Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Valkas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 7

Valkā 2024. gada 25. aprīlī
Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 25. aprīļa sēdes lēmumu Nr. 94 (prot. Nr. 6, 5. §)


PRECIZĒTI
ar Valkas novada pašvaldības domes
2024. gada 30. maija sēdes lēmumu Nr. 172 (prot. Nr. 7, 37. §)
un 2024. gada 21. jūnija sēdes lēmumu Nr. 220 (prot. Nr. 8, 39. §)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu,
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo daļu, Veterinārmedicīnas
likuma
21.3 panta trešo daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa
noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku
turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs,
kā arī suņa apmācībai
" 13. punktu, Ministru kabineta
2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu
un kaķu izķeršanas prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka:

1.1. mājas (istabas) dzīvnieku (turpmāk – mājdzīvnieki) turēšanas noteikumus;

1.2. bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību;

1.3. dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus;

1.4. Valkas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) veikto kontroli par noteikumu izpildi;

1.5. atbildību par noteikumu pārkāpumiem;

1.6. pašvaldības institūciju, kas veic noteikumu par mājdzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas uzraudzību un kontroli Valkas novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu mērķi ir:

2.1. reglamentēt mājdzīvnieku turēšanu atbilstoši labturības prasībām;

2.2. samazināt mājdzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst iespējas inficēties ar trakumsērgu un slimībām, kas kopējas mājdzīvniekiem un cilvēkiem, kā arī ar slimībām, kas apdraud citus dzīvniekus;

2.3. novērst mājdzīvnieku klaiņošanu un nodrošināt, lai mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un citiem dzīvniekiem;

2.4. novērst apstādījumu bojāšanu, veicināt veselīgu un tīru vidi Valkas novada administratīvajā teritorijā.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība, īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumi

3. Valkas novada administratīvajā teritorijā esošie mājdzīvnieki ir jāapzīmē un jāreģistrē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4. Mājdzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina to turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Nekustamā īpašuma īpašnieks viņam piederošajā (apsaimniekošanā esošajā) objektā un teritorijā nedrīkst pieļaut klaiņojošu mājdzīvniekus ilgstošu uzturēšanos vai barošanos.

6. Mājdzīvnieka īpašniekam vai turētājam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

6.1. turēt tikai vakcinētus un reģistrētus mājdzīvniekus;

6.2. nepieļaut, ka mājdzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī publiskajās vietās, nekavējoties satīrīt mājdzīvnieku atstātos ekskrementus;

6.3. Valkas pilsētas, Valkas novada pagasta centru un ciemu teritorijā, vedot suni pastaigā ārpus norobežotās teritorijas, ņemt līdzi inventāru ekskrementu savākšanai un pēc pašvaldības policijas darbinieku pieprasījuma šo inventāru uzrādīt.

7. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, kas atrodas visu mājas dzīvokļu kopīpašumā, nav atļauta mājdzīvnieku turēšana.

8. Suņiem atļauts atrasties bez pavadas:

8.1. ārpus Valkas novada administratīvās teritorijas publiskām vietām;

8.2. suņu demonstrēšanai publiskās izstādēs, suņu apmācību un sacensību pasākumos, citos pasākumos, kuri nav ierobežoti ar aizliegumu suņiem atrasties bez pavadas.

9. Rodoties nelabvēlīgai epizootiskai situācijai vai epidēmijai, kā arī atsevišķos gadījumos (antisanitāru apstākļu radīšana, troksnis, smakas, nepiemēroti turēšanas apstākļi u.c.), Pārtikas un veterinārais dienests atbilstoši kompetencei vai pašvaldības dome ar atsevišķu lēmumu var ierobežot vai aizliegt turēt konkrētajā apdzīvotajā vietā mājdzīvniekus, ierobežot to skaitu vai konkrētu dzīvnieku sugas.

10. Par Valkas pilsētas, Valkas novada pagastu centru un ciemu teritorijā atrastiem neapraktiem bezsaimnieka mājdzīvnieku un savvaļas dzīvnieku līķiem nekavējoties jāziņo Valkas pilsētas teritorijas apsaimniekošanas nodaļas (turpmāk tekstā – Nodaļa) atbildīgajiem darbiniekiem.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un/vai agresīvu mājdzīvnieku izķeršana

11. Valkas novada teritorijā klaiņojošo mājdzīvnieku izķeršanu saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību organizē un nodrošina Nodaļas atbildīgie darbinieki, kas nodrošina izķerto klaiņojošo un konfiscēto mājdzīvnieku izmitināšanu.

12. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un/vai agresīvu mājdzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Nodaļas atbildīgajiem darbiniekiem, kuri, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, mājdzīvnieku izķer un nogādā patversmē.

13. Gadījumā, ja Nodaļas atbildīgie darbinieki identificē noķerto mājdzīvnieku, tad tie informē mājdzīvnieka īpašnieku vai turētāju par tā atrašanās vietu.

14. Mājdzīvnieka īpašnieks vai turētājs, izņemot mājdzīvnieku no patversmes, uzrāda mājdzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar mājdzīvnieka izmitināšanu un aprūpi, saskaņā ar pašvaldības apstiprināto cenrādi.

IV. Administratīvie pārkāpumi un kompetence administratīvā pārkāpuma procesā

15. Par noteikumu 5. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz trīsdesmit naudas soda vienībām.

16. Par noteikumu 7. punktā noteikto prasību neievērošanu fiziskajai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz piecdesmit naudas soda vienībām.

17. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga Nodaļa un Valkas novada Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos paredzētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Valkas novada Pašvaldības policija.

18. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Valkas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

19. Par pārējiem noteikumos noteiktajiem dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem administratīvā atbildība tiek noteikta saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likumu.

20. Administratīvais sods vainīgās personas neatbrīvo no pienākuma atlīdzināt noteikumu pārkāpšanas rezultātā nodarītos zaudējumus.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš
Valkas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 7 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. 2010. gada 26. augustā Valkas novada dome pieņēma lēmumu (protokols Nr. 9, 2. §), ar kuru tika apstiprināti saistošie noteikumi Nr. 32 "Par mājdzīvnieku turēšanu Valkas novada administratīvajā teritorijā" (turpmāk – Noteikumi Nr. 32), kas izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņu apmācībai" 13. punktu un Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu. Kopš Noteikumu Nr. 32 spēkā stāšanās dienas (24.09.2010.) tie ir grozīti divas reizes un uz šodienu Noteikumu Nr. 32 redakcija ir jāpārstrādā, jo ir stājies spēka jauns Pašvaldību likums un ir veikti grozījumi Veterinārmedicīnas likumā.

1.2. No jauna izdodamo saistošo noteikumu par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā (turpmāk – Noteikumi) mērķi ir:

- reglamentēt mājdzīvnieku turēšanu atbilstoši labturības prasībām;

- samazināt mājdzīvnieku radīto traumu skaitu un novērst iespējas inficēties ar trakumsērgu un slimībām, kas kopējas mājdzīvniekiem un cilvēkiem, kā arī ar slimībām, kas apdraud citus dzīvniekus;

- novērst mājdzīvnieku klaiņošanu un nodrošināt, lai mājdzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un citiem dzīvniekiem;

- novērst apstādījumu bojāšanu, veicināt veselīgu un tīru vidi Valkas novada administratīvajā teritorijā.

1.3. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteikts, ka "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

1.4. Noteikumi precīzāk un plašāk regulēs jomu par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā.

1.5. Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punkts piešķir pašvaldības domei tiesības paredzēt administratīvos sodus par saistošo noteikumu pārkāpšanu, ja likumos nav noteikts citādi par mājas (istabas) dzīvnieku labturību.

Saistošajos noteikumos ir paredzēta administratīvā atbildība par:

- klaiņojošu mājdzīvnieku ilgstošu uzturēšanu un barošanu;

- mājdzīvnieku turēšanu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, kas atrodas visu mājas dzīvokļu kopīpašumā.

Izstrādājot administratīvās atbildības regulējumu, Valkas novada pašvaldība ir izvērtējusi administratīvās atbildības noteikšanas nepieciešamību. Administratīvā atbildība paredzēta, lai efektīvāk sasniegtu noteiktas kārtības ievērošanu mājas (istabas) dzīvnieku labturības jomā. Administratīvās atbildības noteikšana spēj mazināt problēmsituāciju skaitu, kā arī ierobežo mājdzīvnieku klaiņošanu un mājdzīvnieku turēšanu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, tādējādi nodrošinot sabiedrības tiesiskās intereses. Administratīvās atbildības maksimālais apmērs ir pietiekošs, lai nodrošinātu saistošo noteikumu ievērošanu.

Minēto pārkāpumu sekas palielina mājdzīvnieku klaiņošanu, bojā vidi publiskās vietās un rada antisanitārus apstākļus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Saistošie noteikumi nepalielinās pašvaldības budžeta izdevumus, jo tie tikai plašāk un precīzāk regulēs jomu par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā.

2.2. Ieņēmumi pašvaldības budžetā precīzi nav aprēķināmi, jo tos veidos iekasētie naudas sodi par saistošo noteikumu pārkāpšanu.

2.3. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darbavietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – uzlabosies mājas (istabas) dzīvnieku labturība.

3.2. Ietekme uz vidi – sekmēs vides sakārtošanu.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav ietekmes.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav ietekmes.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Saistošie noteikumi neparedz papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.2. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veiks Valkas novada Pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskatīs un administratīvos sodus piemēros Valkas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.3. Par saistošo noteikumu piemērošanu personas var vērsties Valkas novada pašvaldībā, Semināra ielā 9, Valkā, Valkas novadā, e-pasts: dome@valka.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Saistošie noteikumi nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku labturības jomas normatīvajos aktos ietvertā pilnvarojuma pašvaldībām izpildi.

5.2. Saistošie noteikumi neietekmē pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo saistošie noteikumi tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Valkas novada administratīvajā teritorijā klaiņojošo mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu, saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, organizē un nodrošina Valkas pilsētas teritorijas apsaimniekošanas nodaļas darbinieki, kas izķertos klaiņojošos un konfiscētos mājas (istabas) dzīvniekus izmitinās dzīvnieku patversmē.

6.2. Valkas novada Pašvaldības policijas darbinieki nodrošinās mājdzīvnieku apzīmēšanas un reģistrācijas uzraudzību un kontroli Valkas novada administratīvajā teritorijā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerēto mērķu sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir nepieciešams minētā mērķu sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi, un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Saistošo noteikumu projektu ir izstrādājuši pašvaldības speciālisti.

8.2. Saistošo noteikumu projekts tika nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Valkas novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.valka.lv sadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš tika noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas, t.i., no 2024. gada 25. marta. Norādītajā termiņā netika saņemts neviens viedoklis par saistošo noteikumu projektu.

8.3. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks V. Zariņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Valkas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valkas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 7Pieņemts: 25.04.2024.Stājas spēkā: 09.07.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 130, 08.07.2024. OP numurs: 2024/130.29
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
353434
09.07.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"