Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12/2024

Alūksnē 2024. gada 28. martā (prot. Nr. 4, 15. p.)
Par līdzfinansējuma maksas kārtību Alūksnes novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs
Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
12. panta 2.1 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikta daļēja maksa mācību procesa nodrošināšanai kā līdzfinansējums (turpmāk – līdzfinansējums) un līdzfinansējuma samazināšanai par izglītības ieguvi Alūksnes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestādes).

2. Līdzfinansējuma maksas kārtība attiecas uz Alūksnes Mūzikas skolas, Alūksnes Mākslas skolas, Alūksnes Sporta skolas audzēkņu likumisko pārstāvju (turpmāk – vecāki) maksājuma veikšanu līdzfinansējumam par profesionālās ievirzes programmās (turpmāk – programmas) apguvi izglītības iestādēs.

II. Līdzfinansējuma noteikšanas kārtība un apjoms

3. Līdzfinansējuma apmēru katrai izglītības iestādei ar atsevišķu lēmumu nosaka Alūksnes novada pašvaldības dome.

4. Līdzfinansējuma maksu vecāki maksā par deviņiem kalendāra mēnešiem gadā, maksājumus veicot līdz attiecīgā mēneša 25. datumam, ja rēķinā nav noteikts cits (vēlāks) datums.

5. Izglītības iestāde plāno līdzfinansējuma ieņēmumus un to izlietojumu, un iesniedz Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Finanšu nodaļai līdzfinansējuma ieņēmumu un izlietojuma tāmi katram budžeta gadam.

6. Līdzfinansējums veido daļu no iestādes finansējuma un tas izmantojams Izglītības likuma 60. panta minētajiem finansēšanas avotiem.

7. Līdzfinansējuma naudas atlikums saimnieciskā gada beigās paliek izglītības iestādes rīcībā nākamajam saimnieciskajam gadam, un tas nav novirzāms citiem mērķiem.

8. Līdzfinansējumu maksā izglītojamo vecāki, kuru bērni izglītības iestādēs apgūst licencētas profesionālās ievirzes izglītības programmas.

9. Līdzfinansējums tiek iemaksāts Alūksnes novada pašvaldības budžetā ar bezskaidras naudas pārskaitījumu uz kontu, kas norādīts Alūksnes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Grāmatvedības nodaļas sagatavotā rēķinā.

10. Pārtraucot mācības izglītības iestādē, iemaksātais līdzfinansējums netiek atmaksāts, izņemot gadījumu, kad līdzfinansējums ir samaksāts avansā par nākamo kalendāro mēnesi vai mēnešiem, kā arī gadījumā, ja ir izveidojusies pārmaksa.

III. Līdzfinansējuma maksas atvieglojumi

11. Izglītības iestādes direktors nosaka līdzfinansējuma maksas atlaidi 50 % apmērā:

11.1. izglītojamajam ar invaliditāti;

11.2. izglītojamajam, kura ģimenei piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss (uz piešķirtā statusa laiku);

11.3. izglītojamajam, kurš slimības, traumas dēļ nav apmeklējis nodarbības pilnu mēnesi vai ilgāk, un ir iesniegta ārsta izziņa par attiecīgo laika periodu;

11.4. Ukrainas civiliedzīvotājiem;

11.5. otrajam un katram nākamajam izglītojamajam no ģimenēm, kurās divi vai vairāk bērni mācās vienā izglītības iestādē.

12. Lai saņemtu līdzfinansējuma maksas atvieglojumus, vecāki izglītības iestādē iesniedz iesniegumu un apliecinošus dokumentus (izziņu, ārsta zīmi) par attiecīgo faktu, uz kura pamata izglītības iestādes vadītājs piešķir atvieglojumu.

13. Līdzfinansējuma maksas atvieglojumu piemēro sākot ar mēnesi, kurā izglītojamā vecāks izglītības iestādei iesniedzis iesniegumu un apliecinošos dokumentus par attiecīgo faktu.

14. Šo saistošo noteikumu ievērošanas un līdzfinansējuma iemaksas izpildes kontroli organizē un nodrošina izglītības iestādes direktors. Par līdzmaksājuma kavējumu direktors rakstiski veic brīdinājumu par parādsaistībām un tām izrietošajām sekām. Ja brīdinājumā noteiktajā termiņā līdzfinansējuma maksas parāds netiek samaksāts, un vecāki nav noslēguši vienošanos ar izglītības iestādi par tā nomaksas termiņu, parāds var tikt nodots piedziņai iestādei, kas sniedz parādu piedziņas pakalpojumus (inkaso kompānijas). Saskaņā ar Civillikuma 1668.9 pantu, izmaksas par parāda piedziņu sedz parādnieks. Informācija par parādu var tikt ievietota publiskajās parādnieku datu bāzēs.

IV. Noslēguma jautājumi

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Alūksnes novada pašvaldības domes saistošos noteikumus Nr. 23/2011 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Alūksnes novada pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs".

16. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. septembrī.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
Alūksnes novada pašvaldības domes 2024. gada 28. marta saistošo noteikumu Nr. 12/2024 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Alūksnes novada pašvaldības profesionālās ievirzes iestādēs"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsUz šo brīdi spēkā ir Alūksnes novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 23/2011 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Alūksnes novada pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs", kuru izdošanas tiesiskais pamats cita starpā ir 01.01.2023. spēku zaudējušais likums "Par pašvaldībām".

Atbilstoši Pašvaldību likuma (spēkā no 01.01.2023.) Pārejas noteikumu 5. punktam, pašvaldības domei jāizvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un jāizdod jauni saistošie noteikumi. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam, piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar Pašvaldību likumu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikta daļēja maksa mācību procesa nodrošināšanai un līdzfinansējuma atvieglojumi par izglītības ieguvi Alūksnes novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Līdzfinansējums veido daļu no iestādes finansējuma un tas izmantojams Izglītības likuma 60. panta septītajā daļā minētajiem finansēšanas avotiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošana nemaina pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciAr saistošajiem noteikumiem tiek noteikta mērķgrupa, uz kuru attiecināmi saistošie noteikumi, kas realizē profesionālās ievirzes izglītības programmas Alūksnes novada teritorijā.

Saistošo noteikumu projekts paredz vienādus līdzfinansējuma maksas atlaides saņemšanas kritērijus visās pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmPersonas saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos var griezties Alūksnes novada pašvaldības iestādē "Izglītības pārvalde".

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti, lai pilnveidotu juridisku personu iesaisti profesionālās ievirzes izglītības programmas realizēšanā.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildē jaunu institūciju izveide nav paredzēta.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumos noteiktā maksa papildinās pašvaldības dibināto iestāžu budžetus. Vecāku līdzfinansējums tiks novirzīts Izglītības likumā paredzētajiem mērķiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2024. gada 19. februāra līdz 2024. gada 4. martam publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.aluksne.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Norādītajā termiņā pašvaldībā priekšlikumi ir saņemti.

Atbilstoši ieteikumam 14. punktā papildināt tekstu "pēc kura iestādes direktors rakstiski veic brīdinājumu par parādsaistībām un tām izrietošajām sekām", tekstā veikts papildinājums.

6. punktā precizēts Izglītības likuma pants.

Ieteikums svītrot noteikumu 11. punktu. 11. punktā paredzētie līdzmaksājuma maksas atvieglojumi sekmē profesionālās ievirzes izglītības vienlīdzīgāku pieejamību, tāpēc paredzēti šie atvieglojumi.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par līdzfinansējuma maksas kārtību Alūksnes novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības .. Statuss:
Vēl nav spēkā
vēl nav spēkā
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 12/2024Pieņemts: 28.03.2024.Stājas spēkā: 01.09.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 69, 09.04.2024. OP numurs: 2024/69.7
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
351068
01.09.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"