Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-262-sn

Rīgā 2024. gada 27. martā (prot. Nr. 116, 22. §)

Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta
pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" (Latvijas Vēstnesis, 2023, Nr. 127, Nr. 251B) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.3. un 3.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3. Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 2.3. apakšpunktā noteiktās personas - braukšanas maksas atvieglojums 100 % apmērā no biļetes cenas;

3.4. Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 2.2. apakšpunktā noteiktās personas un pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas ar III invaliditātes grupu - braukšanas maksas atvieglojums 100 % apmērā no biļetes cenas;".

2. Izteikt 6. punktu šādā redakcijā:

"6. Saistošo noteikumu 3.3. un 3.4. apakšpunktā noteiktajām personām, izņemot personas ar III invaliditātes grupu, nelietojot personalizēto viedkarti, ir tiesības saņemt braukšanas maksas atvieglojumu 100 % apmērā no vienreizējās biļetes cenas, uzrādot transportlīdzekļa vadītājam attiecīgi apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai vai invaliditāti apliecinošu dokumentu un saņemot brauciena apliecinājumu."

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 27. marta saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-262-sn "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp, raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" (turpmāk - Grozījumi) ir nepieciešami sakarā ar grozījumiem Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumos Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi", kas izdarīti ar Ministru kabineta 2024. gada 23. janvāra noteikumiem Nr. 59 un 2024. gada 19. marta noteikumiem Nr. 182. No 2024. gada 23. marta noteikumu 6. punkts paredz, ka bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutā, uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai vai reģistrējot braucienu ar valstspilsētas pārvadātāja elektroniskās identifikācijas līdzekli.

Grozījumi precizē atvieglojumu saņēmēju kategoriju, ietverot atsauci uz Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 2.3. apakšpunktu, kā arī nosaka, ka šis atvieglojums ir izmantojams, lietojot personalizēto viedkarti vai uzrādot transportlīdzekļa vadītājam apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai un saņemot brauciena apliecinājumu. Vienlaikus, lai ievērotu vienotu juridisko tehniku, ietverot atsauci uz Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 2.2. apakšpunktu, bet nemainot tiesību normas jēgu, tiek precizēts Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošo noteikumu Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" 3.4. apakšpunkts.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Par pasažieru kategoriju (pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušie vai papildu adresi norādījušie bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikuši bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs, kā arī augstskolās un koledžās līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai) pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensēja no pašvaldības budžeta. Līdz ar Ministru kabineta 2024. gada 23. janvāra noteikumu Nr. 59 "Grozījums Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumos Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi"" stāšanos spēkā atbilstoši Ministru kabineta 2015. gada 28. jūlijā noteikumu Nr. 435 "Kārtība, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifu" 6.5. apakšpunktam zaudējumi pārvadātājam par minētās pasažieru kategorijas pārvadāšu tiks segti no valsts budžeta - Satiksmes ministrijas budžeta programmas 31.00.00 "Sabiedriskais transports" šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem, kā arī tiek atvieglota braukšanas maksas atvieglojuma saņemšanas kārtība.

Minētā braukšanas maksas atvieglojuma līdzšinējais saņēmēju skaits ir neliels (2023. gadā reģistrēti 23 minētā braukšanas maksas atvieglojuma saņēmēji), un vidēji Rīgas pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" ir reģistrējusi aptuveni 8-10 tūkstošus bērnu bāreņu (gan Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo, gan to kā papildadresi norādījušo) braucienu gadā, kas naudas izteiksmē ir līdz 20 000 euro gadā no Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta, bet turpmāk tie tiks kompensēti no valsts budžeta līdzekļiem.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Atvieglojumu izmantotāju loka paplašināšana palielina sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu, veicina sabiedriskā transporta pieejamību un tā efektīvāku izmantošanu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Neietekmē.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Braukšanas maksas atvieglojumus pasažieris var izmantot, lietojot personalizēto viedkarti normatīvajos aktos un Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" noteiktajā kārtībā vai uzrādot transportlīdzekļa vadītājam apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai un saņemot brauciena apliecinājumu.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Grozījumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai Grozījumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 31. janvāra līdz 2024. gada 14. februārim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv. Publikācijā norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-24-262-snPieņemts: 27.03.2024.Stājas spēkā: 12.04.2024.Tēma: Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiemPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 71, 11.04.2024. OP numurs: 2024/71.18
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351134
12.04.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"