Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 24/2023

Saulkrastos 2023. gada 27. decembrī

Grozījumi Saulkrastu novada domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā"

Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2023. gada 27. decembra sēdē (prot. Nr. 27/2023 § 18)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 9.1 punktu, 3. panta pirmo daļu,
1.4, 1.6 daļu, 5. panta trešo daļu, 9. panta otro daļu

Izdarīt Saulkrastu novada domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā" šādus grozījumus:

1. Aizstāt 11. un 14. punktā vārdu "administrācijas" ar vārdu "pārvaldes".

2. Svītrot 54. punktu.

3. Izteikt 55. punktu šādā redakcijā:

"55. Noteikumu 13. punkts tiek piemērots ar 2025. gada 1. janvāri.".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 

Saulkrastu novada domes 2023. gada 27. decembra saistošo noteikumu Nr. SN 24/2023 "Grozījumi Saulkrastu novada domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Mērķis, nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi 2022. gada 28. septembrī tika apstiprināti Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 39/2022 "Par grozījumiem Saulkrastu novada domes 2019. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Saulkrastu novadā"", kas paredz, ka līdz 2023. gada 31. decembrim nepiemēro paaugstināto likmi būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ja būves īpašnieks ir uzsācis būves nodošanu ekspluatācijā, bet process vēl nav pabeigts, un būves īpašnieks ir iesniedzis Būvvaldē iesniegumu un dokumentu, kas apliecina būves nodošanu ekspluatācijā uzsākšanu.

Pašvaldība ir konstatējusi, ka personas (tostarp personas, kas noteiktajā termiņā ir iesniegušas Būvvaldē iesniegumu un dokumentu, kas apliecina būves nodošanu ekspluatācijā uzsākšanu) nevar savlaicīgi saņemt Valsts zemes dienesta pakalpojumus, tostarp izpilduzmērījumus un aktuālu ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietu.

Ņemot vērā, ka būves nodošanas ekspluatācijā procesa iespējamā kavēšanās nav atkarīga no būves īpašnieka rīcības, pašvaldība ir izskatījusi iespēju pagarināt būvju, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums (būves kuras nav nodotas ekspluatācijā normatīvajos aktos noteiktā kārtībā) nodošanu ekspluatācijā līdz 2024. gada 31. decembrim, nepiemērojot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, līdz ar to būvei, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, nekustamā īpašuma nodokļa paaugstinātā 3% likme tiks piemērota ar 2025. gada 1. janvāri.

Ņemot vērā, ka pamatojoties uz Pašvaldību likumu pašvaldībā ir izveidota centrālā pārvalde, kuras sastāvā ir Finanšu un grāmatvedības nodaļa, veikti redakcionāli precizējumi aizstājot Centrālo administrāciju ar Centrālo pārvaldi.

Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus Sagatavojot pašvaldības budžetu tajā netiek plānoti ieņēmumi no paaugstinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes par būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.
Sociālā ietekme Saistošo noteikumu projekts rada labvēlīgākus apstākļus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, kuriem pieder būve, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, jo līdz 2024. gada 31. decembrim nepiemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 % apmērā par minētajām būvēm.
Ietekme uz vidi Saistošo noteikumu tiesiskajam regulējumam nav tiešas ietekmes uz vidi.
Ietekme uz iedzīvotāju veselību Saistošo noteikumu tiesiskajam regulējumam nav tiešas ietekmes iedzīvotāju veselību.
Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu tiesiskajam regulējumam nav tiešas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.
Plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskajam regulējumam nav tiešas ietekmes uz konkurenci.
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām - gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Atbilstoši saistošajiem noteikumu Saulkrastu novada būvvalde iesniedz pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļā informāciju par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums. Ņemot vērā ierobežotus cilvēkresusrus Būvvaldē, kā arī novadu reformu, pašvaldība uz 31.12.2023. ir agrūtināta iesniegt visaptverošu informāciju par būvēm, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, jo ne visi īpašumi ir elektroniski identificējami, līdz ar to grozījumu apstiprināšana ir aktuāla arī Būvvaldei.
Ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildei jaunu darba vietu izveidošana nav nepieciešama.
Izpildes nodrošināšana Sasitošo noteikumu izpildi nodrošina Saulkrastu novada būvvalde un pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa.
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Ņemot vērā, ka būves nodošanas ekspluatācijā procesa iespējamā kavēšanās nav atkarīga no būves īpašnieka rīcības, pašvaldība uzskata par samērīgu paaugsatinātās nodokļa likmes piemērošanas atlikšanu līdz 2024. gada 31. decembrim.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām (tostarp saistošo noteikumu projekta publiskās izvērtēšanas laikā saņemtos sabiedrības viedokļus) Sasitošie noteikumi 06.12.2023. publicēti pašvaldības mājaslapā viedokļu noskaidrošanai. Ierosinājumu par saistošo noteikumu projektu netika saņemti.

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Saulkrastu novada domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. SN 15/2021 "Par .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saulkrastu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN 24/2023Pieņemts: 27.12.2023.Stājas spēkā: 16.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 10, 15.01.2024. OP numurs: 2024/10.5
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349075
16.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"