Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 97

Rīgā 2024. gada 13. februārī (prot. Nr. 7 9. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 10. panta 1.4 daļu,
10.2 panta ceturto daļu un 21. panta otro daļu un Nolietotu
transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma 6. panta trešo daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2010, 192. nr.; 2012, 154. nr.; 2014, 75. nr.; 2015, 254. nr.; 2017, 16., 116. nr.; 2018, 162., 221. nr.; 2019, 240. nr.; 2020, 205. nr.; 2021, 129., 200. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. kārtību, kādā notiek velosipēdu, velorikšu un elektroskrejriteņu reģistrācija un reģistrācijas anulēšana CSDD."

2. Izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Lai veiktu transportlīdzekļu valsts uzskaiti un identifikāciju, katram transportlīdzeklim, reģistrējot to pirmo reizi Latvijā, CSDD piešķir valsts reģistrācijas numuru un izsniedz piešķirtajam numuram un numura zīmju aprakstam (7. pielikums) atbilstošu valsts reģistrācijas numura zīmi (turpmāk - numura zīme). Vairākiem transportlīdzekļiem vienlaikus nepiešķir valsts reģistrācijas numuru ar vienādu burtu un ciparu kombināciju. Valsts reģistrācijas numuru piešķir datorprogramma noteiktā secībā, ja šajos noteikumos nav noteikts citādi. CSDD nepiešķir valsts reģistrācijas numura simbolu kombināciju un neizsniedz numura zīmi, ja pieejamās informācijas sistēmās konstatē, ka numura zīme ar identisku simbolu kombināciju ir izsludināta meklēšanā."

3. Izteikt 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Ja zudusi viena no transportlīdzeklim izsniegtajām numura zīmēm vai ja transportlīdzeklim uzstāda ierīces, kas paredzētas velosipēdu vai papildu bagāžas pārvadāšanai, un šī ierīce vai ar to pārvadājamā bagāža aizsedz uzstādīto numura zīmi, pēc īpašnieka (turētāja, valdītāja) iesnieguma transportlīdzeklim vienu reizi var papildus izsniegt vienu numura zīmi ar identisku simbolu kombināciju. Papildu numura zīmi atļauts uzstādīt, ja ierīces izgatavotājs tai paredzējis vietu numura zīmes uzstādīšanai. Ja transportlīdzeklim, kuram piešķirta papildu numura zīme, reģistrē turētāja vai īpašnieka maiņu, jaunais turētājs vai attiecīgi ieguvējs apliecina, ka ir informēts par papildu numura zīmes izsniegšanas faktu. Informāciju par papildu numura zīmes izsniegšanas faktu dzēš, ja tā tiek nodota, reģistrējot numura maiņu vai atsevišķi."

4. Izteikt 11.1 punktu šādā redakcijā:

"11.1 Valsts reģistrācijas numuru, kas bijis reģistrēts norakstītam vai apstrādes uzņēmumam nodotam, vai sakarā ar tā pārreģistrāciju citā valstī no reģistra izslēgtam transportlīdzeklim, pēdējais reģistrā norādītais transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs, valdītājs), iesniedzot iesniegumu CSDD, var rezervēt cita savā īpašumā (turējumā) esoša transportlīdzekļa reģistrācijai viena gada laikā pēc transportlīdzekļa norakstīšanas vai reģistrācijas citā valstī, ja numura zīmes ir nodotas CSDD. Transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs, valdītājs) iesniegumā var lūgt nomainīto valsts reģistrācijas numuru rezervēt arī citas personas īpašumā (turējumā, valdījumā) esoša transportlīdzekļa reģistrācijai."

5. Izteikt 11.3 punktu šādā redakcijā:

"11.3 Valsts reģistrācijas numurs cita transportlīdzekļa reģistrācijai tiek rezervēts uz vienu gadu no valsts reģistrācijas numura maiņas, norakstīšanas vai pārreģistrācijas dienas citā valstī. Ja rezervācijas termiņā persona, kurai numurs rezervēts, iesniedz iesniegumu rezervācijas termiņa pagarināšanai, rezervācijas termiņu var pagarināt par vienu gadu no iesnieguma saņemšanas dienas. Iesniegumu rezervētā valsts reģistrācijas numura reģistrācijai iesniedz un samaksu par numura zīmju izgatavošanu veic numura rezervācijas termiņā. Šādu valsts reģistrācijas numuru reģistrē 30 dienu laikā pēc rezervēšanas termiņa beigām. Pēc minētā termiņa beigām CSDD var piešķirt valsts reģistrācijas numuru cita transportlīdzekļa reģistrācijai."

6. Izteikt 13.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.7. elektrotransportlīdzekļu numura zīmes. Tās izsniedz transportlīdzekļiem, kuri darbināmi tikai ar elektromotoru, ja tā piedziņai izmanto transportlīdzeklī uzglabāto vai ūdeņraža iekārtā saražoto elektroenerģiju;".

7. Papildināt ar 18.29. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.29. papildu numura zīmes ar identisku simbolu kombināciju izsniegšanu, izņemot gadījumu, ja darbību veic reģistrētais turētājs vai valdītājs."

8. Izteikt 18.3 punktu šādā redakcijā:

"18.3 Rakstveida pilnvarojums nav nepieciešams, ja transportlīdzekļa īpašnieks ir juridiska persona:

18.31. kurai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par patērētāju tiesību aizsardzību ir tiesības sniegt patērētājam kreditēšanas pakalpojumu un kura, pamatojoties uz sadarbības līgumu ar CSDD par atzīmju izdarīšanu transportlīdzekļu reģistrā, ir sniegusi informāciju par veicamo reģistrācijas darbību;

18.32. kura reorganizācijas rezultātā pievienota citai juridiskajai personai, un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītais turētājs iesniedz iesniegumu CSDD transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrācijai, nemainot turētāju."

9. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs Integrētajā iekšlietu informācijas sistēmā pieejamo informāciju par transportlīdzekļa vai tā numurēto agregātu atrašanos meklēšanā nodod transportlīdzekļu reģistram tiešsaistes datu pārraides režīmā."

10. Svītrot 58.1.4. apakšpunktu.

11. Izteikt 60.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"60.2. divu numura zīmju zudības gadījumā transportlīdzeklim piešķir citu valsts reģistrācijas numuru un izsniedz jaunas numura zīmes, bet iepriekšējās kļūst nederīgas, un tām atbilstošo valsts reģistrācijas numuru turpmāk piešķirt aizliegts;".

12. Izteikt 71.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"71.2. ja transportlīdzeklim, kam veicama valsts tehniskā apskate, tā nav veikta trīs gadus vai šāds transportlīdzeklis trīs gadus nav uzrādīts agregātu numuru salīdzināšanai. No reģistra neizslēdz transportlīdzekļus, kuru reģistrācija pārtraukta, nododot numura zīmes, vai transportlīdzeklim ir derīgs vēsturiskā spēkrata statuss;".

13. Izteikt XV nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"XV. Velosipēdu un velorikšu reģistrācijas un reģistrācijas anulēšanas kārtība".

14. Izteikt 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Velosipēdu un velorikšu reģistrāciju veic šajā nodaļā noteiktajā kārtībā, un tiem nepiemēro šajos noteikumos noteikto vispārējo transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību."

15. Izteikt 81. punktu šādā redakcijā:

"81. Velosipēdu un velorikšu īpašumā reģistrē:

81.1. fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu velosipēda reģistrācijai vai 18 gadu vecumu velorikšas reģistrācijai un kas ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, vai ārzemnieks, par kuru Fizisko personu reģistrā iekļautas attiecīgas ziņas un kuram ir tiesisks pamats uzturēties Latvijā. Velosipēda reģistrāciju nepilngadīgai personai veic tās aizbildnis;

81.2. Latvijā reģistrētai juridiskai personai."

16. Izteikt 82. punktu šādā redakcijā:

"82. Velosipēda vai velorikšas reģistrāciju, noņemšanu no uzskaites sakarā ar īpašumtiesību maiņu vai reģistrācijas anulēšanu persona var veikt, personīgi vēršoties CSDD klientu apkalpošanas centrā vai elektroniski, autentificējoties CSDD e-pakalpojumos."

17. Izteikt 83. punktu šādā redakcijā:

"83. Lai reģistrētu velosipēdu vai velorikšu, persona:

83.1. CSDD klientu apkalpošanas centrā:

83.1.1. iesniedz iesniegumu, kurā norāda velosipēda vai velorikšas tehniskos datus un īpašuma tiesību iegūšanas veidu. Ja iesniegumu iesniedz velosipēda vai velorikšas īpašnieka pilnvarota persona, papildus iesniedz pilnvarojumu veicamajai reģistrācijas darbībai;

83.1.2. uzrāda velosipēdu vai velorikšu, lai CSDD varētu iegūt reģistrācijai nepieciešamos fotoattēlus un noteikt marku, modeli, rāmja vai identifikācijas numuru un elektromotoru maksimālo jaudu, ja velosipēds vai velorikša aprīkots ar vienu vai vairākiem elektromotoriem (turpmāk nodaļā - tehniskie dati);

83.2. CSDD e-pakalpojumos noformē iesniegumu, pievieno CSDD reģistrā fotoattēlus un deklarē velosipēda vai velorikšas tehniskos datus un īpašuma tiesību iegūšanas veidu. Ja velosipēds vai velorikša aprīkots ar vienu vai vairākiem elektromotoriem, norāda to kopējo maksimālo jaudu."

18. Izteikt 84. punktu šādā redakcijā:

"84. Transportlīdzekļu reģistrā par velosipēdu vai velorikšu iekļauj šādu informāciju:

84.1. īpašnieka vārds, uzvārds un personas kods, juridiskām personām - nosaukums un reģistrācijas numurs;

84.2. marka un modelis;

84.3. fotoattēli, kuros redzams kopskats, velosipēda rāmja numurs vai velorikšas izgatavotāja uzlīme vai plāksnīte ar izgatavotāja piešķirto sērijas vai produkcijas numuru;

84.4. datums, kad veikta reģistrācijas darbība;

84.5. ja velosipēds vai velorikša nozagts, - īpašnieka veikta atzīme par velosipēda vai velorikšas zādzību."

19. Izteikt 85. punktu šādā redakcijā:

"85. CSDD nereģistrē velosipēdu vai velorikšu bez rāmja vai identifikācijas numura."

20. Izteikt 85.1 punktu šādā redakcijā:

"85.1 Par velosipēda vai velorikšas reģistrāciju CSDD izsniedz velosipēda vai velorikšas reģistrācijas uzlīmi (10. pielikums)."

21. Izteikt 85.2 punktu šādā redakcijā:

"85.2 Konstatējot, ka velosipēda vai velorikšas reģistrācija nav veikta šajā nodaļā noteiktajā kārtībā, CSDD anulē reģistrāciju."

22. Papildināt ar XV1 nodaļu šādā redakcijā:

"XV1. Elektroskrejriteņu reģistrācijas un reģistrācijas anulēšanas kārtība

85.3 Elektroskrejriteņu reģistrāciju veic šajā nodaļā noteiktajā kārtībā, un tiem nepiemēro šajos noteikumos noteikto vispārējo transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību.

85.4 Elektroskrejriteni tiesīgā lietošanā reģistrē:

85.41. fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu un kas ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, vai ārzemnieks, par kuru Fizisko personu reģistrā iekļautas attiecīgas ziņas un kuram ir tiesisks pamats uzturēties Latvijā;

85.42. Latvijā reģistrētai juridiskai personai.

85.5 Elektroskrejriteņa reģistrāciju persona var veikt, personīgi vēršoties CSDD klientu apkalpošanas centrā vai elektroniski autentificējoties CSDD e-pakalpojumos. Juridiska persona, kura, izmantojot mobilo lietotni vai tīmekļvietnes pakalpojumus, piedāvā īrēt vai iznomāt koplietošanas elektroskrejriteņus un kura noslēgusi sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu ar CSDD (turpmāk - elektroskrejriteņu izīrētājs), īrēšanai vai iznomāšanai paredzēto elektroskrejriteņu reģistrāciju var veikt, izmantojot CSDD nodrošinātu tiešsaistes pieslēgumu transportlīdzekļu reģistram.

85.6 Reģistrējot elektroskrejriteni, tam piešķir reģistrācijas numuru un izsniedz atbilstošu reģistrācijas uzlīmi (11. pielikums) (turpmāk - reģistrācijas uzlīme) izvietošanai redzamā vietā elektroskrejriteņa priekšpusē uz stūres statņa. Reģistrācijas uzlīme satur numurētu hologrāfisko pretviltošanas elementu. Elektroskrejriteņu izīrētājs reģistrācijas uzlīmi ar CSDD piešķirto numuru var izgatavot patstāvīgi atbilstoši šo noteikumu 11. pielikumam. Ja elektroskrejriteņu izīrētājs uzlīmi ar piešķirto reģistrācijas numuru izgatavo pats, tad uzlīmi ar numurētu hologrāfisko pretviltošanas elementu var izvietot uz elektroskrejriteņa konstrukcijas arī citā vietā, kas saskaņota ar CSDD noslēgtajā līgumā.

85.7 Ar elektroskrejriteņu reģistrāciju saistītās darbības CSDD var veikt:

85.71. elektroskrejriteņa tiesīgais lietotājs - pilngadīga fiziska persona;

85.72. elektroskrejriteņa tiesīgā lietotāja rakstveidā pilnvarota persona;

85.73. elektroskrejriteņa tiesīgā lietotāja pārstāvis - persona, kurai saskaņā ar Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā esošo informāciju ir tiesības pārstāvēt juridisko personu;

85.74. elektroskrejriteņa tiesīgā lietotāja - nepilngadīgas fiziskas personas - aizbildnis, uzrādot aizbildnību vai aizgādību apliecinošu dokumentu.

85.8 Lai reģistrētu elektroskrejriteni tiesīgā lietošanā, persona:

85.81. CSDD klientu apkalpošanas centrā:

85.81.1. uzrāda elektroskrejriteni, lai CSDD varētu iegūt reģistrācijai nepieciešamos fotoattēlus un noteikt marku, modeli, sērijas vai produkcijas numuru, elektroskrejriteņa konstrukcijā paredzēto maksimālo ātrumu un elektromotora jaudu (turpmāk - tehniskie dati). Elektroskrejriteni var neuzrādīt, ja tas iepriekš ir reģistrēts CSDD, nepieciešamie fotoattēli ir pievienoti un tam nav veikta pārbūve, palielinot maksimālo ātrumu vai motora jaudu;

85.81.2. iesniedz iesniegumu, kurā norāda elektroskrejriteņa tehniskos datus un deklarē elektroskrejriteņa lietošanas tiesības;

85.82. CSDD e-pakalpojumos:

85.82.1. noformē iesniegumu, kurā norāda elektroskrejriteņa tehniskos datus un deklarē elektroskrejriteņa lietošanas tiesības;

85.82.2. pievieno elektroskrejriteņa kopskata fotoattēlu, izgatavotāja uzlīmes vai plāksnītes fotoattēlu, kurā norādīti elektroskrejriteņa tehniskie dati, un sērijas vai produkcijas numura fotoattēlu, ja izgatavotāja piešķirtais sērijas vai produkcijas numurs nav norādīts uz izgatavotāja uzlīmes. Elektroskrejriteņa fotoattēlus var nepievienot, ja elektroskrejritenis iepriekš ir reģistrēts CSDD un nepieciešamie fotoattēli jau ir pievienoti, kā arī tam nav veikta pārbūve, palielinot maksimālo ātrumu vai motora jaudu;

85.82.3. apliecina, ka elektroskrejriteņa elektromotoru kopējā jauda nepārsniedz 1000 W, tā maksimālais ātrums nepārsniedz 25 kilometrus stundā, tam nav pedāļu, nav sēdvietas, kuras augstums pārsniedz 54 cm no zemes, tas paredzēts vienam cilvēkam, tas aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu;

85.83. izmantojot īrēšanai vai iznomāšanai paredzēto elektroskrejriteņu reģistrācijas tiešsaistes pieslēgumu transportlīdzekļu reģistram, norāda elektroskrejriteņa tehniskos datus un saskaņā ar sadarbības līgumu par informācijas apmaiņu iesniedz īrēšanai vai iznomāšanai paredzēto elektroskrejriteņu modeļu kopskata un izgatavotāja plāksnītes fotoattēlu.

85.9 Ja elektroskrejritenim ir vairāki motori, reģistrējot norāda elektroskrejriteņa motoru kopējo jaudu.

85.10 Ja elektroskrejritenis ir pašizgatavots vai tam veikta pārbūve, palielinot maksimālo ātrumu vai motora jaudu, un nav pieejama informācija par elektroskrejriteņa tehniskajiem datiem vai ir aizdomas par tiesīgā lietotāja norādītās informācijas neatbilstību, pirms elektroskrejriteņa reģistrācijas tas jāuzrāda trūkstošo elektroskrejriteņa tehnisko datu noteikšanai CSDD norādītā vietā.

85.11 CSDD nereģistrē elektroskrejriteni, kuram nav iespējams noteikt tehniskos datus - maksimālo ātrumu un motoru jaudu.

85.12 Ja elektroskrejritenim nav sērijas vai produkcijas numura vai to nav iespējams noteikt, elektroskrejriteņa reģistrāciju veic CSDD klientu apkalpošanas centrā.

85.13 Transportlīdzekļu reģistrā par elektroskrejriteni iekļauj šādu informāciju:

85.131. tiesīgā lietotāja vārds, uzvārds un personas kods, juridiskām personām - nosaukums un reģistrācijas numurs;

85.132. marka un modelis;

85.133. elektroskrejriteņa kopskata fotoattēls, sērijas vai produkcijas numura fotoattēls, izgatavotāja uzlīmes vai plāksnītes fotoattēls, kurā norādīti elektroskrejriteņa tehniskie dati. Ja uzlīmē nav norādīts izgatavotāja piešķirtais sērijas vai produkcijas numurs, iekļauj arī fotoattēlu ar šo numuru;

85.134. datums, kad veikta reģistrācija;

85.135. ja elektroskrejritenis nozagts, - tiesīgā lietotāja izdarīta atzīme par elektroskrejriteņa zādzību.

85.14 Ja bojāta elektroskrejritenim izsniegtā reģistrācijas uzlīme, CSDD izsniedz jaunu uzlīmi ar atšķirīgu elektroskrejriteņa reģistrācijas numuru. Elektroskrejriteņu izīrētājs reģistrācijas uzlīmi bojātās uzlīmes vietā var izgatavot patstāvīgi atbilstoši šo noteikumu 11. pielikuma nosacījumiem.

85.15 Ja reģistrētam elektroskrejritenim mainījies tiesīgais lietotājs, tas apliecina iesniegumā savas tiesīgā lietotāja tiesības.

85.16 Reģistrētais tiesīgais lietotājs var reģistrēt tiesīgā lietojuma pārtraukšanu. Ja elektroskrejritenis nozagts, tiesīgais lietotājs, pārtraucot tiesīgo lietojumu, norāda šo faktu iesniegumā.

85.17 Ja tiesīgais lietotājs paziņojis par elektoskrejriteņa zādzības faktu un paziņojums nav atcelts, tad CSDD nereģistrē tiesīgā lietotāja maiņu.

85.18 Ja CSDD konstatē reģistrēta elektroskrejriteņa tehnisko datu neatbilstību reģistrā norādītajiem datiem, CSDD anulē reģistrāciju."

23. Izteikt 7. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

24. Papildināt ar 10. pielikumu (2. pielikums).

25. Papildināt ar 11. pielikumu (3. pielikums).

Ministru prezidente E. Siliņa

Satiksmes ministrs K. Briškens

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 13. februāra
noteikumiem Nr. 97

"7. pielikums
Ministru kabineta
2010. gada 30. novembra
noteikumiem Nr. 1080

Numura zīmju apraksts

1. Atkarībā no transportlīdzekļu izgatavotāja paredzētās konstrukcijas un veida Latvijā numura zīmes tiek izgatavotas atbilstoši šādiem numura zīmju tipiem:

1.1. A tips (520 x 110 mm) - paredzēts uzstādīšanai transportlīdzekļu priekšpusē, kā arī aizmugurē, ja ir atbilstoša transportlīdzekļa konstrukcija. A tipa numura zīmi neuzstāda motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem, izņemot gadījumu, ja transportlīdzekļa izgatavotāja konstrukcijā ir paredzēta vieta šā tipa numura zīmes uzstādīšanai;

1.2. B tips (280 x 200 mm) - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi. B tipa numura zīmi neuzstāda motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem;

1.3. C tips (240 x 130 mm) - paredzēts uzstādīšanai motociklu, triciklu un kvadriciklu aizmugurē, kā arī to transportlīdzekļu priekšpusē vai aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt attiecīgi A vai B tipa numura zīmi;

1.4. E tips (300 x 110 mm) - paredzēts uzstādīšanai transportlīdzekļiem, kuriem izsniedz speciālas nozīmes numura zīmes;

1.5. F tips (177 x 130 mm) - paredzēts uzstādīšanai to motociklu, triciklu un kvadriciklu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt C tipa numura zīmi;

1.6. G tips (133 x 165 mm) - paredzēts uzstādīšanai mopēdu aizmugurē;

1.7. H tips (133 x 165 mm) - paredzēts uzstādīšanai bezceļu transportlīdzekļu aizmugurē.

2. Vispārējās izmantošanas numura zīmes:

2.1. izgatavo A, B, C, F un G tipa vispārējās izmantošanas numura zīmes;

2.2. A, B un C tipa numura zīmēs, kuras paredzētas uzstādīšanai mehāniskajiem transportlīdzekļiem, ir divi latīņu alfabēta burti un no viena līdz četriem cipariem, kas veido skaitļus no 1 līdz 9999. A, B un C tipa numura zīmēs, kuras paredzētas uzstādīšanai piekabēm (puspiekabēm), ir viens latīņu alfabēta burts un no viena līdz četriem cipariem, kas veido skaitļus no 1 līdz 9999. A tipa numura zīmēs, kuras paredzētas uzstādīšanai mopēdiem, ir viens latīņu alfabēta burts un no viena līdz trijiem cipariem, kas veido skaitļus no 1 līdz 999. Piekabēm, puspiekabēm un mopēdiem paredzēto numura zīmju pēdējo divu ciparu simbolu vietā var lietot burtu simbolus;

2.3. A tipa numura zīmēs burti no cipariem atdalīti ar horizontālu svītru;

2.4. (svītrots ar MK 05.11.2018. noteikumiem Nr. 678);

2.5. F tipa numura zīmēs ir divi latīņu alfabēta burti un no viena līdz trijiem cipariem, kas veido skaitļus no 1 līdz 999;

2.6. G tipa numura zīmēs ir viens latīņu alfabēta burts un no viena līdz trijiem cipariem, kas veido skaitļus no 1 līdz 999. Pēdējo divu ciparu simbolu vietā var lietot burtu simbolus.

3. Individuālās numura zīmēs ir šāds simbolu skaits un izvietojums:

3.1. A tips - divi līdz astoņi simboli, izvietoti vienā rindā;

3.2. B tips - divi līdz septiņi simboli, kurus var izvietot numura zīmes abās rindās. Numura zīmes pirmajā (augšējā) rindā izvieto no viena līdz trim simboliem, bet otrajā (apakšējā) rindā - no viena līdz četriem simboliem. B tipa numura zīmes ar diviem līdz četriem simboliem izgatavo, simbolus izvietojot otrajā (apakšējā) rindā, ja simbolu kombinācija nav veidota no divām daļām vai to nav iespējams sadalīt divās daļās. B tipa numura zīmes ar pieciem līdz septiņiem simboliem izgatavo, ja simbolu kombinācija sastāv no divām daļām (diviem vārdiem) vai to ir iespējams sadalīt divās daļās;

3.3. C tips - divi līdz astoņi simboli, kurus var izvietot numura zīmes abās rindās, no viena līdz četriem simboliem katrā rindā. C tipa numura zīmes ar diviem līdz četriem simboliem izgatavo, simbolus izvietojot otrajā (apakšējā) rindā, ja simbolu kombinācija nav veidota no divām daļām vai to nav iespējams sadalīt divās daļās. C tipa numura zīmes ar pieciem līdz astoņiem simboliem izgatavo, ja simbolu kombinācija sastāv no divām daļām (diviem vārdiem) vai to ir iespējams sadalīt divās daļās;

3.4. (svītrots ar MK 05.11.2018. noteikumiem Nr. 678);

3.5. F tips - divi līdz pieci simboli, kurus var izvietot numura zīmes abās rindās. Numura zīmes pirmajā (augšējā) rindā izvieto no viena līdz diviem simboliem, bet otrajā (apakšējā) rindā - no viena līdz trim simboliem. F tipa numura zīmēs ar diviem līdz trim simboliem simbolus izvieto otrajā (apakšējā) rindā, ja simbolu kombinācija nav veidota no divām daļām vai to nav iespējams sadalīt divās daļās. F tipa numura zīmes ar četriem līdz pieciem simboliem izgatavo, ja simbolu kombinācija sastāv no divām daļām (diviem vārdiem) vai to ir iespējams sadalīt divās daļās;

3.6. G tips - divi līdz četri simboli, kurus var izvietot numura zīmes abās rindās. Numura zīmes pirmajā (augšējā) rindā izvieto vienu simbolu, bet otrajā (apakšējā) rindā - no viena līdz trim simboliem. G tipa numura zīmēs ar diviem līdz trim simboliem simbolus izvieto otrajā (apakšējā) rindā, ja simbolu kombinācija nav veidota no divām daļām vai to nav iespējams sadalīt divās daļās. G tipa numura zīmes ar četriem simboliem izgatavo, ja simbolu kombinācija sastāv no divām daļām (diviem vārdiem) vai to ir iespējams sadalīt divās daļās;

3.7. individuālajās numura zīmēs izmanto ne vairāk kā trīs vienādus simbolus pēc kārtas, tai skaitā arī B, C, F un G tipa numura zīmēs, kur simboli tiek dalīti atsevišķās rindās. Burtu un ciparu simbolus nevar lietot pamīšus, bet tos izkārto tā, lai ciparu simboli seko burtu simboliem vai otrādi;

3.8. individuālajās numura zīmēs simbolus var atdalīt tikai ar vienu atstarpi. Nosakot simbolu skaitu, šo atstarpi uzskata par atsevišķu simbolu. Atstarpi lieto tikai vārdu vai vārdu un ciparu atdalīšanai;

3.9. individuālajās numura zīmēs visu simbolu izmēriem jābūt vienādiem.

4. Speciālās nozīmes numura zīmes:

4.1. tranzīta numura zīmes:

4.1.1. tranzīta numura zīmju tipi:

4.1.1.1. A tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem ar trim līdz sešiem simboliem numura zīmē, kur pirmie divi simboli ir burti, bet pārējie - cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 9999;

4.1.1.2. C tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi, kā arī motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem ar trim līdz sešiem simboliem, kur pirmie divi simboli ir burti, bet pārējie - cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 9999;

4.1.2. tranzīta numura zīmēs ir izvietots noteikta izmēra sarkanas krāsas laukums;

4.2. tirdzniecības numura zīmes:

4.2.1. tirdzniecības numura zīmju tipi:

4.2.1.1. A tips - paredzēts uzstādīšanai attiecīgi šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem ar trim līdz sešiem simboliem;

4.2.1.2. C tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi, kā arī motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un mopēdiem ar trim līdz četriem simboliem;

4.2.2. tirdzniecības numura zīmju pirmais simbols ir burts (A, B, C, D vai E), kas norāda transportlīdzekļa veidu, bet pārējie ir cipari. Pēdējais cipars norāda gadu, līdz kuram tirdzniecības numura zīme ir derīga. Pārējie cipari veido skaitļus no 1 līdz 9999 A tipa numura zīmēs vai no 1 līdz 99 C tipa numura zīmēs;

4.2.3. tirdzniecības numura zīmju simboli ir sarkanā krāsā;

4.3. izmēģinājuma numura zīmes:

4.3.1. izmēģinājuma numura zīmju tipi:

4.3.1.1. A tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem;

4.3.1.2. C tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi;

4.3.2. izmēģinājuma numura zīmes pirmie trīs simboli ir burti, kas veido burtu kombināciju "IZM", bet pārējie simboli ir cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 999;

4.4. diplomātiskās numura zīmes:

4.4.1. diplomātisko numura zīmju tipi:

4.4.1.1. A tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem ar četriem līdz septiņiem simboliem;

4.4.1.2. C tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi. C tipa numura zīmei ir četri līdz seši simboli;

4.4.2. diplomātisko numura zīmju pirmie simboli ir burti "C", "CC" vai "CD", kas izvietoti numura zīmes augšējā rindā C tipa numura zīmēs vai numura zīmes kreisajā pusē A tipa numura zīmēs. Pārējie šo numura zīmju simboli ir cipari;

4.4.3. diplomātisko numura zīmju fons ir sarkanā krāsā;

4.5. taksometru numura zīmes:

4.5.1. taksometru numura zīmju tipi:

4.5.1.1. A tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem ar trim līdz sešiem simboliem;

4.5.1.2. E tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi, ar trim līdz četriem simboliem;

4.5.2. taksometru numura zīmju pirmie divi simboli ir burti, bet pārējie ir cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 9999 A tipa numura zīmēs vai no 1 līdz 99 E tipa numura zīmēs;

4.5.3. taksometru numura zīmju fons ir dzeltenā krāsā;

4.6. bezceļu transportlīdzekļu numura zīmes:

4.6.1. bezceļu transportlīdzekļu numura zīmēs ir trīs līdz pieci simboli. Numura zīmju pirmie divi simboli ir burti, bet pārējie ir cipari, kas veido skaitļus no 1 līdz 999;

4.6.2. bezceļu transportlīdzekļu numura zīmju simboli ir zaļā krāsā;

4.7. militārās numura zīmes:

4.7.1. militāro numura zīmju tipi:

4.7.1.1.  A tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.1. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem;

4.7.1.2.  B tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.2. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem;

4.7.1.3.  C tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.3. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem;

4.7.1.4.  E tips - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu priekšpusē vai aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt attiecīgi A, B vai C tipa numura zīmi;

4.7.1.5.  F tips - paredzēts uzstādīšanai šā pielikuma 1.5. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem;

4.7.2. militāro numura zīmju pirmie simboli ir burti "L" vai "LA", bet pārējie ir cipari;

4.7.3. militāro numura zīmju fons nav gaismu atstarojošs, tas ir melnā krāsā, bet simboli ir baltā krāsā;

4.8. elektrotransportlīdzekļu numura zīmju simboli ir zilā krāsā, un tie atbilst šā pielikuma 2. un 3. punktā un 4.4. un 4.5. apakšpunktā noteiktajiem tipiem.

5. CSDD izsniegtās numura zīmes atbilst šādām būtiskām tehniskajām prasībām:

5.1. numura zīmes tiek izgatavotas, ievērojot noteiktu simbolu izmēru un izvietojumu;

5.2. numura zīmju izgatavošanā tiek izmantotas speciāli šim nolūkam paredzētas numura plāksnes, pārklājuma materiāli un noteikts krāsojums;

5.3. numura zīmēs ir iestrādātas noteiktas drošības zīmes;

5.4. numura zīmēm ir atstarojoša materiāla pārklājums, un tās ir aizsargātas pret koroziju;

5.5. numura zīme un tās pārklājums atbilstošas ekspluatācijas un uzglabāšanas apstākļos saglabā mehānisko noturību.

6. Ja numura zīme atbilst piemērojamo standartu prasībām, tad tā atbilst šo noteikumu prasībām."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 13. februāra
noteikumiem Nr. 97

"10. pielikums
Ministru kabineta
2010. gada 30. novembra
noteikumiem Nr. 1080

Velosipēda vai velorikšas reģistrācijas uzlīmes apraksts

1. Velosipēda vai velorikšas reģistrācijai izmanto uzlīmi ar hologrāfisku pretviltošanas elementu, kuras izmērs ir 40 x 50 mm.

2. Velosipēda vai velorikšas reģistrācijas uzlīmes paraugs.

 "

 

3. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 13. februāra
noteikumiem Nr. 97

"11. pielikums
Ministru kabineta
2010. gada 30. novembra
noteikumiem Nr. 1080

Elektroskrejriteņa reģistrācijas uzlīmes apraksts

1. Elektroskrejriteņu reģistrācijai izmanto baltas krāsas ne mazāk kā 50 mm platas uzlīmes, uz kurām vertikāli uz leju Arial Bold formātā melnā krāsā ir attēloti pieci līdz septiņi reģistrācijas numura simboli. Fonā var būt iekļautas zilas un pelēkas krāsas viļņveida līnijas. Katra simbola augstums ir vismaz 27 mm, un atstarpe starp simboliem ir vismaz 2 mm. Elektroskrejriteņu reģistrācijas numura pirmais simbols var būt latīņu alfabēta burts, izņemot burtus I un O.

2. CSDD nodrošina, ka uz CSDD izsniegtajām elektroskrejriteņu reģistrācijas uzlīmēm ir hologrāfisks pretviltošanas elements.

3. Elektroskrejriteņa reģistrācijas numura uzlīmes paraugs.

CSDD izsniegtā numura uzlīme

Izīrētāja elektroskrejriteņa numura uzlīme"

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr. 1080 "Transportlīdzekļu reģistrācijas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Satiksmes ministrija Veids: noteikumi Numurs: 97Pieņemts: 13.02.2024.Stājas spēkā: 22.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 37, 21.02.2024. OP numurs: 2024/37.3
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Protokols
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
349922
22.02.2024
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"