Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 23/2024

Mārupē 2024. gada 25. septembrī

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 13/2023 "Par decentralizēto kanalizācijas sistēmu uzskaites, uzraudzības un decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas kārtību Mārupes novadā"

Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 25. septembra lēmumu Nr. 10 (sēdes prot. Nr. 18)

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6. panta
ceturto daļu un Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 1. punktu

Izdarīt Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 13/2023 "Par decentralizēto kanalizācijas sistēmu uzskaites, uzraudzības un decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas kārtību Mārupes novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Grozīt Saistošo noteikumu 3. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"3. Noteikumi ir piemērojami un ir saistoši visām juridiskām un fiziskām personām (turpmāk - Privātpersonas), kuru īpašumā vai valdījumā Mārupes pilsētā vai Mārupes novada ciemos atrodas DKS."

2. Precizēt Saistošo noteikumu 7.1. punktu un izteikt šādā redakcijā:

7.1. pārbaudīt Privātpersonas sniegtās informācijas atbilstību situācijai dabā. Ja pārbaudes rezultātā tiek konstatēts, ka Privātpersona ir sniegusi informāciju, kas neatbilst situācijai dabā, ar pārbaudi saistītās izmaksas sedz Privātpersona;

3. Papildināt Saistošos noteikumus ar 7.1.1 punktu un izteikt šādā redakcijā:

7.1.1 pārbaudīt DKS tehniskā stāvokļa atbilstību normatīvo aktu prasībām un pārbaudīt, vai tiek ievērotas normatīvajos aktos noteiktās DKS apsaimniekošanas prasības. Ja pārbaudes rezultātā tiek konstatēts, ka DKS tehniskais stāvoklis neatbilst normatīvo aktu prasībām un/vai netiek ievērotas normatīvajos aktos noteiktās DKS apsaimniekošanas prasības, Pārvalde ir tiesīga prasīt Privātpersonai segt ar pārbaudi saistītās izmaksas.

4. Precizēt Saistošo noteikumu 7.4.1. punktu, aizstājot vārdu "skābekļa" pret vārdu "slāpekļa".

5. Precizēt Saistošo noteikumu 7.4.2. punktu, aizstājot vārdu "skābekļa" pret vārdu "slāpekļa".

6. Papildināt Saistošos noteikumus ar 7.6. apakšpunktu un izteikt to šādā redakcijā:

"7.6. lai nepieļautu kaitējuma videi nodarīšanu, uzdot DKS īpašniekam vai valdītājam noteiktā termiņā veikt DKS ārpuskārtas apkopi, pārbūvi vai jaunas DKS izbūvi vai uzstādīšanu, vai pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai."

7. Papildināt Saistošos noteikumus ar 7.1 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"7.1 Visām Mārupes pilsētā un Mārupes novada ciemos esošajām Individuālajām DKS saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem to īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums nodrošināt vides prasībām atbilstošu DKS tehnisko stāvokli, kā arī ievērot DKS apsaimniekošanas prasības."

8. Grozīt Saistošo noteikumu 8. punktu, izsakot to šādā redakcijā:

"8. Privātpersonām, kuru īpašumā vai valdījumā ir Individuālās DKS, ir pienākums tās reģistrēt Pašvaldībā saskaņā ar Noteikumos noteikto kārtību. Individuālā DKS ir uzskatāma par reģistrētu ar DKS apliecības izsniegšanas brīdi."

9. Grozīt Saistošo noteikumu 9. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"9. Lai reģistrētu Individuālo DKS, privātpersona, kuras īpašumā vai valdījumā ir Individuālās DKS, iesniedz Pārvaldei aizpildītu pieteikuma veidlapu (Noteikumu 1. pielikums). Ja DKS atrodas vairāku personu kopīpašumā, reģistrācijas pieteikumu var iesniegt jebkurš no kopīpašniekiem. Pieteikumam atbilstoši Individuālās DKS veidam pievieno šādu tehnisko dokumentāciju:"

10. Grozīt Saistošo noteikumu 10. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"10. Pirms būves, kuras būvprojekta sadaļā "Ūdensapgāde un kanalizācija" tehniskais risinājums ir DKS, nodošanas ekspluatācijā tās īpašnieka pienākums ir veikt šajos noteikumos noteikto DKS reģistrāciju.  Objektā, kurā tiek veikti būvdarbi, līdz būves nodošanai ekspluatācijā Individuālo DKS atļauts ekspluatēt pēc tās reģistrācijas DKS reģistrā."

11. Grozīt Saistošo noteikumu 11. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"11. Noteikumu 9. punktā minētos dokumentus, kā arī Ministru kabineta 2017. gada 27. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 384 "Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu" noteiktos apkopes aktus par NAI veiktajām kārtējām un ārpuskārtas apkopēm Privātpersona iesniedz Pašvaldības Klientu apkalpošanas centros vai nosūta pa pastu uz adresi Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167 vai Centra iela 4, Piņķi, Babītes pagasts, Mārupes novads, LV-2107, vai nosūta uz Pašvaldības oficiālo elektronisko adresi (e-adresi) _DEFAULT@90000012827 vai Pašvaldības elektroniskā pasta adresi (e-pasts) marupe@marupe.lv, vai Pārvaldes elektroniskā pasta adresi (e-pasts): ipasumu.parvalde@marupe.lv. Nosūtot 9.punktā minēto pieteikumu uz e-adresi vai e-pastu, tam ir jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu Elektronisko dokumentu likuma 1. panta 2. punkta izpratnē."

12. Papildināt Saistošos noteikumus ar 15.1 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"15.1 Ja pārbaudes laikā tiek konstatēta DKS neatbilstība tehniskajām prasībām vai prasībām neatbilstoša DKS apsaimniekošana, tad DKS īpašniekam vai valdītājam ir pienākums pēc Pārvaldes pieprasījuma noteiktā termiņā veikt DKS ārpuskārtas apkopi, pārbūvi vai jaunas DKS izbūvi vai uzstādīšanu, vai pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai, ja tāda ir izbūvēta pa attiecīgajam īpašumam piegulošo ielu vai ceļu."

13. Papildināt Saistošos noteikumus ar 15.2 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"15.2 DKS īpašniekam vai valdītājam ir aizliegts neattīrītus sadzīves un ražošanas notekūdeņus novadīt gruntī, virszemes ūdeņos, meliorācijas grāvjos, drenāžas sistēmās un lietus kanalizācijā."

14. Papildināt Saistošos noteikumus ar 15.3 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"15.3 Visām Mārupes pilsētā un Mārupes novada ciemos esošajām Lokālajām DKS saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem to īpašniekam, kopīpašniekiem vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums nodrošināt vides prasībām atbilstošu DKS tehnisko stāvokli un ievērot DKS apsaimniekošanas prasības."

15. Grozīt Saistošo noteikumu 16. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"16. Privātpersonām, kuru īpašumā, kopīpašumā vai valdījumā ir Lokālās DKS, ir pienākums tās reģistrēt Pašvaldībā saskaņā ar Noteikumos noteikto kārtību. Lokālā DKS ir uzskatāma par reģistrētu ar apliecības izsniegšanas brīdi. Lai reģistrētu Lokālo DKS, privātpersona, kuras īpašumā, kopīpašumā vai valdījumā ir Lokālās DKS, iesniedz Pārvaldei aizpildītu pieteikuma veidlapu (Noteikumu 2. pielikums)."

16. Grozīt Saistošo noteikumu 37. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"37. No septiķiem nosēdumus izved vismaz 2 reizes gadā, bet, ja ūdens patēriņš mājsaimniecībā gadā ir mazāks par 40 kubikmetriem, tad nosēdumus izved vismaz 1 reizi gadā. Ja mājsaimniecībā nav uzstādīts ūdens uzskaites mēraparāts, tad pieņem, ka ūdens patēriņš atbilst 3 kubikmetriem ūdens mēnesī uz vienu mājsaimniecībā deklarēto personu."

17. Grozīt Saistošo noteikumu 41. punktu un izteikt šādā redakcijā:

41. "Par Noteikumu neievērošanu Privātpersonai izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu - fiziskajām personām līdz 100 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 300 naudas soda vienībām."

18. Grozīt Saistošo noteikumu 42. punktu un izteikt šādā redakcijā:

"42. Par Asenizācijas pakalpojumu sniegšanu bez Noteikumu V nodaļā noteiktās reģistrācijas Asenizatoru reģistrā Asenizatoram izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu līdz 280 soda vienībām."

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Saistošo noteikumu Nr. 23/2024 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 13/2023 "Par decentralizēto kanalizācijas sistēmu uzskaites, uzraudzības un decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas kārtību Mārupes novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un grozījumu nepieciešamības pamatojums 1. Precizēt, ka kopumā saistošie noteikumi ir piemērojami un ir saistoši visām juridiskām un fiziskām personām (turpmāk - Privātpersonas), kuru īpašumā vai valdījumā Mārupes pilsētā un Mārupes novada ciemos atrodas DKS, nenosakot izņēmumu teritorijas. Pienākums veikt Mārupes pilsētā un Mārupes ciemos esošo DKS reģistrāciju turpmāk attieksies uz visiem DKS īpašniekiem vai valdītājiem, nenosakot izņēmumu teritorijas.

2. Noteikt Pašvaldības īpašumu pārvaldes tiesības uzdot DKS īpašniekam vai valdītājam noteiktā termiņā veikt DKS ārpuskārtas apkopi, pārbūvi vai jaunas DKS izbūvi vai uzstādīšanu, vai pieslēgties centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

3. Noteikt, ka attiecībā uz visām Mārupes pilsētā un Mārupes novada ciemos esošajām Individuālajām DKS un lokālajām DKS, to īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam, saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ir pienākums nodrošināt vides prasībām atbilstošu DKS tehnisko stāvokli un DKS apsaimniekošanas prasību ievērošanu.

4. Noteikt, ka individuālā DKS ir uzskatāma par reģistrētu ar DKS apliecības izsniegšanas brīdi.

5. Noteikt, ka Lokālā DKS ir uzskatāma par reģistrētu ar apliecības izsniegšanas brīdi.

6. Noteikt, ka DKS īpašniekam vai valdītājam ir aizliegts neattīrītus sadzīves un ražošanas notekūdeņus novadīt gruntī, virszemes ūdeņos, meliorācijas grāvjos, drenāžas sistēmās un lietus kanalizācijā.

7. Precizēts nosacījums par DKS reģistrāciju un noteikts, ka pirms būves, kuras būvprojekta sadaļā "Ūdensapgāde un kanalizācija" tehniskais risinājums ir DKS, nodošanas ekspluatācijā tās īpašnieka pienākums ir veikt šajos noteikumos noteikto DKS reģistrāciju.

8. Par Saistošo noteikumu pārkāpšanu precizēt maksimālo naudas sodu atbilstoši administratīvās atbildības likuma 16. panta septītajā daļā noteiktajam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. nav ietekmes uz ieņēmumu daļa;

2.1.2. nav ietekmes uz izdevumu daļu;

2.1.3. nav ietekmes uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.2. nav nepieciešami resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, esošo institūciju kompetences paplašināšanai, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociāla ietekme - Nav attiecināms, jo saistošie noteikumi neparedz būtiskus grozījumus, kas to varētu ietekmēt.

Ietekme uz vidi - lai uzlabotu vides aizsardzības prasību ievērošanu Mārupes novada administratīvajā teritorijā, saistošajos noteikumos nostiprināta norma, ka attiecībā uz visām Mārupes novada pašvaldības teritorijā esošajām Individuālajām DKS un lokālajām DKS, to īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir pienākums nodrošināt vides prasībām atbilstošu DKS tehnisko stāvokli un DKS apsaimniekošanas prasību ievērošanu.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - lai decentralizētās kanalizācijas sistēmas neradītu draudus cilvēku veselībai un videi, pašvaldība veic to atbilstības kontroli tehniskajām un apsaimniekošanas prasībām.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - Nav attiecināms, jo saistošie noteikumi neparedz būtiskus grozījumus, kas to varētu ietekmēt.

Ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Pašvaldības īpašumu pārvalde un Pašvaldības policija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 9. septembra līdz 23. septembrim publicēts pašvaldības mājas lapā www.marupe.lv, sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, informācija par saistošo noteikumu projektu ievietota pašvaldība sociālā tīkla Facebook platformā

Sabiedrības viedokļi ir ņemti vērā/ iepriekš noteiktajā termiņā nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 13/2023 .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23/2024Pieņemts: 25.09.2024.Stājas spēkā: 04.10.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 193, 03.10.2024. OP numurs: 2024/193.34
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
355361
04.10.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"