Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 179

Rīgā 2024. gada 19. martā (prot. Nr. 12 22. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumos Nr. 271 "Noteikumi par vides aizsardzības oficiālās statistikas un piesārņojošās darbības pārskata veidlapām"

Izdoti saskaņā ar Statistikas likuma
11. pantu,
Atkritumu apsaimniekošanas likuma
20. panta astoto daļu
un likuma "Par piesārņojumu"
45. panta 1.1 daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumos Nr. 271 "Noteikumi par vides aizsardzības oficiālās statistikas un piesārņojošās darbības pārskata veidlapām" (Latvijas Vēstnesis, 2017, 103. nr.; 2018, 251. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.3.1. operatori, kuriem ir vai pārskata gadā bija atļauja A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai;".

2. Svītrot 2.3.5. apakšpunktu.

3. Papildināt ar 2.1 punktu šādā redakcijā:

"2.1 Ja šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētajai personai pārskata gadā bija izsniegtas vairākas atļaujas A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai vai darbībām ar atkritumiem, minētā persona par katru atļauju atsevišķi aizpilda veidlapu "Veidlapa Nr. 3 - Atkritumi. Pārskats par atkritumiem"."

4. Papildināt ar 6.1 punktu šādā redakcijā:

"6.1 Atbilstoši šiem noteikumiem iesniegtā, pārbaudītā, izvērtētā, apkopotā un publiskotā informācija ir uzskatāma par vides informāciju atbilstoši normatīvajiem aktiem par vides aizsardzību."

5. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra
pienākumu izpildītājs ‒
veselības ministrs H. Abu Meri

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iesniegtajā redakcijā

Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 19. marta
noteikumiem Nr. 179

"2. pielikums
Ministru kabineta
2017. gada 23. maija
noteikumiem Nr. 271

(Pielikums grozīts ar
MK 18.12.2018. noteikumiem Nr. 818;
grozījumi pielikumā stājas spēkā 01.05.2019.,
sk. grozījumu 2. punktu)

Veidlapa Nr. 2 - Gaiss. Pārskats par gaisa aizsardzību
_________. gads

Ziņas par operatoru

Operatora nosaukums  

Faktiskā adrese  

Juridiskā adrese  

Kontakti (tālrunis, e-pasts)  

Reģistrācijas numurs komercreģistrā  

Darbības kods saskaņā ar NACE 2. red.  

Piesārņojošās darbības kategorija

A

B

C


Atļaujas vai apliecinājuma numurs un datums  

Veidlapas aizpildītājs  
 

(amats, vārds, uzvārds, tālrunis)


Atbildīgā persona  
 

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

I. Iekārtu raksturojums

1. tabula

Iekārtas darbības uzsākšanas datums

Sadedzināšanas iekārtas veids

Iekārtas nosaukums (tips, marka)

Iekārtas kods

Katras sadedzināšanas tehniskās ierīces nominālā ievadītā siltuma jauda (MW)

Emisijas avota kods

Kopējā sadedzināšanas iekārtas jeb emisijas avota nominālā ievadītā siltuma jauda (MW)

Emisijas

plūsma (m3/s)

temperatūra (°C)

ilgums (h/g.)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Piezīmes.

1. 2. aili aizpilda tikai sadedzināšanas iekārtu operatori.

2. 2. ailē norāda sadedzināšanas iekārtas veidu atbilstoši šādam iedalījumam - standarta sadedzināšanas iekārta, divu kurināmo dzinējs, dīzeļdzinējs, gāzturbīna, cits dzinējs, graudu kaltē izmantojamā iekārta, cita veida sadedzināšanas iekārta. Terminu skaidrojums sniegts normatīvajos aktos par kārtību, kādā novērš, ierobežo un kontrolē gaisu piesārņojošo vielu emisiju no sadedzināšanas iekārtām.

3. 3. ailē norāda tikai sadedzināšanas iekārtas preču zīmi (piemēram, "Buderus", "Vapor" TTKV-100-100).

4. 4. ailē norāda katras tehnoloģiskās iekārtas kodu:
S - sadedzināšanas iekārta, ja kurināmais tiek sadedzināts katlumājā siltumenerģijas ražošanai;
T - tehnoloģiskā iekārta, ja kurināmais tiek patērēts ražošanas procesa uzturēšanai;
G - gaistošos organiskos savienojumus (GOS) emitējošās iekārtas;
P - visas pārējās iekārtas, kuras nav saistītas ar S, T un G, bet kurās emisijas (neorganiskas vielas, putekļi) rodas no izejvielu izmantošanas, produktu ražošanas, atkritumu apglabāšanas, mājdzīvnieku audzēšanas un citām darbībām.
Tādējādi iekārtu kodi būs: S1, S2..sn; T1, T2..tn; G1, G2..gn; P1, P2..pn. Attiecīgo iekārtas kodu uzņēmums piešķir pats, tam jābūt nemainīgam un jābūt norādītam arī atļaujas vai C kategorijas piesārņojošās darbības pieteikumā.

5. Ja vienam emisijas avotam/dūmenim jeb iekārtai ir vairākas tehniskās ierīces (ar kodu S vai T), tad 5. ailē norāda katras tehniskās ierīces nominālo ievadīto siltuma jaudu (katla agregāta nominālā jauda, dalīta ar šā agregāta lietderības koeficientu). Cita tipa tehnoloģiskajām iekārtām (G un P) šī aile nav jāaizpilda.

6. 6. ailē norāda emisijas avota kodu (piemēram, A1, A2), kuru piešķir uzņēmums katram dūmenim vai citam emisijas avotam. Kodam jābūt nemainīgam un jābūt norādītam arī atļaujas vai C kategorijas piesārņojošās darbības pieteikumā. Vienam emisijas avotam jeb iekārtai var būt vairākas tehniskās ierīces.

7. 7. ailē norāda emisijas avota vai dūmeņa (ar kodu S vai T) kopējo nominālo ievadīto siltuma jaudu. Ja emisijas avota izplūdes gāzes izvada caur vienu kopīgu dūmeni, tad saskaita kopā visu iekārtu kopējo nominālo ievadīto siltuma jaudu. Cita tipa tehnoloģiskajām iekārtām (G un P) šī aile nav jāaizpilda.

8. 8. ailē norāda izplūdes gāzu daudzumu kubikmetros sekundē (m3/s).

9. 9. ailē norāda izplūdes gāzu emisijas temperatūru.

10. 10. ailē norāda emisijas ilgumu no emisijas avota - iekārtas darba stundu skaitu gadā.

1.1 tabula

Emisijas avota kods

Iekārtas kods

Ģeogrāfiskās koordinātas

Punktveida avota parametri (m)

Laukuma avota parametri
(m × m × m)

Z platums

A garums

augstums

iekšējais diametrs

garums

platums

augstums

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. 3. un 4. ailē norāda emisijas avota ģeogrāfiskās koordinātas Z platumu un A garumu (koordinātes norāda decimālo grādu formātā ar sešu ciparu precizitāti aiz komata).

2. 5. un 6. ailē norāda emisijas punktveida avota (piemēram, dūmeņa, ventilācijas caurules vai cita veida izvades) augstumu un iekšējo diametru metros.

3. 7., 8. un 9. ailē norāda emisijas avota - laukuma (piemēram, autostāvvietas, atkritumu izgāztuves) - izmērus (garumu, platumu un augstumu) metros.

I. 1 Ražošanas apjoms

1.2 tabula

Sektors

Darbības kods

Darbība

Mērvienība / parametrs (atbilstoši darbības veidam)

Ražošanas apjoms

1

2

3

4

5

Piezīmes.

1. 1. tabulu sākot no 2025. gada 1. janvāra aizpilda operatori, kuriem ir izsniegta A kategorijas piesārņojošās darbības atļauja atbilstoši Ministru kabineta 2010. gada 30.novembra noteikumiem Nr.1082 'Kārtība, kādā piesakāmas A, B un C kategorijas piesārņojošas darbības un izsniedzamas atļaujas A un B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai".

2. 1. ailē norāda šādus sektorus: enerģētikas sektors, metālu ražošana un pārstrāde, minerālu rūpniecība, ķīmiskā rūpniecība, atkritumu un notekūdeņu apsaimniekošana, papīra un koksnes ražošana un pārstrāde, intensīva lauksaimniecības dzīvnieku audzēšana un akvakultūra, dzīvnieku un augu produkti no pārtikas un dzērienu sektora, citas darbības.

3. 2., 3. un 4. ailē norāda darbības kodu, darbību un mērvienību vai parametru atbilstoši Komisijas 2022. gada 31. janvāra īstenošanas lēmumam (ES) 2022/142, ar ko groza īstenošanas lēmumu (ES) 2019/1741 attiecībā uz ziņošanu par ražošanas apjomu un labo minēto īstenošanas lēmumu.

4. 5. ailē norāda ražošanas apjomu par iepriekšējo kalendāra gadu (pārdotais, uzglabātais un izmantotais pārstrādei).

II. Iekārtu limitētās un faktiskās emisijas

2. tabula

Iekārtas kods

NACE 2. red.

Vielas kods

Vielas nosaukums

Emisijas limits vai emisijas robežvērtība (izvēloties stingrāko/zemāko no vērtībām)

Faktiskās emisijas

Emisijas

g/s ouE/s

mg/m3 ouE/m3

t/g. ouE/g.

g/s ouE/s

mg/m3 ouE/m3

t/g. ouE/g.

noteikšanas metode

metodes akronīms

faktors

mērvienība

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

                           
                           
                           

Piezīmes.

1. 1. aile - iekārtas kods saskaņā ar 1. tabulu.

2. 2. aile - norāda NACE 2. red. saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas četrzīmju kodu, kurš atbilst saimnieciskai darbībai, ko veic, izmantojot šo iekārtu (NACE kods pieejams Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē http://www.csb.gov.lv).

3. 3. un 4. aile - norāda katras piesārņojošās vielas kodu un nosaukumu saskaņā ar valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (turpmāk - centrs) apstiprināto sarakstu atbilstoši normatīvajam aktam par kārtību, kādā piesakāmas piesārņojošas darbības un izsniedzamas atļaujas piesārņojošo darbību veikšanai. Saraksts pieejams centra tīmekļvietnē (https://www.meteo.lv).

4. 5., 6. un 7. aile - norāda emisijas limitu gramos sekundē (g/s), miligramos kubikmetrā (mg/m3) un tonnās gadā (t/g.) vai - attiecībā uz atsevišķām piesārņojošām darbībām - emisijas robežvērtību miligramos kubikmetrā (mg/m3), ja šī vērtība ir zemāka par emisijas limitu. Smaku emisijas limitus norāda smaku vienībās sekundē (ouE/s), vienā kubikmetrā gāzes standartapstākļos (ouE/m3) un smaku vienībās gadā (ouE/g.). Sadedzināšanas iekārtām ir saistošas emisijas robežvērtības, kas noteiktas normatīvajos aktos par kārtību, kādā novērš, ierobežo un kontrolē gaisu piesārņojošo vielu emisiju no sadedzināšanas iekārtām. Atkritumu sadedzināšanas iekārtās ievēro emisijas robežvērtības, kas noteiktas normatīvajos aktos par prasībām atkritumu sadedzināšanai un atkritumu sadedzināšanas iekārtu darbībai. Iekārtām, kurās izmanto organiskos šķīdinātājus, emisijas robežvērtības noteiktas normatīvajos aktos par kārtību, kādā ierobežojama gaistošo organisko savienojumu emisija no iekārtām, kurās izmanto organiskos šķīdinātājus. Izsniedzot atļauju, Valsts vides dienests A un B kategorijas sadedzināšanas iekārtām var noteikt piesārņojošās vielas emisijas limitu vai limitus, kas ir stingrāki par normatīvajos aktos noteiktajām emisijas robežvērtībām. Emisijas limitu nosaka, izstrādājot emisijas limita projektu atbilstoši normatīvajiem aktiem par stacionāru piesārņojuma avotu emisijas limita projektu izstrādi.

5. 8., 9. un 10. aile - norāda faktiskās emisijas gramos sekundē (g/s), miligramos kubikmetrā (mg/m3) un tonnās gadā (t/g.). Sadedzināšanas iekārtām norāda visas emisijās esošās vielas, pārrēķinātas uz fiksēto skābekļa saturu. Smaku emisiju norāda smaku vienībās sekundē (ouE/s), vienā kubikmetrā gāzes standartapstākļos (ouE/m3) un smaku vienībās gadā (ouE/g.). Sadedzināšanas iekārtu operators, kuram jāveic emisiju mērījumi atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā novērš, ierobežo un kontrolē gaisu piesārņojošo vielu emisiju no sadedzināšanas iekārtām, mērījumu rezultātus un testēšanas pārskatus pievieno pārskata veidlapai "Nr. 2 - Gaiss. Pārskats par gaisa aizsardzību" kā atsevišķu pielikumu.

6. 11. aile - norāda emisiju noteikšanas metodi, t. i., ja izmantota tiešā mērījumu metode, norāda M, ja izmantoti aprēķini saskaņā ar materiālās bilances metodi vai izmantojot emisijas faktoru metodi, norāda A, ja lietota cita atzīta netiešās noteikšanas metode, norāda N.

7. 12. aile - norāda emisijas noteikšanas metodes nosaukumu saskaņā ar norādīto pielikumu (skatīt veidlapas beigās tabulu "Metodes").

8. 13. un 14. aile - ja emisijas noteikšanas metode ir A, norāda emisijas faktoru un mērvienību.

II.1 Dūmgāzu mērījuma rezultāts un testēšanas pārskats

2.1 tabula

Datums

Iekārtas kods

Emisijas avota kods

Vielas kods

Vielas nosaukums

mg/m3

Testēšanas pārskats

1

2

3

4

5

6

7

1. 1. ailē norāda datumu, kurā veikta gaisu piesārņojošo vielu emisiju testēšana.

2. 2. ailē norāda sadedzināšanas iekārtas kodu.

3. 3. ailē norāda emisijas avota kodu.

4. 4. un 5. ailē norāda katras piesārņojošās vielas kodu un nosaukumu saskaņā ar valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" apstiprināto sarakstu atbilstoši Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumiem Nr.1082 'Kārtība, kādā piesakāmas A, B un C kategorijas piesārņojošas darbības un izsniedzamas atļaujas A un B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai.

5. 6. ailē norāda piesārņojošo vielu emisiju testēšanas rezultātus miligramos kubikmetrā (mg/m3).

6. 7. pievieno akreditētās laboratorijas sagatavoto dūmgāzu testēšanas pārskatu.

III. Izplūdes gāzu attīrīšanas efektivitāte gaisa attīrīšanas iekārtās (GAI)

3. tabula

Emisijas avota kods

Vielas kods

Vielas nosaukums

Attīrīšanas iekārtas veids

Attīrīšanas iekārtas efektivitāte (%)

1

2

3

4

5

Piezīmes.

1. 1. ailē norāda emisijas avota kodu. Tam jāsaskan ar atļaujas vai C kategorijas piesārņojošās darbības pieteikumā norādīto emisijas avota kodu.

2. 2. un 3. ailē norāda tās vielas kodu un nosaukumu, kura nonāk gaisa attīrīšanas iekārtā. Vielas, kuras netiek novadītas uz gaisa attīrīšanas iekārtu, šajā tabulā nenorāda.

3. 4. ailē norāda emisiju attīrīšanas iekārtas veidu (piemēram, ciklons, multiciklons, maisa filtrs, elektrostatiskais filtrs, mitrais vai slapjais skruberis).

IV. Kurināmā izlietojums

4. tabula

Iekārtas kods

Kurināmā kods

Kurināmā veids

Mērvienība

Kurināmā patēriņš

Sēra saturs kurināmajā, %

kopā

siltuma vai elektroenerģijas ražošanai

tehnoloģiskajiem procesiem

1

2

3

4

5

6

7

8

 

301

Ogles

t

       
 

302

Dabasgāze

tūkst. m3

       
 

303

Mazuts (degvieleļļa)

t

       
 

304

Šķidrais kurināmais

t

       
 

305

Kūdra

t

       
 

306

Degakmens eļļa

t

       
 

307

Koksne

         
 

307a

Malka

t

       
 

307b

Granulas

t

       
 

307c

Šķelda

t

       
 

307d

Koksne (pārējais)

t

       
 

308

Sašķidrinātā gāze

t

       
 

309

Cits kurināmais

t vai tūkst. m3

       
 

310

Atstrādātās eļļas

t

       
 

311

Nolietotās riepas

t

       
 

312

Kokss

t

       
 

313

Dīzeļdegviela

t

       
 

314

Salmi

t

       
 

315

Biogāze

tūkst. m3

       

Piezīmes.

1. 1. ailē norāda iekārtas kodu saskaņā ar 1. tabulu.

2. 2. un 3. ailē norādīti iespējamie kurināmā veidi. Atzīmēt jebkuru citu kurināmo ar kodu 309, piemēram, naftas produktu atkritumi, gudrons.

3. 4. ailē norādītas kurināmā mērvienības.

4. 5. ailē norāda izlietotā kurināmā daudzumu, t. i., 5 = 6 + 7.

5. 6. un 7. aili aizpilda, ja tehnoloģiskās iekārtas kods ir S, norādot izlietotā kurināmā daudzumu siltuma un elektroenerģijas ražošanai (6. aile) un specifiskajā tehnoloģiskajā procesā (7. aile).

6. 7. aili aizpilda, ja tehnoloģiskās iekārtas kods ir T, norādot izlietotā kurināmā daudzumu tehnoloģiskajiem procesiem.

7. 8. ailē norāda sēra saturu (%) tiem kurināmajiem, kas kā piemaisījumu satur sēru vai tā savienojumus.

V. Iekārtas darbības režīma raksturojums gada laikā

(Nodaļa svītrota ar MK 18.12.2018. noteikumiem Nr. 818)

VI. Paskaidrojums par iekārtas kopējo emisiju būtiskām izmaiņām

6. tabula

Piezīme. Teksta lauku aizpilda, īsi raksturojot iekārtas darbību pārskata gada laikā (tehniski uzlabojumi, jauni produkcijas veidi, jaudas/noslodzes izmaiņas u. c.), ja iekārtas kopējās emisijas ir būtiski izmainījušās (palielinājušās/samazinājušās vairāk par 15 %) salīdzinājumā ar iepriekšējā gada kopējām emisijām.

VII. Metodes

Nr. p. k.

Metodes nosaukums

Metodes apzīmējums (akronīms)

Noteikšanas metode

1.

Starptautiski apstiprināts mērījumu standarts*

-

M

2.

Darbības atļaujā norādītā mērījumu metode

ATL

M

3.

Nacionāli vai reģionāli tiesiski noteiktā mērījumu metode

NRS

M

4.

Alternatīvā mērījumu metode saskaņā ar CEN/ISO

CEN/ISO

M

5.

Ar references materiāliem kompetentās iestādes apstiprināta mērījumu metode

SRM

M

6.

Cita mērījumu metode

Cita

M

7.

Starptautiski apstiprināts aprēķinu standarts**

-

A

8.

Darbības atļaujā norādītā aprēķinu metode

ATL

A

9.

Nacionāli vai reģionāli tiesiski noteiktā aprēķinu metode

NRS

A

10.

Kompetentās iestādes pieņemtā Masas bilances metode

MBM

A

11.

Eiropas mēroga attiecīgajam sektoram raksturīgā aprēķinu metode

NSA

A

12.

Cita aprēķinu metodoloģija

Cita

A

13.

Eksperta novērtējums

-

N

Piezīmes.

1. * Pie metodes akronīma norādīt izmantoto starptautiski apstiprināto mērījumu standartu.

2. ** Pie metodes akronīma norādīt starptautiski apstiprināto aprēķina metodes saīsinājumu, piem., IPCC, ETS, EMEP/CORINAIR."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 23. maija noteikumos Nr. 271 "Noteikumi par vides aizsardzības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Veids: noteikumi Numurs: 179Pieņemts: 19.03.2024.Stājas spēkā: 21.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 57, 20.03.2024. OP numurs: 2024/57.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
350597
21.03.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"