Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 21

Siguldā 2023. gada 21. septembrī

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 21. septembra lēmumu (prot. Nr. 14, 10. §)

Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 16. novembra lēmumu (prot. Nr. 17, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 45. panta otrās daļas 4. punktu,
Reklāmas likuma 7. panta trešo daļu, Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma
21. panta trešo daļu, 22.1 panta otro daļu, likuma "Par nodokļiem un
nodevām" 12. panta pirmās daļas 7. punktu, Ministru kabineta 2005. gada
28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības
var uzlikt pašvaldības nodevas" 12. un 16.1 punktu, Ministru kabineta
2012. gada 30. oktobra noteikumu Nr. 732 "Kārtība, kādā saņemama
atļauja reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās,
kas vērstas pret publisku vietu" 28. un 45. punktu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" šādus grozījumus:

1. Papildināt ar 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7. digitālais ekrāns - jebkādas formas vai jebkāda veida priekšmets, konstrukcija vai būve, kas speciāli veidots digitālās vai videoreklāmas izvietošanai publiskā vietā vai vērsts pret publisku vietu (neattiecas uz iekštelpām)."

2. Svītrot 9.3. punktā vārdus "kā arī digitālos ekrānus".

3. Papildināt ar 18.3. punktu šādā redakcijā:

"18.3. aizliegts izmantot digitālos ekrānus."

4. Papildināt ar 24.7. punktu šādā redakcijā:

"24.7. aizliegts izmantot digitālos ekrānus."

5. Papildināt ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Izvietojot digitālo reklāmu, papildus citām noteikumos noteiktajām prasībām jāievēro šādi nosacījumi:

15.11. digitālajās reklāmās aizliegts izmantot strauji mainīgus, mirgojošus, pēkšņus, intensīvus un apžilbinošus gaismas efektus. Ieteicamais minimālais viena attēla rādīšanas laiks ir vismaz 20 sekundes;

15.1 2. digitālajiem ekrāniem ir jābūt aprīkotiem ar krēslas sensoriem;

15.1 3. digitālās reklāmas aizliegts izvietot vietās, kur ēkas fasāde, uz kuras izvietojama reklāma, atrodas tuvāk par 50 metriem no dzīvojamo māju logiem;

15.1 4. digitālās reklāmas diennakts gaišajā laikā nedrīkst izstarot gaismas daudzumu, kas pārsniedz spožumu 4000 līdz 5000 cd/m2;

15.1 5. digitālās reklāmas diennakts tumšajā laikā nedrīkst izstarot gaismas daudzumu, kas pārsniedz noteikumu 4. pielikumā norādīto spožumu."

6. Papildināt ar 4. pielikumu.

7. Papildināt ar 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7. diennakts tumšais laiks - laiks no vakara krēslas iestāšanās līdz rīta krēslas izzušanai."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 

Pielikums
Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 21. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 21
"Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3
"Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās,
kas vērstas pret publisku vietu,
Siguldas novada pašvaldībā"

"4. pielikums
Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 13. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 3
"Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās,
kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā""

Digitālās reklāmas spožuma maksimālās vērtības diennakts tumšajā laikā

Nr.p.k.

Digitālā ekrāna laukums, m2

Atrašanās vieta un izstarotās gaismas daudzums

Ārpus apdzīvotas vietas, cd/m2

Ciema teritorijā, cd/m2

Pilsētā, cd/m2

1.

līdz 0,4

50

750

1000

2.

no 0,41 līdz 2

30

500

750

3.

no 2,01 līdz 5

20

300

500

4.

no 5,01 līdz 10

15

200

300

5.

no 10,01 līdz 20

0

150

200

6.

no 20,01 līdz 50

0

100

150

7.

no 50,01 līdz 100

0

75

100

8.

virs 100

0

10

25


 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 21. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 21 "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt digitālo reklāmu izvietošanas nosacījumus, jo šobrīd spēkā esošie 2023. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" nepieļauj digitālo ekrānu izvietošanu.

1.2. Saistošie noteikumi ir izstrādāti, ņemot vērā, ka digitālo ekrānu izvietošanas popularitāte pieaug, jo šādā veidā iespējams vairāk piesaistīt cilvēku uzmanību, kā arī reklāmā ietvert dažādus citus elementus, piemēram, video, ko nav iespējams ietvert tradicionālajā reklāmas stendā. Līdz ar to 2023. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 3 "Par reklāmas izvietošanu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu, Siguldas novada pašvaldībā" tiek papildināti ar papildus prasībām digitālās reklāmas izvietošanai. Vienlaikus, ņemot vērā, ka digitālie ekrāni ir spožāki nekā tradicionālie reklāmas stendi un ietekmē cilvēku labsajūtu, saistošajos noteikumos noteikts arī digitālās reklāmas maksimāli pieļaujamais gaismas daudzums, ko nedrīkst izstarot digitālais ekrāns.

1.3. Saistošo noteikumu izstrādē ir ņemti vērā pētījumā "Gaismas objektu spilgtuma un citu faktoru ietekmes uz satiksmes dalībniekiem izpēte, spilgtuma un citu parametru robežvērtību noteikšana un to mērīšanas metodikas izstrāde" (turpmāk - Pētījums) izteiktie priekšlikumi. Pētījumu pēc VSIA "Latvijas Valsts ceļi" pasūtījuma izstrādāja Latvijas Universitātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas vadītāja prof. Gunta Krūmiņa, pētnieks (Dr.) Asociētais profesors Gatis Ikaunieks un laborante Līva Volberga, uz kurā izteiktajiem priekšlikumiem ir sagatavots noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 7. jūnija noteikumos Nr. 402 "Noteikumi par reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošanu gar ceļiem, kā arī kārtību, kādā saskaņojama reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošana"" (https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/a0b2a13d-831c-4051-b3a1-9625ac02bb11). Lai arī Pētījumā apkopotas atziņas tikai par ceļa reklāmu ietekmi uz autovadītāja uzmanību un redzi, šīs atziņas būtu attiecināmas uz digitālajām reklāmām kopumā, jo Pētījumā ietvertie priekšlikumi ir balstīti uz cilvēka redzes uztveres īpatnībām, un, neatkarīgi no tā, kurā vietā ir izvietotas digitālās reklāmas, no digitālajiem ekrāniem izstarotās gaismas spožums ietekmē jebkuru iedzīvotāju.

Tā kā pašvaldībai ir dots deleģējums noteikt ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, saistošajos noteikumos ir ietverts punkts, nosakot vietas, kur nedrīkst izvietot digitālās reklāmas (noteikts aizliegums izvietot digitālās reklāmas vietās, kuras atrodas tuvāk par 50 metriem no dzīvojamo māju logiem). Šāds aizliegums noteikts, ņemot vērā Pētījumā minēto, ka pētījumi apstiprina, ka spoža vides reklāma pilsētā, novietota pretī dzīvojamo māju logiem, var ietekmēt tur dzīvojošo cilvēku labsajūtu un miega kvalitāti. Šāds aizliegums nodrošinās iedzīvotāju labbūtību un vairāk būs aktuāls Siguldas pilsētā, kur ir blīvāka apbūve.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošajiem noteikumiem nav ietekmes ne uz pašvaldības budžeta izdevumu, ne ieņēmumu daļu.

2.2. Noteikumu projekta izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Saistošo noteikumu regulējums attiecas uz personām, kas vēlas izvietot digitālos ekrānus reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu Siguldas novada pašvaldībā. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums radīs mērķgrupai jaunas tiesības un pienākumus, kas jāievēro izvietojot digitālos ekrānus reklāmas izvietošanai publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu.

3.2. Saistošo noteikumu ietekme:

3.2.1. sociālā ietekme: cilvēku labsajūtu var ietekmēt no digitālajiem ekrāniem izstarotās gaismas spožums, īpaši to cilvēku labsajūtu, kuri dzīvo vietās, kur digitālie ekrāni iespīd dzīvojamo māju logos;

3.2.2. ietekme uz vidi: ar digitālās reklāmas spožuma maksimālās vērtības noteikšanu tiek potenciāli samazināts gaismas piesārņojums, ko rada no digitālajiem ekrāniem izstarotā gaisma;

3.2.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību: tiešas ietekmes nav;

3.2.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā: labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbības vidi, jo tiks paredzēts vēl viens veids, kādā uzņēmējiem būs iespējams izvietot reklāmu publiskās vietās vai vietās, kas vērstas pret publisku vietu;

3.2.5. ietekme uz konkurenci: tiešas ietekmes nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Reklāmas izvietošanas atļauju izsniedz Pašvaldības būvvalde.

4.2. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Siguldas novada pašvaldības policijas un Būvniecības kontroles pārvaldes amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Siguldas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.3. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Siguldas novada pašvaldībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Pašvaldība izdod saistošos noteikumus, ar kuriem papildina saistošos noteikumus, kuros noteikta kārtība reklāmas izvietošanai publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu, paredzot ierobežojumus reklāmas izmēram, veidam, gaismas un skaņas efektiem atbilstoši videi, ēku un būvju arhitektūrai, kā arī nosakot vietas, kurās aizliegta atsevišķu preču, preču grupu vai pakalpojumu reklāmas izplatīšana, tādējādi īstenojot Reklāmas likuma 7. panta trešajā daļā noteikto deleģējumu pašvaldībai.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

6.2. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās esošās pašvaldības institūcijas: Siguldas novada pašvaldības policija un Būvniecības kontroles pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu prasības un tā izpilde neradīs papildus izmaksas.

Saistošie noteikumi paredz tikai saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai nepieciešamos nosacījumus pašvaldībā pieejamo resursu ietvaros.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības tīmekļvietnē www.sigulda.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti" sabiedrības viedokļa noskaidrošanai laika periodā no 29.08.2023. līdz 12.09.2023. Minētajā termiņā saņemts viens fiziskās personas iesniegums ar lūgumu pārskatīt noteikumus kopumā, īpaši, par reklāmas izvietošanu uz afišu stabiem un sludinājumu stendiem. Personas ieskatā, šobrīd afišu stabi Siguldā ir neestētiski un rada nepievilcīgu pilsētvidi, un informācija uz afišu stendiem ir izvietota haotiski, nepārskatāmi, saturot arī novecojušu pasākumu reklāmas. Konstatējams, ka iesniegtais priekšlikums pēc būtības nav attiecināms uz konkrēto saistošo noteikumu grozījumu saturu, kas tika publicēts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, līdz ar to šis priekšlikums nav izvērtējams konkrēto saistošo noteikumu grozījumu kontekstā.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 13. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 3 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 21Pieņemts: 21.09.2023.Stājas spēkā: 30.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 231, 29.11.2023. OP numurs: 2023/231.32
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347710
30.11.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"