Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN28/2023

Olainē 2023. gada 29. decembrī

Grozījumi Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2023 "Par Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" maksas pakalpojumiem"

Apstiprināti ar Olaines novada pašvaldības domes
2023. gada 29. decembra sēdes lēmumu (13. prot., 13. p.)

Izdoti saskaņā ar Publisko aģentūru likuma
17. panta ceturto daļu

Izdarīt Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2023 "Par Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" maksas pakalpojumiem" šādus grozījumus, izsakot:

1. 2. un 3. punktu šādā redakcijā:

"2. Maksas pakalpojumus, izņemot pielikuma 4. punktā minēto pakalpojumu, var saņemt persona, kuras deklarētā pamatdzīvesvieta ir Olaines novada pašvaldības administratīvā teritorija.

3. Maksas pakalpojumu saņemšanas un atvieglojumu piešķiršanas kārtība ir noteikta Olaines novada pašvaldības domes saistošajos noteikumos par sociālajiem pakalpojumiem Olaines novadā.";

2. Pielikumu jaunā redakcijā:

"Pielikums
Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra
saistošajiem noteikumiem Nr. SN3/2023
"Par Olaines novada pašvaldības aģentūras
"Olaines sociālais dienests" maksas pakalpojumiem"

Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" maksas pakalpojumu cenrādis

Nr.p.k.

Pakalpojuma veids

Mērvienība

Cena euro

1.

Uzturēšanās maksa vienai Olaines novadā deklarētai personai Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" Sociālās aprūpes centrā

1 diennakts

25,00

2.

Aprūpe mājās

1 stunda

6,55

3.

Transporta maksa personām, kuras veselības stāvokļa dēļ nevar lietot sabiedrisko transportu un ja brauciena mērķis ir veselības aprūpes, juridisko pakalpojumu saņemšana vai darbību veikšana valsts vai pašvaldības institūcijās

1 km+ 1 stunda

0,58+

7,95

4.

Maksa par īslaicīgās uzturēšanās istabas lietošanu personām, kurām ar Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" lēmumu piešķirta vieta īslaicīgās uzturēšanās istabā

1 diena laikā

no 18.00 līdz 9.00

1,50

".

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs

 

Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 29. decembra saistošo noteikumu Nr. SN28/2023 "Grozījumi Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN 3/2023 "Par Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" maksas pakalpojumiem""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības raksturojums 1.1. Saskaņā ar Publisko aģentūru likuma 2. panta otro daļu pašvaldības aģentūra ir pašvaldības izveidota budžeta finansēta pašvaldības iestāde, kurai ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem ir noteikta kompetence pakalpojumu sniegšanas jomā. Publisko aģentūru likuma 17. panta ceturtā daļa nosaka, ka pašvaldības aģentūras sniegtos pakalpojumus nosaka un to cenrādi apstiprina ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem.

1.2. Veicot aprēķinu par faktiskajiem izdevumiem laika periodā no 01.01.2023. līdz 31.09.2023. par pārtikas produktiem ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" Sociālās aprūpes centrā, konstatēts, ka pārtikas produktu izmaksas ir palielinājušās par 6 %, mājokļa uzturēšana un remonts - 5,4 %, ūdensapgāde - 14,5 %, atkritumu savākšana - 13,7 %, kanalizācijas pakalpojumi - 11,3 %, siltumenerģija - 2,4 %, veselības pakalpojumu cenas pieaugušas par 9,1 %, sakaru pakalpojumu cenas pieaugušas par 4,6 %, salīdzinot ar 2022. gadu. 2022. gada datu avots - oficiālās statistikas portāls: https://tools.csb.gov.lv. Faktisko izmaksu pieaugumu tiešā mērā ietekmē preču un pakalpojumu cenu pieaugums, tādēļ ir nepieciešams veikt grozījumus šajos saistošajos noteikumos par uzturēšanās maksu Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" Sociālās aprūpes centrā.

1.3. 2023. gada 22. septembrī stājās spēkā Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN16/2023, kuri regulē pakalpojumu, arī maksas pakalpojumu, saņemšanas un atvieglojumu piešķiršanas kārtību, ar ko zaudē spēku Olaines novada domes 2011. gada 21. februāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Sociālo pakalpojumu saņemšanas un samaksas kārtība Olaines novada pašvaldībā". Ņemot vērā, ka saistošo noteikumu 3. punktā ir atsauce uz spēku zaudējušiem saistošajiem noteikumiem, ir jāveic grozījumi šajos saistošajos noteikumos, norādot spēkā esošu normatīvo aktu.

1.4. Saistošo noteikumu pielikuma 1.3., 3. un 4. punktā noteiktas ēdināšanas maksas - aprūpes centra klientam, Dienas centra pieaugušām personām ar garīgās attīstības traucējumiem klientam, Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" darbiniekam. Ņemot vērā, ka aprūpes centra klientiem ēdināšanas maksa jau ir noteikta uzturēšanās maksā, nav nepieciešams to iekļaut atsevišķā punktā, Dienas centra pieaugušām personām ar garīgās attīstības traucējumiem klienti tiek ēdināti par pašvaldības budžeta līdzekļiem, nav lietderīgi šo summu iekļaut maksas pakalpojumu cenrādī, līdz ar ko pielikuma 3. punkts ir svītrojams. Pielikuma 4. punkts - ēdināšanas maksa Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" darbiniekam ir svītrojams, jo turpmāk ēdināšanas maksas tiks apstiprinātas ar Olaines novada pašvaldības domes lēmumu, nevis saistošajos noteikumos. Ņemot vērā, ka Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" Sociālās aprūpes centrā faktiski nav brīvu vietu un ir izveidojusies rinda ilgstošas Sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanai, ir svītrojams pielikuma 1.2. punkts, kurā noteikta Sociālās aprūpes centra uzturēšanās maksa citu novadu iedzīvotājiem, jo neviena persona no cita novada Sociālās aprūpes centrā nav uzņemta. Svītrojot no maksas pakalpojumiem pielikuma 1. punkta 1.2. apakšpunktu un 4. punktu, kas nosaka ēdināšanas maksu Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" darbiniekam, jaunā redakcijā jāizsaka noteikumu 2. punkts. Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. punktā paredzēto regulējumu (atbilstoši kuram grozījumu noteikumu projektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniedz pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma, proti, šādā gadījumā sagatavo jaunu noteikumu projektu) sagatavots jauns saistošo noteikumu pielikuma projekts.

2. Fiskālā ietekme, ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldības budžetu.

2.2. Saistošo noteikumu projekta izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci - nav attiecināms.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts attiecas uz sociālo jomu. Pakalpojumu sniedz Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests". Olaines novada pašvaldības aģentūras "Olaines sociālais dienests" pieņemto lēmumu var apstrīdēt Olaines novada pašvaldības domē. Olaines novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteikto pašvaldības autonomo funkciju - nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests", papildu cilvēkresursi saistošo noteikumu īstenošanā nav nepieciešami.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Atbildīgā iestāde par saistošo noteikumu izpildi ir Olaines novada pašvaldības aģentūra "Olaines sociālais dienests". Noteikumu izpildes rezultātā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešami resursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir samērīgi un atbilstoši leģitīmā mērķa sasniegšanai. Izstrādājot saistošos noteikumus, pašvaldība ir rīkojusies atbilstoši šā brīža ekonomiskajai un sociālajai situācijai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 17. novembra līdz 2023. gada 1. decembrim publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Olaines novada pašvaldības domes 2023. gada 22. februāra saistošajos noteikumos Nr. SN3/2023 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Olaines novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN28/2023Pieņemts: 29.12.2023.Stājas spēkā: 13.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 9, 12.01.2024. OP numurs: 2024/9.18
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
349065
13.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"