Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-244-sn

Rīgā 2023. gada 29. novembrī (prot. Nr. 109, 22. §)

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu"

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
3. panta trešo daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (Latvijas Vēstnesis, 2018, Nr. 36, Nr. 240; 2022, Nr. 226) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 1. punktā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

2. Aizstāt 2. punktā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas pašvaldības".

3. Aizstāt 5.1. apakšpunktā skaitli "21,34" ar skaitli "30".

4. Izteikt 5.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"5.2. strādā algotā darbā, darba tiesiskās attiecības noformējot Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, piedalās Eiropas Sociālā fonda projekta "Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem" (turpmāk - ESF pasākums) aktivitātē "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" vai ir nevalstiskās organizācijas valdes loceklis - 30 euro mēnesī;".

5. Izteikt 7.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"7.4. saistošo noteikumu 5.2. apakšpunktā minētā transporta pakalpojuma samaksai - reizi sešos mēnešos izziņu no darbavietas vai Nodarbinātības valsts aģentūras par dalību pasākumā, kurā norādīts termiņš, uz kādu nodibinātas darba tiesiskās attiecības vai noteikta dalība ESF pasākumā;".

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 29. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-244-sn "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Saistošie noteikumi "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu"" (turpmāk - saistošie noteikumi) nepieciešami, lai atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam precizētu Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu samaksas kārtību personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu" (turpmāk - saistošie noteikumu Nr. 23) lietoto pašvaldības nosaukumu, lai paplašinātu transporta pakalpojuma papildu samaksas mērķa grupu, kā arī palielinātu transporta pakalpojuma papildu samaksas apjomu.

Biedrības "LATVIJAS BĒRNIEM ar KUSTĪBU TRAUCĒJUMIEM" vadītāja Ilze Kenne 2023. gada martā vērsās Rīgas domes Labklājības departamentā ar priekšlikumu izdarīt grozījumus saistošajos noteikumus Nr. 23, paredzot papildu samaksu 21,34 euro apmērā par transporta pakalpojumu, kas noteikta saistošo noteikumu Nr. 23 5.1. apakšpunktā (mācās izglītības iestādē vai apmeklē ilgstošus (ne mazāk kā vienu mēnesi) kvalifikācijas iegūšanas vai paaugstināšanas kursus) un 5.2. apakšpunktā (strādā algotā darbā, darba tiesiskās attiecības noformējot Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, vai ir nevalstiskās organizācijas valdes loceklis) un ir bijusi nemainīga jau vairākus gadus.

Turklāt Rīgas domes Labklājības departamentā 2023. gada 31. maijā notika tikšanās ar nevalstiskām organizācijām, kuras Nodarbinātības valsts aģentūras (turpmāk - NVA) Eiropas Sociālā fonda projekta "Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem" (turpmāk - ESF pasākums) aktivitātes "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" ietvaros nodarbina personas ar funkcionāliem traucējumiem.

Abu minēto aktivitāšu rezultātā konstatēts, ka nepieciešams paplašināt transporta pakalpojuma papildu samaksas mērķa grupu, ļaujot saņemt transporta pakalpojuma samaksu arī personām, kas iesaistītas aktivitātē "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība", kā arī palielināt transporta pakalpojuma papildu samaksas apjomu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saskaņā ar NVA sniegto informāciju ESF pasākums tiek īstenots, pamatojoties uz Ministru kabineta 2014. gada 23. decembra noteikumiem Nr. 835 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku iekļaušanos darba tirgū" 9.1.1.1. pasākuma "Subsidētās darbavietas nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem" īstenošanas noteikumi", un īstenošanas periods ir no 2015. gada 2. februāra līdz 2023. gada 31. decembrim. Projekta mērķis ir veicināt 15 683 nelabvēlīgā situācijā esošu bezdarbnieku, tostarp ilgstošo bezdarbnieku un nodarbināto personu ar invaliditāti, iekļaušanos sabiedrībā un iekārtošanos pastāvīgā darbā. Nākamajā plānošanas periodā ESF pasākums tiks īstenots pēc Ministru kabineta noteikumu projekta "Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.-2027. gadam 4.3.3. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot visu darba meklētāju, jo īpaši jauniešu - it sevišķi, īstenojot Garantiju jauniešiem -, ilgstošo bezdarbnieku un darba tirgū nelabvēlīgā situācijā esošo grupu, un ekonomiski neaktīvo personu piekļuvi nodarbinātībai un aktivizācijas pasākumiem, kā arī veicinot pašnodarbinātību un sociālo ekonomiku" 4.3.3.2. pasākuma "Nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku un ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju iekļaušanās darba tirgū sekmēšana" īstenošanas noteikumi" apstiprināšanas. Noteikumu projekts atrodams: https://tapportals.mk.gov.lv/structuralizer/data/nodes/98beacc6-1bb1-4279-8815-d9b7f7ecb0a6/preview

Pēc NVA sniegtās informācijas arī turpmāk ESF pasākuma aktivitātes "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" ietvaros nav paredzētas transporta pakalpojuma kompensācijas izmaksas.

Ja ESF pasākuma aktivitātē "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" piedalīsies vidēji 20 personas, kurām nepieciešama samaksa par transporta pakalpojumu, papildus izdevumi budžetā specializētā transporta pakalpojumiem nepieciešami līdz 6000 euro gadā (20 personas*21,34 euro*12 mēneši = 5121,60 euro).

2022. gadā 849 personas saņēma papildu samaksu par transporta pakalpojumu.

Klientu skaita pieaugums attiecībā pret 2021. gadu bija 74 klienti, papildus jāņem vērā vēl 20 klienti, kas plānoti NVA pasākumos.

2024. gadā kopējais klientu skaits, kam nepieciešama papildu samaksa par transporta pakalpojumu, varētu būt aptuveni 943 klienti (849 + 74 + 20 = 943).

Papildus mērķa grupas paplašināšanai grozījumi paredz samaksu par transporta pakalpojumu noteikt 30 euro apmērā līdzšinējo 21,34 euro vietā. Plānotais samaksas pieaugums ir 8,66 euro vienai personai mēnesī. Samaksas palielinājumam būtu nepieciešami aptuveni 98 000 euro gadā (943 klienti*8,66 euro*12 mēneši = 97 996,56 euro).

Kopumā mērķa grupas un samaksas palielināšanai nepieciešami 104 000 euro gadā (6000 euro mērķa grupas palielināšanai + 98 000 euro samaksas palielināšanai).

Ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos, plānotais samaksas un mērķa grupas palielinājums noteikts tādā apmērā, kas rada iespēju to īstenot saistošo noteikumu Nr. 23 īstenošanai piešķirto Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta līdzekļu ietvaros.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

ESF pasākuma aktivitātes "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" mērķis ir veicināt nelabvēlīgā situācijā esošu bezdarbnieku, tostarp ilgstošo bezdarbnieku un nodarbināto personu ar invaliditāti, iekļaušanos sabiedrībā un iekārtošanos pastāvīgā darbā.

Atbalstot sociāli aktīvas personas ar kustību traucējumiem, t. sk. palielinot atbalstu transporta pakalpojuma izmantošanas iespējām, tiek sniegts sociālekonomiskais labums pašai personai, kopienai, kurā tā dzīvo, un pašvaldībai kā sociālās integrācijas, tā arī nodarbinātības ziņā, pēc dalības pasākumos daļai iesaistīto nonākot arī darba tirgū īsākā vai ilgākā laika periodā.

Neskatoties uz reģistrētā bezdarba situācijas pakāpenisku uzlabošanos, joprojām pieaug vai saglabājas pietiekami augstā līmenī personu ar invaliditāti īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā. Piemēram, 2023. gada janvāra beigās NVA uzskaitē bija 7158 personas ar invaliditāti (13,4 % no bezdarbnieku kopskaita).

Lai minētā mērķa grupa varētu atgriezties darba tirgū, nepieciešama kompleksa pieeja šo personu aktivizēšanai, kas tajā skaitā iekļauj dažādu atbalsta pasākumu īstenošanu, tostarp arī sadarbības veicināšanu ar nevalstisko sektoru.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

ESF pasākuma aktivitātes "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" dalībniekiem, kas Rīgas Sociālajā dienestā pieteiksies transporta pakalpojuma samaksas saņemšanai, Rīgas Sociālajā dienestā būs jāiesniedz NVA izziņa par dalību ESF pasākumā, kurā norādīts termiņš, uz kādu nodibinātas darba tiesiskās attiecības vai noteikta dalība ESF pasākumā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Neietekmē.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rīgas Sociālais dienests.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Sociāli aktīvām personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu, tiktu nodrošināts papildu finansiālais atbalsts mobilitātes nodrošināšanai, kas būtiski uzlabotu minētās mērķa grupas dzīves kvalitāti, taču nav nepieciešams papildu pašvaldības finanšu ieguldījums. ESF pasākuma aktivitātē "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" iesaistītajām personām, kas ar saistošajiem noteikumiem tiek iekļautas transporta pakalpojuma papildu samaksas mērķa grupā, NVA projekta "Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem" aktivitātes "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība" ietvaros nav paredzēta transporta kompensācija.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošie noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu, konsultējoties ar esošajiem un potenciālajiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem, t. sk. pašvaldības iestādēm, kā arī ņemot vērā sociālo pakalpojumu sniedzēju, pašvaldības, valsts iestāžu un Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvās padomes ierosinājumus.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 20. oktobra līdz 2023. gada 2. novembrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv, nosakot, ka viedoklis jāsniedz Rīgas domes Labklājības departamentam, rakstot uz e-pastu: dl@riga.lv. Publikācijā norādītajā laika periodā sabiedrības priekšlikumi, iebildumi vai komentāri netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 24. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 23 "Par transporta pakalpojumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-23-244-snPieņemts: 29.11.2023.Stājas spēkā: 08.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 237, 07.12.2023. OP numurs: 2023/237.50
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
348049
08.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"