Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 5/2024

Alūksnē 2024. gada 29. februārī (prot. Nr. 3, 17. p.)

Par grozījumu Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 19/2023 "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādēs"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu

Izdarīt Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 19/2023 "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādēs" šādu grozījumu:

1. Izteikt 5.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.5. vispārizglītojošās izglītības iestādēs, kur ēdināšanas pakalpojumu nodrošina ārpakalpojumu sniedzējs, 1.-4. klašu izglītojamo neizlietoto normatīvajos aktos noteikto valsts finansējumu novirza 5., 6., 7., 8. un 9. klašu izglītojamajiem ēdināšanas pakalpojuma - pusdienu izmaksu - segšanai daļēji aizstājot 5.6.2. punktā noteikto pašvaldības finansējumu;".

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 

Alūksnes novada pašvaldības domes 2024. gada 29. februāra saistošo noteikumu Nr. 5/2024 "Par grozījumu Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 19/2023 "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādēs"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. saistošo noteikumu izdošanas mērķis - ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu piešķiršana izglītojamajiem, kuri klātienē apmeklē Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādes, finansiāla un sociāla atbalsta sniegšana ģimenēm ar bērniem, kuri iegūst izglītību pašvaldības izglītības iestādēs, tādējādi nodrošinot, ka visi bērni saņem siltu, veselīgu un daudzveidīgu ēdienu;

1.2. saistošo noteikumu izdošanas pamatojums - Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punkts, kas noteic, ka pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas tā sedz un Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa, kas noteic, ka pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. saistošo noteikumu projekts precizē ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu finansēšanas avotus. Ar saistošajiem noteikumiem noteiktie ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumi tiks noteikti papildus pašvaldības sociālās palīdzības pabalstam - pabalsts ēdināšanai pirmsskolas, vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs;

2.2. saistošo noteikumu projekts neparedz papildu izmaksas no pašvaldības budžeta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme - ņemot vērā sociālekonomiskos apstākļus, lielai daļai izglītojamo pusdienas skolā var būt vienīgā ēdienreize dienā. Pašvaldības piešķirtais ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojums ir finansiāls un sociāls atbalsts ģimenēm ar bērniem, kuri iegūst izglītību pašvaldības izglītības iestādēs;

3.2. nav ietekmes uz vidi;

3.3. ietekme uz veselību - iespēja visiem izglītojamajiem saņemt siltu, veselīgu, pilnvērtīgu un daudzveidīgu ēdienu, ir būtiska gan no veselības, gan attīstības viedokļa;

3.4. nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā;

3.5. nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanu nodrošinās Alūksnes novada pašvaldības izglītības iestādes. Personām ir tiesības iesniegt atteikumu par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu saņemšanu. Izglītības iestāžu pieņemtos lēmumus personai ir tiesības apstrīdēt Alūksnes novada pašvaldības domē. Atteikumu un apstrīdēšanas iesniegumu pieņemšanu klātienē no iedzīvotājiem pašvaldībā nodrošina pašvaldības klientu apkalpošanas centri novada teritoriālajās vienībās. 
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu piemērošanā tiks iesaistītas pašvaldības izglītības iestādes, neveidojot jaunas darba vietas.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošie noteikumi neparedz veidot jaunas institūcijas. Saistošo noteikumu piemērošanā paredzēts iesaistīt Izglītības pārvaldi, Centrālo administrāciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Paredzamie izdevumi ir samērīgi saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildē.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu izstrādes procesā nav notikušas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un to paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 02.02.2024. līdz 16.02.2024. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aluksne.lv sadaļā Sabiedrība/Sabiedrības līdzdalība/Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem.
9. Informācija par sabiedrības izteiktajiem viedokļiem par saistošo noteikumu projektu Sabiedrības viedoklis par saistošo noteikumu projektu un to paskaidrojuma rakstu nav saņemts.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dz. Adlers

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par grozījumu Alūksnes novada pašvaldības domes 2023. gada 27. jūlija saistošajos noteikumos Nr. .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 5/2024Pieņemts: 29.02.2024.Stājas spēkā: 14.03.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 52, 13.03.2024. OP numurs: 2024/52.26
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
350465
14.03.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"