Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-251-sn

Rīgā 2023. gada 20. decembrī (prot. Nr. 110, 15. §)

Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"

Izdoti saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" (Latvijas Vēstnesis, 2023, Nr. 127) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 3.12. apakšpunktā skaitli "50" ar skaitli "60".

2. Aizstāt 11. punktā vārdus un skaitļus "līdz 2023. gada 31. decembrim" ar vārdiem un skaitļiem "līdz 2024. gada 30. jūnijam".

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 20. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-251-sn "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp, raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Pašlaik Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošo noteikumu Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā" 3.12. apakšpunktā noteikts, ka pašvaldības administratīvajā teritorijā reģistrēto augstākās izglītības iestāžu studējošiem un pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušiem ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas reģistrēto augstākās izglītības iestāžu studējošiem braukšanas maksas atvieglojums Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā ir 50 % apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas.

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas valstspilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā"" (turpmāk - saistošie noteikumi) paredzēts minētajai pasažieru grupai noteikt braukšanas maksas atvieglojumu 60 % apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas, lai veicinātu sabiedriskā transporta ikdienas lietošanu, padarītu to vēl pieejamāku, tādējādi stimulējot studējošos mainīt ikdienas pārvietošanās paradumus.

Turklāt saistošie noteikumi paredz Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem reģistrētiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri ir izceļojuši no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ šī bruņotā konflikta norises laikā, pagarināt termiņu 100 % braukšanas maksas atvieglojuma izmantošanai līdz 2024. gada 30. jūnijam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu pašvaldībām ir tiesības noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, ja ar šo braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu pārvadātājam radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta.

Ņemot vērā Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" sagatavotās prognozes, nodrošinot studentiem atvieglojumu mēnešbiļešu iegādei 60 % apmērā, nesaņemtie ieņēmumi (pašvaldības dotācija) gada laikā palielināsies par aptuveni 402 tūkstošiem euro gadā (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis).

Savukārt, pamatojoties uz Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem reģistrēto personu braucienu Rīgas valstspilsētas sabiedriskajā transportā reģistrācijas statistiku par laikposmu no 2023. gada janvāra līdz oktobrim, prognozēts, ka braucienu reģistrāciju skaits varētu sasniegt 1,8 miljonus un nesaņemtie ieņēmumi (pašvaldības dotācija) no 2024. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 30. jūnijam varētu sasniegt aptuveni 3,3 miljonus euro (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis).

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Atvieglojumu izmantošana palielina sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu, veicina sabiedriskā transporta pieejamību un tā efektīvāku izmantošanu.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Lai Ukrainas civiliedzīvotāji saņemtu braukšanas maksas atvieglojumu, personai jābūt reģistrētai Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem, kā arī jāsaņem braukšanas maksas atvieglojums Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Braukšanas maksas atvieglojumus pasažieris var izmantot, lietojot personalizēto viedkarti normatīvajos aktos un Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" noteiktajā kārtībā.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 22. novembra līdz 2023. gada 7. decembrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv. Publikācijā norādītajā laikposmā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2023. gada 28. jūnija saistošajos noteikumos Nr. RD-23-208-sn "Par braukšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-23-251-snPieņemts: 20.12.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Tēma: Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiemPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 251B, 31.12.2023. OP numurs: 2023/251B.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348769
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"