Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 41

Jēkabpils novadā 2023. gada 23. novembrī

Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie noteikumi par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
23.11.2023. lēmumu Nr. 1184 (prot. Nr. 19, 88. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu

1. Izdarīt Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie noteikumi par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā" (turpmāk - saistošie noteikumi) (Latvijas Vēstnesis, 2022., 11. nr.) šādus grozījumus:

1.1. Svītrot saistošo noteikumu 2.1. un 2.4. apakšpunktu.

1.2. Aizstāt saistošo noteikumu 6. punktā tekstu "veikt datu apstrādi SOPA" ar tekstu "veikt datu apstrādi pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā SOPA".

1.3. Izteikt saistošo noteikumu 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Pabalsts tiek aprēķināts un piešķirts faktisko izdevumu apmērā."

1.4. Svītrot saistošo noteikumu 12. punktu.

1.5. Izteikt saistošo noteikumu 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar pirmsskolas izglītības iestādes dibinātāja lēmumu."

1.6. Izteikt saistošo noteikumu 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja lēmumu."

1.7. Izteikt saistošo noteikumu 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Pabalsts netiek piešķirts, ja izglītojamajam tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana vai kompensēti ar izglītojamā ēdināšanu izglītības iestādē saistītie izdevumi citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos vai saskaņā ar izglītības iestādes dibinātāja lēmumu."

1.8. Papildināt saistošos noteikumus ar 27.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"27.3. specializētās izglītības iestādes 2.-12. klasē."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Saistošo noteikumu "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie noteikumi par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Izstrādes pamatojums

Jēkabpils novada domes saistošo noteikumu projekts "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie noteikumi par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā"" (turpmāk - saistošo noteikumu projekts) ir Jēkabpils novada Sociālā dienesta (turpmāk - Sociālais dienests) iniciatīva, kas izstrādāta saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu.

1.2. Mērķis

Saistošo noteikumu projekta mērķis ir veikt izmaiņas un tehniskus grozījumus Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie noteikumi par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Jēkabpils novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 23), lai salāgotu tajos ietverto tiesisko regulējumu ar Sociālā dienesta izstrādātajos Jēkabpils novada domes saistošo noteikumu projektos "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu pilngadību sasniegušajam bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, aizbildnim un audžuģimenei Jēkabpils novadā" un "Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā"" ietverto tiesisko regulējumu, kuri tiks virzīti izskatīšanai un apstiprināšanai Jēkabpils novada domes sēdē vienotā paketē.

1.3. Pašreizējā situācija

Šobrīd kārtību, kādā Jēkabpils novada pašvaldībā deklarētie iedzīvotāji var pieprasīt un saņemt papildu sociālās palīdzības pabalstus nosaka Saistošie noteikumi Nr. 23.

1.4. Problēmas un risinājumi

Problēmas apraksts

Saistošo noteikumu Nr. 23 3.1.1. apakšnodaļā ietverts tiesiskais regulējums attiecībā uz Jēkabpils novada pašvaldības nodrošināto atbalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai Jēkabpils novadā deklarētajiem trūcīgajiem un maznodrošinātajiem izglītojamajiem, kuri apmeklē Jēkabpils novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes.

Atbilstoši 11. un 12. punktam, aprēķinot izmaksājamā pabalsta summu, aprēķinā iekļaujams arī attālināto mācību dienu skaits.

Ministru kabinets 2022. gada 8. februārī izdeva noteikumus Nr. 111 "Attālināto mācību organizēšanas un īstenošanas kārtība", kuru 3. punktā noteikts, ka pirmsskolas izglītības pakāpē attālinātās mācības neorganizē. Līdz ar to ir nepieciešams precizēt Saistošos noteikumus Nr. 23.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz precizēt pabalsta ēdināšanas izdevumu apmaksai pirmsskolas izglītības iestādē nodrošināšanas kārtību, nosakot, ka pabalsts tiek aprēķināts un izmaksāts tikai par tām dienām, kurās izglītojamais faktiski apmeklēja pirmsskolas izglītības iestādi klātienē.

Problēmas apraksts

Saskaņā ar Saistošo noteikumu Nr. 23 27. punktu pabalstu uzsākot mācību gadu ir tiesības saņemt trūcīgai un maznodrošinātai mājsaimniecībai par katru izglītojamo, kurš uzsāk mācības Jēkabpils novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes 2.-12. klasē un par katru izglītojamo, kurš nestrādā, nav sasniedzis 20 gadu vecumu un uzsāk mācību gadu jebkuras Latvijas profesionālās izglītības iestādes pilna laika klātienē.

Pēc Izglītības iestāžu reģistrā publiski pieejamās informācijas Latvijā ir reģistrētas 39 speciālās izglītības iestādes, kurās tiek īstenotas speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar dažāda smaguma garīgās attīstības traucējumiem, vairākiem smagiem attīstības traucējumiem, dzirdes traucējumiem, redzes traucējumiem un speciālās vispārējās vidējās izglītības programmas izglītojamajiem ar redzes traucējumiem. Jēkabpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas viena speciālā izglītības iestāde, kura īsteno speciālās pirmsskolas un speciālās pamatizglītības programmas izglītojamajiem ar jauktiem attīstības traucējumiem, dažāda smaguma garīgās attīstības traucējumiem vai vairākiem smagiem attīstības traucējumiem.

Ar mērķi sniegt papildu atbalstu mājsaimniecībām, kuru aprūpē un audzināšanā ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem nepieciešamo izglītību iespējams nodrošināt tikai speciālajās izglītības iestādēs, tādējādi veicinot šādu mājsaimniecību dzīves kvalitātes un materiālās labklājības līmeņa uzlabošanos, nepieciešams paredzēt minētajām mājsaimniecībām iespēju saņemt pabalstu uzsākot mācību gadu.

Risinājuma apraksts

Saistošo noteikumu projekts paredz paplašināt mērķa grupu, kurai ir tiesības vienu reizi kalendārajā gadā saņemt pabalstu uzsākot mācību gadu, nosakot, ka pabalstu var saņemt arī trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības par izglītojamajiem, kuri uzsāk mācību gadu speciālās izglītības iestāžu 2.-12. klasē neatkarīgi no tā, kuras pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas izglītības iestāde. Pabalsta apmērs par katru šādu izglītojamo ir 40 euro.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2023

Turpmākie trīs gadi (euro)

2024

2025

2026

2.1. Budžeta ieņēmumi        
2.2. Budžeta izdevumi        
2.3. Fiskālā ietekme        
2.4. Detalizēts ieņēmumu un izdevumu aprēķins Sakarā ar to, ka nav iespējams prognozēt pašvaldībā deklarēto bērnu ar invaliditāti skaita izmaiņas, precīzus ieņēmumu un izdevumu aprēķinus veikt nav iespējams.
2.4.1. detalizēts ieņēmumu aprēķins -
2.4.2. detalizēts izdevumu aprēķins Pabalsta uzsākot mācību gadu nodrošināšanai saistošo noteikumu projektā iekļautajai papildu mērķa grupai - trūcīgiem un maznodrošinātiem izglītojamajiem, kuri uzsāk mācību gadu specializētās izglītības iestādes 2.-12. klasē, 2024. gada budžeta izdevumu sadaļu būtiski neietekmēs.
2.5. Amata vietu skaita izmaiņas (palielinājuma gadījumā: izvērsts pamatojums, izvērtējums par esošo resursu pārskatīšanas iespējām, t.sk. vakanto amata vietu, ilgstošo vakanču izmantošana u.c.) -
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme

Saistošo noteikumu projektā iekļautās tiesību normas veicinās mājsaimniecību, kuru aprūpē un audzināšanā ir bērni invaliditāti, dzīves kvalitātes un materiālās labklājības līmeņa uzlabošanos.

3.2. Ietekme uz vidi

Nav attiecināms.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību

Nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

3.5. Ietekme uz konkurenci

Nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu projekts paredz, ka saistošo noteikumu projektā paredzētā materiālā atbalsta saņemšanai privātpersonai jāvēršas Jēkabpils novada Sociālajā dienestā un jāiesniedz iesniegums un citi attiecīgā materiālā atbalsta saņemšanai nepieciešamie dokumenti, ja tie neatrodas valsts vai pašvaldību iestāžu rīcībā un ir nepieciešami lēmuma pieņemšanai.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktās pašvaldību autonomās funkcijas - nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, izpildi.

Saistošo noteikumu projekta īstenošana tiks veikta ar esošajiem cilvēkresursiem, nemainot to pienākumus un uzdevumus.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu projekta izpildi īstenos Jēkabpils novada Sociālais dienests.

Jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija netiks veikta.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu projektā ietvertās tiesību normas ir piemērotas iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstāka juridiskā spēka normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Sabiedrības pārstāvji (tostarp biedrības, nodibinājumi, apvienības u.tml.), ar kuriem notikušas konsultācijas saistošo noteikumu izstrādes procesā

Nav.

8.2. Izmantotais sabiedrības līdzdalības veids

Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sadaļas "Normatīvie akti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no saistošo noteikumu projekta publicēšanas datuma pašvaldības tīmekļvietnē (25.10.2023.-07.11.2023.).

8.3. Sabiedrības pārstāvju izteiktie priekšlikumi un iebildumi

Priekšlikumi un iebildumi netika saņemti.

8.4. Par saistošo noteikumu projektu saņemto viedokļu apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.5. No institūcijām saņemtie viedokļi un atzinumi, to apkopojums un izvērtējums

Nav.

8.6. Informācija par cita veida saziņu un konsultācijām

Nav.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Saistošie .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 41Pieņemts: 23.11.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Tēma: Covid-19 pašvaldībāsPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 241, 13.12.2023. OP numurs: 2023/241.51
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348209
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"