Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā

Izdarīt Sugu un biotopu aizsardzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2000, 9. nr.; 2005, 20. nr.; 2006, 24. nr.; 2009, 12., 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 194. nr.; 2010, 102., 205. nr.; 2011, 169., 201. nr.; 2012, 200. nr.; 2013, 232. nr.; 2015, 201. nr.; 2017, 194. nr.; 2020, 115.A nr.; 2021, 236. nr.; 2023, 123. nr.) šādus grozījumus:

1. 1. pantā:

papildināt pantu ar 8. punktu šādā redakcijā:

"8) invazīvas sugas indivīds - dzīvs organisms jebkurā tā attīstības stadijā vai dzīva organisma daļa, kura saglabājusi dzīvotspēju un no kuras var attīstīties dzīvs organisms.";

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

"(2) Likumā lietotais termins "invazīva suga" atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes regulā (ES) Nr. 1143/2014 par invazīvu svešzemju sugu introdukcijas un izplatīšanās profilaksi un pārvaldību (turpmāk - regula Nr. 1143/2014) lietotajam terminam "invazīva svešzemju suga".";

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

2. Papildināt 2. pantu ar 6. punktu šādā redakcijā:

"6) regulēt darbības ar invazīvajām sugām."

3. Papildināt 3. pantu ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5) invazīvajām sugām."

4. Papildināt 4. pantu ar 21. un 22. punktu šādā redakcijā:

"21) invazīvo sugu introdukcijas un izplatīšanās profilakses un pārvaldības noteikumus, kompetentās iestādes un to funkcijas, tai skaitā:

a) sugu novērtēšanas kārtību iekļaušanai sarakstā, invazīvo sugu ienākšanas un izplatības ceļu analīzi un rīcības plānu bioģeogrāfiskā reģiona līmenī, ja nepieciešams,

b) atļaujas darbībām ar invazīvajām sugām izsniegšanas, apturēšanas un anulēšanas nosacījumus un izdoto atļauju kontroles kārtību,

c) uzraudzību - sugu kontroli uz robežām un iekšzemē, monitoringu un tā veidus, sabiedrības novērojumus, agrīnu atklāšanu, ātru iznīcināšanu agrīnas atklāšanas gadījumā vai tās nepiemērošanu,

d) informācijas sniegšanu par invazīvajām sugām, tās pieejamību un apriti,

e) sugu izplatības ierobežošanas un iznīcināšanas pasākumus un metodes, cietušo ekosistēmu atjaunošanu;

22) Latvijas invazīvo sugu sarakstu."

5. 5. pantā:

aizstāt panta nosaukumā un ievaddaļā vārdus "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija" (attiecīgā locījumā);

aizstāt 7. punktā vārdu "laikrakstā" ar vārdiem "oficiālajā izdevumā";

papildināt pantu ar 19. punktu šādā redakcijā:

"19) pilda kompetentās un koordinējošās iestādes funkcijas visā Latvijas teritorijā saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 4., 5., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 24., 26., 30., 31. un 32. pantu, ievērojot šā likuma 6. pantā noteikto citu institūciju kompetenci."

6. 6. pantā:

papildināt otro daļu ar vārdiem un skaitļiem "kā arī saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 14., 16. un 19. pantu un veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām savvaļas sauszemes dzīvnieku medījamām sugām";

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Invazīvo sugu introdukcijas un izplatīšanās profilakses un pārvaldības jomā ir šādas kompetentās iestādes:

1) Valsts augu aizsardzības dienests saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 8. un 9. pantu veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām augu sugām, savukārt saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 5., 10., 11., 13., 14., 16., 17., 18., 19., 24., 26., 30. un 32. pantu veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām sauszemes augu sugām;

2) Daugavpils Universitātes aģentūra "Latvijas Hidroekoloģijas institūts" saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 5., 13., 14., 16., 17., 18., 19., 22. un 24. pantu veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām jūras un piekrastes sugām;

3) Pārtikas un veterinārais dienests saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 15. un 16. pantu veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām sugām uz robežas;

4) valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" saskaņā ar regulas Nr. 1143/2014 14. un 16. pantu veic kompetentās iestādes pienākumus attiecībā uz invazīvajām saldūdens augu sugām."

7. 9. pantā:

izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3) neierobežot īpaši aizsargājamo sugu un biotopu, kā arī invazīvo sugu izpēti, uzskaiti un kontroli;";

papildināt pantu ar 5. punktu šādā redakcijā:

"5) veikt invazīvās sugas pārvaldības pasākumus, lai novērstu tās tālāku izplatību."

8. Aizstāt 14. panta sestajā daļā vārdus "Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija" ar vārdiem "Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija".

9. Aizstāt 17. pantā vārdus "par vides aizsardzību atbildīgais ministrs" ar vārdiem "viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrs".

10. Papildināt 21. pantu ar 9. punktu šādā redakcijā:

"9) datus par invazīvo sugu izplatību."

11. Izteikt 22. panta otro teikumu šādā redakcijā:

"Dabas aizsardzības pārvalde atbilstoši saņemtajai informācijai veic nelikumīgi sagūstīto, nejauši bojā gājušo vai atrasto beigto dzīvnieku un putnu uzskaiti un turpmāku izpēti vai piemēro aizsardzības pasākumus, kas nepieciešami, lai nodrošinātu, ka nejaušas sagūstīšanas un nogalināšanas gadījumiem nav būtiskas negatīvas ietekmes uz attiecīgajām sugām."

12. Papildināt likumu ar V1 nodaļu šādā redakcijā:

"V1 nodaļa
Invazīvo sugu pārvaldība - izplatības apzināšana, ierobežošana un iznīcināšana

23.1 pants. Invazīvo sugu izplatības apzināšana

(1) Valsts pārvaldes iestādes Ministru kabineta noteiktajā kārtībā informāciju par Eiropas Savienības sarakstā iekļauto invazīvo sauszemes augu sugu izplatību sniedz Valsts augu aizsardzības dienestam, bet par pārējo invazīvo sugu izplatību - Dabas aizsardzības pārvaldei.

(2) Ikviena persona informē Valsts augu aizsardzības dienestu par to, ka tās īpašumā, lietošanā vai valdījumā ir ar Eiropas Savienības sarakstā iekļautu invazīvo sauszemes augu sugu invadētas platības vai ka tās rīcībā ir ziņas par šādām platībām, bet par pārējo invazīvo sugu izplatību informē Dabas aizsardzības pārvaldi.

(3) Invazīvo sugu uzraudzībā iegūto informāciju par Eiropas Savienības sarakstā iekļautām invazīvajām sauszemes augu sugām apkopo Valsts augu aizsardzības dienests Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas invazīvo augu sugu izplatības datubāzē, bet par pārējām invazīvajām sugām - Dabas aizsardzības pārvalde dabas datu pārvaldības sistēmā.

(4) Invazīvo sugu uzraudzībā iesaistītās iestādes atbilstoši nepieciešamībai sniedz datus Dabas aizsardzības pārvaldei.

23.2 pants. Invazīvo sugu kontrole, izplatības ierobežošana un iznīcināšana

(1) Regulas Nr. 1143/2014 7. pantā noteikto ierobežojumu uzraudzību un kontroli attiecībā uz Eiropas Savienības invazīvo sugu sarakstā iekļautajām sugām veic šā likuma 5. un 6. pantā minētās iestādes.

(2) Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto sugu pārvaldības pasākumus var noteikt pašvaldība.

(3) Atkāpes no šā panta pirmajā daļā noteiktajiem ierobežojumiem pieļaujamas atļaujā darbībām ar invazīvajām sugām minētajos gadījumos un apjomā. Izdevumus, kas saistīti ar atļaujas saņemšanu, sedz persona saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi un Dabas aizsardzības pārvaldes publisko maksas pakalpojumu cenrādi.

(4) Invazīvās sugas ierobežošanas un iznīcināšanas pasākumu izvēlē ņem vērā to ietekmi uz citām sugām un dzīvotnēm, vidi, cilvēku veselību, kā arī izmaksu un ieguvumu analīzi.

(5) Invazīvo sugu sarakstā iekļauto sugu izplatības ierobežošanas pasākumu īstenošanā atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kārtībai iesaistās attiecīgā valstspilsētas vai novada pašvaldība. Pašvaldība:

1) pieņem lēmumu par invazīvo sugu izplatības ierobežošanas pasākumiem attiecīgās pašvaldības teritorijā un publicē to saskaņā ar Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumu, kā arī vietējās pašvaldības laikrakstā un tīmekļvietnē;

2) ievērojot normatīvos aktus par attiecīgās invazīvās sugas ierobežošanas pasākumiem un metodēm, var koordinēt un sadarbībā ar attiecīgo kompetento institūciju organizēt invazīvo sugu ierobežošanas pasākumus, ja zemes īpašnieks, lietotājs vai valdītājs neveic invazīvo sugu izplatības ierobežošanas pasākumus."

13. Papildināt likumu ar 30.1 pantu šādā redakcijā:

"30.1 pants. Administratīvie pārkāpumi invazīvo sugu pārvaldības jomā

(1) Par Eiropas Savienības invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu turēšanu, izmantošanu, tostarp ierobežotos apstākļos, arī pētniecībai vai saglabāšanai ārpus dabiskās dzīvotnes, maiņu vai jebkādu cita veida nodošanu citām personām bez kompetentās iestādes izsniegtas atļaujas, kā arī par tirdzniecību vai laišanu tirgū piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - līdz sešsimt naudas soda vienībām.

(2) Par Eiropas Savienības invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu audzēšanu, kultivēšanu vai transportēšanu, izņemot sugas transportēšanu uz objektu iznīcināšanai, bez kompetentās iestādes izsniegtas atļaujas, kā arī izplatīšanu vidē vai izplatīšanās pieļaušanu, tostarp ierobežošanas pasākumu neīstenošanu un vairošanās pieļaušanu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz trīssimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - līdz sešsimt naudas soda vienībām.

(3) Par Latvijas invazīvo sugu sarakstā iekļauto indivīdu izplatīšanās pieļaušanu, tostarp ierobežošanas pasākumu neīstenošanu un vairošanās pieļaušanu, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz trīssimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - līdz sešsimt naudas soda vienībām."

14. 31. pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdu "administratīvās" ar vārdiem "administratīvā pārkāpuma";

aizstāt trešās daļas pirmajā teikumā vārdu "lietas" ar vārdiem "administratīvā pārkāpuma lietas";

papildināt pantu ar piekto, sesto, septīto un astoto daļu šādā redakcijā:

"(5) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 30.1 pantā minētajiem pārkāpumiem attiecībā uz Eiropas Savienības sarakstā iekļautām invazīvajām augu sugām veic Valsts augu aizsardzības dienests, bet attiecībā uz invazīvajām dzīvnieku sugām - Dabas aizsardzības pārvalde.

(6) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 30.1 pantā minētajiem pārkāpumiem, ja tos konstatējušas Valsts policijas vai Valsts meža dienesta amatpersonas, līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valsts policija vai Valsts meža dienests. Administratīvā pārkāpuma lietu attiecībā uz Eiropas Savienības sarakstā iekļautām invazīvajām augu sugām izskata Valsts augu aizsardzības dienests, bet attiecībā uz invazīvajām dzīvnieku sugām - Dabas aizsardzības pārvalde.

(7) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 30.1 pantā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic arī pašvaldības policijas, pašvaldības administratīvās inspekcijas, pašvaldības vides inspekcijas vai pašvaldības vides kontroles amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.

(8) Administratīvā pārkāpuma procesu par šā likuma 30.1 panta trešajā daļā minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic pašvaldības policijas, pašvaldības administratīvās inspekcijas, pašvaldības vides inspekcijas vai pašvaldības vides kontroles amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija."

15. Papildināt pārejas noteikumus ar 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Ministru kabinets līdz 2025. gada 28. februārim izdod šā likuma 4. panta 21. un 22. punktā minētos noteikumus. Līdz attiecīgo Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2025. gada 28. februārim ir piemērojami Ministru kabineta 2008. gada 30. jūnija noteikumi Nr. 468 "Invazīvo augu sugu saraksts" un Ministru kabineta 2008. gada 30. jūnija noteikumi Nr. 467 "Invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanas noteikumi", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 3. oktobrī.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 18. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 03.10.2024.Stājas spēkā: 01.11.2024.Tēma: Dzīvnieku aizsardzība; Vides tiesības; Lauksaimniecība, mežsaimniecība, zivsaimniecība; Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 204, 18.10.2024. OP numurs: 2024/204.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
355687
01.11.2024
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"