Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 29

Siguldā 2023. gada 21. decembrī
Par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Siguldas novadā
APSTIPRINĀTI
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 21. decembra lēmumu (prot. Nr. 19, 4. §)


Izdoti, pamatojoties uz Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu un 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Siguldas novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) sniedz palīdzību ziemas periodā māju ceļu sniega tīrīšanā (turpmāk – Palīdzība).

2. Šo saistošo noteikumu izpratnē māju ceļi ir ceļi, kas nodrošina piekļuvi pie šo noteikumu 3. punktā norādīto personu dzīvesvietām Siguldas novada administratīvajā teritorijā.

3. Palīdzība tiek sniegta personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja tās ir:

3.1. vientuļas pensijas vecuma personas;

3.2. no mājsaimniecībām, kurās ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, vai bērns ar invaliditāti;

3.3. nonākušas ārkārtas vai krīzes situācijās.

4. Vientuļa persona saistošo noteikumu izpratnē ir persona, kurai nav Civillikuma 84.179. un 188. pantā noteikto likumīgo apgādnieku (bērni, vecāki, laulātie, vecvecāki) un kura dzīvo atsevišķi, un kuras īpašumā nav deklarēta neviena cita persona.

5. Palīdzība tiek finansēta no Pašvaldības budžeta.

II. Palīdzības piešķiršanas kārtība

6. Lēmumu par Palīdzības piešķiršanu pieņem Pašvaldības Sociālais dienests, un Palīdzības sniegšanu organizē Pašvaldības Centrālās pārvaldes Transporta būvju nodaļa.

7. Palīdzību piešķir kārtējai ziemas sezonai.

8. Palīdzības saņemšanai persona iesniedz iesniegumu līdz kārtējā gada 30. septembrim. Iesniegumā norāda mājīpašuma, kurā persona dzīvo, adresi.

9. Palīdzības saņemšanai persona, iesniedzot iesniegumu, uzrāda pensionāra vai invaliditātes apliecību vai iesniedz to apliecinātus atvasinājumus, ja Pašvaldības rīcībā nav ziņu, kas apliecina personas atbilstību palīdzības saņēmēju grupai, vai Pašvaldība objektīvu apstākļu dēļ nevar iegūt šīs ziņas.

10. Māju ceļu attīrīšana no sniega tiek veikta vienlaicīgi ar ceļu tīrīšanas darbiem konkrētajā Pašvaldībai piederošo autoceļu maršrutā.

11. Palīdzību māju ceļa tīrīšanā Pašvaldība sniedz, ja ceļa sega būs izbūvēta atbilstoši smagsvara tehnikai vai ceļa sega būs sasalusi, lai par to varētu pārvietoties sniega tīrāmā tehnika, nenodarot kaitējumu ceļa klātnei. Ceļiem ir jābūt attēnotiem no blakus augošo koku zariem un uz tā nevar atrasties lieki priekšmeti.

12. Māju ceļiem, kuru tīrīšanai tiek sniegta Palīdzība, tiek noteikta D uzturēšanas klase, un šo ceļu tīrīšanu veic atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 26 "Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli".

13. Palīdzība neietver privātīpašuma pagalmu un īpašuma iekšējo ceļu attīrīšanu no sniega.

14. Palīdzības sniegšana tiek izbeigta:

14.1. ja persona rakstveidā atteikusies no Palīdzības sniegšanas;

14.2. ja Palīdzības saņēmējs neatbilst šo noteikumu 3. punktā paredzētajiem nosacījumiem.

15. Palīdzības saņēmēja pienākums ir 5 (darbdienu) laikā paziņot Pašvaldības Centrālās pārvaldes Transporta būvju nodaļai, ja zuduši apstākļi, kas bijuši par pamatu Palīdzības piešķiršanai.

III. Lēmumu apstrīdēšana un pārsūdzēšana

16. Lēmumus par Palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Pašvaldības izpilddirektoram.

17. Izpilddirektora pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājums

18. 2023./2024. gada ziemas sezonā saistošo noteikumu 8. punktā minēto iesniegumu persona iesniedz līdz ziemas sezonas beigām.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa
Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 29 "Par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Siguldas novadā"
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) domes saistošie noteikumi "Par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Siguldas novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi). Saistošie noteikumi sagatavoti ar mērķi sniegt palīdzību māju ceļu attīrīšanā no sniega ziemas sezonā personu grupām, kuras savas sociālās situācijas vai veselības stāvokļa nevar nodrošināt privāto ceļu attīrīšanu no sniega.

1.2. Ņemot vērā, ka ziemas sezonā var būt laika apstākļi, kuros konstatēta pastiprināta snigšana, var veidoties situācijas, kurās māju ceļi var kļūt neizbraucami, kā rezultātā atsevišķām sabiedrības grupām nav iespējams pašiem nodrošināt iespēju attīrīt piebraucamos ceļus no sniega.

1.3. Pašvaldībā pašlaik nav tiesiskā regulējuma, kā iepriekš norādītajām personu grupām sniegt palīdzību māju ceļu attīrīšanā no sniega ziemas sezonā personu grupām.

1.4. Tiesiskā regulējuma neesamība minētajām sabiedrības grupām rada ne tikai sociālās atstumtības risku, bet arī var radīt apgrūtinošus apstākļus operatīvo dienestu, piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanai.

1.5. Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi; brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus:

2.1.1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – ieņēmumu daļā ietekmes nav;

2.1.2. samazina vai palielina izdevumu daļu – tiek palielināta izdevumu daļa;

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanā nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai darba vietas;

Saistošajiem noteikumiem ir tieša ietekme uz Pašvaldības budžetu –2023./2024. gada ziemas sezonā palīdzībai māju ceļu tīrīšanai uz paskaidrojuma raksta sagatavošanas brīdi ir nepieciešami 3322 euro (ar PVN), jeb 24,68 euro (ar PVN) par vieno tīrīšanas kilometru.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci3.1. sociālā ietekme – Saistošie noteikumi sekmēs sociālo integrāciju un atvieglos sadzīves un ikdienas jautājumu risināšanu vairākām iedzīvotāju grupām – vientuļām pensijas vecuma personām, personām ar invaliditāti un bērnu ar invaliditāti vecākiem, personām, kuras nonākušas krīzes vai ārkārtas situācijā, kā arī personām, kuras īpašas sociālās situācijas dēl nespēj saviem spēkiem organizēt un nodrošināt privātā ceļa sniega tīrīšanu.

3.2. ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes;

3.3. ietekmes uz veselību – nav tiešas ietekmes;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav tiešas ietekmes;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības Sociālais dienests un Pašvaldības Centrālās pārvaldes Transporta būvju nodaļa. Lēmumus par Saistošajos noteikumos paredzētās palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Pašvaldības izpilddirektoram. Pašvaldības izpilddirektora lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

4.2. Lai saņemto Saistošajos noteikumos norādīto palīdzību, persona vēršas ar iesniegumu Pašvaldības Sociālajā dienestā;

4.3. Saistošo noteikumu īstenošana neradīs papildus izmaksas saistībā ar paredzēto pabalstu administrēšanu.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Saistošie noteikumi ir izstrādāti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas īstenošanai. Saistošo noteikumu izpilde tiks organizēta paredzēto personāla resursu ietvaros, Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas struktūrvienības vai piesaistīt jaunus personālresursus.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Saistošo noteikumu izpildi īstenos Pašvaldības Sociālais dienests un Pašvaldības Centrālās pārvaldes Transporta būvju nodaļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai tādus pasākumus, kas nepieciešami šī mērķu īstenošanai. Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas to izdošanas mērķim.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 29. novembra līdz 2023. gada 13. decembrim publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par Saistošo noteikumu projektu saņemti šādi viedokļi:….

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Siguldas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 29Pieņemts: 21.12.2023.Stājas spēkā: 28.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 249, 27.12.2023. OP numurs: 2023/249.19
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348671
28.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"