Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Smiltenes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 4/24

Smiltenē 2024. gada 22. februārī

Grozījumi Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 3/23 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Smiltenes novada pašvaldībā"

Apstiprināti ar Smiltenes novada pašvaldības domes
2024. gada 22. februāra lēmumu Nr. 116 (prot. Nr. 3, 73. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

Izdarīt Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 3/23 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Smiltenes novada pašvaldībā"" (Latvijas Vēstnesis, 26, 06.02.2023.) šādus grozījumus:

1. izteikt 3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.1. pabalstu ēdināšanai pirmsskolas, vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs;";

2. izteikt II nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"II. Pabalsts ēdināšanai pirmsskolas, vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs";

3. papildināt noteikumus ar 6.1 un 6.2 punkta šādā redakcijā:

"6.1 Tiesības saņemt ēdināšanas pabalstu ir izglītojamajiem profesionālajās izglītības iestādēs, ja tie mācās vispārizglītojošās skolās kādā no valsts akreditētajām profesionālās izglītības mācību iestādēm un atbilst kādam no šo noteikumu 6.1., 6.2. vai 6.3. apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem.

6.2 Ēdināšanas pabalsta apmērs profesionālajā izglītības iestādē vienam izglītojamajam ir attiecīgajā izglītības iestādē esošās ēdināšanas faktiskās izmaksas vienam izglītojamajam dienā, bet ne vairāk kā 3 euro dienā.".

4. izteikt 10. un 11. punktu šādā redakcijā:

"10. Ēdināšanas pabalstu izglītojamiem izglītības iestādēs ar internātu/nakšņošanu piešķir 100 % apmērā, pamatojoties uz sociālā darbinieka veiktu mājsaimniecības vajadzību un resursu izvērtējumu, ievērojot šo noteikumu 6.2 punktā noteikto ierobežojumu.

11. Ēdināšanas pabalstam izglītojamajiem vispārējā izglītības iestādē un/vai pirmsskolas izglītības un/vai profesionālajā izglītības iestādē piešķirtie līdzekļi tiek pārskaitīti pakalpojumu sniedzējiem, kas nodrošina ēdināšanu katrā konkrētā izglītības iestādē atbilstoši noslēgtajiem līgumiem un iesniegtajiem rēķiniem.".

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 4/24 "Grozījumi Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 3/23 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Smiltenes novada pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis - sniegt pašvaldības atbalstu Smiltenes novadā dzīvojošam iedzīvotāju grupām - daudzbērnu ģimenes, aizbildnībā esošiem bērniem, bērniem ar īpašām vajadzībām.

1.2. pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus ir tiesības saņemt mājsaimniecībai vai vienai personai, kura saimnieko atsevišķi (turpmāk - mājsaimniecība), kura deklarējusi dzīvesvietu un faktiski dzīvo Smiltenes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

1.3. Saistošajos noteikumos, kuru izmaksu administrē Smiltenes novada pašvaldības iestāde "Smiltenes novada Sociālais dienests", tiek iekļauti grozījumi, ka paredz turpmāk izmaksāt ēdināšanas pabalstu arī izglītojamajiem, kuri mācās profesionālajās izglītības iestādēs un atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) ir bērns ar invaliditāti;

2) daudzbērnu ģimenes bērns;

3) ir aizbildnībā esošs bērns.

1.4. Brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus izmaksās Smiltenes pašvaldības iestāde "Smiltenes novada Sociālais dienests" pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvarā. 

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. tie palielina izdevumu daļu;

2.1.2. lai īstenotu saistošos noteikumus, nav jāsamazina finansējums citām pozīcijām.

2.2. Līdz 2023. gada 31. decembrim ar projekta "PumPURS" finansējumu ēdināšanas pabalstu kopā saņēma 25 Smiltenes novada bērni, no kuriem 18 bērni saņēma to kā pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu. Pēc Smiltenes novada Sociālā dienesta aplēsēm, līdzīgs skaits mājsaimniecību varētu pieprasīt ēdināšanas pabalstu arī 2024. gadā. Piešķirot ēdināšanas pabalstu, kā pašvaldības brīvprātīgās palīdzības pabalstu, vienam bērnam līdz 3,00 euro, un rēķinot to uz mācību dienu skaitu gadā, vienam bērnam ēdināšanas pabalsta lielums būtu 420,00 euro gadā. Kopumā 2024. gada pašvaldības budžetā šī mērķa īstenošanai paredzami finanšu līdzekļi 7560,00 euro. Aprēķinā nav iekļauti brīvlaiki un izglītojamo prakses mēneši).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Sociālā ietekme - ietekmēs cilvēku labsajūtu, sabiedrību kopumā.

3.2. Ar saistošo noteikumu īstenošanu netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība.

3.3. Saistošie noteikumi neietekmēs cilvēku veselību, bet nodrošinās vienlīdzīgākas tiesības un iespējas veselības jomā. 

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var griezties Smiltenes novada Sociālajā dienestā, Dārza ielā 11, Smiltenē, Smiltenes novadā.

4.2. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Smiltenes novada pašvaldības domē. Smiltenes novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā mēneša laikā no tā spēkā stāšanās datuma Administratīvajā rajona tiesā, Voldemāra Baloža ielā 13A, Valmierā, LV-4201.

4.3. Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", informācija par tiem - Smiltenes novada pašvaldības informatīvajā izdevumā "Smiltenes Novada pašvaldības Vēstis" un ievietoti Smiltenes novada pašvaldības interneta mājaslapā www.smiltenesnovads.lv.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi - brīvprātīgo iniciatīvu izpilde atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam. 

5.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci. 

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Smiltenes novada Sociālais dienests.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Saistošo noteikumu projektu izstrādājusi Pašvaldības speciālistu un domes deputātu darba grupa.

8.2. Saistošo noteikumu projekts nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Smiltenes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.smiltenesnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Saņemtos viedokļus par saistošo noteikumu projektu pašvaldība apkopos un atspoguļos šo noteikumu projekta paskaidrojuma rakstā.

8.3. Pēc saistošo noteikumu projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļvietnē 2024. gada 6. februārī (https://smiltenesnovads.lv/pasvaldiba/dokumenti/domes saistošie noteikumi/) līdz 2024. gada 21. februārim (ieskaitot) no sabiedrības nav saņemti sabiedrības viedokļi vai priekšlikumi.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs E. Avotiņš

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Smiltenes novada pašvaldības domes 2023. gada 25. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 3/23 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Smiltenes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 4/24Pieņemts: 22.02.2024.Stājas spēkā: 20.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 56, 19.03.2024. OP numurs: 2024/56.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
350570
20.03.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"