Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 119

Rīgā 2024. gada 20. februārī (prot. Nr. 8 48. §)
Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.5.i. investīcijas "Mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšana" pasākuma "Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšana" īstenošanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 19.3 panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma (turpmāk – Atveseļošanas fonds) plāna 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.5.i. investīcijas "Mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšana" (turpmāk – investīcija) pasākuma "Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšana" (turpmāk – pasākums) īstenošanas un uzraudzības kārtību, tai skaitā:

1.1. investīcijas pasākuma mērķi;

1.2. investīcijas pasākumam pieejamo finansējumu un sasniedzamos rādītājus;

1.3. investīcijas pasākuma ieviešanā iesaistīto institūciju kompetenci, tai skaitā iesaistīto institūciju tiesības pieprasīt un saņemt tiešu pieeju datiem valsts informācijas sistēmās;

1.4. investīcijas pasākuma atbalstāmās darbības un izmaksu attiecināmības nosacījumus;

1.5. prasības projekta iesniedzējam un sadarbības partnerim un investīcijas ieviešanas nosacījumus;

1.6. projektu iesniegumu iesniegšanas, vērtēšanas un līguma par projekta īstenošanu slēgšanas kārtību.

2. Par investīcijas pasākuma ieviešanu atbildīgā nozares ministrija ir Kultūras ministrija.

3. Investīcijas pasākuma mērķis ir veicināt mediju nozares digitālo transformāciju un darbības pielāgošanu mūsdienu mediju patēriņa tendencēm digitālā vidē, vienlaikus veicinot vietējā mediju satura veidotāju ilgtspēju, saglabājot plurālistisku mediju tirgu un stiprinot noturību pret dezinformāciju.

4. Investīcijas pasākuma mērķa grupa ir mediju nozares asociācijas un uzņēmumi.

5. Investīcijas pasākuma ietvaros sasniedzami šādi rādītāji:

5.1. mērķrādītājs – līdz 2025. gada 30. jūnijam izveidotas trīs digitālās platformas vai digitālie risinājumi;

5.2. kopējie rādītāji:

5.2.1. uzņēmumi, kas saņem atbalstu digitālo produktu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrādei vai ieviešanai;

5.2.2. atbalstītie uzņēmumi (tai skaitā – mazie (mikro) uzņēmumi, vidējie uzņēmumi un lielie uzņēmumi).

6. Investīcijas pasākuma noteiktais mērķrādītājs uzskatāms par izpildītu, kad Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (turpmāk – aģentūra) pēc veiksmīgas testēšanas ir iesniegts nodošanas un pieņemšanas akts, kas apliecina darbu pabeigšanu un trīs mediju nozares digitālo platformu vai digitālo risinājumu ieviešanu produktīvajā darbībā. 

7. Investīcijas pasākuma projekta ietvaros sasniegtie rezultāti uzskatāmi par izpildītiem, kad finansējuma saņēmējs aģentūrā ir iesniedzis informācijas tehnoloģiju vai uzņēmumu attīstības konsultāciju jomā kompetenta neatkarīga eksperta novērtējumu par projekta rezultātu sasniegšanu.

8. Investīcijas pasākumam pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums ir 3 700 000 euro.

9. Investīcijas pasākuma ietvaros projektu īstenošanai pieejamais Atveseļošanas fonda finansējums viena projekta īstenošanai nepārsniedz 750 000 euro. Viens projekta iesniedzējs var iesniegt vienu projekta iesniegumu. Projekta īstenošana var būt vairāku darbību kopums, kas veicina projekta iesniedzēja uzņēmuma digitalizāciju.

10. Atveseļošanas fonda finansējumu investīcijas pasākuma ietvaros piešķir granta veidā.

11. Atveseļošanas fonda atbalsta intensitāte ir 100 procenti no projekta kopējā attiecināmā finansējuma.

12. Pievienotās vērtības nodoklis nav attiecināms finansēšanai no Atveseļošanas fonda līdzekļiem. Pievienotās vērtības nodokļa izmaksas sedz finansējuma saņēmējs no saviem līdzekļiem.

13. Atveseļošanas fonda izdevumi ir attiecināmi no dienas, kad noslēgts līgums par projekta īstenošanu, līdz 2026. gada 30. jūnijam.

14. Projektu īstenošanas vieta ir Latvijas Republikas teritorija.

II. Atbalstāmo darbību un izmaksu attiecināmība

15. Investīcijas pasākuma ietvaros atbalstāmas darbības, kas nav pabeigtas līdz projekta iesnieguma iesniegšanai un kas sekmē šo noteikumu 3. punktā minētā investīcijas pasākuma mērķa un šo noteikumu 5. punktā minēto rādītāju sasniegšanu:

15.1. mediju uzņēmumu ražošanas procesu digitalizācija un ražošanas procesu digitalizācijai nepieciešamo rīku izstrāde, iegāde vai atjaunināšana un modernizēšana;

15.2. mediju uzņēmumu digitalizācijai nepieciešamo programmatūras un ražošanas un produkta izplatīšanas procesam nepieciešamo plānošanas risinājumu un auditorijas pētījumu risinājumu iegāde vai izstrāde;

15.3. mediju uzņēmumu ražošanas procesu digitalizācijai nepieciešamo mākslīgā intelekta risinājumu iegāde;

15.4. mediju uzņēmumu datu uzglabāšanas risinājumu un pakalpojumu attīstība;

15.5. projekta vadība un īstenošana;

15.6. publicitātes pasākumu nodrošināšana.

16. Investīcijas pasākuma ietvaros ar projekta īstenošanu ir saistītas šādas attiecināmās izmaksas:

16.1. digitālo risinājumu, auditorijas pētījumu, aparatūras, sensoru, iekārtu, programmatūras, programmatūras licenču un informācijas tehnoloģiju infrastruktūras izstrādes, iegādes, uzstādīšanas un pielāgošanas izmaksas;

16.2. ar projekta darbībām tieši saistīto publicitātes un vizuālās identitātes pasākumu izmaksas, nepārsniedzot vienu procentu no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;

16.3. neatkarīga novērtējuma par projekta rezultātu sasniegšanu sagatavošanas izmaksas;

16.4. projektu vadības un projektu īstenošanas personāla izmaksas, nepārsniedzot 10 procentus no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.

17. Investīcijas pasākuma ietvaros radušās izmaksas ir attiecināmas, ja tās atbilst šajos noteikumos minētajām izmaksu pozīcijām, tās ir tieši saistītas ar projekta ietvaros veiktajām darbībām, samērīgas, pamatotas ar izdevumus apliecinošiem dokumentiem, kā arī ir ievēroti saimnieciskuma, lietderības un efektivitātes principi.

18. Ja projekta īstenošanas laikā sadārdzinās projekta plānotās attiecināmās izmaksas, finansējuma saņēmējs papildu izmaksas sedz no paša rīcībā esošajiem finanšu līdzekļiem.

19. Finansējuma saņēmējs nodrošina, lai vienas un tās pašas projekta darbības netiktu finansētas dubultā.

III. Prasības projekta iesniedzējam un investīcijas ieviešanas nosacījumi

20. Projekta iesniedzējs var būt:

20.1. juridiska persona vai personālsabiedrība, kas vismaz divus gadus pirms projekta iesniegšanas ir reģistrēta Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā un atbilst vienai no šādām pazīmēm: 

20.1.1. tā ir īpašniece masu informācijas līdzeklim vai tās biedri ir masu informācijas līdzekļu īpašnieki, bet vienlaikus:

20.1.1.1. tā nav sabiedriskais elektroniskais plašsaziņas līdzeklis;

20.1.1.2. tā nav pilnībā vai daļēji piederoša publiskai personai;

20.1.2. tās darbības veids pēc NACE klasifikatora ir tirgus un sabiedriskās domas izpēte un tā sniedz pakalpojumus medijiem, tai skaitā Latvijas tirgū veic mediju auditorijas pētījumus;

20.2. fiziska persona, kas ir reģistrēta Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē kā elektroniskais plašsaziņas līdzeklis vai Uzņēmumu reģistra masu informācijas līdzekļu reģistrā vismaz divus gadus pirms projekta iesnieguma iesniegšanas.

21. Projekta iesniedzējs projekta īstenošanai var piesaistīt sadarbības partneri, kas iesaistās projekta īstenošanā ar savā valdījumā vai īpašumā esošu mantu, intelektuālo īpašumu, finansējumu vai cilvēkresursiem. Šādi ieguldījumi starp projekta iesniedzēju un sadarbības partneri nerada tādas tiesiskās attiecības, no kurām izriet, ka šis darījums atbilst publiska iepirkuma līguma pazīmēm vai ka darījumam jāpiemēro normatīvie akti par iepirkuma procedūru un tās piemērošanas kārtību pasūtītāja finansētiem projektiem, proti, projekta iesniedzējs un sadarbības partneris savā starpā nenorēķinās par sniegto pakalpojumu un precēm.

22. Sadarbības partneris (ja attiecināms) vismaz divus gadus pirms projekta iesniegšanas ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta juridiska persona, kas sniedz pakalpojumus masu informācijas līdzekļiem un atbilst visām šīm pazīmēm:

22.1. nav sabiedriskais elektroniskais plašsaziņas līdzeklis;

22.2. nav pilnībā vai daļēji piederošs publiskai personai;

22.3. ir vismaz viena no šādām juridiskajām personām:

22.3.1. ir īpašnieks masu informācijas līdzeklim vai līdzekļiem;

22.3.2. apvieno masu informācijas līdzekļu īpašniekus;

22.3.3. ir mediju auditorijas pētniecības uzņēmums.

23. Projekta iesniedzējs ar sadarbības partneri (ja attiecināms) slēdz rakstveida sadarbības līgumu, kurā ietver pušu pienākumus, tiesības un atbildību projekta mērķa un rādītāju sasniegšanā. Sadarbības līgumu pievieno projekta iesniegumam.

24. Projekta iesniedzējs sagatavo projekta iesniegumu saskaņā ar projektu iesniegumu atlases nolikumu un iesniedz to Kohēzijas politikas fondu vadības informācijas sistēmā (turpmāk – Vadības informācijas sistēma) paziņojumā par projekta iesniegumu atlases izsludināšanu noteiktajā termiņā.

IV. Projektu iesniegumu iesniegšanas, vērtēšanas un līguma par projekta īstenošanu slēgšanas kārtība

25. Aģentūra izsludina projektu iesniegumu atlasi, publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un tīmekļvietnē www.cfla.gov.lv paziņojumu par atklātas projektu iesniegumu atlases izsludināšanu, pagarināšanu, pārtraukšanu vai izbeigšanu. Projektu iesniegumu iesniegšanai nosaka termiņu, kas nav īsāks par trim mēnešiem.

26. Projekta iesniegumu, kurš iesniegts pēc projektu iesniegumu iesniegšanas beigu datuma, nevērtē. Aģentūra par to informē projekta iesniedzēju.

27. Projektu iesniegumu vērtēšanai aģentūra izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju, kurā iekļauj nozares ministrijas deleģētu pārstāvi. Vērtēšanas komisija darbam komisijā bez balsstiesībām pieaicina vismaz vienu informācijas tehnoloģiju ekspertu.

28. Projektu iesniegumu vērtēšanas komisija projektu iesniegumu atlases termiņā saņemtos projektu iesniegumus vērtē atbilstoši šo noteikumu nosacījumiem un šo noteikumu pielikumā minētajiem projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijiem:

28.1. izslēgšanas kritērijiem. Ja projektu iesniegumu vērtēšanas komisija konstatē, ka uz projekta iesniedzēju ir attiecināms vismaz viens no izslēgšanas kritērijiem, turpmāko projekta iesnieguma vērtēšanu neveic;

28.2. atbilstības kritērijiem, kas ietver projektu vispārīgos un specifiskos atbilstības kritērijus. Projektu iesniegumus atbilstoši šiem kritērijiem vērtē, lai gūtu pārliecību, ka projekta iesniegums atbilst nepieciešamajiem nosacījumiem, lai kvalificētos atbalstam investīcijas ietvaros (tai skaitā ir ievērots princips "Nenodarīt būtisku kaitējumu");

28.3. kvalitātes kritērijiem.

29. Kvalitātes kritērijiem atbilstošos projektu iesniegumus sarindo pēc augstākā iegūtā kopējā punktu skaita un priekšroku dod projekta iesniegumam ar lielāko kopējo punktu skaitu.

30. Ja kopējais punktu skaits ir vienāds, priekšroku dod projekta iesniegumam, kuru paredzēts īstenot plānošanas reģionā ar mazāko reģionālo iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju (pēc pēdējiem aktuālajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem par pēdējo aktuālo kalendāra gadu). Ja kopējais punktu skaits ir vienāds arī projekta iesniegumiem ar vienādu reģionālo iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju, priekšroku dod projekta iesniegumam, kurš ieguvis augstāku vērtējumu par šo noteikumu pielikuma 4.1. apakšpunktā minētā kvalitātes kritērija izpildi.

31. Aģentūra, pamatojoties uz projektu iesniegumu vērtēšanas komisijas sniegto atzinumu, pieņem lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu.

32. Lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu pieņem, ja ir izpildīti visi šie nosacījumi:

32.1. uz projekta iesniedzēju nav attiecināms neviens no izslēgšanas kritērijiem;

32.2. projekta iesniegums atbilst projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijiem;

32.3. investīcijas ietvaros ir pieejams finansējums projekta īstenošanai.

33. Lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu pieņem, ja projekta iesniedzējam jāveic aģentūras noteiktās darbības, lai projekta iesniegums pilnībā atbilstu projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijiem un projektu varētu atbilstoši īstenot. Ja kāds no lēmumā par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu noteiktajiem nosacījumiem netiek izpildīts vai netiek izpildīts lēmumā par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu noteiktajā termiņā, projekta iesniegumu noraida. Ja minētie nosacījumi tiek izpildīti, aģentūra izdod atzinumu par lēmumā noteikto nosacījumu izpildi.

34. Lēmumu par projekta iesnieguma noraidīšanu pieņem, ja ir spēkā vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

34.1. uz projekta iesniedzēju attiecas vismaz viens no izslēgšanas kritērijiem;

34.2. iesniedzējs neatbilst neprecizējamam vispārīgajam atbilstības kritērijam;

34.3. projekta iesniegums nav saņēmis minimālo punktu skaitu kādā no kvalitātes kritērijiem vai kopējo minimālo punktu skaitu kvalitātes kritērijos;

34.4. investīcijas ietvaros nav pieejams finansējums projekta īstenošanai.

35. Projekta iesniedzēji pēc aģentūras lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanu stāšanās spēkā kļūst par finansējuma saņēmējiem.

36. Aģentūras lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu mēneša laikā var apstrīdēt Finanšu ministrijā. Finanšu ministrijas izdoto administratīvo aktu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

37. Līgumā par projekta īstenošanu paredz vismaz šādus nosacījumus:

37.1. plānoto maksājuma pieprasījumu iesniegšanas grafika iesniegšanas kārtību;

37.2. iepirkumu plāna iesniegšanas kārtību;

37.3. plānoto avansa, starpposma un noslēguma maksājumu pieprasījuma iesniegšanas kārtību;

37.4. kārtību, kādā iesniedz dokumentus, kas apliecina šo noteikumu 5.1. apakšpunktā minētā rādītāja sasniegšanu;

37.5. kārtību, kādā vadības informācijas sistēmā ievada šo noteikumu 44.2. apakšpunktā minētos projekta datus;

37.6. kārtību, kādā aģentūra var vienpusēji atkāpties no līguma nosacījumiem.

V. Projekta īstenošanas un finansējuma saņemšanas kārtība

38. Investīcijas pasākuma ietvaros projektu var īstenot līdz 2026. gada 30. jūnijam.

39. Pēc tam kad noslēgts līgums par projekta īstenošanu, aģentūra nodrošina finansējuma saņēmējam maksājumus, ievērojot šādu maksājumu pieprasīšanas un izmaksāšanas kārtību:

39.1. finansējuma saņēmējs avansa maksājumu var saņemt, ja ir atvēris kontu Valsts kasē vai darījumu kontu Latvijas Republikā reģistrētā kredītiestādē vai Eiropas Savienībā reģistrētā kredītiestādē, kas ir izsniegusi bankas garantiju par labu aģentūrai, iesniedzot pieprasījumu avansa maksājumam un nodrošinot, ka tas nepārsniedz 30 procentus no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;

39.2. finansējuma saņēmējs var saņemt vairākus avansus, paredzot, ka nākamo avansu var saņemt pēc tam, kad iepriekšējais saņemtais avanss ir ieguldīts pilnā apmērā un ir sagatavots detalizēts apraksts un tehniskā specifikācija digitalizācijas risinājumiem, ko plānots iegādāties;

39.3. finansējuma saņēmējs var iesniegt pieprasījumu starpposma maksājumam ne retāk kā reizi sešos mēnešos;

39.4. aģentūra, veicot avansa un starpposma maksājumus, nodrošina, ka finansējuma saņēmējam veikto avansa un starpposma maksājumu kopsumma nepārsniedz 90 procentus no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;

39.5. noslēguma maksājuma saņemšanai finansējuma saņēmējs iesniedz noslēguma maksājuma apmēra pamatojumu un nodošanas un pieņemšanas aktu, kas apliecina darbu pabeigšanu, veiksmīgu testēšanu, ieviešanu produktīvajā darbībā un lietotājam pieejamu digitālo platformu vai digitālo risinājumu.

40. Kultūras ministrijas pienākumi:

40.1. sniegt sabiedrībai informāciju par investīcijas pasākuma ieviešanas progresu un rezultātiem;

40.2. Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas progresa pusgada ziņojuma un maksājuma pieprasījuma sagatavošanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna īstenošanas un uzraudzības kārtību sniegt informāciju vadības informācijas sistēmā par investīcijas pasākuma īstenošanas progresu, ņemot vērā aģentūras ievadīto informāciju vadības informācijas sistēmā.

41. Investīcijas pasākuma ietvaros aģentūra atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas un uzraudzības kārtību:

41.1. pieņem lēmumu par izmaksu atbilstību šiem noteikumiem un noslēgtajiem līgumiem par projekta īstenošanu;

41.2. nodrošina investīcijas īstenošanas uzraudzību, tai skaitā pārliecinās par investīcijas pasākuma sasniedzamā mērķa un rādītāju izpildi pēc finansējuma saņēmēju iesniegtās informācijas vadības informācijas sistēmā;

41.3. finansējuma saņēmēja līmenī izlases veidā nodrošina korupcijas, krāpšanas, interešu konflikta novēršanas principu pārbaudes saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 18. jūlija Regulas (ES, Euratom) Nr.  2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr.  1296/2013, (ES) Nr.  1301/2013, (ES) Nr.  1303/2013, (ES) Nr.  1304/2013, (ES) Nr.  1309/2013, (ES) Nr.  1316/2013, (ES) Nr.  223/2014, (ES) Nr.  283/2014 un Lēmumu Nr.  541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr.  966/2012, 61. pantu, kā arī dubultfinansējuma riska novēršanas un sasniegto mērķu pamatojošās dokumentācijas pārbaudes izlases veidā, tai skaitā datu ticamības pārbaudes;

41.4. izveido projektu iesniegumu vērtēšanas komisiju un izvērtē projektu iesniedzēju iesniegtos projektu iesniegumus atbilstoši projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijiem un šo noteikumu nosacījumiem;

41.5. noslēdz līgumus par projekta īstenošanu ar finansējuma saņēmējiem, iekļaujot pienākumu finansējuma saņēmējiem iesniegt aģentūrai neatkarīgu novērtējumu par projekta rezultātu sasniegšanu.

42. Aģentūrai investīcijas pasākuma īstenošanai un uzraudzībai šo noteikumu ietvaros ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju no valsts informācijas sistēmām normatīvajos aktos par valsts informācijas sistēmām noteiktajā apjomā. Lai nodrošinātu pieeju datiem, aģentūra, ja nepieciešams, slēdz vienošanos ar attiecīgās valsts informācijas sistēmas, datubāzes vai reģistra pārzini.

43. Finansējuma saņēmēja un sadarbības partnera (ja attiecināms) pienākumi:

43.1. nodrošināt korupcijas un krāpšanas novēršanas nosacījumu ievērošanu, kā arī interešu konflikta un dubultā finansējuma riska novēršanu;

43.2. iepirkumu, kas nepieciešams projekta īstenošanai, veikt saskaņā ar normatīvajiem aktiem publisko iepirkumu jomā, īstenojot atklātu, pārredzamu, nediskriminējošu un konkurenci nodrošinošu konkursa procedūru. Veicot datortehnikas un cita tehnoloģiskā aprīkojuma (iekārtu) iegādi, atbalstāma ir zaļā publiskā vai inovāciju iepirkuma principu un vides prasību integrācija preču un pakalpojumu iepirkumos, kā arī vides pieejamības un izmantojamības nodrošināšana – sociāli atbildīgs iepirkums;

43.3. nodrošināt, ka projektā plānotās darbības īsteno saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 12. februāra Regulas (ES) Nr.  2021/241, ar ko izveido Atveseļošanas un noturības mehānismu (turpmāk – regula Nr. 2021/241), 2. panta 6. punktu, ievērojot principu "Nenodarīt būtisku kaitējumu".

44. Finansējuma saņēmēja pienākumi:

44.1. pēc tam kad noslēgts līgums par projekta īstenošanu, vadības informācijas sistēmā iesniegt iepirkuma plānu un plānoto maksājuma pieprasījumu iesniegšanas grafiku un, ja nepieciešams, tos aktualizēt;

44.2. nodrošināt datu ievadi vadības informācijas sistēmā progresa pusgada ziņojuma un maksājuma pieprasījuma informācijas sagatavošanai atbilstoši regulas Nr.  2021/241 22. un 27. pantam;

44.3. nodrošināt piekļuvi ar projekta īstenošanu saistītajai informācijai un spēt to uzrādīt Eiropas Komisijas un Latvijas Republikas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansēšanas nolīgumā, normatīvajos aktos, kas nosaka Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas un uzraudzības kārtību, minētajām iestādēm un revīzijas iestādei;

44.4. nodrošināt atsevišķu grāmatvedības uzskaiti par projekta izdevumiem saskaņā ar normatīvo aktu prasībām grāmatvedības jomā;

44.5. nodrošināt informācijas un publicitātes pasākumus saskaņā ar regulas Nr.  2021/241 34. panta 2. punktu un Eiropas Komisijas un Latvijas Republikas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansēšanas nolīguma 10. pantu;

44.6. nodrošināt datu uzkrāšanu par horizontālā principa "Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana" rādītāju "Objektu skaits, kuros Atveseļošanas fonda ieguldījumu rezultātā ir nodrošināta vides un informācijas pieejamība" (ja attiecināms);

44.7. nodrošināt projektu īstenošanas dokumentu, tai skaitā testēšanas, nodošanas un pieņemšanas akta un neatkarīga eksperta novērtējuma par projekta rezultātu sasniegšanu, glabāšanu visā projekta īstenošanas laikā un piecus gadus pēc pēdējā maksājuma dalībvalstij vai līdz 2031. gada 31. decembrim.

45. Aģentūrai investīcijas pasākuma ietvaros ir tiesības vienpusēji atkāpties no līguma par projekta īstenošanu jebkurā no šādiem gadījumiem:

45.1. finansējuma saņēmējs nepilda līgumu par projekta īstenošanu, tai skaitā netiek ievēroti projektā noteiktie termiņi vai ir iestājušies citi apstākļi, kas negatīvi ietekmē vai var ietekmēt investīcijas mērķa vai noteikto rādītāju sasniegšanu;

45.2. finansējuma saņēmējs projekta īstenošanas laikā apzināti ir sniedzis nepatiesu informāciju;

45.3. citos gadījumos, ko paredz līgums par projekta īstenošanu.

Ministru prezidente E. Siliņa

Kultūras ministre A. Logina
Pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 20. februāra
noteikumiem Nr. 119
Projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriji

1. IZSLĒGŠANAS KRITĒRIJI

Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu (N1)

Projekta iesniedzējs un sadarbības partneris, ja tāds projektā ir piesaistīts, uz projekta iesniegšanas vai atbalsta piešķiršanas brīdi neatrodas šādā izslēgšanas situācijā: 

1.1.

uz projekta iesniedzēju un sadarbības partneri (ja attiecināms) nav attiecināms neviens no regulas Nr. 2018/10462 136. panta "Izslēgšanas kritēriji un lēmumi par izslēgšanu" 1. un 4. punktā noteiktajiem izslēgšanas kritērijiem

N

1.2.

projekta iesniedzējs un sadarbības partneris (ja attiecināms) neatbilst Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 11.2 panta pirmajā daļā noteiktām pazīmēm

N

ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI

Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu (P3, N)

2. VISPĀRĪGIE ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI

2.1.

Projekta iesniedzējs atbilst Ministru kabineta noteikumos "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.5.i. investīcijas "Mediju nozares uzņēmumu digitālās transformācijas veicināšana" pasākuma "Mediju nozares uzņēmumu procesu modernizēšana" īstenošanas noteikumi" (turpmāk – Ministru kabineta noteikumi par investīcijas pasākuma īstenošanu) noteiktajam projekta iesniedzēja veidam

N

2.2.

Sadarbības partneris (ja attiecināms) atbilst Ministru kabineta noteikumos par investīcijas pasākuma īstenošanu noteiktajam sadarbības partnera veidam

P

2.3.

Projekta mērķis atbilst Ministru kabineta noteikumos par investīcijas pasākuma īstenošanu noteiktajam mērķim un sekmē šo mērķu sasniegšanu

P

2.4.

Projektā plānotās darbības un attiecināmās izmaksas ir precīzi noteiktas, izmērāmas un sekmē projekta mērķu sasniegšanu

P

2.5.

Projekta iesniedzējam un sadarbības partnerim (ja attiecināms) saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē pieejamo informāciju nav nodokļu vai nodevu parādu, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro, vai pielikumā ir iesniegts parāda samaksas termiņa pagarinājums, vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai vienošanās līgums saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24. panta pirmo daļu

P

2.6.

Projekta iesnieguma finanšu aprēķins ir izstrādāts aritmētiski precīzi

P

2.7.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas un izmaksu pozīcijas atbilst Ministru kabineta noteikumiem par investīcijas pasākuma īstenošanu, tās ir tieši saistītas ar projekta ietvaros veiktajām darbībām, samērīgas, pamatotas ar izdevumus apliecinošiem dokumentiem, kā arī ir ievēroti saimnieciskuma, lietderības un efektivitātes principi

P

2.8.

Projektā plānoto darbību īstenošanas laiks nepārsniedz investīcijas pasākumam noteikto maksimālo īstenošanas laiku

P

2.9.

Projekta iesniedzējs izpilda nepieciešamās prasības principa "Nenodarīt būtisku kaitējumu" ievērošanai

P

2.10.

Projekta iesniegumā ir identificēti, aprakstīti un izvērtēti projekta riski, novērtēta to ietekme un iestāšanās varbūtība, kā arī noteikti riskus mazinošie pasākumi

P

2.11.

Projekta iesniegumā ir ietverta informācija, kas apliecina dubultā finansējuma neesību un plānoto demarkāciju vai sinerģiju ar projekta iesniedzēja īstenoto (jau pabeigto) vai īstenošanā esošo projektu atbalsta pasākumiem vai citu subjektu īstenotiem projektiem vai atbalsta pasākumiem

P

2.12.

Projekta iesniegumā plānotie publicitātes un informācijas izplatīšanas pasākumi atbilst regulas Nr. 2021/2414 34. pantam un Eiropas Komisijas un Latvijas Republikas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansēšanas nolīguma 10. pantam

P

3. PROJEKTA SPECIFISKIE ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI

Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu (P)

3.1.

Projekta iesniedzējam ir pietiekama īstenošanas un finanšu kapacitāte projekta īstenošanai un rezultātu uzturēšanai

P

 

4. KVALITĀTES KRITĒRIJI

Vērtēšanas sistēma

4.1.

Projektā plānotie mediju uzņēmuma attīstības ieguvumi• Projekta īstenošanas rezultātā plānoti mediju uzņēmuma inovatīvi risinājumi (izņemot digitālo platformu)/jauni produkti/ programmatūra – 2 punkti;

• projekta īstenošanas rezultātā plānota mediju uzņēmuma radītā satura pielāgošana tirgus apstākļiem atbilstošā veidā – 2 punkti;

• projekta īstenošanas rezultātā plānots izveidot digitālo platformu – 4 punkti;

• projekta īstenošanas rezultātā plānota uzņēmuma procesu efektivizācija – 2 punkti.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 2 punkti

4.2.

Projekta ietekme un atbilstība nozares attīstības virzieniem• Projekta ietvaros uzņēmuma plānotā attīstība apliecina ietekmi un atbilst nozares attīstības virzieniem – 6 punkti;

• ir aprakstīta projekta ietekme un atbilstība nozares attīstības virzieniem, taču nav aprakstīta ietekme un atbilstība vismaz vienas nozares izaicinājumam – 2 punkti;

• nav aprakstīta projekta ietekme un atbilstība nozares attīstības virzieniem vai sniegtais apraksts ir vājš un neapliecina projekta iesniedzēja izpratni par nozares izaicinājumiem – 0 punktu.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 2 punkti

4.3.

Ilgtspējas efekts• Skaidri, precīzi un pilnībā aprakstīts projekta ilgtspējas efekts uz masu informācijas līdzekļa darbību, ir skaidri nākamie attīstības posmi un iespējamie finansējuma avoti – 2 punkti;

• ir aprakstīts projekta ilgtspējas efekts, taču nav norādīts vismaz viens turpmākas attīstības posms un/vai nav norādīts finansējuma avots – 1 punkts;

• nav aprakstīts projekta ilgtspējas efekts uz uzņēmuma darbību – 0 punktu.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 1 punkts

4.4.

Projekta iesniegumā plānotās digitālās attīstības pamatojums• Projekta iesniegumā plānotais digitālo produktu, digitālo platformu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrāde vai ieviešana ir pamatota, ir skaidri, precīzi un pilnīgi izskaidroti gan ieguvumi, kurus radīs digitālo tehnoloģiju ieviešana, gan paskaidrota saikne starp veicamajiem pasākumiem un ieguvumiem – 2 punkti;

• projekta iesniegumā plānotais digitālo produktu, digitālo platformu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrādes pamatojums ir nepilnīgs, lai gan ieguvumi, kurus radīs digitālo tehnoloģiju ieviešana, ir paskaidrota, norādot saikni starp veicamajiem pasākumiem un ieguvumiem – 1 punkts;

• projekta iesniegumā plānoto digitālo produktu, digitālo platformu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrāde vai ieviešana nav pamatota un/vai nav raksturoti ieguvumi, kurus radīs digitālo tehnoloģiju ieviešana – 0 punktu.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 1 punkts

4.5.

Digitālās attīstības izvērtējums• Projekta iesniedzējam ir izstrādāts Ministru kabineta 2022. gada 13. septembra noteikumu Nr. 577 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.r. "Uzņēmējdarbības digitālās transformācijas pilna cikla atbalsta izveide ar reģionālo tvērumu" 2.2.1.1.i. investīcijas "Atbalsts Digitālo inovāciju centru un reģionālo kontaktpunktu izveidei" īstenošanas noteikumi" Eiropas digitālās inovācijas centra (turpmāk – EDIC) sākotnējais digitālā brieduma tests un digitālās attīstības ceļa karte uzņēmuma digitālās transformācijas īstenošanai – 2 punkti;

• projekta iesniedzējs ir sagatavojis un iesniedzis digitālā brieduma testu (neattiecas, ja 2 punkti iegūti par EDIC sākotnējo digitālā brieduma testu) – 1 punkts.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 0 punkti

4.6.

Mediju nozares ētikas kodeksa piemērošana• Projekta iesniedzējs ir pievienojies biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" ētikas kodeksam – 2 punkti;

• projekta iesniedzējam ir savs ētikas kodekss, bet tas nav pievienojies biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" ētikas kodeksam – 1 punkts;

• projekta iesniedzējs nav pievienojies biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" ētikas kodeksam un tam nav sava ētikas kodeksa – 0 punktu.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 1 punkts

4.7.

Projekta iesniegumā definēts projekta īstenošanas un uzraudzības mehānisms, kas nodrošinās projekta mērķa un rādītāju sasniegšanu• Projekta iesniegumā ir aprakstīts projekta īstenošanas un uzraudzības mehānisms, kādā veidā plānots organizēt un ieviest digitālo produktu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrādi vai ieviešanu, nodrošinot projekta mērķu un rādītāju sasniegšanu – 2 punkti;

• projekta iesniegumā ir vāji aprakstīts vai nav aprakstīts projekta īstenošanas un uzraudzības mehānisms, kādā veidā plānots organizēt un ieviest digitālo produktu, pakalpojumu un lietojumprogrammu izstrādi vai ieviešanu, kas nodrošinātu projekta mērķu un rādītāju sasniegšanu – 0 punktu.

Minimālais punktu skaits kritērijā – 0 punktu

Projekta kopējais minimālais un maksimālais punktu skaits5

Minimālais punktu skaits – 7

Maksimālais punktu skaits – 26

Piezīmes.

1 Projekta iesniegumu noraida, ja kādā no kritērijiem vērtējums ir "Jā".

2 Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 18. jūlija Regula (ES, Euratom) Nr. 2018/1046 par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012.

3 Ja projekts neatbilst kritērijam, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (turpmāk – CFLA) pieņem lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu.

4 Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES) 2021/241 (2021. gada 12. februāris), ar ko izveido Atveseļošanas un noturības mehānismu.

5 Projekta iesniegumu noraida, ja:
• projekta iesniegums neatbilst izslēgšanas kritērijam vai kādam no neprecizējamiem atbilstības kritērijiem;
• kādā no projekta iesnieguma kvalitātes vērtēšanas kritērijiem nav saņemts minimālais punktu skaits;
• nav saņemts kopējais minimālais punktu skaits projekta iesnieguma kvalitātes vērtēšanas kritēriju kopvērtējumā.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Kultūras ministrija Veids: noteikumi Numurs: 119Pieņemts: 20.02.2024.Stājas spēkā: 29.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 42, 28.02.2024. OP numurs: 2024/42.2
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
350118
29.02.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"