Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 1

Ventspilī 2024. gada 4. janvārī (prot. Nr. 1; 2. §)
Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu, piešķiršanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Ventspils valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība), budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķir stipendijas studentiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu (turpmāk – pretendents).

2. Saistošo noteikumu mērķis ir ilgtermiņā nodrošināt Pašvaldības dibinātās izglītības iestādes ar augsti kvalificētiem pedagogiem.

3. Pašvaldības dome ar atsevišķu lēmumu nosaka stipendiju piešķiršanai atbalstāmās pedagoģisko studiju programmas.

4. Pašvaldības dome finansējumu stipendiju izmaksai paredz Pašvaldības iestādes "Ventspils Izglītības pārvalde" (turpmāk – Izglītības pārvalde) ikgadējā budžetā, ņemot vērā nepieciešamo pedagogu skaitu atbalstāmajās studiju programmās.

II. Stipendijas piešķiršanas kritēriji un apmērs

5. Stipendijas piešķir atklāta konkursa (turpmāk – Konkurss) kārtībā pretendentiem, kuri studē kādā no Pašvaldības domes noteiktajām, atbalstāmajām pedagoģisko studiju programmām.

6. Izglītības pārvalde Konkursu izsludina katru gadu līdz 31. augustam.

7. Ievērojot Izglītības pārvaldes ikgadējā budžetā paredzēto finansējumu un šajos noteikumos noteikto kārtību, Pašvaldības stipendiju ir tiesības saņemt pretendentam, kurš atbilst šādiem kritērijiem:

7.1. Latvijas Valsts akreditētā izglītības iestādē vai ārvalstu izglītības iestādē, kuras izdotie diplomi tiek atzīti Latvijā, ir pilna vai nepilna laika augstākās izglītības profesionālās vai akadēmiskās akreditētas programmas students, sākot no trešā studiju gada;

7.2. noteiktajā termiņā ir sekmīgi nokārtojis nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā ieguvis attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu un neatrodas akadēmiskajā atvaļinājumā;

7.3. sekmju vidējais vērtējums nav zemāks par septiņām ballēm;

7.4. kurš apņemas nodibināt darba tiesiskās attiecības studiju laikā vai ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc studiju beigšanas ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm, un pēc studiju pabeigšanas nostrādāt vienā vai vairākās Pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs atbilstoši iegūtajai izglītībai ne mazāk kā trīs gadus.

8. Pretendents, kurš vēlas saņemt stipendiju, iesniedz Izglītības pārvaldē dokumentus saskaņā ar Konkursa nolikumu.

9. Pastāvot vienādiem kritērijiem, priekšrocība prioritārā secībā saņemt Pašvaldības stipendiju ir:

9.1. pretendentam, kurš apņemas ātrāk nodibināt darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm;

9.2. pretendentam, kuram ir augstāks sekmju vidējais vērtējums;

9.3. Pašvaldības teritorijā deklarētai personai;

9.4. bārenim;

9.5. pretendentam, kura ģimenē ir trīs un vairāk bērni, kas nav sasnieguši 24 gadu vecumu;

9.6. pretendentam, kuram ir divi un vairāk nepilngadīgi bērni.

10. Lai saņemtu stipendiju, pretendents ar Izglītības pārvaldi slēdz līgumu par stipendijas piešķiršanu (turpmāk – Līgums).

11. Slēdzot Līgumu, Izglītības pārvalde apņemas nodarbināt studentu pēc studiju pabeigšanas vienā vai vairākās Pašvaldības dibinātās izglītības iestādēs vismaz uz darba slodzi, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei.

12. Stipendiju piešķir, sākot no trešā studiju gada uz visu atlikušo studiju programmas apguves laiku, ja students pilda Līguma par stipendijas piešķiršanu nosacījumus.

13. Pašvaldība piešķir un izmaksā stipendiju neatkarīgi no tā, vai pretendents saņem valsts piešķirto stipendiju.

14. Pašvaldība studentam maksā stipendiju desmit mēnešus gadā.

15. Pašvaldības stipendijas apmērs mēnesī ir 50 % (piecdesmit procenti) no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas stipendijas piešķiršanas brīdī.

16. Stipendijas izmaksu izbeidz, ja:

16.1. students atskaitīts no izglītības iestādes;

16.2. students norādītajā termiņā nav iesniedzis Izglītības pārvaldei Līgumā paredzētos dokumentus vai ziņas;

16.3. tiek konstatēts, ka students sniedzis apzināti nepatiesas ziņas;

16.4. studenta sekmju vidējais vērtējums ir zemāks par septiņām ballēm;

16.5. studentam piešķirts studiju pārtraukums, izņemot šo noteikumu 17. punktā paredzētajos gadījumos.

17. Ja studentam piešķirts studiju pārtraukums, kurš nav ilgāks par vienu studiju gadu, veselības stāvokļa dēļ vai sakarā ar bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu, stipendijas izmaksa uz noteiktu laiku tiek apturēta. Piešķirto stipendiju saglabā un tās izmaksu studentam atjauno pēc atgriešanās no studiju pārtraukuma un apliecinošu dokumentu iesniegšanas Izglītības pārvaldei.

III. Stipendijas piešķiršanas kārtība

18. Pretendentu izvērtēšanu veic Pašvaldības Izglītības komisija (turpmāk – Komisija), sniedzot ieteikumu, kuriem pretendentiem stipendiju piešķirt.

19. Komisijai ir tiesības:

19.1. uzaicināt pretendentu uz Komisijas sēdi, kurā tiek izskatīts tā iesniegtais pieteikums un tam pievienotie dokumenti;

19.2. pirms ieteikuma sniegšanas lūgt eksperta (jomas speciālista) atzinumu par visu vai konkrēta pretendenta atbilstību Konkursa nolikumā noteiktajām prasībām.

20. Izglītības pārvalde:

20.1. ņemot vērā Komisijas ieteikumu, septiņu dienu laikā pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu vai atteikumu piešķirt stipendiju, nosūtot lēmumu pretendentam;

20.2. slēdz līgumu ar pretendentu par stipendijas piešķiršanu;

20.3. ja kāds no pretendentiem atsakās no līguma slēgšanas, pieņem lēmumu par stipendijas piešķiršanu nākamajam pretendentam bez Komisijas ieteikuma saņemšanas;

20.4. organizē stipendiju izmaksu;

20.5. pieņem lēmumu par stipendijas izmaksas pārtraukšanu vai atjaunošanu, iepriekš informējot Komisiju.

IV. Atprasījuma tiesības

21. Pārvaldei atbilstoši Līgumam ir tiesības atprasīt izmaksāto stipendiju un aprēķināt likumiskos procentus par visu stipendijas piešķiršanas periodu šādos gadījumos:

21.1. 100 % apmērā – šo noteikumu 16. punktā paredzētajos gadījumos;

21.2. 100 % apmērā – ja stipendijas saņēmējs nenodibina darba tiesiskās attiecības ar vienu vai vairākām Pašvaldības dibinātām izglītības iestādēm šo noteikumu 7.4. apakšpunktā noteiktajā termiņā;

21.3. 100 % apmērā – ja stipendijas saņēmējs Pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs nostrādā mazāk par gadu;

21.4. 50 % apmērā – ja stipendijas saņēmējs Pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs nostrādātā no viena līdz diviem gadiem;

21.5. 20 % apmērā – ja stipendijas saņēmējs Pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs nostrādā no diviem līdz trim gadiem.

22. Stipendijas atmaksa netiek pieprasīta stipendijas saņēmēja nāves gadījumā vai gadījumos, kad veselības stāvokļa dēļ stipendijas saņēmējs ir zaudējis darba spējas un to apliecina ārsta vai citas kompetentas institūcijas atzinums, vai citos īpašos gadījumos, kurus par attaisnojošiem atzinusi Pārvalde pēc jautājuma izskatīšanas Komisijā.

V. Noslēguma jautājumi

23. Izglītības pārvaldes vadītāja lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Pašvaldības izpilddirektoram Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Pašvaldības izpilddirektora lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Ventspils pilsētas domes 2021. gada 28. oktobra saistošos noteikumus Nr. 11 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu, piešķiršanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis 2021., Nr. 222).

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
Paskaidrojuma raksts
Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes 2024. gada 4. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu, piešķiršanas kārtību"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsPašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā kā viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir noteikta funkcija gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības un interešu izglītības pieejamību. Savukārt Izglītības 17. panta trešās daļas 12) punkts nosaka pašvaldības pienākumu nodrošināt pieejamu un kvalitatīvu izglītību savā teritorijā atbilstoši valsts noteiktajiem mērķiem un personas vajadzībām.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. pantu pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Ventspils valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītības iestāžu darbības nodrošināšanu arvien biežāk ietekmē pedagogu trūkums, īpaši tādās jomās kā matemātika, fizika, latviešu valoda, vēsture un mūzika, kas prognozējamā nākotnē var apdraudēt pilnvērtīgu izglītības pakalpojumu pieejamību pašvaldības izglītības iestādēs.

Atbilstoši Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam "Latvija 2030" prioritātei "Ilgtermiņa ieguldījumi cilvēkkapitālā" un Ventspils pilsētas izglītības attīstības koncepcijas 2021.–2027. gadam stratēģiskā mērķa "Veiksmīga izglītības pārvaldība" rīcības virziens "Sekmēt kvalitatīvu cilvēkresursu piesaisti un noturēšanu" paredz īstenot aktivitātes saistībā ar pedagoģiskā personāla nodrošinājumu.

Ventspils pilsētas attīstības programmas 2021.–2027. gadam rīcības virzienā P-2: "Mūsdienīga un pietiekama pirmsskolas, vispārēja un interešu izglītība" noteikts uzdevums nodrošināt augsti kvalificētu pedagoģisko personālu vispārējās izglītības iestādēs.

Lai sekmētu jauno speciālistu piesaisti darbam Pašvaldības izglītības iestādēs, nepieciešams atbalsts jaunajiem speciālistiem stipendijas veidā. Stipendiju piešķiršana studentiem, kuri apgūst pedagoģiskās studiju programmas, sekmēs izglītības apguves pakalpojumu pieejamības nepārtrauktību Pašvaldības izglītības iestādēs un veicinās kvalificēta pedagoģiskā personāla piesaisti izglītības apguves pakalpojumu nodrošināšanai nākotnē.

Līdz šim kārtību, kādā Pašvaldībā, budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, piešķir stipendijas studentiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu noteica 2021. gada 28. oktobra Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu, piešķiršanas kārtību", kas izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" tiesību normu pamata. Tā kā ar 2023. gada 1. janvāri ir stājies spēkā jaunais Pašvaldību likums, kura Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka pašvaldību pienākumu izdot saistošos noteikumus atbilstoši jaunā Pašvaldību likuma pilnvarojumam, saistošie noteikumi ir jāizdod jaunā redakcijā. Jaunā redakcija neparedz izmaiņas iepriekš noteiktajai kārtībai, kādā Pašvaldībā, budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros, tika piešķirtas stipendijas studentiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu.

Saistošie noteikumi izdoti, pamatojoties uz Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteikto deleģējumu pašvaldības domei izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPlānotā ietekme uz Pašvaldības budžetu 2023. gadā 17360 euro, 2024. gadā 21700 euro.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciNoteikumi uzņēmējdarbības vidi neietekmē.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmIestāde, kas nodrošinās Noteikumu izpildi un kurā privātpersona var griezties Noteikumu piemērošanā – Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils Izglītības pārvalde".

Papildus administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPašvaldības funkcija, kuras izpildei tiek izstrādāti noteikumi, ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību.

Saistošo noteikumu īstenošanai tiks iesaistīti esošie pašvaldības cilvēkresursi. Netiks veidotas jaunas darba vietas un netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuInstitūcijas, kas nodrošinās normatīva izpildi: Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde "Ventspils Izglītības pārvalde".

Saistošo noteikumu izpildei jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija nav paredzēta.

Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešami jauni resursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaNoteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

Līdz šim sniegtā atbalsta ietvaros, piemērojot 2021. gada 28. oktobra Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes saistošos noteikumus Nr. 11 "Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības iestādē apgūst pedagoģiskās izglītības programmu, piešķiršanas kārtību", piesaistīti pedagogi Ventspils 1. pamatskolā, Ventspils 3. pamatskolā un Ventspils 4. vidusskolā – pamatizglītības pirmā posma un pamatizglītības ģeogrāfijas un latviešu valodas un literatūras skolotājs, sākumizglītības skolotājs (ar tiesībām mācīt latviešu valodu un literatūru), matemātikas skolotājs un sociālo zinību un vēstures skolotājs.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, Noteikumu projekts tiks publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv sadaļas "Iedzīvotāju līdzdalība" apakšsadaļā "Viedokļa izteikšana par saistošo noteikumu projektiem".

Plānotais sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu izvērtēšana pēc projekta publicēšanas Pašvaldības tīmekļa vietnē www.ventspils.lv.

Laikā no 13.11.2023. līdz 28.11.2023. notika Noteikumu projekta publiskā apspriešana, neviens priekšlikums, komentārs vai ieteikums netika saņemts.

Noteikumu projekts ir izskatīts Ventspils valstspilsētas pašvaldības:

1. Izglītības komisijā 17.10.2023.

2. Likumības komisijā 11.10.2023., 13.11.2023.

3. Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejā 19.12.2023.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Vītoliņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Ventspils valstspilsētas pašvaldības stipendijas studējošiem, kuri augstākajā izglītības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ventspils pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 1Pieņemts: 04.01.2024.Stājas spēkā: 12.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 8, 11.01.2024. OP numurs: 2024/8.20
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348975
12.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"