Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10

Siguldā 2024. gada 28. martā
Mājas (istabas) dzīvnieku labturības noteikumi Siguldas novadā
Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 28. marta lēmumu (prot. Nr. 5, 17. §)

Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2024. gada 23. maija lēmumu (prot. Nr. 9, 10. §)

Izdoti saskaņā ar
Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu, 
Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo daļu,
Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības" 16. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka mājas (istabas) dzīvnieku (turpmāk – dzīvnieks) īpašnieku (turētāju) pienākumus, Siguldas novada administratīvajā teritorijā klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, kā arī administratīvo atbildību par noteikumu pārkāpšanu.

2. Noteikumu prasību ievērošanu kontrolē Siguldas novada Pašvaldības policija.

3. Dzīvnieka īpašnieka (turētāja) pienākumi:

3.1. nodrošināt dzīvnieka apzīmēšanu ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci (turpmāk – mikroshēma) un reģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

3.2. pēc Siguldas novada Pašvaldības policijas amatpersonas lūguma uzrādīt dzīvnieku, to nofiksējot, lai varētu droši un netraucēti ar datu nolasīšanas ierīci veikt mikroshēmā norādīto datu iegūšanu;

3.3. vedot dzīvnieku pastaigā, līdzi ņemt maisiņus dzīvnieka ekskrementu savākšanai un pēc pieprasījuma maisiņus uzrādīt Siguldas novada Pašvaldības policijas amatpersonai.

4. Ja dzīvnieks atrodas ārpus tā īpašnieka (turētāja) īpašumā vai valdījumā esošās teritorijas, tas nav reģistrēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apzīmēts ar mikroshēmu, vai nav nodrošināta tā īpašnieka (turētāja) klātbūtne, kā rezultātā dzīvnieku nav iespējams identificēt, dzīvnieku uzskata par klaiņojošu dzīvnieku.

5. Klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķer normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādā dzīvnieku patversmē (turpmāk – patversme).

6. Klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu patversmē un aprūpi nodrošina Siguldas novada pašvaldības izvēlētais pakalpojumu sniedzējs (turpmāk – pakalpojuma sniedzējs), kurš pakalpojumus nodrošina saskaņā ar Siguldas novada Pašvaldības policijas pieteikumiem.

7. Pakalpojuma sniedzējs klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķer, izmitina un aprūpē saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un noslēgtā līguma ar Siguldas novada pašvaldību (turpmāk – līgums) nosacījumiem.

8. Klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas, izmitināšanas un aprūpes izmaksas nosaka atbilstoši līguma aktuālajam cenrādim.

9. Klaiņojoša vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuša dzīvnieka īpašniekam (turētājam) ir tiesības izņemt dzīvnieku no pakalpojuma sniedzēja patversmes pēc Siguldas novada Pašvaldības policijas saskaņojuma saņemšanas. Pakalpojuma sniedzēja izdevumus, kas saistīti ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, sedz dzīvnieka īpašnieks (turētājs).

10. Par noteikumu 3.1. apakšpunktā noteiktā pienākuma pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz divdesmit naudas soda vienībām.

11. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu 3.1. apakšpunkta prasību pārkāpšanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Siguldas novada Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Siguldas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

12. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. 10 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 10 "Mājas (istabas) dzīvnieku labturības noteikumi Siguldas novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dome 2022. gada 24. februārī bija izdevusi saistošos noteikumus Nr. 10 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Siguldas novadā".

2023. gada 1. janvārī stājās spēkā Pašvaldību likums. Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka: "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.".

Izpildot likumā noteikto, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi, kas nosaka mājas (istabas) dzīvnieku (turpmāk – dzīvnieks) īpašnieku (turētāju) pienākumus, Siguldas novada administratīvajā teritorijā klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, kā arī administratīvo atbildību par noteikumu pārkāpšanu.

Saistošie noteikumi tiek izdoti saskaņā ar:

Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 5. punktu, kas dod tiesības pašvaldībai paredzēt administratīvos sodus par saistošo noteikumu pārkāpšanu, ja likumos nav noteikts citādi, par mājas (istabas) dzīvnieku labturību;

Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo daļu, kas paredz pašvaldībai saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem, kas reglamentē dzīvnieku labturības jomu, organizēt klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu;

Veterinārmedicīnas likuma 21.3 panta trešo daļu, kas paredz pašvaldībai pienākumu saistošajos noteikumos noteikt institūciju, kas ir pilnvarota pašvaldības vārdā veikt normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto suņa apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli attiecīgajā administratīvajā teritorijā, kā arī, veicot šo normatīvo aktu ievērošanas uzraudzību un kontroli, ir tiesīga izdot administratīvos aktus par suņa apzīmēšanu un reģistrāciju.

2024. gada 14. martā pieņemti grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, kas stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā, citastarp 21.3 pantā paredzot pašvaldībai pienākumu nodrošināt arī kaķa un mājas (istabas) seska normatīvajos aktos par mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtību noteikto apzīmēšanas un reģistrācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

– Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra noteikumu Nr. 678
"Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas prasības16. punktu, kas paredz dzīvnieka īpašniekam pienākumu saskaņā ar vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem vai līgumu un dzīvnieku patversmes cenrādi segt izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi.

Saistošie noteikumi paredz mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieku (turētāju) pienākumus, kā arī administratīvo atbildību gadījumos, kad tiek pārkāpts saistošo noteikumu 3.1. apakšpunkts, kas paredz dzīvnieka īpašniekam (turētājam) pienākumu nodrošināt dzīvnieka apzīmēšanu ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci (mikroshēmu) un reģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Saistošajos noteikumos paredzēts arī regulējums, kas skar klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi dzīvnieku patversmē.

Mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana, izmitināšana un aprūpe dzīvnieku patversmē tiks nodrošināta atbilstoši Siguldas novada pašvaldības noslēgtajam līgumam par minēto pakalpojumu nodrošināšanu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze vērtējama kā pozitīva, palielinoties ieņēmumu daļai, jo par noteikumu prasību pārkāpšanu iekasētie naudas sodi tiks ieskaitīti pašvaldības budžetā.

Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta piešķirtā budžeta ietvaros.

Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – noteikumi ir attiecināmi uz mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekiem (turētājiem), kuri uzturās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3.2. Ietekme uz vidi – tiks veicināta tīrāka vide pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – noteikumu ievērošana nodrošinās to, lai dzīvnieku turēšana nerada draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, samazināsies dzīvnieku radīto traumu skaits un tiks novērsta dzīvnieku klaiņošana.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Noteikumu prasību ievērošanu kontrolē Siguldas novada Pašvaldības policija.

4.2. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu prasību neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Siguldas novada Pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Siguldas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.3. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Siguldas novada pašvaldībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi nodrošinās pašvaldībai normatīvajos aktos paredzēto funkciju (pienākumu) izpildi mājas (istabas) dzīvnieku labturības, klaiņojošu dzīvnieku izķeršanas, izmitināšanas un aprūpes, dzīvnieku reģistrācijas prasību izpildes uzraudzības un kontroles jomā.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās esošās pašvaldības institūcijas: Siguldas novada Pašvaldības policija un Siguldas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas.

Saistošie noteikumi paredz tikai saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai nepieciešamos nosacījumus pašvaldībā pieejamo resursu ietvaros.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistīto institūciju – Siguldas novada Pašvaldības policiju.

Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojumu raksts no 30.01.2024. līdz 13.02.2024. (ieskaitot) publicēts Siguldas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu saņemts viens fiziskās personas priekšlikums.

07.02.2024. saņemts šāds priekšlikums: "Noteikumu 3.3. punktu piemērot apdzīvotās vietās (ciematos un pilsētā) un dabas parka teritorijā.".

Pašvaldības komentārs – norma izriet no pašvaldībai piešķirtajām pilnvarām kontrolēt Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumos Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" noteikto mājas (istabas) dzīvnieku labturības prasību ievērošanu.

Minēto noteikumu 52.3. apakšpunkts paredz mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākumu apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus.

2024. gada 11. aprīlī ir saņemta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vēstule, kurā izteikti iebildumi un priekšlikumi par saistošajiem noteikumiem, iebildumi tika ņemti vērā un ir iestrādāti saistošajos noteikumos.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs L. Kumskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Mājas (istabas) dzīvnieku labturības noteikumi Siguldas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10Pieņemts: 28.03.2024.Stājas spēkā: 04.06.2024.Tēma:  Administratīvās atbildības ceļvedisPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 106, 03.06.2024. OP numurs: 2024/106.14
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
352407
04.06.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"