Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 71

Rīgā 2024. gada 23. janvārī (prot. Nr. 3 34. §)
Par  Attīstības sadarbības politikas plānu 2024.–2027. gadam

1. Apstiprināt Attīstības sadarbības politikas plānu 2024.–2027. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Ārlietu ministriju par atbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Atbildīgajām un līdzatbildīgajām institūcijām plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2024. gadā nodrošināt no šim nolūkam piešķirtajiem līdzekļiem. Jautājumu par papildu finansējumu plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2025. gadā un turpmākajos gados izskatīt Ministru kabinetā likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām. Ja valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā papildu valsts budžeta finansējums plānā paredzēto pasākumu īstenošanai netiek piešķirts vai tiek piešķirts daļēji, plāna izpildē iesaistītajām institūcijām nodrošināt, ka tiek īstenoti tie plānā paredzētie pasākumi, kuriem valsts budžeta līdzekļu finansējums ir pietiekams.

Ministru prezidente E. Siliņa

Ārlietu ministrs A. K. Kariņš
(Ministru kabineta
2024. gada 23. janvāra
rīkojums Nr. 71)
Attīstības sadarbības politikas plāns 2024.–2027. gadam

Rīga, 2024

Satura rādītājs

Izmantoto saīsinājumu saraksts

I. Plāna kopsavilkums

II. Esošās situācijas raksturojums

III. Veicamie pasākumi, darbības rezultāti un rezultatīvie rādītāji

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Izmantoto saīsinājumu saraksts

AģentūraCentrālā finanšu un līgumu aģentūra
ANOApvienoto Nāciju Organizācija
CIVICUSStarptautiskā nevalstisko organizāciju apvienība par pilsonisko sabiedrību
CONCORDEiropas nevalstisko orgnaizāciju konfederācija, kas strādā pie ilgtspējas attīstības un starptautiskās sadarbības
CAROSAIKarību jūras valstu augstāko revīzijas iestāžu organizāciju
Dienaskārtība 2030ANO Ģenerālās asamblejas 2015. gada rezolūcija "Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030. gadam"
ECTSEiropas Kredītu pārneses un uzkrāšanas sistēma
EKEiropas Komisija
ESEiropas Savienība
ERABEiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka
EUAMEiropas Savienības Padomdevēja misija
EUMMEiropas Savienības Pārraudzības misija
ForusStarptautisks nacionālo nevalstisko organizāciju platformu tīkls
FRONTEXEiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra
IAMIlgtspējīgas attīstības mērķi
IDAPasaules Bankas grupas Starptautiskā Attīstības asociācija
INTOSAI IDIStarptautiskā Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas Attīstības iniciatīva
LAPASBiedrība "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai"
LPSBiedrība "Latvijas Pašvaldību savienība"
NKINacionālais kopienākums
NVONevalstiskās organizācijas
OAPOficiālā attīstības palīdzība
OECDEkonomiskās sadarbības un attīstības organizācija
OECD DACEkonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Attīstības palīdzības komiteja
PBGPasaules Bankas grupa
PamatnostādnesLatvijas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnes 2021.–2027. gadam, kas apstiprinātas ar Ministru kabineta 2021. gada 14. aprīļa rīkojumu Nr. 245 "Par Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnēm 2021.–2027. gadam"
PlānsAttīstības sadarbības politikas plāns 2024.–2027. gadam
PSOPilsoniskās sabiedrības organizācijas
UNESCOApvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija
VAVVismazāk attīstītās valstis

Izmantoto jēdzienu un terminu skaidrojums

Saņēmējvalsts (partnervalsts) – valsts, kura saņem starptautisko palīdzību.

Pilsoniskās sabiedrības organizācijas – organizācijas, kas ietver visu veidu sabiedrisko rīcību, ko veic personas vai to apvienības, kuras nav saistītas ar valsti un kuras nevada valsts iestādes. Pilsoniskās sabiedrības organizācija ir organizatoriska struktūra, kuras dalībnieki kalpo kopīgām interesēm ar demokrātiska procesa starpniecību un kam ir starpnieka loma starp valsts iestādēm un iedzīvotājiem.

 

I. Plāna kopsavilkums

Plāns ir izstrādāts, lai veicinātu Latvijas attīstības sadarbības prioritāšu īstenošanu. Plānā ir iekļauti konkrēti pasākumi, lai sekmētu Pamatnostādnēs noteiktā Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķa "veicināt ilgtspējīgu attīstību un nabadzības izskaušanu, tiesiskumu un labu pārvaldību attīstības valstīs, jo īpaši Latvijas prioritārajās partnervalstīs, sniedzot ieguldījumu Dienaskārtības 2030 ieviešanā" sasniegšanu, īstenojot attīstības sadarbību tiesiskuma veicināšanas, publiskās pārvaldes attīstības un tās spēju stiprināšanas, uzņēmējdarbības attīstības, dzimumu līdztiesības, demokrātiskas līdzdalības veicināšanas un pilsoniskās sabiedrības attīstības, izglītības, kā arī klimata pārmaiņu un vides aizsardzības jomās. Plāns stiprina Latvijas kā divpusējā donora lomu un īsteno Latvijas ārpolitiskās intereses, ko nosaka ārlietu ministra ikgadējā ziņojumā Saeimai par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā.

Plāns ir izstrādāts laikā, kad Krievija turpina tās 2022. gada 24. februārī sākto pilna mēroga militāro agresiju pret Ukrainu, nogalinot Ukrainas civiliedzīvotājus, iznīcinot tās infrastruktūru un radot zaudējumus tās ekonomikai. Laikā, kad pasaule cīnās ar vīrusa Covid-19 globālās pandēmijas sekām, Krievijas rīcība ir padziļinājusi esošos drošības un stabilitātes izaicinājumus un radījusi jaunus, tostarp globālas pārtikas krīzes draudus un energoresursu piegādes traucējumus. Vienlaikus, turpinās arī Baltkrievijas līdzatbildība agresijā pret Ukrainu, kā arī Aleksandra Lukašenko režīma represijas pret Baltkrievijas pilsonisko sabiedrību un medijiem. Nepieciešamība pēc noteikumos balstītas pasaules kārtības stiprināšanas turpina pieaugt. Latvijas kandidatūra uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts vietu 2025. gada vēlēšanās uz 2026.–2027. gadu un potenciālā ievēlēšana sniegs papildu iespējas ietekmēt globālos procesus. Tāpat starptautiskās sabiedrības dienaskārtībā saglabājas tie izaicinājumi, kas ir risināmi, īstenojot ANO Dienaskārtības 2030 IAM.

Saskaņā ar Pamatnostādnēm galvenās Latvijas attīstības sadarbības tematiskās prioritātes ir saskaņotas ar IAM. Kā prioritāri tiek identificēti 16. IAM Miers, taisnīgums un stipras un iekļaujošas institūcijas, 5. IAM Dzimumu līdztiesība, 4. IAM Kvalitatīva izglītība, 8. IAM Labs darbs un ekonomiskā izaugsme, 13. IAM Klimata rīcība un 17. IAM Sadarbība mērķu īstenošanai.

Tematisko prioritāšu īstenošanā Latvija īpaši pievērš uzmanību digitalizācijai kā attīstības veicinātājam un atbalsta inovatīvus un pārbaudītus digitālus risinājumus, kas var veicināt valstu pārvaldes efektivitāti, sabiedrības līdzdalību lēmumu pieņemšanā un jaunu ekonomisko iespēju radīšanu.

Latvijas attīstības sadarbības tematiskās prioritātes iekļauj arī Latvijas kandidatūras uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts vietu 2025. gada vēlēšanās uz 2026.–2027. gadu tematiskos virzienus – tiesiskums, demokrātija, laba pārvaldība, mediju brīvība, noturība pret dezinformāciju; sieviešu tiesību un iespēju veicināšana, "Sievietes, miers un drošība" tematika; digitālie jautājumi attīstībai un drošībai; ilgtspējīga attīstība; vide un klimats.

Ņemot vērā ģeopolitiskās izmaiņas, kā ģeogrāfiskās prioritātes savu nozīmi saglabā ES Austrumu partnerības valstis (īpaši Ukraina, Moldova un Gruzija, kā arī atbalsts Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un neatkarīgajiem medijiem) un Centrālāzijas valstis (īpaši Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna). Līdz ar Latvijas attīstības sadarbības politikas kapacitātes palielināšanos, Latvija kā prioritāti nosaka atbalsta sniegšanas paplašināšanu citiem reģioniem, īpaši Āfrikas valstīm, sniedzot ieguldījumu globālos sabiedriskos labumos un globālu izaicinājumu risināšanā, kurus vēl vairāk saasinājusi Krievijas pilna mēroga militārā agresija pret Ukrainu. Latvija tiecas ievērot attīstības sadarbības politikas saistības atbalstīt arī VAV.

Kopš 2022. gada, kad Krievija uzsāka pilna mēroga militāru agresiju pret Ukrainu, Latvija kā attīstības sadarbības prioritāti ir noteikusi palīdzības sniegšanas un atbalsta sistēmas attīstību Ukrainā, kā arī atbalstu personām, kas cietušas no Krievijas militāras agresijas.

Līdz ar ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai 2022. gada 23. jūnijā, Latvija kā prioritāti ir noteikusi atbalsta sniegšanu Ukrainas un Moldovas reformu un eirointegrācijas procesu veicināšanai, tai skaitā publiskās pārvaldes attīstībai un spēju stiprināšanai, likuma varas un tiesiskuma veicināšanai, cīņai pret korupciju, pilsoniskās sabiedrības attīstībai un demokrātiskas līdzdalības veicināšanai, decentralizācijai, dzimumu līdztiesības veicināšanai, sabiedrības noturības stiprināšanai pret dezinformāciju, atbalstu medijiem, kiberdrošību, kā arī uzņēmējdarbības, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu, attīstībai.

Vienlaikus, Latvijas prioritāte ir iesaiste Ukrainas rekonstrukcijas procesā. Latvijas iesaiste Ukrainas rekonstrukcijā ir balstīta Ukrainas vajadzībās, kā arī ņemot vērā Latvijas iespējas, esošās iestrādnes un attīstības sadarbības prioritāros virzienus – laba pārvaldība, dzimumu līdztiesība, izglītība, ekonomiskā izaugsme. Latvija kā prioritāti ir izvēlējusies Čerņihivas apgabala rekonstrukciju. Atbalsta mērķis ir pamatpakalpojumu nodrošināšana apgabala iedzīvotājiem, kara radīto traumu pārvarēšana un Čerņihivas apgabala sociālekonomiskā attīstība. Latvijas turpmākās iesaistes Ukrainas rekonstrukcijā plānošanai tiks izstrādāti atsevišķi dokumenti, kas tiks apstiprināti Ministru kabinetā.

Latvijas attīstības sadarbības aktivitātes, attiecīgi OAP finansējums, veidojas no divpusējos un daudzpusējos formātos īstenotām aktivitātēm. Daudzpusējais formāts galvenokārt ietver starptautiskās iemaksas ES budžetā, Eiropas Attīstības fondā, kā arī iemaksas ANO aģentūrās un citās starptautiskajās institūcijās, iniciatīvās un trasta fondos. Šajos formātos ir svarīgi aizstāvēt galvenās Latvijas prioritārās jomas un reģionus, veicināt Latvijas redzamību. Savukārt Latvijas OAP divpusējā formātā ietver Ārlietu ministrijas budžeta programmā 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība" paredzētos līdzekļus; citu valsts iestāžu divpusējai attīstības sadarbībai veltīto finansējumu, ad hoc veidā sniegto atbalstu un humāno palīdzību.

Plānā iekļautās darbības (Ārlietu ministrijas un nozaru ministriju) strukturētas atbilstoši sešiem Pamatnostādņu rīcības virzieniem un tajos ietvertajiem uzdevumiem:

1. Sniegt atbalstu prioritāro partnervalstu ilgtspējīgai attīstībai un ieguldījumu globālo izaicinājumu risināšanā:

Šajā rīcības virzienā ietverto pasākumu īstenošanai paredzēts novirzīt lielāko daļu no Ārlietu ministrijas budžeta programmā 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība" piešķirtajiem līdzekļiem (2024.–2026. gadam ik gadu plānots finansējums 1 863 813 euro apmērā), lai īstenotu šādus pasākumus.

Pirmkārt, rīkotu granta projektu konkursus: 1) attīstības sadarbības projektu īstenošanai ES Austrumu partnerības valstu un Centrālāzijas valstu atbalstam un citiem reģioniem (īpaši Āfrikas valstīm); 2) līdzfinansējuma piešķiršanai PSO īstenotajiem attīstības sadarbības un globālās izglītības projektiem, kas ieguvuši finansējumu no citiem starptautiskajiem palīdzības finansētājiem; 3) īstenotāju priekšizpētes vizīšu īstenošanai.

Otrkārt, īstenotu ilgtermiņa attīstības sadarbības projektus atbilstoši partnervalstu izteiktajām vajadzībām un Latvijas ekspertīzei un projektus, kuru īstenošanā ir piesaistīts citu donoru līdzfinansējums vismaz 50% apmērā.

2. Stiprināt Latvijas attīstības sadarbības prioritāšu īstenošanu daudzpusējās sadarbības ietvaros, jo īpaši ES, ANO, PBG un OECD ietvaros, tādējādi veicinot Latvijas attīstības sadarbības politikas saskaņotību visos formātos

Daudzpusējos formātos plānots turpināt iesaistošu pozīciju izstrādi par aktuālajiem attīstības sadarbības jautājumiem, stiprināt dialogu ar Saeimu.

3. Stiprināt Latvijas attīstības sadarbības īstenošanas institucionālo ietvaru, politikas veidotāju un īstenotāju profesionalitāti un darbības saskaņotību

Atbilstoši Pamatnostādnēm, Ārlietu ministrija ar šo Plānu veicina Latvijas attīstības sadarbības aktivitāšu saskaņotību. Viens no būtiskākajiem šī virziena uzdevumiem būs veicināt Latvijas iesaisti lielapjoma ES un citu donoru finansēto attīstības sadarbības projektu īstenošanā un ar to saistīto funkciju integrēšanu Aģentūras darbā, ceļot Aģentūras kapacitāti un profesionalitāti, kā arī veicot EK akreditācijas procesu pilntiesīgas attīstības sadarbības aģentūras statusa iegūšanai (uzsākts jau 2023. gadā). Aģentūra, saņemot EK novērtējumu, varēs pilntiesīgi strādāt ar ES līdzekļiem netiešajā pārvaldībā attīstības sadarbības fondu īstenošanā. Netiešā pārvaldība ir viena no EK budžeta izpildes metodēm, kurai Latvijai bez EK akreditētas institūcijas šobrīd nav piekļuves.

Plānā līdz ar Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības budžeta programmas plānošanu ietverti arī 38 attīstības sadarbības pasākumi, ko attīstības valstīs plāno īstenot 15 Latvijas publiskās pārvaldes iestādes. Ņemot vērā, ka valsts pārvaldes iestāžu aktivitātes veido ievērojamu Latvijas divpusējā attīstības sadarbības finansējuma daļu, svarīgi veicināt šo aktivitāšu sasaisti ar Ārlietu ministrijas plānoto politiku.

4. Stiprināt Latvijas attīstības sadarbības caurskatāmību, paredzamību un atbilstību starptautiskajiem ziņošanas standartiem

Ārlietu ministrija turpina darbu pie atbalstīto projektu izvērtēšanas sistēmas stiprināšanas, ievieš daudzgadu plānošanu, tādejādi paaugstinot prognozējamību un paredzot elastību divpusējā attīstības sadarbības finansējuma īstenošanā, vienlaikus nodrošinot spēju ātri un efektīvi reaģēt mūsdienu mainīgos apstākļos. Sniedzot Latvijas atbalstu, tiks izvērtēti, novērsti un pārvaldīti riski, īpaši korupcijas jomā, kā arī pilnveidota partnervalstu vajadzību novērtēšana, lai caurskatāmi noteiktu prioritātes un izvēlētos atbilstošāko atbalsta procedūru.

5. Veicināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu attīstību un attīstības sadarbību, līdzdalību un atbalstu politikas īstenošanai

Ārlietu ministrija regulāri atjaunina un papildina aktuālo informāciju attīstības sadarbības jomā ministrijas tīmekļa vietnē, kā arī turpina dialogu ar partneriem, projektu īstenotājiem un interesentiem.

Lai nodrošinātu sabiedrības informēšanu plašās mērķa grupās, papildus Ārlietu ministrijas aktivitātēm, šim mērķim tiek paredzēts šī plāna II sadaļas tabulā "Ārlietu ministrijas divpusējā attīstības sadarbības budžeta sadalījums" 4.1. punktā plānotais atbalsts. Ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt plašu PSO, skolu, bibliotēku, augstskolu, jaunatnes centru un citu partneru iesaisti, šīs aktivitātes plānots īstenot sadarbībā ar biedrību LAPAS, kas apvieno nevalstiskās organizācijas, kas strādā attīstības sadarbības un globālās izglītības jomā, un kam ir ilggadēja pieredze izpratnes par attīstības sadarbību veicināšanā un projektu ieviešanā attīstības valstīs.

No Ārlietu ministrijas attīstības sadarbības budžeta programmas 2024. gadā un turpmākos gados plānots sniegt arī tiešfinansējumu LPS un LAPAS dalībai ES un starptautisko organizāciju PSO platformās, kā arī LAPAS dalībai starptautiski nozīmīgos forumos.

6. Stiprināt visaptverošu un saskaņotu Latvijas pieeju ilgtspējīgas attīstības veicināšanai pasaulē

Attīstības sadarbības politikas plānošanā un īstenošanā Ārlietu ministrija sadarbojas ar atbildīgajām publiskās pārvaldes institūcijām, PSO un privāto sektoru, stiprinot sinerģiju starp attīstības sadarbības, ārpolitikas un drošības politikas īstenošanai pieejamām apstiprināšanas procedūrām projektu īstenotāji tiek aicināti veicināt korporatīvās sociālas atbildības principu ievērošanu.

Plāns tika konceptuāli atbalstīts 2023. gada 9. novembra Attīstības sadarbības politikas konsultatīvajā padomē.

II. Esošās situācijas raksturojums

Plāns ir izstrādāts, pamatojoties uz Pamatnostādnēm un saskaņā ar Starptautiskās palīdzības likuma 6. panta pirmo daļu, un nosaka Ārlietu ministrijas 2024.–2026. gada budžetā piešķirtā attīstības sadarbības finansējuma izlietojumu, ietver īstenojamo pasākumu aprakstus par Ārlietu ministrijas finansētajām aktivitātēm, kā arī veicina attīstības sadarbības saskaņotību plašākā mērogā.

Palielinoties finansējumam apmēram, Latvija kā prioritāti ir noteikusi atbalsta sniegšanu citiem reģioniem, īpaši Āfrikas valstīm, sniedzot ieguldījumu globālos sabiedriskos labumos un globālu izaicinājumu risināšanā, kā arī ievērojot Latvijas attīstības sadarbības politikas saistības atbalstīt arī VAV.

Ārlietu ministrijas budžetā attīstības sadarbības īstenošanai 2024.–2025. un 2026. gadā ir paredzēti 1 863 813 euro ik gadu. Paredzams, ka 2027. gadā Ārlietu ministrijai ir nepieciešams finansējums vismaz tādā pašā apmērā – 1 863 813 euro. Vienlaikus, ņemot vērā Latvijas apņemšanos, tiecoties sasniegt 0.33% no NKI līdz 2030. gadam, ir nepieciešams palielināt finansējumu divpusējai attīstības palīdzībai. Saskaņā ar Pamatnostādnēm un Ministru kabineta 2020. gada 8. aprīļa rīkojumu Nr. 173 "Par konceptuālo ziņojumu "Par attīstības sadarbībai paredzētā finansējuma palielināšanu 2021.–2025. gadā"" kā minimums 2025. gadā – papildus 3 293 619 euro.

Finansējuma palielinājums attīstības sadarbībai veicinātu Latvijas redzamību pasaulē (t.sk. strādājot pie Latvijas kandidatūras uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts vietu 2025. gada vēlēšanās uz 2026.–2027. gadu), sniegtu ieguvumus divpusējās attiecībās un sekmētu ārējo ekonomisko politiku, kā arī iespējas pilnveidot savas attīstības sadarbības sistēmas un kopienas spējas. Tas, savukārt, ļautu pilnvērtīgāk izmantot Latvijā pieejamo ekspertīzi un risinājumus (t.sk. tehnoloģiju pārnese) ilgtspējīgas palīdzības nodrošināšanā, kā arī sniegtu jaunas iespējas Latvijas valsts institūcijām, PSO un privātajam sektoram, kas iesaistīti attīstības sadarbības projektu īstenošanā. Turklāt, plānojot divpusējo attīstības palīdzību, ir plašākas iespējas veicināt sinerģijas ar drošības, tirdzniecības, ārējās ekonomikas, kā arī migrācijas politikām un to instrumentiem.

Ar piešķirto finansējumu 2024. gadā tiks turpinātas jau aizsāktās sadarbības aktivitātes un atbalstītas jaunas attīstības sadarbības iniciatīvas. Stratēģiskie attīstības sadarbības projekti iekļauti Plānā atbilstoši Pamatnostādnēs iekļautiem kritērijiem par pasākumu tiešu iekļaušanu Plānā: 1) projekti atbilstoši Latvijas stratēģiskajām prioritātēm (t.sk., ārpolitika, drošība, ekonomika, digitalizācija) un ģeopolitiskajai situācijai; 2) trīspusējās sadarbības projektu un aktivitāšu īstenošana, kam piesaistīts citu donoru līdzfinansējums vismaz 50% apjomā, t.sk. projekti, kas ir izvērtēšanas procesā; 3) ilgtermiņa attīstības sadarbības projekti atbilstoši partnervalstu izteiktajām vajadzībām un Latvijas ekspertīzei.

Izvērtējot aktuālo situāciju, Ārlietu ministrija var pieņemt lēmumu par stratēģiskā attīstības sadarbības projekta īstenošanu laika posmā no 2024. līdz 2027. gadam, kas nav iekļauts Plānā.

Līgumi par stratēģisko attīstības sadarbības projektu īstenošanu tiks slēgti, vadoties no līguma slēgšanas brīdī spēkā esošā vidēja termiņa budžeta ietvara likumu, paredzot ikgadēju projekta ieviešanas gaitas izvērtēšanu, kā arī prasību projekta īstenotājiem katru gadu sniegt informāciju par nākamajā gadā plānotajām aktivitātēm un to izmaksām.

Ārlietu ministrijas divpusējās attīstības sadarbības budžeta sadalījums, euro

  2024. gads2025. gads2026. gads
Kopā: 1 863 8131 863 8131 863 813
1.Projektu konkursi
1.1.Granta projektu konkurss partnervalstu atbalstam.1 380 8131 365 8131 350 813
1.2.Līdzfinansējuma granta konkurss PSO globālās izglītības un attīstības sadarbības projektiem.50 00050 00060 000
1.3.Granta projektu konkurss priekšizpētes vizīšu īstenošanai.25 00025 00030 000
2.Politikas plānā iekļautie projekti, t.sk., projekti ar donoru līdzfinansējuma piesaisti
2.1.Līdzfinansējums apmācību programmai ES Kaimiņpolitikas valstu, Centrālāzijas un Rietumbalkānu valstu pārstāvjiem, līdzfinansējumu piesaistot no ASV attīstības sadarbības atbalsta fonda (DCP).77 00077 00077 000
2.2.Latvijas ekspertīzes nodošana partnervalstīm (īpaši digitālās transformācijas jomā), t.sk. citu donoru ad hoc projektos.140 00040 00040 000
2.3.Jauno profesionāļu apmācību programma "ES studijas – iekšpolitika un ārpolitika", sniedzot atbalstu Moldovai un Ukrainai eirointegrācijas centienos un demokratizācijas procesam40 00040 00040 000
2.4.Līdzfinansējums ES Austrumu Partnerības valstu (Gruzijas, Ukrainas, Moldovas) un Centrālāzijas valstu (Uzbekistānas) Augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes celšanai caurskatāmas un efektīvas valsts līdzekļu kontroles sistēmas izveidē. Projekts tiek īstenots kopā ar Zviedrijas Karalisti.34 00034 00034 000
2.5.Sieviešu un personu ievainojamās situācijās iespējošana Uzbekistānā, līdzfinansējumu piesaistot no ES (caur ANO Attīstības programmu)25 00025 00025 000
2.6.Atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu un ar tirdzniecību saistītā noregulējuma ieviešana praksē un eksportspējas stiprināšana lauksaimniecības jomā, kā arī atbalsts pārejai uz zaļu un resursu efektīvu ekonomiku Latvijas prioritārajās partnervalstīs.40 00060 00060 000
3.Tiešfinansējums Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai
3.1.Atbalsts Latvijas iesaistei ES un citu ārvalstu starptautiskās palīdzības finansētāju finansētos attīstības sadarbības projektos, aģentūrai uzņemoties projekta koordinatora lomu.100 000100 000100 000
4.Atbalsts spēju stiprināšanai un sabiedrības informēšanas pasākumiem
4.1.Atbalsts spēju stiprināšanas pasākumiem Latvijas attīstības sadarbības projektu īstenotājiem. Atbalsts sabiedrības informēšanas pasākumiem, tematiskajām apmācībām, semināriem un diskusijām.24 00019 00019 000
4.2.Atbalsts Latvijas attīstības sadarbības projektu īstenotāju spēju stiprināšanai, t.sk. drošības un projektu uzraudzības jomās.16 00016 00016 000
5. Tiešfinansējums PSO
5.1.Biedrība "Latvijas Platforma attīstības sadarbībai" (LAPAS) (dalības maksa starptautiskajās organizācijās (CONCORD, CIVICUS, Forus), dalība starptautiski nozīmīgos forumos).7 0007 0007 000
5.2.Biedrība "Latvijas Pašvaldību savienība" (LPS) (dalības maksa ES pašvaldību platformā, t.sk., sabiedrības informēšanas pasākumu īstenošanai).5 0005 0005 000

Ārlietu ministrija, izvērtējot kārtējam gadam budžeta programmā 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība" pieejamo finansējuma apmēru, kura izmaiņas var ietekmēt dažādi apstākļi, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu efektīvu un racionālu izlietojumu, vadīsies pēc šādiem principiem:

1. Gadījumā, ja kārtējā gadā nav iespējams īstenot kādu no aktivitātēm (1.2.–4.2. aktivitāte) vai to īstenošanai ir nepieciešams mazāks finansējums, no šo aktivitāšu īstenošanas ir palicis neizmantots finansējums vai Ārlietu ministrijas budžeta ietvaros attīstības sadarbības politikas īstenošanai tiek pārdalīts papildus finansējums, tas prioritārā kārtībā tiks novirzīts 1.1.aktivitātei "Granta projektu konkurss partnervalstu atbalstam", ja granta projektu konkurss nav noslēdzies, vai atbilstoši Starptautiskās palīdzības likuma 5. pantam saskaņā ar Ārlietu ministrijas lēmumu tiks pārdalīts citām attīstības sadarbības aktivitātēm.

Prioritārās aktivitātes finansējuma novirzīšanai augstāk minētajos gadījumos tiks izvēlētas atbilstoši Starptautiskās palīdzības likuma 5. pantā identificētajām starptautiskās palīdzības apstiprināšanas procedūrām, kā arī Pamatnostādnēs noteiktajam.

2. Gadījumā, ja kārtējā gadā un turpmākajos gados finansējums gadskārtējā valsts budžeta likumā attīstības sadarbības politikas īstenošanai Ārlietu ministrijas budžetā tiek palielināts, bet nesasniedz attiecīgajā gadā Pamatnostādnēs noteikto apmēru, papildu finansējums galvenokārt tiks novirzīts 1.1. aktivitātei "Granta projektu konkurss partnervalstu atbalstam", kā arī citām attīstības sadarbības aktivitātēm, īpaši 2.2. aktivitātei digitalizācijas jomā. Līgumi ar granta projektu īstenotājiem tiks slēgti, vadoties no līguma slēgšanas brīdī spēkā esošā vidēja termiņa budžeta ietvara likuma.

3. Gadījumā, ja plānotais finansējums attīstības sadarbības politikas īstenošanai Ārlietu ministrijas budžetā tiek samazināts, kā rezultātā nav iespējams īstenot visus Plānā ietvertos projektus, Ārlietu ministrija, izvērtējot pieejamo finansējuma apmēru un prioritārās jomas, var pieņemt lēmumu noteiktus pasākumus neīstenot.

Plāns ir sagatavots, ievērojot Pamatnostādnēs aprakstītos starptautiskos, ES un Latvijas plānošanas dokumentus, t.sk. Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027. gadam2, Dienaskārtību 20303, kā arī Eiropas Vienprātību par ES attīstības politiku4.

Īstenojot Plānā noteiktos pasākumus, var tikt noteikti ierobežojumi atbalstāmo projektu jomām un partneru lokam, ja kādā no partnervalstīm pasliktinās situācija vai tiek novēroti pārkāpumi likuma varas, demokrātijas un cilvēktiesību ievērošanas jomā.

III. Veicamie pasākumi, darbības rezultāti un rezultatīvie rādītāji

Plāna mērķisNoteikt konkrētus pasākumus, lai veicinātu Pamatnostādnēs noteiktā Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķa - sniegt ieguldījumu "Dienaskārtības 2030" ieviešanā attīstības valstīs, jo īpaši Latvijas prioritārajās partnervalstīs, veicinot ilgtspējīgu attīstību un nabadzības izskaušanu, tiesiskumu un labu pārvaldību - sasniegšanu.
Pamatnostādnēs ietvertie politikas rezultāti un rezultatīvie rādītāji 2027. gada beigās1. Latvija veicina labu pārvaldību, iekļaujošu ekonomisko izaugsmi un drošību prioritārajos reģionos atbilstoši partnervalstu vajadzībām5

- 65% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti labas pārvaldības, tiesiskuma un demokrātiskas līdzdalības veicināšanai;

- 20% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti ilgtspējīgas un iekļaujošas ekonomiskās izaugsmes veicināšanai;

- 16% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti ar galveno mērķi vai svarīgu mērķi veicināt dzimumu līdztiesību;

- 30% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti, atbalstot valsts pārvaldes, sabiedrības vai ekonomikas digitalizāciju;

- 30% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti ar galveno vai svarīgu mērķi mazināt vai pielāgoties klimata pārmaiņām;

- 80% no Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti projektiem ar partnervalstu pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora iesaisti;

- 20% Ārlietu ministrijas pārvaldītās divpusējās OAP izlietoti partnervalstu atbalstam ārpus ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas reģioniem.

2. Pildot starptautiskās saistības, Latvija tiecas palielināt OAP finansējuma apjomu līdz 0.33% no NKI līdz 2030. gadam

- OAP apjoms no NKI – 0.23%6;

- Latvijas divpusējās attīstības sadarbības finansējuma apjoms veido 1 863 813 euro7 (Ārlietu ministrijas pārvaldītais);

- Ārlietu ministrijas pārvaldītais divpusējais OAP, kas novirzīts humānai palīdzībai ir lielāks par 10%;

- projektos piesaistītais citu donoru finansējums attiecībā pret Ārlietu ministrijas pārvadīto divpusējās OAP finansējumu sasniedz 300%;

- Ārlietu ministrijas piešķirtais līdzfinansējums Latvijas PSO un pašvaldību īstenotajiem ES un citu donoru finansētajiem attīstības sadarbības un globālās izglītības projektiem sasniedz 10% no projekta kopējā finanšu apjoma.

3. Pieaugošs Latvijas sabiedrības atbalsts attīstības sadarbības politikas īstenošanai

- 85% sabiedrības uzskata, ka ir svarīgi palīdzēt attīstības valstīm8.

1. Pamatnostādņu rīcības virziens1. Sniegt atbalstu prioritāro partnervalstu ilgtspējīgai attīstībai un ieguldījumu globālo izaicinājumu risināšanā
1.1. uzdevums. Īstenot Ārlietu ministrijas grantu projektu konkursus atbilstoši partnervalstu vajadzībām, tiekties PSO sektora īstenotajiem projektiem novirzīt 50% no grantu projektu konkursa līdzekļiem
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
1.Granta projektu īstenošana atbilstoši partnervalstu vajadzībām; tiecoties novirzīt 50% finansējuma PSORīkots konkurss atbilstoši Pamatnostādnēs noteiktajām prioritārajām partnervalstīm un jomām.Īstenoti vismaz 15 projekti.Ārlietu ministrijaAtkarībā no projektu konkursa rezultātiem2027. gada

2. pusgads

2.Granta projektu konkurss priekšizpētes vizīšu īstenošanaiRīkots konkurss atbilstoši attīstības sadarbības politikas mērķiem.Notikušas vismaz 3 priekšizpētes vizītes.Ārlietu ministrijaAtkarībā no projektu konkursa rezultātiem2027. gada

2. pusgads

1.3. uzdevums. Nodrošināt Latvijas divpusējās attīstības sadarbības aktivitāšu sasaisti ar citu donoru aktivitātēm, paplašinot Latvijas sniegtā atbalsta ilgtspēju, efektivitāti un redzamību
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
3.Apmācību programma ES Kaimiņpolitikas valstu un Centrālāzijas un Rietumbalkānu valstu pārstāvjiemProgrammas ietvaros Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstu jaunie līderi apguvuši 5 mācību programmas par ES un starptautiskajām tiesībām, ekonomiku, politiku un finanšu jautājumiem, kā arī iepazinušies ar Latvijas kā ES dalībvalsts zināšanām un pieredzi, apmeklējuši ES un starptautiskās institūcijas. Veicināta reģionu savstarpējā sadarbība un attīstīts absolventu sadarbības tīkls.Projekta vispārējais mērķis ir nodrošināt mācības (100 tiešsaistes vai 10 klātienes programmā) pārstāvjiem no Eiropas Kaimiņpolitikas, Centrālāzijas un Rietumbalkānu valstīm, sniedzot vispusīgu un starpdisciplināru ieskatu par ES tiesisko, politisko un ekonomisko darbību.Ārlietu ministrijaRīgas Juridiskās augstskola2027. gada

2. pusgads

4.Latvijas ekspertīzes nodošana partnervalstīm (īpaši digitalizācijas jomā), t.sk. citu donoru ad hoc projektosLatvijas pieredze ES normatīvā regulējuma ieviešanā un demokrātijas procesā, tai skaitā sadarbībā ar citiem starptautiskajiem donoriem, nodota partnervalstīm, ieguldot to ilgtspējīgā attīstībā.Apmācīti pārstāvji vismaz 1 partnervalstī.Ārlietu ministrijaVides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts kontrole, citi īstenotāji atkarībā no realizētajiem projektiem2027. gada

2. pusgads

5.Jauno profesionāļu apmācību programma "Eiropas Savienības studijas – iekšpolitika un ārpolitika", sniedzot atbalstu Moldovai un Ukrainai eirointegrācijas centienos un demokratizācijas procesamStudenti ir ieguvuši 24 ECTS kredītpunktus un praktisku pieredzi eirointegrācijas procesa vadībā, tostarp par pretkorupcijas jautājumiem un starpkultūru izglītību.Izsniegtas studentu apliecības Moldovas un Ukrainas studentiem:

2024. gads - 50

2025. gads - 50

2026. gads - 50

2027. gads - 50

Ārlietu ministrijaLatvijas Universitāte2027. gada

2. pusgads

6.Līdzfinansējums ES Austrumu Partnerības valstu (Gruzijas, Ukrainas, Moldovas) un Centrālāzijas valstu (Uzbekistānas) Augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes celšanai caurskatāmas un efektīvas valsts līdzekļu kontroles sistēmas izveidē. Projekts tiek īstenots kopā ar Zviedrijas KaralistiLatvijas Valsts kontroles īstenots projekts ES Austrumu partnerības (Moldovas, Ukrainas, Gruzijas) un Centrālāzijas (Uzbekistānas) atbalstam, lai stiprinātu šo valstu Augstāko revīzijas iestāžu kapacitāti caurskatāmas un efektīvas valsts līdzekļu kontroles sistēmas izveidē.

Projekts tiek īstenots, pamatojoties uz Latvijas Valsts kontroles jau kopš 2010. gada īstenoto ilgtermiņa attīstības sadarbību ar partnervalstīm, kas ir augstu novērtēta un pieprasīta no šo valstu puses. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Zviedrijas INTOSAI IDI. Projektu līdzfinansē Latvijas Republikas Valsts kontrole, Zviedrija Karalistes augstākā revīzijas iestāde un INTOSAI IDI.

Vismaz 5 semināru un darba grupu ietvaros apmācīti aptuveni 110 ES Austrumu partnerības (Moldovas, Ukrainas, Gruzijas) un Centrālāzijas (Uzbekistānas) Augstāko revīzijas iestāžu pārstāvji starptautisko revīzijas standartu adaptēšanā:

Lietderības un atbilstību revīzijas praktiskie aspekti;

Finanšu revīzijas praktiskie aspekti tajā skaitā valsts budžeta izpildes un saimnieciskā gada pārskatu revīziju prakses pilnveide;

Ekspertu konsultācijas un atbalsts revīzijām specifiskās nozarēs (IT sistēmas un IT kontroles, revīzijas pašvaldībās u.c.).

Darba grupu organizēšana revīziju pilnveidošanas jomā – īstenojot partnerībā ar starptautiskajiem donoriem. Darba grupā iesaistās revidenti, ar praktisku gadījuma analīzi (case study).

Ārlietu ministrijaValsts kontrole2027. gada

2. pusgads

7.Sieviešu un personu ievainojamās situācijās iespējošana UzbekistānāPaaugstināta nevalstisko organizāciju kapacitāte valsts pakalpojumu nodrošināšanā sievietēm un citām iedzīvotāju grupām ievainojamās situācijās lauku apvidos Uzbekistānā un veicināta sieviešu konsultatīvo grupu attīstība.Sekmēta izveidoto sieviešu konsultatīvo grupu darbība, pārnesot to pie Valsts Sociālās aizsardzības aģentūras 7 reģionos ar iespēju reģionu klāstu paplašināt.

Vairāki simtu cilvēku ieguvuši zināšanas par iesaistīt iedzīvotāju problēmu risināšanā, kā veidot pakalpojumu pieejamību un ilgtspēju cilvēkiem, kas atrodas ievainojamās situācijās.

Izstrādātas rekomendācijas par dzimtes perspektīvas iekļaušanu lēmumu pieņemšanā, dažādības vadību pakalpojumu nodrošināšanā un citām pašu iedzīvotāju definētām tēmām, par kurām tiks novadītas apmācības

Ārlietu ministrijaCentrs MARTA2027. gada

2. pusgads

8.Atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu un ar tirdzniecību saistītā noregulējuma ieviešana praksē un eksportspējas stiprināšana lauksaimniecības jomā, kā arī atbalsts pārejai uz zaļu un resursu efektīvu ekonomiku Latvijas prioritārajās partnervalstīsPartnervalstīm nodota Latvijas pieredze ES normatīvā regulējuma ieviešanā un eksportspējas stiprināšanā lauksaimniecības jomā, kā arī atbalsts lauksaimniecības attīstībai un pārejai uz zaļu un resursu efektīvu ekonomiku, tai skaitā sadarbībā ar citiem starptautiskajiem donoriem, ieguldot partnervalstu ilgtspējīgā attīstībā.Apmācīti pārstāvji vismaz 1 partnervalstī.Ārlietu ministrijaLatvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, citi īstenotāji atkarībā no realizētajiem projektiem2027. gada

2. pusgads

9.Līdzfinansējuma piešķiršana PSO, kas ieguvušas finansējumu no citiem attīstības sadarbības finansētājiem, t.sk. EK, attīstības sadarbības un globālās izglītības projektu īstenošanaiNodrošināts līdzfinansējums vismaz vienam projektam ar starptautisko donoru līdzfinansējumu. Prioritāri tiks atbalstīti attīstības sadarbības projekti.Atkarībā no konkursa rezultātiem.Ārlietu ministrijaAtkarībā no konkursa rezultātiem2027. gada

2. pusgads

1.4. uzdevums. Veicināt Latvijas ekspertu iesaisti civilajās novērošanas un konsultāciju misijās, kā arī dalību kā ekspertiem starptautiskās iniciatīvās (piemēram, projektos, novērtējumos) attīstības valstīs
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
10.Valsts robežsardzes amatpersonu dalība ES Novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia)Veicot novērošanu, nodrošināts stabils drošības līmenis un tika informētas ES dalībvalstis par situāciju reģionā.Samazinās incidentu skaits uz administratīvās līnijas ar Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem Gruzijā.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
11.Valsts policijas amatpersonu dalība ES Novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia) un Armēnijā (EUAM)Veicot novērošanu, nodrošināts stabils drošības līmenis.Samazinās incidentu skaits uz administratīvās līnijas ar Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem Gruzijā un Lačinas koridora reģionā Armēnijā.Iekšlietu ministrija

(Valsts policija)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
1.5. uzdevums. Stiprināt Latvijas iesaisti humānās palīdzības sniegšanā, nodrošinot visaptverošu un koordinētu Latvijas pieeju krīžu risināšanā un sasaisti starp humāno palīdzību un attīstības sadarbību
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
12.Valsts robežsardzes dalības FRONTEX organizētajās starptautiskajās operācijās nodrošināšanaNodrošināt palīdzību ES dalībvalstīm un Šengenas asociētajām valstīm ārējo robežu pārvaldīšanā un robežkontrolē, kā arī veicināt sadarbību starp robežkontroles iestādēm katrā ES valstī, sniedzot tām tehnisko atbalstuĪstenoto starptautisko operāciju skaits.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

 31.12.2027.
13.Valsts robežsardzes helikoptera Agusta-Bell 206B III (reģ. zīme YL-HMO) nodošana Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijai, apmācību un prakses nodrošināšana, pieredzes nodošana un atbalsts tehniskās apkopes organizācijas izveidošanāTiek nodrošināta pieredzes un ekspertīzes nodošana, prakse Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijas amatpersonām Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldē.Tehniskās apkopes organizācijas izveidošana Gruzijā, apmācīti Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijas aviācijas jomas eksperti, nodrošināta prakse inženiertehniskajam personālam.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

 2024. gada

2. pusgads

14.Valsts robežsardzes helikoptera Agusta-Bell 206B III (reģ. zīme YL-HMQ) nodošana Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijai, apmācību un prakses nodrošināšana, pieredzes nodošana un atbalsts tehniskās apkopes organizācijas izveidošanāTiek nodrošināta pieredzes un ekspertīzes nodošana, prakse Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijas amatpersonām Valsts robežsardzes Aviācijas un speciālo operāciju pārvaldē.Tehniskās apkopes organizācijas izveidošana Gruzijā, apmācīti Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijas aviācijas jomas eksperti, nodrošināta prakse inženiertehniskajam personālam.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

 2025. gada

2. pusgads

15.Divu Valsts robežsardzes kuteru nodošana Moldovas Robežpolicijai, apmācību organizēšanaTiek nodrošināta pieredzes un ekspertīzes nodošana, uzlabota Moldovas Robežpolicijas kapacitāte.Apmācīti Moldovas Robežpolicijas jūrniecības jomas eksperti.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

 2025. gada

2. pusgads

2. Rīcības virziensStiprināt Latvijas attīstības sadarbības prioritāšu īstenošanu daudzpusējās sadarbības ietvaros, jo īpaši ES, ANO, PBG un OECD ietvaros, tādējādi veicinot Latvijas attīstības sadarbības politikas saskaņotību visos formātos
2.1. uzdevums. Paaugstināt Latvijas publiskās pārvaldes iestāžu un PSO iesaisti Latvijas pozīciju formulēšanā par aktuālajiem attīstības sadarbības politikas dienaskārtības jautājumiem, jo īpaši Latvijai prioritārajās jomās (skat. Pamatnostādņu 2.rīcības virziena 1.uzdevumu)
Nr. P.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
16.Sadarbība ar valsts pārvaldes iestādēm, PSO un pašvaldībām Latvijas nacionālo pozīciju formulēšanā par aktuālajiem starptautiskās attīstības politikas dienaskārtības jautājumiemĀrlietu ministrijas gatavotās pozīcijas par starptautiskajiem attīstības politikas jautājumiem saskaņotas ar attiecīgajām institūcijām un organizācijām.Saskaņoti vismaz 5 informatīvie ziņojumi un pozīcijas atkarībā no nepieciešamības.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
17.Uzturēt regulāru dialogu ar Saeimu par Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķiem, prioritātēm un rīcības virzieniemSaeima iesaistās attīstības sadarbības politikas mērķu un prioritāšu definēšanā.Vismaz 4 tikšanās ar Saeimas pārstāvjiem.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
2.2. uzdevums. Nodrošināt Latvijas iesaisti ES attīstības sadarbības plānošanā, jo īpaši kopīgās plānošanas, programmēšanas, īstenošanas un izvērtēšanas procesos
Nr. P.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
18.Dalība ES Kopīgā plānošanāLatvijas vēstniecību dalība un Latvijas interešu aizstāvība ES delegāciju partnervalstīs rīkotajās sanāksmēs par Kopīgo plānošanu un kopīgu projektu īstenošanu. Ārlietu ministrijas pārstāvju dalība EK rīkotajās sanāksmēs par Kopīgo plānošanu.Vismaz 3 sanāksmes gadā.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
19.Latvijas interešu pārstāvēšana ES attīstības sadarbības politikāDalība ES sanāksmēs (t.sk. ministru līmeņa sanāksmes) un diskusijās par Latvijai prioritāriem jautājumiem.Vismaz 2 sanāksmes gadā.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
2.3. uzdevums. Nodrošināt Latvijas iesaisti ANO struktūrās jautājumos, kas skar Latvijas attīstības sadarbības prioritātes, un attīstīt sadarbību ar ANO attīstības sadarbības aktivitāšu īstenošanā prioritārajās partnervalstīs un citās attīstības valstīs
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
20.Dalība ANO pasākumos par Latvijai prioritārajām tēmāmDalība ANO sanāksmēs, paužot Latvijas viedokli prioritāros jautājumus.Vismaz 5 sanāksmes gadā.Ārlietu ministrijaNozaru ministrijas31.12.2027.
21.Veicināt ilgtspējīgu attīstību un nabadzības izskaušanu dalībvalstīs, atbalstot projektus un aktivitātes, kas vērstas uz dinamiskas kultūras vides attīstībuAtbalstīta UNESCO Starptautiskā fonda kultūras daudzveidībai darbība.Veikta brīvprātīgā iemaksa UNESCO Starptautiskajā fondā kultūras daudzveidībai (International Fund for Cultural Diversity)Kultūras ministrijaUNESCO Latvijas Nacionālā komisija31.12.2027.
2.4. uzdevums. Nodrošināt OECD DAC standartu un labās prakses pārņemšanu, lai kļūtu par OECD DAC dalībvalsti
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
22.Nodrošināta līdzdalība atklātajās OECD DAC un ekspertu sanāksmēsUzlabota attīstības sadarbības kvalitāte, iesaiste attīstības finansējuma politikas izstrādē un veicināts Latvijas kā atbildīga un uzticama attīstības sadarbības sniedzēja tēls.Vismaz 5 sanāksmes gadā.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
2.5. uzdevums. Sniegt ieguldījumu Latvijas attīstības sadarbības prioritāšu īstenošanā ar starptautisko finanšu institūciju palīdzību.
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
23.Kapitāla palielināšana Eiropas Padomes Attīstības bankāIemaksas Eiropas Padomes Attīstības bankas pamatkapitāla palielināšanā.Veiktas iemaksas.Finanšu ministrija 31.12.2027.
24.Latvijas dalība IDA resursu 18. papildināšanā (IDA18)Iemaksas IDA18 saskaņā ar apstiprināto grafiku.Veiktas iemaksas.Finanšu ministrija 31.12.2026.
25.Latvijas dalība IDA resursu 21. papildināšanā (IDA21) plānošanaLatvijas Republikas iemaksu apstiprināšana IDA21.Iesniegts saistību apliecinājums par iemaksām IDA21.Finanšu ministrija 30.06.2025.
26.Latvijas dalība Daudzpusējā parādu atlaišanas iniciatīvāIemaksas Daudzpusējā parādu atlaišanas iniciatīvā, veicot iemaksas saskaņā ar koriģēto grafiku.Veiktas iemaksas.Finanšu ministrija 31.12.2027.
27.PBG institūciju pamatkapitāla palielināšana atbilstoši 2018. gada lēmumamIemaksa Starptautiskās Finanšu korporācijas vispārējā kapitāla palielināšanā.Veikta iemaksa.Finanšu ministrija 31.12.2024.
28.Latvijas dalības PBG hibrīdkapitālā plānošanaLatvijas Republikas iemaksu apstiprināšana PBG hibrīdkapitālā.Parakstīts līgums par dalību PBG hibrīdkapitālā.Finanšu ministrija 30.06.2024.
29.Latvijas dalības ERAB kapitāla palielināšanā plānošanaLatvijas Republikas iemaksu apstiprināšana ERAB pamatkapitāla palielināšanā.Iesniegts parakstīšanās instruments par kapitāldaļām.Finanšu ministrija 30.06.2025.
30.Latvijas dalības Starptautiskā Valūtas fonda kvotu palielināšanā plānošanaLatvijas Republikas kvotas Starptautiskajā Valūtas fondā palielinājuma apstiprināšana.Iesniegta piekrišana par kvotas palielinājumu.Finanšu ministrija 15.11.2024.
3. Rīcības virziensStiprināt Latvijas attīstības sadarbības īstenošanas institucionālo ietvaru, politikas veidotāju un īstenotāju profesionalitāti un darbības saskaņotību
3.1. uzdevums. Veicināt Latvijas iesaisti lielapjoma ES un citu donoru finansētos attīstības sadarbības projektu īstenošanā, ar to saistītās funkcijas integrējot Aģentūras darbā un veicot ES pīlāru izvērtējumu
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
31.Informācijas apkopošana un aktualizēšana par valsts pārvaldes iestāžu ekspertīzes jomām un speciālistiemApkopota un aktualizēta informācija par valsts pārvaldes iestāžu ekspertīzes jomām un speciālistiem.Sagatavotas un izsūtītas anketas.

Apkopota informācija (trešajām pusēm pieejama pēc pieprasījuma).

Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
32.Konsultatīvs un informatīvs atbalsts valsts pārvaldes iestādēm u.c. interesentiem par attīstības sadarbības projektu sagatavošanu un ieviešanuSniegts atbalsts un konsultācijas valsts pārvaldes darbiniekiem u.c. interesentiem par ES finansēto attīstības sadarbības projektu pieteikumu sagatavošanu, partneru meklēšanu un īstenošanu.Sniegts atbalsts vismaz 3 interesentiem.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija, Valsts administrācijas skola31.12.2027.
33.EK akreditācijas process pilntiesīgas attīstības aģentūras statusa iegūšanai (uzsākts jau 2023. gadā)Visaptveroša astoņu pīlāru novērtējuma veikšana, lai Aģentūra varētu pilntiesīgi strādāt ar ES līdzekļiem netiešajā pārvaldībā.Pēc EK akcepta pīlāru akreditācijas uzsākšanai noslēgts ārpakalpojuma līgums par akreditācijas auditu.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2025.
34.Informācijas nodrošināšana potenciālajiem projektu īstenotājiem par EuropeAid, Twinning u.c. projektu uzsaukumiem, projektu pieteikumu iesniegšanas kārtību, prasībāmNodrošināta informācijas pieejamība Aģentūras mājaslapā un informācija semināru un konsultāciju veidā potenciālajiem projektu īstenotājiem par projektu konkursu uzsaukumiem.Īstenots un koordinēts vismaz 1 informēšanas pasākums.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
35.Atbalsts projekta administrēšanas procesā attīstības sadarbības projektu īstenotājiem, ja Aģentūra uzņemas projekta koordinatora lomuNodrošināts atbalsts projekta administrēšanā.Sniegts atbalsts vismaz 1 projekta administrēšanas procesā.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
36.Atbalsts Latvijas iesaistei ES un citu ārvalstu starptautiskās palīdzības finansētāju finansētos attīstības sadarbības projektos, aģentūrai uzņemoties projekta koordinatora lomuSniegts atbalsts Aģentūras koordinēta projekta piedāvājuma izstrādē un iesniegšanā un projekta administrēšanas procesā un šo darbību atbalstošos procesos, kā arī palielināta Latvijas īstenoto attīstības sadarbības projektu un aktivitāšu atpazīstamība vietējā un starptautiskā mērogā.Koordinēts vismaz 1 projekts, apvienojot Latvijā pieejamo ekspertīzi.

Iesaistīti vismaz 2 Latvijas partneri.

Izstrādāts vienots Latvijas attīstības sadarbības zīmols (nosaukums, logo, publicitātes materiāli, mājaslapa u.c.)

Ārlietu ministrijaFinanšu ministrija (Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)31.12.2027.
3.2. uzdevums. Nodrošināt Aģentūras kapacitāti un profesionalitāti caurskatāmi, kvalitatīvi un atbildīgi sniegt atbalstu Latvijas attīstības sadarbības īstenotāju kopienai
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
37.Dalība Eiropas Attīstības sadarbības aģentūru sadarbības tīklā (Practitioners Network for European Development Cooperation) kā pilntiesīgam biedram pēc EK akreditācijasKvalitatīvas un efektīvas līdzdalības nodrošināšana Eiropas Attīstības sadarbības aģentūru sadarbības tīklā.Nodrošināta regulāra dalība pasākumos.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

 31.12.2027.
38.Aģentūras kapacitātes stiprināšana, nodrošinot pieredzes apmaiņu ar citu ES dalībvalstu attīstības sadarbības aģentūrām, pārņemot to labās prakses piemērus un pilnveidojot kontaktu un sadarbības tīklusKompetenti, zinoši un profesionāli darbinieki, kas kvalitatīvi sniedz atbalstu Latvijas attīstības sadarbības īstenotāju kopienai.Darbinieku skaits, kas piedalījušies dažādās apmācībās, pieredzes apmaiņās u.c.Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
39.Baltijas valstu attīstības sadarbības aģentūru sadarbības stiprināšanaNodrošināta pieredzes apmaiņa un stiprināta sadarbība, parakstot sadarbības memorandu ar Lietuvas un Igaunijas attīstības sadarbības aģentūrām.Projektu skaits, kas īstenoti sadarbībā ar kādu no Baltijas valstu attīstības sadarbības aģentūrām.

Apmācību, pieredzes apmaiņas pasākumu un sadarbības pasākumu skaits.

Finanšu ministrija

(Centrālā finanšu un līgumu aģentūra)

Ārlietu ministrija31.12.2027.
3.3. uzdevums. Nodrošināt Ārlietu ministrijas, tostarp diplomātisko pārstāvniecību, kapacitāti un profesionalitāti caurskatāmi, kvalitatīvi un atbildīgi veikt Latvijas attīstības sadarbības politikas plānošanu, īstenošanu, koordināciju, uzraudzību un izvērtēšanu, tajā skaitā, sniedzot nepieciešamo informatīvo un politisko atbalstu Latvijas attīstības sadarbības aktivitāšu īstenotajiem
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
40.Pasākumi par attīstības sadarbību, tostarp tās plānošanu, īstenošanu un uzraudzību, kā arī atbalsts projektu īstenotājiem drošības un projektu uzraudzības u.c. jomāsPilnveidotas Ārlietu ministrijas politikas plānotāju, Attīstības sadarbības konsultatīvās padomes locekļu (vai deleģēto ekspertu) un īstenotāju zināšanas par attīstības sadarbības politikas plānošanu un ar īstenošanu saistītiem jautājumiem.Vismaz 1 seminārs gadā.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
3.4. uzdevums. Nodrošināt Latvijas (Ārlietu ministrija un valsts pārvaldes institūciju) divpusējās attīstības sadarbības aktivitāšu atbilstību Pamatnostādnēs definētajām prioritātēm un principiem
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
41.Informatīvs, loģistisks un konsulārs atbalsts valsts pārvaldes iestāžu, PSO īstenotajām aktivitātēm, pasākumiem attīstības sadarbības jomāVeicināta savlaicīga un profesionāla attīstības sadarbības projektu īstenošana.Sniegts atbalsts 3-5 valsts pārvaldes iestāžu, PSO rīkotajiem pasākumiem attīstības sadarbības jomā.Ārlietu ministrijaValsts pārvaldes iestādes, PSO, sociālie partneri31.12.2027.
42.Atbalsts Austrumu partnerības valstīm, konsultējot un organizējot seminārus par sabiedrības noturības stiprināšanu un visaptverošo valsts aizsardzību, valsts iestāžu pārstāvjiem Organizēto semināru skaits.Aizsardzības ministrija 2027. gada

2. pusgads

43.Ekspertu konsultācijas kiberdrošības un kiberaizsardzības jautājumos Ukrainas valsts iestāžu pārstāvjiem. Organizēto semināru skaits.Aizsardzības ministrija 2027. gada

1. pusgads

44.Projekts "ES atbalsts rietumu Balkānu kiberdrošības spēju veidošanai" "EU Support to Western Balkans Cybersecurity Capacity Building" Organizēto aktivitāšu un semināru skaits.Aizsardzības ministrijaCERT.LV31.12.2026.
45.Latvijas un Moldovas līguma sociālās drošības jomā noslēgšanaLatvijas un Moldovas līguma sociālās drošības jomā noslēgšana, lai attīstītu ciešāku sadarbību sociālās drošības jomā un koordinētu to personu, kuras pārvietojas starp abām valstīm, tiesības uz pabalstiem un pensijāmNoslēgts līgums.Labklājības ministrija 31.12.2024.
46.Latvijas valsts stipendijas studijām un dalībai starptautiskajās vasaras skolāsPiešķirtas Latvijas valsts stipendijas studijām un dalībai starptautiskajās vasaras skolās pārstāvjiem no valstīm, ar kurām ir noslēgti starpvaldību vai starpministriju līgumi, kas paredz stipendiju piešķiršanu, t.sk., Gruzijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Ukrainas un Uzbekistānas.Stipendiju skaits:

2024. gads - 150

2025. gads - 150

2026. gads - 150

2027. gads - 150

Izglītības un zinātnes ministrija

(Valsts izglītības attīstības aģentūra)

Izglītības un zinātnes ministrija2027. gada

 

1. pusgads

47.Projekta "Robežu pārvaldības programmas Centrālajā Āzijā un Afganistānā" (BOMCA 10) īstenošanaProjekta mērķi no 2021.-2025. gadam ir vispārēja drošības uzlabošana Centrālāzijā un Afganistānas ziemeļu daļā, kas robežojas ar Centrālās Āzijas valstīm, atbalsts šo valstu savstarpējās tirdzniecības un tranzīta vienkāršošanai, migrācijas plūsmu kontrolei, kā arī sadarbības stiprināšana nelikumīgas preču un personu pārvietošanas mazināšanai.Izstrādāti efektīvi mehānismi integrētai valsts robežu pārvaldībai un migrācijas plūsmu pārvaldībai, samazinājies nelikumīgi pārvietotu preču apjoms, samazinājies nelikumīgi pārvietotu personu skaits, nodrošināta efektīvu procedūru ieviešana valsts robežas šķērsošanas vietās, mazināti kontrabandas riski.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

Finanšu ministrija (Valsts ieņēmumu dienests), Zemkopības ministrija (Pārtikas un veterinārais dienests)30.09.2025.
48.Turpināt attīstīt Valsts robežsardzes sakaru virsnieku punktus Austrumu partnerības reģionā, nodrošinot informācijas apmaiņu, pieredzes nodošanu un cita veida atbalsta pasākumusTiek sniegts atbalsts mērķa valstu un ES dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādēm cīņā pret nelikumīgo migrāciju un cita veida organizēto noziedzībuTiek nodrošinātas apmācības un konsultācijas, samazinās nelegālās migrācijas plūsma ES dalībvalstu virzienā.Iekšlietu ministrija

(Valsts robežsardze)

 31.12.2027.
3.5. uzdevums. Nodrošināt apstākļus starpnozaru sadarbībai un stimulēt partnerību veidošanu attīstības sadarbības aktivitāšu īstenošanai
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
49.Atbalsts LAPAS dalībai starptautiskās NVO platformās un dalībai starptautiski nozīmīgos forumosBiedra nauda līdzdalības CONCORD, CIVICUS un Forus nodrošināšanai un dalība starptautiski nozīmīgos forumos.Veiktas iemaksas un nodrošināta dalība.Ārlietu ministrijaLAPAS2027. gada

2. pusgads

50.Atbalsts LPS dalībai ES pašvaldību platformā, t.sk., sabiedrības informēšanas pasākumu īstenošanaiDalība ES pašvaldību platformā, kas darbojas attīstības sadarbības jomā.

Īstenoti sabiedrības (pašvaldību) informēšanas pasākumi. Iesniegti pašvaldību un LPS attīstības sadarbības projekti projektu konkursos.

Īstenoti un koordinēti vismaz 4 sabiedrības un pašvaldību informēšanas pasākumi.

Iesniegti vismaz 4 pašvaldību īstenoti attīstības sadarbības projekti.

LPS sanāksmju skaits, kurās uzrunāti attīstības sadarbības jautājumi.

Ārlietu ministrijaLPS2027. gada

2. pusgads

51.Eiropas kaimiņattiecību instrumenta (European Neighbourhood Instrument) Twinning projekts "Godprātīguma veicināšana un korupcijas novēršana Armēnijas publiskajā sektorā", AM 19 ENI JH 01 21Sasniedzamie rezultāti atbilstoši četrām komponentēm:

1) Izstrādātas un īstenotas pretkorupcijas (godprātības) izglītības un sabiedrības informēšanas programmas un uzlabota ar tām saistītā institucionālā kapacitāte;

2) Izveidoti un īstenoti stratēģiskās komunikācijas un sadarbības mehānismi;

3) Uzlabots pretkorupcijas stratēģijas īstenošanas līmenis un attīstītas Armēnijas Tieslietu ministrijas uzraudzības spējas;

4) Uzlabots uzņēmējdarbības godprātīgums.

Ekspertu konsultācijas (darba dienas) (120)

Projekta uzraudzības sanāksmes (8).

Projekta ilgtermiņa padomnieka (Resident Twinning Adviser) klātienes darbs Armēnijā.

Tieslietu ministrija

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Projekta vadošais partneris – Vācijas starptautiskās tiesiskās palīdzības organizācija (Deutsche Stiftung für internationale rechtliche Zusammenarbeit e.V. (IRZ))

Saņēmējvalsts –Armēnija – Armēnijas Tieslietu ministrija un Armēnijas Korupcijas novēršanas komisija.

2024. gada

II ceturksnis

52.Sadarbības memorands ar Kirgizstānas Tieslietu ministrijas Probācijas departamentu par probācijas pakalpojumu stiprināšanuTiek veicināta pieredzes un zināšanu apmaiņa starp abiem probācijas dienestiem probācijas funkciju īstenošanā.Ir noslēgts sadarbības līgums.

Īstenota pieredzes apmaiņas vizīte Kirgizstānas Tieslietu ministrijas Probācijas departamenta delegācijas pārstāvjiem uz Valsts probācijas dienestu Latvijā.

Tieslietu ministrija

(Valsts probācijas dienests)

Kirgizstānas Tieslietu ministrijas Probācijas departaments31.12.2027.
53.Veicināt Uzbekistānas augkopības produkcijas pārdošanas apjomus un eksportu apjomus uz Apvienoto KaralistiNodrošināta augkopības saimniecību atbilstība fitosanitārajām un augu aizsardzības prasībām saskaņā ar ISPM standartiem.Saimniecību skaits, kurās tiek ievērotas fitosanitārās un augu aizsardzības prasības.Zemkopības ministrija (Valsts augu aizsardzības dienests) 01.09.2023.-31.05.2024.
54.Atbalsts Dominikas augstākās revīzijas iestādeiĪstenots sadarbības līgums starp Dominikas augstāko revīzijas iestādi, Latvijas Valsts kontroli, CAROSAI un INTOSAI IDI par Globālās godprātības iniciatīvas 1. posma atbalsta projekta Dominikas augstākajai revīzijas iestādei 2023.–2025. gadam īstenošanu.Nodrošināta atbalsta sniegšana Dominikas augstākajai revīzijas iestādei stiprinot tās institucionālo kapacitāti, tādejādi nodrošinot tās revīzijas darba ietekmes paaugstināšanos.Valsts kontrole 31.12.2025.
55.Atbalsts Gambijas Augstākajai revīzijas iestādeiĪstenots saprašanās memorands 2021. – 2025. gadam par attīstības sadarbības projekta īstenošanu Gambijas augstākās revīzijas iestādes atbalstam.Sniegts atbalsts Gambijas augstākajai revīzijas iestādei stiprinot tās spēju sasniegt stratēģiskos mērķus, tajā skaitā nodrošinot skaidrākus, kvalitatīvākus un savlaicīgākus revīzijas ziņojumus.Valsts kontrole 30.05.2025.
56.Sadarbībā ar Lietuvas Centrālo Projektu vadības aģentūru un Lietuvas policijas departamentu, īstenot EiropeAid projektu "Atbalsts tiesībaizsardzības un drošības reformām Armēnijā"Sniegts Valsts policijas nodarbināto atbalsts tiesībaizsardzības un drošības reformām Armēnijā, atbalstot policijas reformu ieviešanā. Dalība projektā plānota sadarbības partnera statusā.Sasniegts projekta mērķis.Iekšlietu ministrija

(Valsts policija)

 30.06.2025.
4. Rīcības virziensStiprināt Latvijas attīstības sadarbības caurskatāmību, paredzamību un atbilstību starptautiskajiem ziņošanas standartiem
4.5. uzdevums. Nodrošināt pastāvīgu un caurspīdīgu attīstības sadarbības politikas projektu uzraudzību un rezultātu ietekmes izvērtēšanu, t.sk. veicot neatkarīgu ārējo izvērtējumu Ārlietu ministrijas budžeta programmai 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
57.Izvērtēt iespējas pilnveidot rezultātu ietekmes izvērtēšanas mehānismus un kritērijus, īstenot Ārlietu ministrijas pārstāvju projektu izvērtēšanas vizītes partnervalstīs.Uzlabota granta projektu izvērtēšanas anketa un projektu īstenošanas pārskata anketa, īstenotas projektu uzraudzības vizītes.Īstenota vismaz 1 projektu izvērtēšanas vizīte partnervalstī gadā.Ārlietu ministrija 31.12.2027.
58.Neatkarīgs ārējais izvērtējums Ārlietu ministrijas budžeta programmai "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība".Izvērtēta iespēja veikt ārēju izvērtējumu gada vai vidēja termiņa griezumā. Ārlietu ministrija 31.12.2027.
5. Rīcības virziensVeicināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu attīstību un attīstības sadarbību, līdzdalību un atbalstu politikas īstenošanai
5.1. uzdevums. Stiprināt sabiedrības izpratni par ilgtspējīgu attīstību un globālajiem mērķiem, un Latvijas lomu globālu izaicinājumu risināšanā
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
59.Starptautiskā izglītības akcija "Pasaules lielākā mācību stunda" LatvijāSkolotāji, interešu centru darbinieki u.c. pārstāvji no izglītības iestādēm visā Latvijā iepazinušies ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem, īstenojuši starptautiskajā akcijā izstrādāto mācību stundu vai nodarbību plānu vai izstrādājuši un īstenojuši savu mācību stundu vai nodarbību plānu atbilstoši gada tēmai, kā arī informējuši akcijas koordinatorus Latvijā par stundas vai nodarbības norisi. Koordinatori apkopojuši stundu aprakstus, padarot tos pieejamus tiešsaistē.1. Akcijas "Pasaules lielākā mācību stunda" stundu skaits:

2024.gads - 30

2025.gads - 30

2026.gads - 30

2027.gads - 30

2. Akcijas "Pasaules lielākā mācību stunda" skolu skaits:

2024.gads - 25

2025.gads - 25

2026.gads - 25

2027.gads - 25

3. Akcijas "Pasaules lielākā mācību stunda" pasākumi

2024.gads - 1

2025.gads - 1

2026.gads - 1

2027.gads - 1

UNESCO Latvijas Nacionālā komisijaIzglītības un zinātnes ministrija2027. gada

2. pusgads

5.2. uzdevums. Integrēt ilgtspējīgas attīstības un globālās izglītības aspektus izglītībā visās vecuma grupās
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
60.Atbalsts spēju stiprināšanas semināriem Latvijas attīstības sadarbības projektu īstenotājiem. Atbalsts sabiedrības informēšanas pasākumiem, tematiskajām apmācībām, semināriem un diskusijām.Organizēti un koordinēti tematiski sabiedrības informēšanas pasākumi, t.sk., par ilgtspējīgās attīstības mērķu ieviešanu un Latvijas attīstības sadarbības rezultātiem.Īstenots vismaz 1 pasākums gadā.Ārlietu ministrijaLAPAS2027. gada

2. pusgads

61.Global Education Network Europe (GENE) peer review ziņojuma par Latviju prezentācijaOrganizēts Global Education Network Europe (GENE) peer review ziņojuma par Latviju prezentācijas pasākums.Pasākumu skaits – 1.Izglītības un zinātnes ministrijaValsts izglītības satura centrs, LAPAS, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, u.c.2024. gada

II ceturksnis

5.3. uzdevums. Nodrošināt aktuālu un lietotājam draudzīgu datu un informācijas pieejamību par Latvijas attīstības sadarbības politiku, aktivitātēm, rezultātiem un īstenotāju pieredzi
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
62.Regulārs dialogs ar valsts pārvaldes iestādēm, NVO, pašvaldībām un sociālajiem partneriem par Latvijas attīstības sadarbības mērķiem un prioritātēm.Koordinācija ar
LAPAS 6-8 reizes gadā par aktuāliem sadarbības jautājumiem;; tikšanās ar Ārlietu ministrijas atbalstīto projektu īstenotājiem un interesantiem.

Diskusiju pasākumi par aktuālajiem attīstības sadarbības politikas jautājumiem, iesaistot NVO, sociālos partnerus, valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvjus.

Īstenotas vismaz 2 Attīstības sadarbības politikas konsultatīvās padomes sēdes gadā.Ārlietu ministrijaAtkarībā no pasākumu veida.31.12.2027.
6. Rīcības virziensStiprināt visaptverošu un saskaņotu Latvijas pieeju ilgtspējīgas attīstības veicināšanai pasaulē
6.1. uzdevums. Stiprināt koordināciju starp Latvijas attīstības sadarbības un ārējās ekonomikas politiku un to īstenošanas instrumentiem
Nr. p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvais rādītājsAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas un citi īstenotājiIzpildes termiņš
(ar precizitāti līdz pusgadam)
63.Pasākumi atbildīgas uzņēmējdarbības prakses atbalstam un OECD standartu piemērošanai uzņēmumos.Ilgtspējas indeksa ietvaros pasniegta Godīgas tirdzniecības balva un nodrošināta dalība atbilstošos pasākumos Latvijas uzņēmējiem, lai veicinātu atbildīgas uzņēmējdarbības prakses principu ievērošanu attīstības valstīs.Pasākumu skaits ar Latvijas pārstāvju dalību un viens Ārlietu ministrijas rīkots pasākums.Ārlietu ministrijaBiedrība "Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts", Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs2027. gada

2. pusgads

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

UzdevumsPasākumsBudžeta programmas (apakšprogrammas)
kods un nosaukums
Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējumsNepieciešamais papildu finansējumsPasākuma realizācijas gads
(ja pasākuma realizācija ir terminēta)
2024.
gads
2025.
gads
2026.
gads
2025.
gads
2026.
gads
2027.
gads
turpmākajā laikposmā līdz pasākuma pabeigšanai
(ja pasākuma īstenošana ir terminēta)
turpmāk ik gadu
(ja pasākuma izpilde nav terminēta)
 
123456789101112
Finansējums plāna realizācijai kopā  

12 648 433

11 349 899

13 487 554

3 293 619

3 293 619

3 293 619

0

3 293 619

 
tai skaitā           
Ārlietu ministrija  

1 863 813

1 863 813

1 863 813

3 293 6199

3 293 619

3 293 619

0

3 293 619

 
Finanšu ministrija  

2 165 360

1 192 910

1 152 910

0

0

0

0

0

 
Iekšlietu ministrija  

7 957 599

7 693 583

9 876 238

0

0

0

0

0

 
Izglītības un zinātnes ministrija  

593 093

593 093

593 093

0

0

0

0

0

 
Kultūras ministrija  

1 500

1 500

1 500

0

0

0

0

0

 
Tieslietu ministrija  

23 770

5 000

0

0

0

0

0

0

 
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs  

43 298

0

0

0

0

0

0

0

 
Aizsardzības ministrija  00000000 
Labklājības ministrija  00000000 
Zemkopības ministrija  00000000 
1.1.uzdevums  1 405 8131 390 8131 380 8133 293 6193 293 6193 293 61903 293 619 
 1.pasākums

Granta projektu īstenošana atbilstoši partnervalstu vajadzībām; tiecoties novirzīt 50% finansējuma PSO10

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"1 380 8131 365 8131 350 8133 293 6193 293 6193 293 61903 293 6192027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 2.pasākums

Granta projektu konkurss priekšizpētes vizīšu īstenošanai

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"25 00025 00030 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
1.3.uzdevums  306 000326 000336 00000000 
 3.pasākums

Apmācību programma ES Kaimiņpolitikas valstu un Centrālāzijas un Rietumbalkānu valstu pārstāvjiem

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība77 00077 00077 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 4.pasākums

Latvijas ekspertīzes nodošana partnervalstīm (īpaši digitalizācijas jomā), t.sk. citu donoru ad hoc projektos

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība40 00040 00040 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 5.pasākums

Jauno profesionāļu apmācību programma "Eiropas Savienības studijas – iekšpolitika un ārpolitika", sniedzot atbalstu Moldovai un Ukrainai eirointegrācijas centienos un demokratizācijas procesam

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība40 00040 00040 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 6.pasākums

Līdzfinansējums ES Austrumu Partnerības valstu (Gruzijas, Ukrainas, Moldovas) un Centrālāzijas valstu (Uzbekistānas) Augstāko revīzijas iestāžu kapacitātes celšanai caurskatāmas un efektīvas valsts līdzekļu kontroles sistēmas izveidē. Projekts tiek īstenots kopā ar Zviedrijas Karalisti

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība34 00034 00034 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 7.pasākums

Sieviešu un personu ievainojamās situācijās iespējošana Uzbekistānā

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"25 00025 00025 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 8.pasākums

Atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai, īpaši mazo un vidējo uzņēmumu un ar tirdzniecību saistītā noregulējuma ieviešana praksē un eksportspējas stiprināšana lauksaimniecības jomā, kā arī atbalsts pārejai uz zaļu un resursu efektīvu ekonomiku Latvijas prioritārajās partnervalstīs

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"40 00060 00060 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 9.pasākums

Līdzfinansējuma piešķiršana PSO, kas ieguvušas finansējumu no citiem attīstības sadarbības finansētājiem, t.sk. EK, attīstības sadarbības un globālās izglītības projektu īstenošanai

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"50 00050 00060 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
1.4.uzdevums  91 3900000000 
 10.pasākums

Valsts robežsardzes amatpersonu dalība ES Novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia)11

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta programma 10.00.00 "Valsts robežsardzes darbība"29 590000000031.12.2026.
 Iekšlietu ministrija          
 11.pasākums

Valsts policijas amatpersonu dalība ES Novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia) un Armēnijā (EUAM)12

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 06.01.00 "Valsts policija"61 800000000031.12.2026.
 Iekšlietu ministrija          
1.5.uzdevums  7 773 1617 693 5837 693 58300000 
 12.pasākums

Valsts robežsardzes dalības FRONTEX organizētajās starptautiskajās operācijās nodrošināšana

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 67.14.00 "FRONTEX starptautisko operāciju nodrošināšana"7 693 5837 693 5837 693 58300000

31.12.2027.

 Iekšlietu ministrija          
 13.pasākums

Valsts robežsardzes helikoptera Agusta-Bell 206B III (reģ. zīme YL-HMO) nodošana Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijai, apmācību un prakses nodrošināšana, pieredzes nodošana un atbalsts tehniskās apkopes organizācijas izveidošanā

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 70.23.00 "Izdevumi citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai"79 57800000002024. gada

2. pusgads

 Iekšlietu ministrija          
 14.pasākums

Valsts robežsardzes helikoptera Agusta-Bell 206B III (reģ. zīme YL-HMQ) nodošana Gruzijas Iekšlietu ministrijas Robežpolicijai, apmācību un prakses nodrošināšana, pieredzes nodošana un atbalsts tehniskās apkopes organizācijas izveidošanā

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta programma 10.00.00 "Valsts robežsardzes darbība"000000002025. gada

2. pusgads

 Iekšlietu ministrija          
 15.pasākums

Divu Valsts robežsardzes kuteru nodošana Moldovas Robežpolicijai, apmācību organizēšana

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta programma 10.00.00 "Valsts robežsardzes darbība"000000002025. gada

2. pusgads

 Iekšlietu ministrija          
2.1.uzdevums  00000000 
 16.pasākums

Sadarbība ar valsts pārvaldes iestādēm, PSO un pašvaldībām Latvijas nacionālo pozīciju formulēšanā par aktuālajiem starptautiskās attīstības politikas dienaskārtības jautājumiem

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
 17.pasākums

Uzturēt regulāru dialogu ar Saeimu par Latvijas attīstības sadarbības politikas mērķiem, prioritātēm un rīcības virzieniem

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
2.2.uzdevums  00000000 
 18.pasākums

Dalība ES Kopīgā plānošanā

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana",

01.00.00 "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums"

0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
 19.pasākums

Latvijas interešu pārstāvēšana ES attīstības sadarbības politikā

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana",

01.00.00 "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums"

0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
2.3.uzdevums  1 5001 5001 50000000 
 20.pasākums

Dalība ANO pasākumos par Latvijai prioritārajām tēmām

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana",

01.00.00 "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums"

0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
 21.pasākums

Veicināt ilgtspējīgu attīstību un nabadzības izskaušanu dalībvalstīs, atbalstot projektus un aktivitātes, kas vērstas uz dinamiskas kultūras vides attīstību

Kultūras ministrijas budžeta apakšprogrammā 22.02.00 "Kultūras pasākumi, sadarbības līgumi un programmas"1 5001 5001 5000000031.12.2027.
 Kultūras ministrija          
2.4.uzdevums  00000000 
 22.pasākums

Nodrošināta līdzdalība atklātajās OECD DAC un ekspertu sanāksmēs

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana",

01.00.00 "Diplomātisko un konsulāro misiju nodrošinājums"

0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
2.5.uzdevums  2 049 0721 121 6221 081 62200000 
 23.pasākums

Kapitāla palielināšana Eiropas Padomes Attīstības bankā

Finanšu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 41.03.00 "Iemaksas starptautiskajās organizācijās"701 622701 622701 6220000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 24.pasākums

Latvijas dalība IDA resursu 18. papildināšanā (IDA18)

Finanšu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 41.03.00 "Iemaksas starptautiskajās organizācijās"320 000290 000250 0000000031.12.2026.
 Finanšu ministrija          
 25.pasākums

Latvijas dalības IDA resursu 21. papildināšanā (IDA21) plānošana

Finanšu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000030.06.2025.
 Finanšu ministrija          
 26.pasākums

Latvijas dalība

Daudzpusējā parādu atlaišanas iniciatīvā

Finanšu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 41.03.00 "Iemaksas starptautiskajās organizācijās"130 000130 000130 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 27.pasākums

PBG institūciju pamatkapitāla palielināšana atbilstoši 2018. gada lēmumam

Finanšu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 41.03.00 "Iemaksas starptautiskajās organizācijās"897 450000000031.12.2024.
 Finanšu ministrija          
 28.pasākums

Latvijas dalības PBG hibrīdkapitālā plānošana

Finanšu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000030.06.2024.
 Finanšu ministrija          
 29.pasākums

Latvijas dalības ERAB kapitāla palielināšanā plānošana

Finanšu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000030.06.2025.
 Finanšu ministrija          
 30.pasākums

Latvijas dalības Starptautiskā Valūtas fonda kvotu palielināšanā plānošana

Finanšu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000015.11.2024.
 Finanšu ministrija          
3.1.uzdevums  192 788147 788147 78800000 
 31.pasākums

Informācijas apkopošana un aktualizēšana par valsts pārvaldes iestāžu ekspertīzes jomām un speciālistiem

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"1 7881 7881 7880000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 32.pasākums

Konsultatīvs un informatīvs atbalsts valsts pārvaldes iestādēm u.c. interesentiem par attīstības sadarbības projektu sagatavošanu un ieviešanu.

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"18 00018 00018 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 33.pasākums

EK akreditācijas process pilntiesīgas attīstības aģentūras statusa iegūšanai. (uzsākts jau 2023. gadā).

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"45 000000000031.12.2025.
 Finanšu ministrija          
 34.pasākums

Informācijas nodrošināšana potenciālajiem projektu īstenotājiem par EuropeAid, Twinning u.c. projektu uzsaukumiem, projektu pieteikumu iesniegšanas kārtību, prasībām

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"10 00010 00010 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 35.pasākums

Atbalsts projekta administrēšanas procesā attīstības sadarbības projektu īstenotājiem, ja Aģentūra uzņemas projekta koordinatora lomu

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"18 00018 00018 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 36.pasākums

Atbalsts Latvijas iesaistei ES un citu ārvalstu starptautiskās palīdzības finansētāju finansētos attīstības sadarbības projektos, aģentūrai uzņemoties projekta koordinatora lomu

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"100 000100 000100 0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
3.2.uzdevums  23 50023 50023 50000000 
 37.pasākums

Dalība Eiropas Attīstības sadarbības aģentūru sadarbības tīklā (Practitioners Network for European Development Cooperation) kā pilntiesīgam biedram pēc EK akreditācijas

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"5 0005 0005 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 38.pasākums

Aģentūras kapacitātes stiprināšana, nodrošinot pieredzes apmaiņu ar citu ES dalībvalstu attīstības sadarbības aģentūrām, pārņemot to labās prakses piemērus un pilnveidojot kontaktu un sadarbības tīklus

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"3 5003 5003 5000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
 39.pasākums

Baltijas valstu attīstības sadarbības aģentūru sadarbības stiprināšana

Finanšu ministrijas budžeta apakšprogramma 38.01.00 "Eiropas Savienības pirmsstrukturālo, strukturālo un citu finanšu instrumentu koordinācija"15 00015 00015 0000000031.12.2027.
 Finanšu ministrija          
3.3.uzdevums  16 00016 00016 00000000 
 40.pasākums

Pasākumi par attīstības sadarbību, tostarp tās plānošanu, īstenošanu un uzraudzību, kā arī atbalsts projektu īstenotājiem drošības un projektu uzraudzības u.c. jomās

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"16 00016 00016 0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
3.4.uzdevums  684 641591 5932 774 24800000 
 41.pasākums

Informatīvs, loģistisks un konsulārs atbalsts valsts pārvaldes iestāžu, PSO īstenotajām aktivitātēm, pasākumiem attīstības sadarbības jomā

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
 42.pasākums

Atbalsts Austrumu partnerības valstīm, konsultējot un organizējot seminārus par sabiedrības noturības stiprināšanu un visaptverošo valsts aizsardzību, valsts iestāžu pārstāvjiem

Aizsardzības ministrijas valsts budžeta programma 30.00.00 "Valsts aizsardzības politikas realizācija"000000002027. gada

2. pusgads

 Aizsardzības ministrija          
 43.pasākums

Ekspertu konsultācijas kiberdrošības un kiberaizsardzības jautājumos Ukrainas valsts iestāžu pārstāvjiem

Aizsardzības ministrijas valsts budžeta programma 30.00.00 "Valsts aizsardzības politikas realizācija"000000002027. gada

1. pusgads

 Aizsardzības ministrija          
 44.pasākums

Projekts "ES atbalsts rietumu Balkānu kiberdrošības spēju veidošanai" "EU Support to Western Balkans Cybersecurity Capacity Building"

Aizsardzības ministrijas valsts budžeta programma 30.00.00 "Valsts aizsardzības politikas realizācija"0000000031.12.2026.
 Aizsardzības ministrija          
 45.pasākums

Latvijas un Moldovas līguma sociālās drošības jomā noslēgšana

Labklājības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 04.05.00 "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciālais budžets"0000000031.12.2024.
 Labklājības ministrija          
 46.pasākums

Latvijas valsts stipendijas studijām, pētniecībai un dalībai starptautiskajās vasaras skolās

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 42.05.00 "Valsts izglītības attīstības aģentūras darbības nodrošināšana"591 593591 593591 593000002027. gada

1. pusgads

 Izglītības un zinātnes ministrija          
 47.pasākums

Projekta "Robežu pārvaldības programmas Centrālajā Āzijā un Afganistānā" (BOMCA 10) īstenošana

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta programma 10.00.00 "Valsts robežsardzes darbība";

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 67.13.00 "Eiropas Savienības Robežu pārvaldības programmas Centrālāzijā projektu un pasākumu īstenošana"

93 04802 182 6550000030.09.2026.
 Iekšlietu ministrija          
 48.pasākums

Turpināt attīstīt Valsts robežsardzes sakaru virsnieku punktus Austrumu partnerības reģionā, nodrošinot informācijas apmaiņu, pieredzes nodošanu un cita veida atbalsta pasākumus

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta programma 70.24.00 "Iekšējās drošības un Patvēruma, migrācijas un integrācijas fondu un Finansiāla atbalsta instrumenta robežu pārvaldībai un vīzu politikai projektu un pasākumu īstenošanai (2021-2027)"0000000031.12.2027.
 Iekšlietu ministrija          
3.5.uzdevums  79 06817 00012 00000000 
 49.pasākums

Atbalsts LAPAS dalībai starptautiskās NVO platformās un dalībai starptautiski nozīmīgos forumos

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"7 0007 0007 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 50.pasākums

Atbalsts LPS dalībai ES pašvaldību platformā, t.sk., sabiedrības informēšanas pasākumu īstenošanai.

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"5 0005 0005 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 51.pasākums

Eiropas kaimiņattiecību instrumenta (European Neighbourhood Instrument) Twinning projekts "Godprātīguma veicināšana un korupcijas novēršana Armēnijas publiskajā sektorā", AM 19 ENI JH 01 21

Tieslietu ministrijas valsts budžeta programma 48.00.00. "Tiesiskās un starpvalstu sadarbības pasākumu īstenošana"23 7705 0000000002024. gada

II ceturksnis

 Tieslietu ministrija          
 52.pasākums

Eiropas kaimiņattiecību instrumenta (European Neighbourhood Instrument) Twinning projekts "Godprātīguma veicināšana un korupcijas novēršana Armēnijas publiskajā sektorā", AM 19 ENI JH 01 21

Korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts budžeta programma 01.00.00. "Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs"43 29800000002024. gada

II ceturksnis

 Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs          
 52.pasākums

Sadarbības memorands ar Kirgizstānas Tieslietu ministrijas Probācijas departamentu par probācijas pakalpojumu stiprināšanu

Pasākuma izpilde tiks nodrošināta TM esošo valsts budžeta līdzekļu ietvaros0000000031.12.2027.
 Tieslietu ministrija          
 53.pasākums

Veicināt Uzbekistānas augkopības produkcijas pārdošanas apjomus un eksportu apjomus uz Apvienoto Karalisti

Zemkopības ministrija 73.06.00 "Pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētie projekti"0000000031.05.2024.
 Zemkopības ministrija          
 54.pasākums

Atbalsts Dominikas augstākās revīzijas iestādei

Pasākuma izpilde tiks nodrošināta no ārvalstu sadarbības partnera budžeta0000000031.12.2025.
 Valsts kontrole          
 55.pasākums

Atbalsts Gambijas Augstākajai revīzijas iestādei

Pasākuma izpilde tiks nodrošināta no ārvalstu sadarbības partnera budžeta0000000030.05.2025.
 Valsts kontrole          
 56.pasākums

Sadarbībā ar Lietuvas Centrālo Projektu vadības aģentūru un Lietuvas policijas departamentu, īstenot EiropeAid projektu "Atbalsts tiesībaizsardzības un drošības reformām Armēnijā"

Iekšlietu ministrijas valsts budžeta apakšprogramma 70.23.00 "Izdevumi citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošanai"0000000030.06.2025.
 Iekšlietu ministrija          
4.5.uzdevums  00000000 
 57.pasākums

Izvērtēt iespējas pilnveidot izvērtēšanas mehānismus un kritērijus, īstenot Ārlietu ministrijas pārstāvju projektu izvērtēšanas vizītes partnervalstīs

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
 58.pasākums

Neatkarīgs ārējais izvērtējums Ārlietu ministrijas budžeta programmai "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
5.1.uzdevums  1 5001 5001 50000000 
 59.pasākums

Starptautiskā izglītības akcija "Pasaules lielākā mācību stunda" Latvijā

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts budžeta programma 16.00.00 "Eiropas Savienības lietas un starptautiskā sadarbība" (UNESCO Latvijas Nacionālā komisija)1 5001 5001 500000002027. gada

 2. pusgads

 Izglītības un zinātnes ministrija          
5.2.uzdevums  24 00019 00019 00000000 
 60.pasākums

Atbalsts spēju stiprināšanai Latvijas attīstības sadarbības projektu īstenotājiem. Atbalsts sabiedrības informēšanas pasākumiem, tematiskajām apmācībām, semināriem un diskusijām

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 07.00.00 "Attīstības sadarbības projekti un starptautiskā palīdzība"24 00019 00019 000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          
 61.pasākums

Global Education Network Europe (GENE) peer review ziņojuma par Latviju prezentācija

Pasākuma izpilde tiks nodrošināta IZM esošo valsts budžeta līdzekļu ietvaros000000002024. gada

II ceturksnis

 Izglītības un zinātnes ministrija          
5.3.uzdevums  00000000 
 62.pasākums

Regulārs dialogs ar valsts pārvaldes iestādēm, NVO, pašvaldībām un sociālajiem partneriem par Latvijas attīstības sadarbības mērķiem un prioritātēm

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"0000000031.12.2027.
 Ārlietu ministrija          
6.1.uzdevums  00000000 
 63.pasākums

Pasākumi atbildīgas uzņēmējdarbības prakses atbalstam un OECD standartu piemērošanai uzņēmumos

Ārlietu ministrijas valsts budžeta programma 97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"000000002027. gada

2. pusgads

 Ārlietu ministrija          

Pasākumu, kam finansējums ir norādīts 0, īstenošanai nepieciešamais finansējums nav precīzi aprēķināms un tiks nodrošināts piešķirto līdzekļu ietvaros.

Atbildīgās un līdzatbildīgās institūcijas Plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2024. gadā nodrošinās piešķirto līdzekļu ietvaros, savukārt jautājums par papildu nepieciešamo finansējumu plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2025. gadā un turpmākajos gados skatāms Ministru kabinetā likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Ārlietu ministrs A. K. Kariņš


1 2.2. aktivitātes finansējums var tikt manīts gadījumā, ja turpmākajos gados (2025., 2026. un turpmāk) gadskārtējā valsts budžeta likumā finansējums attīstības sadarbības politikas īstenošanai Ārlietu ministrijas budžetā tiek palielināts.

2 https://likumi.lv/ta/id/315879-par-latvijas-nacionalo-attistibas-planu-20212027-gadam-nap2027

3 https://www.pkc.gov.lv/lv/attistibas-planosana-latvija/ano-ilgtspejigas-attistibas-merki

4 https://international-partnerships.ec.europa.eu/policies/european-development-policy/european-consensus-development_en

5 Šajā sadaļā noteiktie procentuālie rezultatīvie rādītāji nesummējas un neveido 100% kopsummu, jo aptver rezultatīvos rādītājus par jomām, sadarbības metodēm un finansējuma avotiem.

6 Pamatnostādnēs noteiktais rezultatīvais rādītājs 2027. gadam ir 0,23% no NKI.

7 Ņemot vērā paredzēto valsts budžetu 2024. gadam, 2024. gadā netiks sasniegts Pamatnostādnēs paredzētais – sasniegt Latvijas divpusējās attīstības sadarbības finansējuma apjomu 3 642 299 euro apmērā. Ierobežotais finansējuma apjoms var ietekmēt arī 1. politikas rezultāta un tā rezultatīvo rādītāju sasniegšanu 2027. gadā.

8 Pamatnostādnēs noteiktais rezultatīvais rādītājs, kas sasniedzams līdz 2027. gadam ir 85%.

9 Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 8. aprīļa rīkojumu Nr. 173 "Par konceptuālo ziņojumu "Par attīstības sadarbībai paredzētā finansējuma palielināšanu 2021.-2025.gadā"" (no 5 157 432 euro atskaitot 1 863 813 euro).

10 Papildu nepieciešamā finansējuma apmērs iekļauts saskaņā ar 2021. gada 14. aprīlī pieņemtajām Latvijas Attīstības sadarbības politikas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam.

11 2024. gadā Iekšlietu ministrijas programma 10.00.00 "Valsts robežsardzes darbība" ir 29 590 euro. Budžeta izpildes procesā saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 23. maija rīkojumu Nr. 292 "Par Valsts robežsardzes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi dalības laika pagarināšanu Eiropas Savienības novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia) un finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" ir 29 590 euro.

12 2024.gadā Iekšlietu ministrijas apakšprogramma 06.01.00 "Valsts policija" ir 61 800 euro. Budžeta izpildes procesā palielināts finansējums saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 28. marta rīkojumu Nr.173 "Par Valsts policijas amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dalību Eiropas Savienības misijā Armēnijā (EUMA) un finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" 23 472 euro, saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 26. septembra rīkojumu Nr.630 "Par Valsts policijas amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi dalību Eiropas Savienības novērošanas misijā Gruzijā (EUMM Georgia) un finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem"" 38 328 euro."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par  Attīstības sadarbības politikas plānu 2024.–2027. gadam Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 71Pieņemts: 23.01.2024.Stājas spēkā: 23.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 18, 25.01.2024. OP numurs: 2024/18.19
Politikas plānošanas dokuments Nosaukums: Par Attīstības sadarbības politikas plānu 2024.-2027. gadam Veids: plānsPolitikas joma: Attīstības sadarbība Atbildīgā iestāde: Ārlietu ministrija
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
349321
23.01.2024
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"