka 20/20 °C temperatūrā.

2. Augļiem, no kuriem ražots biezenis, nosaka tikai minimālo nekoriģēto Briksa grādu rādījumu (bez skābes korekcijas)."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 12. augusta
noteikumiem Nr. 504

"2. pielikums
Ministru kabineta
2013. gada 15. oktobra
noteikumiem Nr. 1113

Minimālais sulas vai biezeņa saturs augļu nektāros

Nr.
p. k.

Augļu nektārā izmantotie augļi

Minimālais sulas vai biezeņa saturs
(% no gatavā produkta tilpuma)

1. Augļi ar skābu sulu, kurai dabiskā veidā ir nepatīkama garša
1.1. pasifloru augļi (Passiflora edulis Sims) 25
1.2. narandžila (quito naranjillos), (Solanum quitoense) 25
1.3. upenes 25
1.4. baltās jāņogas 25
1.5. sarkanās jāņogas 25
1.6. ērkšķogas 30
1.7. smiltsērkšķu ogas 25
1.8. dzeloņplūmes 30
1.9. plūmes (Prunus domestika L.) 30
1.10. zilās plūmes, cvečes (Quetsch plum), (Prunus domestika L.) 30
1.11. pīlādža ogas 30
1.12. mežrožu augļi 40
1.13. skābie ķirši 35
1.14. citi ķirši 40
1.15. mellenes 40
1.16. plūškoka augļi 50
1.17. avenes 40
1.18. aprikozes 40
1.19. zemenes 40
1.20. zīdkoka ogas un kazenes 40
1.21. dzērvenes 30
1.22. cidonijas (Cydonia oblonga L.) 50
1.23. citroni un laimi 25
1.24. citi šīs kategorijas augļi 25
2. Augļi ar zemu skābes saturu, ar mīkstumu vai izteiktām garšas īpašībām, kuru sulai dabiskā veidā ir nepatīkama garša
2.1. mango 25
2.2. banāni 25
2.3. gvajaves (guavas) (Psidium guajava L.) 25
2.4. papaijas (Carica papaya) 25
2.5. ličī (lidži, līčijas) (Litchi chinensis) 25
2.6. vilkābeles augļi (Crataegus azarolus) 25
2.7. anona, skābā (Annona muricata) 25
2.8. anona, tīklainā (Annona reticulata) 25
2.9. anona, zvīņainā (Annona squamosa) 25
2.10. granātāboli 25
2.11. kešjukoka augļi 25
2.12. spāņu plūme (spondija), sarkanā (Spondias purpurea) 25
2.13. Brazīlijas plūme (umbu) (Spondias Tuberosa aroda) 25
2.14. citi šīs kategorijas augļi 25
3. Augļi, kuru sulai dabiskā veidā ir patīkama garša
3.1. āboli 50
3.2. bumbieri 50
3.3. persiki 50
3.4. citrusaugļi, izņemot citronus un laimus 50
3.5. ananāsi (ananasi) 50
3.6. tomāti 50
3.7. citi šīs kategorijas augļi 50
   

"

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumos Nr. 1113 "Prasības attiecībā uz .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Zemkopības ministrija Veids: noteikumi Numurs: 504Pieņemts: 12.08.2025.Stājas spēkā: 14.06.2026.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 155, 14.08.2025. OP numurs: 2025/155.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
362450
14.06.2026
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Piekļūstamība
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"