Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ķekavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4/2024

2024. gada 13. martā

Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā"

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 13. marta sēdes lēmumu Nr. 1 (prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu,
33. panta ceturto daļu, 36. panta piekto un sesto daļu,
Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra
noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības
materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās
palīdzības saņemšanu" 15. punktu

Izdarīt Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā" šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu, 36. panta piekto un sesto daļu, Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 15. punktu".

2. Izteikt saistošo noteikumu 3.3.1.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3.1.2. pabalstu medikamentu, uztura bagātinātāju, zobārstniecības, ārstniecības pakalpojumu un medicīnisko ierīču apmaksai līdz 300,00 euro kalendāra gadā mājsaimniecībai, ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no izdevumu rašanās brīža, uzrādot Sociālajā dienestā stingrās uzskaites čekus/ kvītis/rēķinus ar personas datiem.".

3. Papildināt saistošos noteikumus ar 3.3.1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.3.1.5. iesniegumu par Noteikumu 3.3.1.2. apakšpunktā noteikto pabalstu pieņem līdz kalendāra gada 20. decembrim.".

4. Izteikt saistošo noteikumu 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē līdz kārtējā gada 1. februārim publicētās aktuālās ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai mājsaimniecībā esošai personai, noapaļots līdz veseliem euro, savukārt pārējām personām mājsaimniecībā maznodrošinātas mājsaimniecības slieksnis tiek aprēķināts, minētajam ienākuma slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 un noapaļojot līdz veseliem euro.".

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

 

Saistošo noteikumu Nr. 4/2024 "Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1. Ar grozījumiem Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā" (turpmāk - saistošie noteikumi Nr. 19/2021) tiek precizēts saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums, jo saistošo noteikumu izdošanas tiesiskajam pamatojumam ir jāsakrīt ar grozāmo saistošo noteikumu pamatredakcijas izdošanas tiesisko pamatojumu. Proti, jāaizstāj atsauce uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta trešo daļu uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto daļu, jo 2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. pantā.

2. Ar grozījumiem saistošo noteikumu Nr. 19/2021 3.3.1.2. apakšpunkts tiek paplašināts, proti, tiek noteikts, ka pabalstu piešķir arī uztura bagātinātāju un medicīnisko ierīču apmaksai. Līdz saistošo noteikumu grozījumiem pabalstu varēja saņemt tikai medikamentu, zobārstniecības un ārstniecības pakalpojumu apmaksai.

Ar grozījumiem tiek palielināts arī pabalsta apmērs no 250,00 euro uz 300,00 euro kalendāra gadā mājsaimniecībai medikamentu, uzturu bagātinātāju, medicīnisko ierīču, zobārstniecības un ārstniecības pakalpojumu apmaksai, lai palielinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pašvaldības iedzīvotājiem.

3. Ar grozījumiem saistošie noteikumi Nr. 19/2021 tiek papildināti ar 3.3.1.5. apakšpunktu, kurā tiek noteikts, ka iesniegumu 3.3.1.2. apakšpunktā noteiktajam pabalstam pieņem līdz kalendāra gada 20. decembrim, lai iesniegumu varētu apstrādāt un pabalstu izmaksāt līdz attiecīgā gada 31. decembrim.

4. Likuma "Par sociālo drošību" 2.2 panta otrā daļa nosaka, ka līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam.

Savukārt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturtā daļa nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni, t.i., 50 % no ienākumu mediānas (no 685,78 euro).

No minētā izriet, ka ienākumu sliekšņu noteikšana sociālās palīdzības saņemšanai izriet no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās ienākumu mediānas.

Pašreiz saistošo noteikumu Nr. 19/2021 5. punktā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 439,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 307,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

Lai ievērotu vienotu pieeju ienākumu sliekšņu noteikšanai, kas atvieglotu saistošajos noteikumos noteikto sliekšņu pārskatīšanu un administrēšanu, ir nepieciešams mainīt saistošajos noteikumos noteiktos maznodrošinātas mājsaimniecības ienākuma sliekšņus no procentuāla lieluma un konstantas summas tikai uz procentuālu lielumu no ienākumu mediānas.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, ar grozījumiem saistošo noteikumu Nr. 19/2021 5. punkts tiek izteikts šādā redakcijā - maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē līdz kārtējā gada 1. februārim publicētās aktuālās ienākumu mediānas pirmajai vai vienīgajai mājsaimniecībā esošai personai, noapaļots līdz veseliem euro, savukārt pārējām personām mājsaimniecībā maznodrošinātas mājsaimniecības slieksnis tiek aprēķināts, minētajam ienākuma slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 un noapaļojot līdz veseliem euro.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Prognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, mainoties ienākumu mediānai no 2024. gada 1. janvāra, un līdz ar to mainoties arī minimāliem ienākumu sliekšņiem, būtiski nemainīsies.

Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz Ķekavas novada pašvaldības budžetu:

1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu - nav attiecināms;

2. samazina vai palielina izdevumu daļu - 2024. gada budžetā būs papildus nepieciešami 10 000,00 euro, jo tiek palielināts pabalsta apmērs medikamentu, uztura bagātinātāju, zobārstniecības, ārstniecības pakalpojumu un medicīnisko ierīču apmaksai no 250,00 euro uz 300,00 euro kalendāra gadā mājsaimniecībai.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - tieša ietekme, pašvaldības iedzīvotājiem tiek sniegts finansiāls atbalsts pabalstu veidā, kas uzlabo iedzīvotāju sociālo situāciju un dzīves kvalitāti.

Plānots, ka saistošie noteikumi pozitīvi ietekmēs mērķgrupu, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, jo tās ir trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Ietekme uz vidi - nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - pozitīvi vērtējama, jo tiek palielināts pabalsta apmērs medikamentu, zobārstniecības un ārstniecības pakalpojumu apmaksai, kā arī pabalstu varēs saņemt medicīnisko ierīču un uztura bagātinātāju apmaksai, kā rezultātā, iespējams, uzlabosies iedzīvotāju veselība.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci - nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu piemērošanu saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un palīdzības likumu īsteno Ķekavas novada sociālais dienests (turpmāk - Sociālais dienests).

Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Sociālajā dienestā.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Ķekavas novada pašvaldībā (turpmāk - pašvaldība) pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.

Pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ievietoti pašvaldības mājaslapā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.

Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami. Nav noteikta atšķirīga izpildes kārtība no izpildes kārtības, kāda jau pastāv.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājis Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu izstādes gaitā nav veiktas konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.

Saistošo noteikumu projekts tika publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu, kas nav mazāks par divām nedēļām, no 18.01.2024. līdz 01.02.2024. Sabiedrības viedoklis minētajā termiņā nav saņemts.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ķekavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4/2024Pieņemts: 13.03.2024.Stājas spēkā: 23.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 59, 22.03.2024. OP numurs: 2024/59.19
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350643
23.03.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"