Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 731

Rīgā 2023. gada 12. decembrī (prot. Nr. 61 14. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 11. decembra noteikumos Nr. 795 "Studiju programmu licencēšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma
55.2 panta divpadsmito daļu
un Izglītības likuma
14. panta 11. punktu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 11. decembra noteikumos Nr. 795 "Studiju programmu licencēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 252. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma 55.2 panta divpadsmito daļu un Izglītības likuma 14. panta 11. punktu".

2. Svītrot 1.2. apakšpunktu.

3. Izteikt 6.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.2. lemj par izmaiņu izdarīšanu studiju programmas licencēšanas datos izglītības programmu reģistrā, ja ir mainījušās šo noteikumu 12. punktā (izņemot šo noteikumu 12.10. apakšpunktu) un 14. punktā minētās ziņas:".

4. Izteikt 6.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"6.3. var pieņemt lēmumu par studiju programmas licencēšanas atcelšanu studiju programmai Augstskolu likuma 55.2 panta astotajā daļā noteiktajos gadījumos, tai skaitā ja studiju virziena akreditācijā studiju programma ir saņēmusi neapmierinošu vērtējumu, lēmumā nosaka termiņu, ar kuru studiju programmas licencēšana ir atcelta;".

5. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Lai licencētu studiju programmu, augstskola vai koledža iesniedz centrā iesniegumu atbilstoši šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētajām vadlīnijām."

6. Izteikt 13.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.4. dokumentu, kas apliecina, ka augstskola vai koledža studējošajiem garantē zaudējumu kompensāciju, ja studiju programma augstskolas vai koledžas rīcības (darbības vai bezdarbības) dēļ nav akreditēta vai studiju programmas licencēšana ir atcelta un studējošais nevēlas turpināt studijas citā studiju programmā;".

7. Izteikt 15.3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.3.1. Ekonomikas ministrijas, Augstākās izglītības padomes un tās ministrijas atzinumu, kuras kompetencei atbilst atveramais studiju virziens, par valsts dibinātās augstskolas vai koledžas jaunā studiju virziena atbilstību Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, Nacionālajam attīstības plānam un citiem attīstības plānošanas dokumentiem, tai skaitā izvērtējot nepieciešamos cilvēkresursus attiecīgajā jomā un to profesionālo kompetenci atbilstoši tam, kādus speciālistus jaunā studiju virziena ietvaros plānots sagatavot, īstenojot plānoto studiju programmu;".

8. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Centrs studiju programmas novērtēšanai atlasa un apstiprina trīs studiju programmas novērtēšanas ekspertus (turpmāk - novērtēšanas eksperti) - vienu Latvijas Studentu apvienības deleģētu pārstāvi, vienu attiecīgās nozares ekspertu padomes koordinatora deleģētu pārstāvi, ja ir izveidota atbilstoša nozares ekspertu padome, vai centra piesaistītu nozares pārstāvi, ja nav izveidota atbilstoša nozares ekspertu padome, un vienu tās jomas ekspertu, kurā pieteikta studiju programmas licencēšana. Centram ir tiesības vērsties pie nozares ministrijām vai nozares arodbiedrībām nozares ekspertu deleģēšanai. Centrs organizē novērtēšanas ekspertu darbu, tai skaitā novērtēšanas ekspertu vizītes augstskolās, koledžās, to filiālēs un piedalās tajās. Augstskolu vai koledžu ekspertu grupas darbā bez balsstiesībām var piedalīties Latvijas Studentu apvienības un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības deleģēti novērotāji. Novērotāji darbojas saskaņā ar centra izstrādāto kārtību un izdevumus sedz no saviem līdzekļiem."

9. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Centrs 10 darbdienu laikā pēc studiju kvalitātes komisijas lēmuma pieņemšanas nosūta attiecīgo lēmumu augstskolai vai koledžai un lēmuma kopiju - Izglītības un zinātnes ministrijai. Ja studiju kvalitātes komisija pieņēmusi lēmumu licencēt studiju programmu, centrs pēc lēmuma nosūtīšanas ievada izglītības programmu reģistrā informāciju par licencēto studiju programmu. Studiju kvalitātes komisijas lēmums par studiju programmas licencēšanu ir beztermiņa vai ir spēkā līdz tā atcelšanai Augstskolu likumā noteiktajos gadījumos. Centrs informāciju par licencēto studiju programmu un ekspertu kopīgo atzinumu publicē centra tīmekļvietnē."

10. Izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Ja studiju kvalitātes komisija ir pieņēmusi lēmumu licencēt kopīgu studiju programmu, centrs atbilstoši normatīvajam regulējumam par Valsts izglītības informācijas sistēmu ievada izglītības programmu reģistrā informāciju par licencēto kopīgo studiju programmu katrai kopīgas studiju programmas īstenotājai - augstskolai vai koledžai."

11. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Ja studiju programmās, kuras nav akreditētas, mainās šo noteikumu 12. punktā (izņemot šo noteikumu 12.10. apakšpunktu) un 14. punktā minētās ziņas, augstskola vai koledža 30 dienu laikā pēc izmaiņu veikšanas iesniedz centrā iesniegumu par izmaiņām izglītības programmu reģistrā iekļautās licencētās studiju programmas informācijā."

12. Papildināt ar 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Studiju kvalitātes komisija, kas darbojas šo noteikumu 5. punktā noteiktā pilnvaru termiņa ietvaros, savas funkcijas veic līdz cikliskas augstskolu akreditācijas uzsākšanai, bet ne ilgāk kā līdz 2026. gada 1. janvārim."

13. Svītrot pielikumu.

Ministru prezidente E. Siliņa

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 11. decembra noteikumos Nr. 795 "Studiju programmu licencēšanas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Atbildīgā iestāde: Izglītības un zinātnes ministrija Veids: noteikumi Numurs: 731Pieņemts: 12.12.2023.Stājas spēkā: 14.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 241, 13.12.2023. OP numurs: 2023/241.9
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
348262
14.12.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"