Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ķekavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 26/2024

2024. gada 17. oktobrī

Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2024. gada 13. marta saistošajos noteikumos Nr. 7/2024 "Ķekavas novada pašvaldības nolikums"

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 17. oktobra sēdes lēmumu Nr. 16 (prot. Nr. 23)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
49. pantu

Izdarīt Ķekavas novada pašvaldības 2024. gada 13. marta saistošajos noteikumos Nr. 7/2024 "Ķekavas novada pašvaldības nolikums" šādus grozījumus:

1. Papildināt saistošos noteikumus ar 25.24. apakšpunktu:

"25.24. apstiprina iestāžu, izņemot aģentūras, maksājumus kredītiestādēs un Valsts kasē."

2. Izteikt saistošo noteikumu 56. punktu šādā redakcijā:

"56. Par aizņēmumu un citu ekonomisko saistību, kas nav paredzētas pašvaldības budžetā, kā arī paraksta tiesību deleģējumiem kredītiestādēs un Valsts kasē, lemj dome."

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Baire

 

Paskaidrojuma raksts
Ķekavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 26/2024 "Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2024. gada 13. marta saistošajos noteikumos Nr. 7/2024 "Ķekavas novada pašvaldības nolikums""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

Ar Ķekavas novada domes 2024. gada 13. marta lēmumu Nr. 40, protokols Nr. 6, apstiprināti Ķekavas novada pašvaldības 2024. gada 13. marta saistošie noteikumi Nr. 7/2024 "Ķekavas novada pašvaldības nolikums", turpmāk - saistošie noteikumi;

Saistošajos noteikumos ir IX nodaļa, kurā definēti principi un nosacījumi pašvaldības amatpersonu rīcībai ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem, tomēr saistošajos noteikumos nav precīzi noteikts, kura/-as amatpersonas rīkojas ar pašvaldību finanšu resursiem, tajā skaitā apstiprina maksājumu veikšanu kredītiestādēs un Valsts kasē.

Ķekavas novada domes 2021. gada 1. jūlija lēmumā Nr. 5 "Par paraksta tiesībām kredītiestādēs un Valsts kasē" (redakcijā, kas spēkā no 2024. gada 10. jūlija) ir noteikts, ka pirmās paraksttiesības ir domes priekšsēdētājam un vietniekam izglītības un sporta jautājumos.

Līdz šim paraksta tiesību apjomus pašvaldībā noteica ar atsevišķu domes lēmumu, tomēr, ņemot vērā Pašvaldību likuma 49. panta pirmās daļas 5. punktā noteikto, pašvaldības amatpersonu rīcības kārtība ar finanšu resursiem būtu jānosaka saistošajos noteikumos.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 17. panta trešajai daļai un 22. panta pirmās daļas 1. un 7. punktam, domes priekšsēdētājs galvenokārt ir atbildīgs par domes darbu, bet izpilddirektors nodrošina domes lēmumu izpildi un rīkojas ar pašvaldības mantu un finanšu resursiem pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā.

Ņemot vērā minēto, kā arī faktisko situāciju, kad pašvaldības izpildvaras darba organizāciju nodrošina izpilddirektors, tajā skaitā atstiprina finanšu dokumentus (slēdz līgumus privāto tiesību jomā, apstiprina pieņemšanas-nodošanas aktus, apstiprina maksājumu veikšanu elektroniskajā dokumentu vadības sistēmā, saskaņo iepirkumu veikšanu, u.c.), nolikumā jāparedz, ka izpilddirektors ir tā amatpersona, kuram ir tiesības apstiprināt maksājumus kredītiestādēs un Valsts kasē.

Šāda maksājumu apstiprināšana kredītiestādēs un Valsts kasē nav attiecināma uz pašvaldības aģentūru "Ķekavas novada veselības un sociālās aprūpes centru", jo, saskaņā ar Ķekavas novada pašvaldības 2023. gada 8. novembra saistošo noteikumu Nr. 22/2023 "Ķekavas novada pašvaldības iestādes "Pašvaldības aģentūra "Ķekavas novada veselības un sociālās aprūpes centrs"" nolikuma 12.4. apakšpunktu, aģentūras direktors rīkojas ar aģentūras mantu un finanšu līdzekļiem.

Lai nodrošinātu kontroli par personām, kurām ir paraksttiesības kredītiestādēs un Valsts kasē, saistošajos noteikumos jāparedz nosacījums, ka par paraksttiesību deleģējumiem lemj dome.

2. Fiskālā ietekme

Nav identificējama.

3. Sociālā ietekme

Nav identificējama.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

Uzlabosies iekšējā kontroles sistēma, jo maksājumus apstiprinās amatpersona, kas nodrošina pašvaldības finanšu un darījumu kontroli un uzraudzību.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav identificējama.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

Izpildi nodrošinās pašvaldības amatpersonas.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Grozījumi nepieciešami, lai uzlabotu iekšējās kontroles sistēmas procesus izpildvaras līmenī.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 13. septembra līdz 2024. gada 27. septembrim publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.kekava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Iepriekš minētajā termiņā sabiedrības pārstāvju viedokļi nav saņemti.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Baire

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2024. gada 13. marta saistošajos noteikumos Nr. 7/2024 "Ķekavas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ķekavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 26/2024Pieņemts: 17.10.2024.Stājas spēkā: 25.10.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 208, 24.10.2024. OP numurs: 2024/208.17
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
355794
25.10.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"