Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-246-sn

Rīgā 2023. gada 29. novembrī (prot. Nr. 109, 44. §)

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības
pakalpojumu likuma 6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2019, Nr. 155; 2020, Nr. 58, Nr. 140; 2021, Nr. 66, Nr. 179; 2022, Nr. 204) šādus grozījumus:

1. Papildināt 5.1.2. apakšpunktu aiz vārda "kartes" ar vārdiem "vai paskaidrojuma raksta".

2. Papildināt 5.1 punktu aiz vārda "kartē" ar vārdiem ", paskaidrojuma rakstā".

3. Papildināt II nodaļu ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Ja nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu atbilstoši 28.3. vai 28.4. apakšpunktā noteiktajai kārtībai."

4. Aizstāt 8. punktā skaitļus un vārdus "2023. gada 31. oktobrim" ar skaitļiem un vārdiem "2024. gada 31. decembrim".

5. Papildināt 28. punktu ar 28.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.4. ja nekustamā īpašuma sastāvā ir vairākas dzīvojamās mājas, kuras var pieslēgt pie viena 6.3. apakšpunktā minētā atzara, pašvaldības līdzfinansējumu piešķir kopīpašniekam par viņa lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot vienādās daļās atbilstoši dzīvojamo māju skaitam nekustamajā īpašumā, nepārsniedzot 10.2. vai 10.3. apakšpunktā noteikto līdzfinansējuma apmēru. Pašvaldības līdzfinansējumu piešķir, ja centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai ir pieslēgtas visas kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas."

6. Aizstāt 32. punktā skaitļus un vārdus "2023. gada 31. oktobrim" ar skaitļiem un vārdiem "2024. gada 31. decembrim".

7. Aizstāt 35. punktā skaitļus un vārdus "2023. gada 31. decembrim" ar skaitļiem un vārdiem "2025. gada 1. aprīlim".

8. Aizstāt 48. punktā vārdus "domes priekšsēdētājam" ar vārdiem "pilsētas izpilddirektoram".

9. Papildināt VII nodaļu ar 52.2 punktu šādā redakcijā:

"52.2 Ja būvniecības ieceres dokumentācija pieslēgumam centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai ir izstrādāta ēkas būvniecības vai pārbūves būvprojekta ietvaros, pašvaldības līdzfinansējums pieslēguma projektēšanai tiek noteikts paskaidrojuma raksta izstrādes izmaksu apmērā. Ja jauna inženiertīkla pievada būvniecība plānota būvei piegulošā zemesgabala robežās un līdz būvei piegulošā zemesgabala robežai ir izbūvēts centralizētās kanalizācijas sistēmas atzars vai centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas atzars, tad pašvaldības līdzfinansējums tiek noteikts inženiertīkla pievada novietojuma plāna izstrādes izmaksu apmērā."

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 29. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-246-sn "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai"" (turpmāk - Grozījumi) tiek izdarīti grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 67).

2023. gada 14. martā starp Rīgas domi, SIA "Rīgas ūdens" un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju ir panākta vienošanās par termiņa pagarinājumu, līdz kuram ir jāsasniedz Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta" (turpmāk - Projekts) rezultatīvie rādītāji. Šobrīd gala termiņš ir 2024. gada 15. aprīlis. Tādējādi, lai nodrošinātu Projektā izvirzīto mērķu un rezultatīvo rādītāju sasniegšanu, ir izstrādāti Grozījumi, pagarinot termiņu, līdz kuram varēs saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par pieslēguma izveidi centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai. Ar Grozījumiem par gadu tiek pagarināts termiņš, līdz kuram ir jānodrošina pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai būvniecība (termiņš tiek pagarināts līdz 2024. gada 31. decembrim), kā arī pieteikuma pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai iesniegšanas termiņš (termiņš tiek pagarināts līdz 2025. gada 1. aprīlim).

Grozījumos arī ir paredzēts paplašināt līdzfinansējuma saņēmēju loku. Gadījumos, kad nekustamais īpašums ir kopīpašumā un kopīpašnieki ir vienojušies par nekustamā īpašuma sastāvā esošo dzīvojamo māju dalītās lietošanas kārtību un par to ir izdarīta atzīme zemesgrāmatā, pašvaldības līdzfinansējums varēs tikt piešķirts arī par kopīpašnieka lietošanā esošās dzīvojamās mājas pieslēgumu. Šādos gadījumos līdzfinansējums tiks piešķirts, izvērtējot centralizētās kanalizācijas sistēmas vai centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas atzaru skaitu, pašvaldības līdzfinansējumu sadalot atbilstoši dzīvojamo māju skaitam.

Papildus Grozījumos ir precizēts Saistošo noteikumu Nr. 67 regulējums, paredzot pieslēguma būvniecības izmaksās ietvert izdevumus arī par paskaidrojuma raksta izstrādi, ņemot vērā, ka būvniecību regulējošos normatīvajos aktos būvniecības ieceres dokumenta veids - apliecinājuma karte - ir aizstāta ar paskaidrojuma rakstu. Kā arī tiek detalizētāk noteikti kritēriji pašvaldības līdzfinansējuma apmēra noteikšanai pieslēguma projektēšanai atbilstoši plānotajai būvniecības iecerei un paredzētajam būvniecības veidam.

Kopumā iedzīvotāju aktivitāte pieslēguma pie centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas ierīkošanai Projekta ietvaros pēdējos gados ir šāda:

- 2020. gadā pie kanalizācijas sistēmas pieslēgti nekustamie īpašumi ar 583 iedzīvotājiem, bet pie ūdensapgādes sistēmas - nekustamie īpašumi ar 357 iedzīvotājiem;

- 2021. gadā pie kanalizācijas sistēmas pieslēgti nekustamie īpašumi ar 851 iedzīvotāju, bet pie ūdensapgādes sistēmas - nekustamie īpašumi ar 438 iedzīvotājiem;

- 2022. gadā pie kanalizācijas sistēmas pieslēgti nekustamie īpašumi ar 387 iedzīvotājiem, bet pie ūdensapgādes sistēmas - nekustamie īpašumi ar 252 iedzīvotājiem.

Uz 2023. gada 1. augustu kopumā pie kanalizācijas sistēmas pieslēgti nekustamie īpašumi ar 4249 iedzīvotājiem, bet pie ūdensapgādes sistēmas - nekustamie īpašumi ar 2869 iedzīvotājiem. Lai sasniegtu Projekta iznākuma rādītāju 85 % apmērā, līdz 2024. gada 15. aprīlim pie kanalizācijas sistēmas ir nepieciešams pieslēgt nekustamos īpašumus ar 851 iedzīvotāju, bet pie ūdensapgādes sistēmas - nekustamos īpašumus ar 701 iedzīvotāju.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžetā 2023. gadam ir iekļauta programma "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (programmas kods 01.20.00., funkciju klasifikācijas kods 06.600), kurai 2023. gadā ir plānoti līdzekļi 1 656 661 euro apmērā.

Saskaņā ar SIA "Rīgas ūdens" aplēsēm nepieciešamo līdzfinansējumu nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai ir iespējams finansēt no Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžeta programmas "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Ar Grozījumiem tiek veicināta to dzīvojamo māju pieslēgšana centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai, kurām līdz zemesgabala robežai vai ielas sarkanajai līnijai Projekta ietvaros ir izbūvēti centralizētās kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmas atzari. Centralizēti savācot un attīrot notekūdeņus, tiek sekmēta vides aizsardzība no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav būtiskas ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav būtiskas ietekmes.

6. Izpildes nodrošināšana

Līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai pašvaldības vārdā slēgs un līgumā noteiktās pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) īstenos SIA "Rīgas ūdens".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Tā kā ar Grozījumiem tiek pagarināts termiņš, kādā var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, lai kompensētu būvniecības izmaksas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmai izveidošanai, kā arī paplašināts saņēmēju loks, tad paredzamās izmaksas sekmēs Projektā izvirzīto mērķu un iznākuma rādītāju sasniegšanu un ir samērīgas ar sasniedzamo mērķi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 22. septembra līdz 2023. gada 6. oktobrim tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas laikā priekšlikumi vai iebildumi netika saņemti.

Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. L. Ozola

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 67 "Par Rīgas valstspilsētas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: RD-23-246-snPieņemts: 29.11.2023.Stājas spēkā: 07.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 236, 06.12.2023. OP numurs: 2023/236.18
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347960
07.12.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"