Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 296

Rīgā 2024. gada 14. maijā (prot. Nr. 20 28. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 4. aprīļa noteikumos Nr. 171 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Akvakultūra, kas nodrošina vides pakalpojumus""

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma
5. panta ceturto un septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2023. gada 4. aprīļa noteikumos Nr. 171 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Akvakultūra, kas nodrošina vides pakalpojumus"" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 69. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.5. Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 30. maija Regulu (ES) 2018/848 par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu un ar ko atceļ Padomes Regulu (EK) 834/2007 (turpmāk - regula 2018/848)."

2. Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:

"4. Atbalstam piesakās un piešķirto publisko finansējumu izsludina, projektu iesniegumus vērtē un atlasa, lēmumu par projekta apstiprināšanu pieņem, projektu īsteno, publisko finansējumu pieprasa un izmaksā atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai, ciktāl tie nav pretrunā ar šiem noteikumiem."

3. Izteikt 11.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.2. Lauku atbalsta dienests projekta iesnieguma apstiprināšanas brīdī ir konstatējis kādu no grūtībās nonākuša saimnieciskās darbības veicēja pazīmēm atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai."

4. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Pretendents par atbalstam pieteikto dīķu platību uzņemas šo noteikumu 13. punktā minētās saistības uz pieciem gadiem, sākot ar gadu, kad šo noteikumu 25. punktā minētais projekta iesniegums iesniegts Lauku atbalsta dienestā. Minētais saistību periods nemainās, ja tā laikā pretendents pāriet uz citu šo noteikumu 2. punktā minēto apakšpasākumu."

5. Izteikt 13.1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1.1. 250 euro apmērā, ja saskaņā ar šo noteikumu 21.3. vai 22.3. apakšpunktu attiecīgajā gadā vidēji iegūti 200-400 kilogrami produkcijas no hektāra;".

6. Izteikt 13.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1.2. 400 euro apmērā, ja saskaņā ar šo noteikumu 21.2. vai 22.2. apakšpunktu attiecīgajā gadā vidēji iegūti 400-700 kilogrami produkcijas no hektāra;".

7. Izteikt 13.1.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.1.3. 500 euro apmērā, ja saskaņā ar šo noteikumu 21.1. vai 22.1. apakšpunktu attiecīgajā gadā vidēji iegūti 700-1000 kilogrami produkcijas no hektāra;".

8. Izteikt 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Šo noteikumu 9.2. apakšpunktā minētais pretendents šo noteikumu 12. punktā minētajā saistību periodā darbojas bioloģiskajā lauksaimniecībā, un saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību tam ir derīgs sertifikāts."

9. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Ja saistību periodā atbalsta saņēmējs daļēji vai pilnībā pārtrauc šajos noteikumos noteikto saistību izpildi, tas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai atmaksā saņemto atbalstu par to atbalstam pieteikto dīķu platības daļu, par kuru nav izpildītas saistības."

10. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Ja atbalstam pieteiktā dīķu platība pilnībā vai daļēji tiek nodota citai personai, kas ir Lauku atbalsta dienesta klients, šī persona var pārņemt atbalsta saņēmēja saistības līdz pārņemto saistību perioda beigām. Ja saistības netiek pārņemtas, atbalsta saņēmējs saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai atmaksā visu saistību periodā saņemto atbalsta summu."

11. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Pēc projekta apstiprināšanas Lauku atbalsta dienests pretendentam izmaksā avansa maksājumu 30 procentu apmērā no iepriekšējā gadā saņemtā atbalsta apmēra. Pirmajā gadā pēc saistību uzņemšanās avansa maksājumu 30 procentu apmērā nosaka, ņemot vērā pretendenta atbalstam pieteikto platību vai šo noteikumu 21.3. vai 22.3. apakšpunktā minēto atbalsta apmēru. Turpmākajos saistību gados Lauku atbalsta dienests izmaksā avansa maksājumu pēc attiecīgā gada 15. maija."

12. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Šo noteikumu 12. punktā minētajā saistību periodā par kārtējo saistību gadu par katru pieteikto dīķa platību var saņemt tikai vienu no šo noteikumu 21. vai 22. punktā minētajiem atbalsta veidiem."

13. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Lai pieteiktos atbalstam, pretendents saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai iesniedz Lauku atbalsta dienesta elektroniskajā pieteikšanās sistēmā šādus dokumentus:

25.1. projekta iesniegumu, tajā norādot apakšpasākumu, uz kuru piesakās, un:

25.1.1. informāciju par atbalstam pieteiktajiem dīķiem, norādot katra dīķa platību un dīķu platību Natura 2000 teritorijā, kā arī dīķa izmantošanas veidu;

25.1.2. informāciju par uzņēmuma apgrozījumu;

25.1.3. informāciju saskaņā ar regulu 2022/79;

25.2. atbalsta pretendenta deklarāciju atbilstoši normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai;

25.3. Lauku atbalsta dienesta sagatavotu atbalstam pieteikto dīķu izvietojuma karti, kurā atzīmēts dīķu izmantošanas veids (piemēram, mazuļu audzēšanas dīķis, ziemošanas dīķis, karantīnas dīķis, vaislinieku dīķis, pirmstirgus vai vasarojamais dīķis) un ūdenslīmeņa regulēšanas un nolaišanas slūžu atrašanās vietas. Ja pretendentam nav pieejama Lauku atbalsta dienestā sagatavotā dīķu izvietojuma karte, to sagatavo šo noteikumu 29. un 30. punktā minētajā kārtībā;

25.4. nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētu zemes robežu plānu vai situācijas plānu ar dīķu izvietojumu un eksplikācijā norādīto zemes un dīķu platību, kurā pretendents atzīmē atbalstam pieteiktos dīķus;

25.5. apliecinājumu par saistībām, ko pretendents uzņemas."

14. Izteikt 32. punktu šādā redakcijā:

"32. Atbalsta saņēmējs līdz attiecīgā saistību gada 15. maijam informē Lauku atbalsta dienestu, ja tiek mainīts:

32.1. šo noteikumu 25.3. apakšpunktā minētajā dīķu izvietojuma kartē atzīmētais dīķu izmantošanas veids;

32.2. projekta iesniegumā norādītais šo noteikumu 2.1. vai 2.2. apakšpunktā minētais apakšpasākums."

15. Papildināt ar 33.1 punktu šādā redakcijā:

"33.1 Ja atbalsta saņēmējam šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētajā apakšpasākumā konstatētas neatbilstības akvakultūras jomā, kas noteiktas normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību, Lauku atbalsta dienests piemēro šādas sankcijas:

33.11. ja saistību periodā pirmo reizi izteikts brīdinājums vai norāde par korektīvu darbību nepieciešamību, tad kārtējā gadā atbalstu samazina par vienu procentu;

33.12. ja brīdinājums vai norāde par korektīvu darbību nepieciešamību izteikta atkārtoti divus gadus pēc kārtas vai vairāk, tad atbalstu samazina par trim procentiem;

33.13. ja atbalsta saņēmējam ir anulēts šo noteikumu 9.2. apakšpunktā minētais sertifikāts, tad saistības šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētajā apakšpasākumā uzskata par pārtrauktām un atbalsta saņēmējs atmaksā visu saskaņā ar šo noteikumu 22. punktu aprēķināto atbalstu, kas pārsniedz šo noteikumu 21. punktā minēto atbalsta saņēmējam piemēroto atbalsta apmēru, ja ir izpildīti šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētā apakšpasākuma atbalsta saņemšanas nosacījumi."

16. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Lauku atbalsta dienests neatbilstoši izmaksātos maksājumus ietur no atbalsta saņēmēja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības vispārējo kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai."

17. Izteikt 37. punktu šādā redakcijā:

"37. Pārtikas un veterinārais dienests, Valsts vides dienests un normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību noteiktās kontroles institūcijas pēc Lauku atbalsta dienesta informācijas pieprasījuma, kurā norādīti akvakultūras uzņēmumi, sniedz informāciju par neatbilstībām vai pārkāpumiem, kas konstatēti pārbaudēs laikposmā no iepriekšējā gada 2. oktobra līdz kārtējā gada 1. oktobrim".

18. Papildināt ar 37.1 punktu šādā redakcijā:

"37.1 Normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības un kontroles kārtību noteiktās kontroles institūcijas pēc Lauku atbalsta dienesta informācijas pieprasījuma, kurā norādīti akvakultūras uzņēmumi, sniedz informāciju, kas apliecina, ka atbalstam pieteiktā platība ir iekļauta bioloģiskās lauksaimniecības kontroles sistēmā saskaņā ar regulas 2018/848 34. panta 1. punktu un ka tā ietilpst saimniecībā, kura visa kopumā vai kuras skaidri un faktiski nošķirta daļa tiek pārvaldīta ar bioloģiskajai ražošanai piemērojamām metodēm saskaņā ar regulas 2018/848 9. panta 2. un 7. punktu."

Ministru prezidente E. Siliņa

Zemkopības ministrs A. Krauze

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 4. aprīļa noteikumos Nr. 171 "Valsts un Eiropas Savienības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Zemkopības ministrija Veids: noteikumi Numurs: 296Pieņemts: 14.05.2024.Stājas spēkā: 17.05.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 94, 16.05.2024. OP numurs: 2024/94.10
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
351977
17.05.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"