Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 16

Rēzeknē 2023. gada 21. decembrī

Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu

Izdarīt šādus grozījumus Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā", turpmāk - saistošie noteikumi, (Latvijas Vēstnesis, 2022., Nr. 203, Nr. 234):

1. izteikt 7. punktu šādā redakcijā:

"7. Pašvaldība organizē un kontrolē sadzīves atkritumu apsaimniekošanu tās administratīvajā teritorijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem atkritumu apsaimniekošanas jomā, saistošajiem noteikumiem, ievērojot atkritumu apsaimniekošanas valsts plānus un Latgales atkritumu apsaimniekošanas reģionālo plānu, nodrošinot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanas nepārtrauktību."

2. aizstāt 9.1.5. apakšpunktā vārdu "zaļo" ar vārdu "parka".

3. izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai ir tiesīgi veikt: Rēzeknes novada pašvaldības policija un Centrālās pārvaldes Nekustamā īpašuma pārvaldības dienesta vecākais vides aizsardzības speciālists. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija."

4. izteikt 16.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"16.1. individuālajām dzīvojamajām mājām 1 (vienu) reizi mēnesī, periodā no 1. maija līdz 31. oktobrim, un 1 (vienu) reizi divos mēnešos, periodā no 1. novembra līdz 30. aprīlim;"

5. izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Fiziskām personām atļauts ierīkot bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai, ja tas neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu un ja tas tiek veikts videi drošā un normatīvajiem aktiem atbilstošā veidā. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atkritumu radītājiem, ja tie neiesaistās organizētajā bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, ir pienākums kompostēt to mājsaimniecībā radītos bioloģiski noārdāmos atkritumus uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes."

6. papildināt saistošos noteikumus ar 21.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.1 Noteikumu 21. punktā norādītās fiziskās personas paziņo pašvaldības izraudzītajam atkritumu apsaimniekotājam par bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu (nekustamā īpašuma adresi), kuru fiziska persona ir ierīkojusi uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai."

7. papildināt saistošos noteikumus ar 23.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.1 Bioloģiski noārdāmie atkritumi ir jānodala no citiem sadzīves atkritumiem un jāievieto atbilstošos konteineros, ja šādi konteineri ir izvietoti. Dalīti vāktus bioloģiski noārdāmus atkritumus nogādā tam paredzētā pārstrādes iekārtā atkritumu poligonā vai speciāli ierīkotā kompostēšanas laukumā, ja šāds laukums ir izveidots pašvaldības teritorijā."

8. papildināt saistošos noteikumus ar 23.2 apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.2 Publiskās apstādījumu teritorijās ir pieļaujama bioloģiski noārdāmu parka un dārza atkritumu, kompostēšana ar pašvaldību saskaņotās vietās. Bioloģiski noārdāmo parka un dārza atkritumu kompostēšana veicama saskaņā ar normatīvajos aktos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām noteikto."

9. papildināt saistošos noteikumus ar 34.7. apakšpunktu pēc vārda "konteineros" ar vārdiem "ievietot lielāku atkritumu tilpumu nekā paredzēts, kas neļauj aizvērt konteinera vāku;"

10. papildināt saistošos noteikumus ar 34.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.12. ievietot sadzīves atkritumu konteineros ārstniecības vai veterinārās iestādēs radušos atkritumus;"

11. papildināt saistošos noteikumus ar 34.13. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.13. nesaskaņojot ar atkritumu apsaimniekotāju, iznest ārpus sava nekustamā īpašuma visa veida sadzīves atkritumus, tai skaitā bioloģiskos atkritumus;"

12. papildināt saistošos noteikumus ar 34.14. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.14. piesārņot ar atkritumiem daudzdzīvokļu māju kāpņu telpas, pagrabus, bēniņus, citas koplietošanas telpas, pagalmus un mājām pieguļošās teritorijas. Uzkrāt mājokļos no atkritumiem iegūtus materiālus, ja tas apdraud cilvēku veselību vai piegružo apkārtējo vidi;"

13. papildināt saistošos noteikumus ar 34.15. apakšpunktu šādā redakcijā:

"34.15. ievietot bioloģiski norādāmo atkritumu konteineros atkritumus neatbilstoša materiāla iepakojumos."

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir izdarīt grozījumus 2022. gada 20. oktobrī spēkā stājušos Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā", turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 58, lai uzlabotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā, kā arī lai precizētu Saistošo noteikumu Nr. 58 redakciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

1.2. Šobrīd sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā nosaka Saistošie noteikumi Nr. 58 (izsludināti Latvijas Vēstnesī 19.10.2022., Nr. 203), kuru 1. punktā ir noteikts, ka noteikumi nosaka Saistošie noteikumi (turpmāk arī - noteikumi) nosaka: 1) sadzīves atkritumu, tai skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, dalīti savākto, sadzīvē radušos liela izmēra atkritumu un bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā; 2) teritorijas dalījumu atkritumu apsaimniekošanas zonās; 3) prasības atkritumu savākšanai, tajā skaitā minimālajam sadzīves atkritumu savākšanas biežumam, pārvadāšanai, pārkraušanai, šķirošanai un uzglabāšanai; 4) kārtību, kādā veicami maksājumi par atkritumu apsaimniekošanu.

Pielietojot praksē Saistošos noteikumus Nr. 58 atkritumu apsaimniekotājs ir norādījis uz atšķirīgo sadzīves atkritumu izvešanas biežuma noteikto periodu (Saistošo noteikumu Nr. 58 16.1. apakšpunkts), kas apgrūtina Saistošo noteikumu Nr. 58 izpildi. Bez tam Saistošo noteikumu Nr. 58 7. punktā ir atsauce uz spēku zaudējušo likumu "Par pašvaldībām", ar kuru ir saistīts arī 12. punkts.

Tāpat ir secināts, ka nepieciešams precizēt un papildināt Saistošo noteikumu Nr. 58 2.3. sadaļu "Prasības bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanai". 2.3. sadaļas 21. punktu paredzēts precizēt, nosakot, ka fiziskām personām atļauts ierīkot bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai, ja tas neapdraud cilvēku dzīvību, veselību, vidi, trešo personu mantu un ja tas tiek veikts videi drošā un normatīvajiem aktiem atbilstošā veidā. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atkritumu radītājiem, ja tie neiesaistās organizētajā bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, ir pienākums kompostēt to mājsaimniecībā radītos bioloģiski noārdāmos atkritumus uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes. Tādējādi paredzot, ka arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju atkritumu radītāji neiesaistās organizētajā bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmā, ja viņu īpašumā vai lietošanā esošā funkcionāli saistītā zemes platība pieļauj kompostēšanas vietu ierīkošanu, šādos gadījumos mājsaimniecībā radītos bioloģiski noārdāmos atkritumus kompostējot uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes.

2.3. sadaļu paredzēts papildināt ar 21.1 punktu, kas paredz, ka personas paziņo pašvaldības izraudzītajam atkritumu apsaimniekotājam - pašlaik SIA "ALAAS" ("Križevniki 2", Križevņiki, Ozolaines pagasts, Rēzeknes novads, LV-4633), par bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas vietu (nekustamā īpašuma adresi), kuru fiziska persona ir ierīkojusi uz savā īpašumā vai lietošanā esošas zemes tās mājsaimniecībā radīto bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanai.

Tāpat secināts, ka nepieciešams precizēt un papildināt Saistošo noteikumu Nr. 58 34. punkta apakšpunktus, kuri nosaka aizliegumus atkritumu radītājiem un valdītājiem. Proti, redakcionāli precizēt 34.7. apakšpunktu, kā arī papildināt Saistošos noteikumus Nr. 58 ar 34.12.-34.15. apakšpunktiem. Piemēram, papildinot Saistošos noteikumus Nr. 58 ar 34.15. apakšpunktu, paredzot aizliegumu ievietot bioloģiski norādāmo atkritumu konteineros atkritumus neatbilstoša materiāla iepakojumos, tādējādi paredzot, ka bioloģiski noārdāmos atkritumus drīkst ievietot biokompostējamos maisiņos vai bez jebkāda iepakojuma.

1.3. Neizdod saistošos noteikumus "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" nav iespējams uzlabot sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību, kā arī nav iespējams redakcionāli precizēt Saistošos noteikumus Nr. 58.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Rēzeknes novada pašvaldības saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" īstenošana neietekmē pašvaldības budžets izdevumu daļas palielināšanos.

2.2. Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme - saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" ietekmē sabiedrību kopumā, jo paredzēti pienākumi fiziskām personām - atkritumu radītājiem.

3.2. Ietekme uz vidi - ar saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" īstenošanu tiek izraisītas tiešas pārmaiņas vidē, jo tiek uzlabota atkritumu apsaimniekošana, radot drošāku vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" īstenošana netieši ietekmēs cilvēku veselību, jo uzlabojot atkritumu apsaimniekošanu tiek radīta drošāka vide cilvēku veselībai.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" neskars.

3.5. Ietekme uz konkurenci - saistošie noteikumi "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" īstenošanu neatstās ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" piemērošanas jautājumos privātpersona var vērsties Rēzekne novada pašvaldības iestādē - Centrālajā pārvaldē - Atbrīvošanas alejā 95A, Rēzeknē, vai jebkurā no Rēzeknes novada pašvaldības iestādēm - Dricānu apvienības pārvaldē, Kaunatas apvienības pārvaldē, Maltas apvienības pārvaldē, Nautrēnu apvienības pārvaldē, Viļānu apvienības pārvaldē un to teritoriālajās vienībās.

4.2. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" tiek izstrādāti pašvaldību funkcijas - organizēt iedzīvotājiem ūdenssaimniecības, siltumapgādes un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds (Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punkts), izpildei.

5.2. Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" izpildē iesaistītās institūcijas ir pašvaldības iestādes - Dricānu apvienības pārvalde, Kaunatas apvienības pārvalde, Maltas apvienības pārvalde, Nautrēnu apvienības pārvalde, Viļānu apvienības pārvalde, Centrālās pārvaldes - Nekustamā īpašuma pārvaldības dienests un Rēzeknes novada pašvaldības policija.

6.2. Saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītais līdzeklis saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" izdošanai ir piemērots leģitīmā mērķa sasniegšanai, nav citu saudzējošāku līdzekļu, lai sasniegtu leģitīmo mērķi un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" projekts 2023. gada 27. novembrī nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Rēzeknes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.rezeknesnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai "Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rēzeknes novadā"" projekts nosūtīts Rēzeknes novada pašvaldības pagastu un Viļānu pilsētas konsultatīvajām padomēm.

8.2. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas termiņā līdz 2023. gada 12. decembrim sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 15. septembra saistošajos noteikumos Nr. 58 "Par .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 16Pieņemts: 21.12.2023.Stājas spēkā: 09.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 28, 08.02.2024. OP numurs: 2024/28.12
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349680
09.02.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"