Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 19

Rēzeknē 2024. gada 18. janvārī

Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2011. gada 25. janvāra
noteikumu Nr. 75 "Noteikumi par aktīvo nodarbinātības
pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas
pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un
pasākumu īstenotāju izvēles principiem
" 141.6 punktu

Atzīt par spēku zaudējušiem Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 5. maija saistošos noteikumus Nr. 48 "Par prioritāro bezdarbnieku iesaistes kārtību Rēzeknes novada pašvaldības pasākumā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi"" ("Latvijas Vēstnesis", 2022, Nr. 96).

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir atzīt par spēku zaudējušiem 2022. gada 20. maijā spēkā stājušos Rēzeknes novada pašvaldības 2022. gada 5. maija saistošos noteikumus Nr. 48 "Par prioritāro bezdarbnieku iesaistes kārtību Rēzeknes novada pašvaldības pasākumā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi"", turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 48.

1.2. Šobrīd bezdarbnieku iesaistes kārtību pasākumā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" nosaka Saistošie noteikumi Nr. 48 (izsludināti Latvijas Vēstnesī 19.05.2022., Nr. 96), kuru 1. punktā ir noteikts, ka noteikumi nosaka prioritāro bezdarbnieku iesaistes kārtību Rēzeknes novada pašvaldības pasākumā "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi" (turpmāk - "APSD"), kā arī bezdarbnieku izvērtēšanu un bezdarbnieku atlases komisijas kompetenci un uzdevumus. Saistošie noteikumi Nr. 48 izdoti saskaņā Ministru kabineta ar 2011. gada 25. janvāra noteikumu Nr. 75 "Noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem" 141.6 punktu.

2023. gada 8. decembrī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 25. janvāra noteikumos Nr. 75 "Noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem" (turpmāk - MK noteikumi Nr. 75). Atbilstoši grozījumiem MK noteikumu Nr. 75, to 141.2 punktam Algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaista bezdarbniekus, kuri atbilst šādiem kritērijiem: 1. vēlas iegūt vai uzturēt darba iemaņas; 2. nesaņem bezdarbnieka pabalstu; 3. atbilst vismaz vienai no šādām mērķgrupām: 3.1. persona ar invaliditāti; 3.2. persona, kurai līdz vecuma sasniegšanai, kas dod tiesības saņemt vecuma pensiju, atlikuši ne vairāk kā pieci gadi; 3.3. persona bez darba bijusi vismaz 36 mēnešus; 3.4. persona pēc soda izciešanas ieslodzījuma vietā vai probācijas klients; 3.5. persona pieder pie etniskās minoritātes - romiem.

1.3. Ņemot vērā iepriekšminētos grozījumus, nav nozīmes pašvaldības Saistošo noteikumu Nr. 48, prioritāro bezdarbnieku iesaistes kārtībai, kas prasa papildus pašvaldības administratīvos resursus un noteiktie kritēriji neatbilst normatīvajam regulējuma, līdz ar to ir lietderīgi atzīt Saistošos noteikumus Nr. 48 par spēku zaudējušiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Rēzeknes novada pašvaldības saistošo noteikumu "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" īstenošana - nav attiecināms uz ienākumu un izdevumu daļu, kā arī nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.2. Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme - saistošo noteikumu "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" neietekmē cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā.

3.2. Ietekme uz vidi - netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību - īstenošana neietekmēs cilvēku veselību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi neskars.

3.5. Ietekme uz konkurenci - neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" piemērošanas jautājumos var vērsties Rēzekne novada pašvaldības iestādē - Sociālajā dienestā - Atbrīvošanas alejā 95A, Rēzeknē.

4.2. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi tiek izstrādāti pašvaldību funkcijas - gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību (Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punkts), izpildei.

5.2. Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" izpildē iesaistītā institūcija ir pašvaldības iestādes - Sociālais dienests.

6.2. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītais līdzeklis saistošo noteikumu izdošanai ir piemērots leģitīmā mērķa sasniegšanai, nav citu saudzējošāku līdzekļu, lai sasniegtu leģitīmo mērķi un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu "Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem" projekts 2023. gada 27. decembrī nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Rēzeknes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.rezeknesnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts nosūtīts Rēzeknes novada pašvaldības pagastu un Viļānu pilsētas konsultatīvajām padomēm.

8.2. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas termiņā līdz 2024. gada 10. janvārim sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par saistošo noteikumu atzīšanu par spēku zaudējušiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 19Pieņemts: 18.01.2024.Stājas spēkā: 24.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 16, 23.01.2024. OP numurs: 2024/16.6
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349270
24.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"