Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 294

Rīgā 2024. gada 14. maijā (prot. Nr. 20 26. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 10. oktobra noteikumos Nr. 579 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda pasākumam "Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju īstenošana""

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma
5. panta ceturto un septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2023. gada 10. oktobra noteikumos Nr. 579 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Eiropas Jūrlietu, zvejniecības un akvakultūras fonda pasākumam "Sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju īstenošana"" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 198. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 3.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.6. tehnikas un iekārtu katalogs ir Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmas elektroniskais rīks, ko izmanto šo noteikumu 6.4. apakšpunktā minētajā darbībā tehnikas un iekārtu izmaksu standarta likmes noteikšanai saskaņā ar vienību izmaksu standarta likmes metodiku atbilstoši regulas 2021/1060 53. panta 1. punkta "b" apakšpunktam un 3. punkta "d" apakšpunktam."

2. Izteikt 8.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.2. projektu īsteno vietējās attīstības stratēģijas īstenošanas teritorijā. Ja projektā paredzēts iegādāties šo noteikumu 24.11. apakšpunktā minēto transportlīdzekli vai plānota šo noteikumu 18.4. apakšpunktā minēto digitālo risinājumu vai pakalpojumu izveide vai šo noteikumu 18.5. apakšpunktā minētie ar preces vai pakalpojuma publicitāti saistīti izdevumi, pretendenta juridiskā adrese vai struktūrvienības darbības vieta, vai deklarētā dzīvesvieta (ja pretendents ir fiziska persona) pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, projekta īstenošanas laikā un šo noteikumu 45. punktā minētajā uzraudzības periodā ir vietējās attīstības stratēģijas īstenošanas teritorijā. Iegādāto specifiski pielāgoto transportlīdzekli projekta uzraudzības laikā var izmantot arī ārpus vietējās attīstības stratēģijas īstenošanas teritorijas;".

3. Izteikt 8.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.7. ja pretendents ir komersants, zemnieku vai zvejnieku saimniecība vai fiziska persona, arī kopprojekta dalībnieki (izņemot pašvaldību un biedrību), tie ar projektam pievienoto finanšu plānu apliecina saimnieciskās darbības ekonomisko dzīvotspēju un spēju īstenot projektu un sasniegt projekta mērķi. Minētā prasība neattiecas arī uz atbalsta pretendentu, kas īsteno šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto sabiedriskā labuma projektu. Iesniegtā finanšu informācija pierāda saimnieciskās darbības veicēja ekonomisko dzīvotspēju, kā arī pamato ieguldījumu saistību ar sasniedzamajiem rādītājiem. Ekonomisko dzīvotspēju apliecina pozitīvs ieņēmumu un izdevumu kopsavilkums rādītāja sasniegšanas gadā, bet juridiskai personai (izņemot biedrību un nodibinājumu), kura uzsāk saimniecisko darbību, vai fiziskai personai, kura uzsāk vai plāno veikt saimniecisko darbību, - arī projekta iesnieguma iesniegšanas gadā un visos projekta īstenošanas gados. Ja projekta kopējā attiecināmo izmaksu summa pārsniedz 50 000 euro, pretendents nodrošina atbilstību vismaz diviem no šādiem ekonomiskās dzīvotspējas rādītājiem pēdējā noslēgtajā gadā pirms projekta iesnieguma iesniegšanas:

8.7.1. kapitāla attiecība pret aktīvu kopsummu ir vismaz 0,20;

8.7.2. apgrozāmo līdzekļu attiecība pret īstermiņa kreditoriem ir vismaz 1,00, nerēķinot nākamo periodu ieņēmumu daļā ietverto īstermiņa valsts un Eiropas Savienības finansiālo atbalstu;

8.7.3. tīrās peļņas un nolietojuma (reizināta ar 50 procentiem) summa ir nulle vai lielāka;".

4. Izteikt 8.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.8. uz pretendentu vai uz kādu no kopprojekta dalībniekiem nedrīkst attiekties neviena no grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja pazīmēm, kas noteiktas normatīvajos aktos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai. Ja uz pretendentu vai uz kādu no kopprojekta dalībniekiem attiecas kāda no minētajām pazīmēm, pretendents var iesniegt zvērināta revidenta apstiprinātu operatīvo (starpperiodu) pārskatu, kas pierāda, ka grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja pazīmes ir novērstas. Minētā prasība neattiecas uz pretendentu, kas īsteno šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto sabiedriskā labuma projektu;".

5. Izteikt 12.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"12.2. projektu vai tā daļu, kas saistīta ar piekrastes zveju, piekrastes zvejas produktu apstrādi un tirdzniecību, ja pretendenta piekrastes zvejniecībā iegūto zvejas produktu īpatsvars pārsniedz 50 procentu, kā arī izkraušanu un uzglabāšanu saskaņā ar regulas 2021/1139 41. panta 2. punktu un III pielikumu un kuras atbalsta intensitāte ir 100 procentu;".

6. Izteikt 13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.2. zvejas tiesību nomas līgumā norādītais nomas termiņš, skaitot no projekta iesnieguma iesniegšanas dienas, nav īsāks par šo noteikumu 45. punktā minēto uzraudzības periodu;".

7. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Šo noteikumu 12.2. apakšpunktā minēto atbalsta intensitāti samazina līdz 80 procentu robežai un piemēro tikai zvejas kuģa īpašniekam, kas atbilst šo noteikumu 13.1. un 13.2. apakšpunktā minētajām prasībām, bet pārsniedz šo noteikumu 13.3. un 13.4. apakšpunktā minētos robežlielumus."

8. Papildināt ar 14.1 punktu šādā redakcijā:

"14.1 Šo noteikumu 12.2. apakšpunktā minēto atbalsta intensitāti samazina līdz 80 procentu robežai par šo noteikumu 24.11.5. apakšpunktā minētajiem izdevumiem par mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kuri ir konstruēti un paredzēti mazāk nekā septiņu pasažieru pārvadāšanai, neskaitot vadītāju."

9. Papildināt ar 19.1 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Projektam, kura dažādām izmaksu pozīcijām tiek piemērota atšķirīga atbalsta intensitāte, par šo noteikumu 18.8. apakšpunktā minētajām izmaksām piemēro atbalsta intensitāti, kas ir attiecināta uz vairāk nekā 50 procentiem no projekta kopējām investīcijām."

10. Papildināt ar 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Lauku atbalsta dienests pēc saskaņošanas ar Zemkopības ministriju publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" šo noteikumu 6.4. apakšpunktā minētajā darbībā attiecināmo izmaksu pozīcijas, par kurām atbalstu piešķir saskaņā ar vienību izmaksu standarta likmes metodiku atbilstoši regulas 2021/1060 53. panta 1. punkta "b" apakšpunktam un 3. punkta "d" apakšpunktam, piemērojot tehnikas un iekārtu katalogu."

11. Izteikt 24.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.4. izmaksas, kas saistītas ar jebkuru piegādi, pakalpojumu vai darbu, par kuru nav organizēta atbilstoša iepirkuma procedūra saskaņā ar normatīvajiem aktiem par iepirkuma procedūras piemērošanu, izņemot gadījumu, ja tiek iegādāta tehnika un iekārtas atbilstoši šo noteikumu 3.6. apakšpunktā minētajam tehnikas un iekārtu katalogam;".

12. Izteikt 24.11.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.11.2. izdevumus par transportlīdzekļiem, kas vienlaikus atbilst šādiem nosacījumiem:

24.11.2.1. tie ir pielāgoti specifiskiem darbiem;

24.11.2.2. tiem ir uzstādītas specifisko funkciju izpildei paredzētās iekārtas;

24.11.2.3. tie ir mobila pakalpojuma sniegšanas vieta vai paredzēti zvejas un akvakultūras produkcijas tirdzniecībai vai pārvadāšanai;".

13. Izteikt 24.11.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.11.5. izdevumus par mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kuri ir konstruēti un paredzēti ne vairāk kā 16 pasažieru pārvadāšanai, neskaitot vadītāju, un kuru garums nepārsniedz astoņus metrus:

24.11.5.1. un kurus izmanto atbilstoša skaita nodarbināto pārvadāšanai, ja pretendents ir komersants un nodarbina attiecīgu skaitu (ne mazāk par trim) strādājošo;

24.11.5.2. ja šo noteikumu 3.3.1. un 3.3.3. apakšpunktā minētajam pretendentam ir vismaz astoņi biedri, kas atbilst šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajām prasībām;".

14. Izteikt 24.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"24.12. izmaksas jebkuru darbību īstenošanai ārvalstīs, izņemot šo noteikumu 18.9. apakšpunktā minēto darbību;".

15. Izteikt 31.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.7. iepirkuma procedūru apliecinošus dokumentus saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai, ja vien šo noteikumu 6.4. apakšpunktā minētajā darbībā tehnika un iekārtas netiek iegādātas atbilstoši tehnikas un iekārtu katalogam;".

16. Izteikt 31.13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.13.2. noteic, ka kopprojekta dalībnieki šo noteikumu 45. punktā minētajā uzraudzības periodā pēc pēdējā maksājuma atbalsta saņēmējam ievēros normatīvajos aktos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu lauku un zivsaimniecības attīstībai noteiktās prasības;".

17. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Ja pretendents nekustamo īpašumu, kurā paredzēts īstenot projektu, nenomā vai nepatapina saskaņā ar šo noteikumu 31.2. apakšpunktu vai par to neiesniedz saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku, tad nekustamais īpašums ir pretendenta īpašumā, un to apliecina ieraksts zemesgrāmatā, vai par nekustamo īpašumu zemesgrāmatā ir ierakstītas apbūves tiesības."

18. Izteikt 35. punktu šādā redakcijā:

"35. Ja pretendents ir pašvaldība un tā nekustamo īpašumu, kurā paredzēts īstenot projektu, nenomā vai nepatapina saskaņā ar šo noteikumu 31.2. apakšpunktu vai par to neiesniedz saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku, tad ir piemērojams viens no šādiem nosacījumiem:

35.1. nekustamais īpašums ir pašvaldības īpašumā, un to apliecina ieraksts zemesgrāmatā;

35.2. nekustamais īpašums ir pašvaldības valdījumā;

35.3. nekustamais īpašums ir pašvaldības lietošanā uz termiņu, kas nav īsāks par septiņiem gadiem no projekta iesnieguma iesniegšanas dienas."

19. Izteikt 49. punktu šādā redakcijā:

"49. Nākamajā gadā pēc projekta īstenošanas un turpmāk, sākot ar trešo gadu pēc projekta īstenošanas, visā projekta uzraudzības periodā atbalsta saņēmējs - ja vien netiek īstenots šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minētais sabiedriskā labuma projekts - pārskatu par saimnieciskās darbības rādītājiem iepriekšējā kalendāra gadā un par šo noteikumu 8.9. un 8.10. apakšpunktā minēto izvēlēto rādītāju sasniegtajām vērtībām iesniedz Lauku atbalsta dienesta Elektroniskās pieteikšanās sistēmā mēneša laikā pēc gada pārskata iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā. Atbalsta saņēmējs, kas īstenojis šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto sabiedriskā labuma projektu, pārskatu par šo noteikumu 8.9. un 8.10. apakšpunktā minēto izvēlēto rādītāju sasniegtajām vērtībām iesniedz Lauku atbalsta dienestā vienu reizi - nākamajā gadā pēc projekta īstenošanas. Ja atbalsta saņēmējam rezultāta rādītājs ir CR 06 - izveidotās darbvietas (personu skaits), tad nākamajā gadā pēc projekta īstenošanas iesniedz noslēgtu darba līgumu par jaunizveidoto darbvietu."

Ministru prezidente E. Siliņa

Zemkopības ministrs A. Krauze

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 10. oktobra noteikumos Nr. 579 "Valsts un Eiropas Savienības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Zemkopības ministrija Veids: noteikumi Numurs: 294Pieņemts: 14.05.2024.Stājas spēkā: 17.05.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 94, 16.05.2024. OP numurs: 2024/94.8
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
351979
17.05.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"