Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta Noteikumi nr. 220

Rīgā 1995.gada 18.jūlijā (prot. nr.38, 31.§)

Noteikumi par kompensācijas sertifikātu, kuri piešķirti par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos, dzēšanas kārtību, kompensācijas izmaksas termiņiem un apmēriem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 12. un 14.pantu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kompensācijas izmaksas termiņus un apmērus un kārtību, kādā izmaksājama nauda, dzēšot par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos piešķirtos zemes īpašuma kompensācijas sertifikātus (tālāk tekstā - "sertifikāti").

2. Šie noteikumi attiecas uz šādām personām:

2.1. bijušie zemes īpašnieki, kuri kompensāciju ir pieprasījuši līdz 1992.gada 31.decembrim;

2.2. bijušie zemes īpašnieki vai viņu pirmās šķiras mantinieki, kuri zemi lauku apvidos ir pieprasījuši līdz 1991.gada 20.jūnijam un nav varējuši to saņemt likuma ierobežojumu dēļ (ierakstīti neapmierināto zemes pieprasītāju reģistrā).

3. Ja bijušais zemes īpašnieks miris pēc kompensācijas piešķiršanas, kompensācijas naudas nesaņemto daļu ir tiesīgi saņemt viņa pirmās šķiras mantinieki.

4. Banka, kurā sertifikātu īpašniekam ir atvērts sertifikātu konts, dzēš sertifikātus saskaņā ar šiem noteikumiem un izmaksā sertifikātu īpašniekam naudu - 28 latus par sertifikātu -, kā arī paziņo par to Latvijas Hipotēku un zemes bankai.

5. Kompensāciju izmaksā atbilstīgi apstiprinātajam kārtējā gada valsts budžetam.

6. Šo noteikumu izpildi pārrauga Ekonomikas ministrija un Finansu ministrija.  

II. Kompensācijas apmēra noteikšana un kompensācijas piešķiršana

7. Attiecīgā pagasta padome vai attiecīgās pilsētas dome (tālāk tekstā - "pagasta padome"), pamatojoties uz Ministru Padomes 1993.gada 10.februāra lēmumu nr.66 "Par normatīvo aktu apstiprināšanu zemes privatizācijai lauku apvidos" (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 10./11.nr.; Latvijas Vēstnesis, 1994, 139.nr.), nosaka kompensācijas apmēru un:

7.1. ja sertifikāti jau ir piešķirti, ne ilgāk kā mēneša laikā pēc pieteikuma (1.pielikums) saņemšanas pieņem par to attiecīgu lēmumu, kuru piecu dienu laikā pēc pieņemšanas izsniedz vai nosūta pa pastu kompensācijas pieprasītājam;

7.2. ja sertifikāti vēl nav piešķirti, trīs mēnešu laikā pēc pieteikuma (2.pielikums) un visu nepieciešamo dokumentu, kas apliecina kompensācijas pieprasītāja īpašuma tiesības, saņemšanas pieņem par to attiecīgu lēmumu, ko piecu dienu laikā pēc pieņemšanas izsniedz vai nosūta pa pastu kompensācijas pieprasītājam.

8. Šo noteikumu 2.2.apakšpunktā minēto personu pieteikumus (3.pielikums) pagasta padome trīs mēnešu laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu, kas apliecina kompensācijas pieprasītāja īpašuma tiesības, saņemšanas izskata un pieņem lēmumu par piešķiramās kompensācijas apmēru un minēto personu izslēgšanu no neapmierināto zemes pieprasītāju reģistra un piecu dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas izsniedz to vai nosūta pa pastu kompensācijas pieprasītājam.

9. Pagasta padome piecu dienu laikā pēc saraksta sastādīšanas nosūta Privatizācijas sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centram (tālāk tekstā - "centrs") to personu sarakstu, kurām saskaņā ar noteikto kārtību ir piešķirti sertifikāti.

10. Pagastu padomēm ieteicams sastādīt un izlikt publiski pieejamā vietā to personu sarakstu, kurām atbilstīgi šo noteikumu 2.punktam ir tiesības saņemt kompensāciju naudā.  

III. Kārtība, kādā dzēšami sertifikāti

11. Lai dzēstu sertifikātus, saņemot samaksu naudā, šo noteikumu 2.punktā minētās personas iesniedz attiecīgā pagasta padomei pieteikumu par kompensācijas sertifikātu dzēšanu (1. vai 2.pielikums) vai piešķiršanu un dzēšanu (3.pielikums).

12. Pieteikumu iesniegšanas vai nosūtīšanas pa pastu pēdējais termiņš ir 1995.gada 31.decembris. Pēc šī termiņa iesniegtie vai nosūtītie pieteikumi netiek izskatīti.

13. Pagasta padome mēneša laikā pēc pieteikumu saņemšanas izskata tos un pieņem lēmumu, kuru piecu dienu laikā izsniedz vai nosūta pa pastu sertifikātu īpašniekam.

14. Pagasta padome piecu dienu laikā pēc lēmuma par kompensācijas izmaksu naudā pieņemšanas nosūta centram ar pagasta padomes lēmumu apstiprinātu to personu sarakstu (4.pielikums), kurām sertifikāti dzēšami, izmaksājot par tiem naudu.

15. Centrs pārbauda šo noteikumu 14.punktā minētos sarakstus, par pārbaudes rezultātā atklātajām kļūdām vai citām neprecizitātēm informē attiecīgo pašvaldību, pēc kļūdu vai neprecizitāšu novēršanas akceptē sarakstus un sarakstu oriģinālus nosūta Latvijas Hipotēku un zemes bankai.

16. Atbilstīgi šo noteikumu 14.punktā minētajiem sarakstiem centrs sastāda personu kopsavilkuma sarakstus, kuros kompensācijas pretendenti sagrupēti pa attiecīgajām bankām (banku nodaļām), un nosūta minētos sarakstus Latvijas Hipotēku un zemes bankai.

Centrs ir atbildīgs par šo noteikumu 14. un 16.punktā minēto sarakstu pareizību.

17. Šo noteikumu 2.punktā minētajiem bijušajiem zemes īpašniekiem samaksa naudā par sertifikātiem veicama līdz 1997.gada 31.decembrim.

18. Šo noteikumu 2.punktā minētajiem bijušo zemes īpašnieku pirmās šķiras mantiniekiem samaksa naudā par sertifikātiem veicama līdz 1999.gada 31.decembrim.

Šajā punktā minētajām personām samaksa naudā par sertifikātiem tiek uzsākta pēc tam, kad to ir saņēmuši visi šo noteikumu 2.punktā minētie bijušie zemes īpašnieki.

19. Sertifikātu dzēšanai nepieciešamo naudas līdzekļu apmēru noteiktā kārtībā pieprasa Ekonomikas ministrija, un Finansu ministrija pieprasīto naudas līdzekļu apmēru paredz attiecīgā gada valsts budžeta projektā.

20. Kārtējā gada valsts budžetā sertifikātu dzēšanai paredzētos naudas līdzekļus Finansu ministrija noteiktā kārtībā pārskaita šim nolūkam atvērtajā Latvijas Hipotēku un zemes bankas kontā.

21. Latvijas Hipotēku un zemes banka no Finansu ministrijas saņemtos naudas līdzekļus sadala bankām proporcionāli šo noteikumu 16.punktā minētajos kopsavilkuma sarakstos norādītajām summām, ņemot vērā pieprasījuma apmēru un pārskatu par iepriekšējā mēnesī faktiski izmaksāto summu, un pārskaita minētos naudas līdzekļus tām attiecīgo banku nodaļām, kurās kompensācijas pieprasītājam ir atvērts privatizācijas sertifikātu konts, vienlaicīgi nosūtot arī atbilstīgu šī saraksta izrakstu.

Latvijas Hipotēku un zemes banka ir atbildīga par minētā izraksta pilnīgu atbilstību šo noteikumu 16.punktā minētajiem kopsavilkuma sarakstiem.

22. Latvijas Hipotēku un zemes banka attiecīgajām bankām pārskaita avansa maksājumus iepriekšējā mēnesī izmaksāto summu apmērā, pamatojoties uz banku iesniegtajiem pārskatiem par sertifikātu dzēšanu iepriekšējā mēnesī.

23. Bankas reizi mēnesī līdz nākamā mēneša astotajam datumam iesniedz Hipotēku un zemes bankai pārskatu par iepriekšējā mēnesī izmaksātajām naudas summām par sertifikātu dzēšanu.

24. Latvijas Hipotēku un zemes banka katru mēnesi iesniedz Valsts kases departamentam un centram pārskatu par izmaksātajām naudas summām par sertifikātu dzēšanu.

25. Sertifikātu dzēšanu, izmaksājot samaksu naudā, attiecīgās bankas (banku nodaļas) veic šo noteikumu 16.punktā minētajos kopsavilkuma sarakstos iekļauto personu pieteikumu iesniegšanas hronoloģiskā secībā.

26. Banka (bankas nodaļa) kompensācijas pretendentam paziņo datumu, sākot ar kuru viņš var saņemt naudu.

27. Saņemot attiecīgajā bankā (bankas nodaļā) naudu par sertifikātiem, tās pieprasītājam jāuzrāda pase vai cits personu apliecinošs dokuments un privatizācijas sertifikātu grāmatiņa.

28. Kompensācijas sertifikātu īpašnieks pēc brīvas izvēles samaksu par sertifikātiem var saņemt skaidrā naudā vai arī attiecīgo naudas summu banka ieskaita viņa norādītajā noguldījumu kontā.

29. Naudas kompensācijas pieprasītājam, kurš nolēmis atsaukt savu saskaņā ar šo noteikumu 11.punktu iesniegto pieteikumu par sertifikātu dzēšanu, līdz 1996.gada 1.jūnijam jāiesniedz Latvijas Hipotēku un zemes bankai attiecīgs notariāli apliecināts atteikums. Latvijas Hipotēku un zemes banka par šo saņemto atteikumu informē pārējās bankas (banku nodaļas) un centru.

30. Centrs katru mēnesī apkopo informāciju par banku veiktajām naudas kompensācijas izmaksām un iesniedz Ekonomikas ministrijai un Finansu ministrijai nepieciešamo ziņu kopsavilkumu par minēto izmaksu gaitu valstī.

31. Par sertifikātu dzēšanu tiek iekasēta maksa 0,8 %, bet ne mazāk kā 3 latu apmērā no izmaksājamās summas. Minētās maksas izlietojuma kārtību un sadalījumu nosaka Ekonomikas ministrija.

Ministru prezidents M.Gailis

Ekonomikas ministrs J.Zvanītājs

1. pielikums


MKTA4_1.GIF (20830 BYTES)

2. pielikums


MKTA4_2.GIF (21062 BYTES)

3. pielikums


MKTA4_3.GIF (21758 BYTES)

4. pielikums


MKTA4_4.GIF (11098 BYTES)

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par kompensācijas sertifikātu, kuri piešķirti par bijušo zemes īpašumu lauku apvidos, .. Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 220Pieņemts: 18.07.1995.Stājas spēkā: 28.07.1995.Zaudē spēku: 24.05.1997.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 111, 27.07.1995.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
36098
28.07.1995
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"