Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2023/31

2023. gada 28. septembrī

Grozījumi Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu"

APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
28.09.2023. sēdes lēmumu Nr. 882 (prot. Nr. 12 73. §)

PRECIZĒTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
26.10.2023. sēdes lēmumu Nr. 985 (prot. Nr. 13 93. §) 

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
1. panta otrās daļas 91. punktu, 1. panta 21. daļu, 3. panta 1. daļu,
14. daļu un 16. daļu, 5. panta trešo daļu, 9. panta otro daļu

1. Izdarīt Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu" (turpmāk - Noteikumi) šādus grozījumus:

1.1. Izteikt 13. punktu jaunā redakcijā:

"13. Dienvidkurzemes novada Būvvalde apkopo informāciju un pieņem lēmumu par nekustamajiem īpašumiem, kuros ir konstatētas ēkas, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas, un būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, statusu un iesniedz to Nekustamā īpašuma nodokļu administratoriem 11. un 12. punktā minētās likmes piemērošanai. Noteikumu 11. punktā minētajos gadījumos paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi piemēro un nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu veic sākot ar nākamo mēnesi pēc Dienvidkurzemes novada Būvvaldes lēmuma pieņemšanas."

1.2. Izteikt 15. punktu jaunā redakcijā:

"15. Nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu par būvi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajā kārtībā veic, sākot ar nākamo mēnesi:

15.1. pēc lēmuma par saistošo noteikumu 11. punktā minētā būves vienības statusa atcelšanu pieņemšanas;

15.2. pēc Dienvidkurzemes novada Būvvaldes izsniegtā akta par būves pieņemšanu ekspluatācijā."

1.3. Izteikt 18.2. apakšpunktu jaunā redakcijā:

"18.2. Personām ar pirmās, otrās un trešās grupas invaliditāti par mājokli, kurā persona deklarēta, un garāžu un tam piekritīgo zemi - 70 % apmērā."

1.4. Izteikt 18.3. apakšpunktu jaunā redakcijā:

"18.3. Personai, kuras ģimenē - laulātais, bērni, t.sk. aizbildnībā vai aizgādnībā esoši, mazbērni, māsas, brāļi, vecāki vai vecvecāki, ir personas ar 1. invaliditātes grupu (bērni līdz 18 gadu vecumam - personas ar invaliditāti) un viņu deklarētā dzīvesvieta ir Dienvidkurzemes novada pašvaldība, par mājokli, kurā persona ar invaliditāti deklarēta, un garāžu un tam piekritīgo zemi - 70 % apmērā."

1.5. Izteikt 18.8. apakšpunktu jaunā redakcijā:

"18.8. Biedrībām un nodibinājumiem par iznomāto Dienvidkurzemes novada pašvaldībai piederošo zemi un telpām - 25 % apmērā, ja iepriekšējā taksācijas gadā biedrības vai nodibinājuma saimnieciskās darbības rezultātā izdevumi pārsnieguši ieņēmumus."

1.6. Izteikt 19. punktu jaunā redakcijā:

"19. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi tiek piešķirti par visu taksācijas gadu, izņemot gadījumus, ja dokuments, kas apliecina atvieglojuma piešķiršanas pamatojumu, izdots uz īsāku termiņu, tad atvieglojumu piešķir par attiecīgo periodu sākot ar nākamā mēneša 1. datumu, kad piešķirts atvieglojuma piešķiršanas pamatojuma statuss un līdz mēneša pēdējai dienai, kad atvieglojuma piešķiršanas pamatojuma statuss beidzas."

1.7. Izteikt 24. punktu jaunā redakcijā:

"24. Nekustamā īpašuma nodokļa maksātāja atbilstību šo noteikumu nosacījumiem pēc iesnieguma saņemšanas Dienvidkurzemes novada pašvaldībā 1 (viena) mēneša laikā izvērtē un piešķir atvieglojumu vai pieņem lēmumu par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojuma noraidīšanu Nekustamā īpašuma nodokļa administrators."

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols

 

Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/31 "Grozījumi Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 12 "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumu grozījumi nepieciešami:

• Lai atvieglotu administratīvo slogu lēmumu pieņemšanai attiecībā uz nekustamajiem īpašumiem, kuros ir konstatētas ēkas, kas klasificētas kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas, un būves, kuru būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos kopējais būvdarbu veikšanas ilgums.

• Papildināts, ka NĪN atvieglojumus var saņemt arī nodibinājumi atbilstoši 18.8. punkta nosacījumiem.

• Uzlabota nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumu izskatīšanas kārtība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Šiem saistošo noteikumu grozījumiem plānota neliela ietekme uz pašvaldības budžetu piešķirot NĪN atvieglojumus nodibinājumiem tas varētu būt 308 EUR apmērā. Grozījumi paredz struktūru organizatorisko procesu sakārtošanu.

Šie grozījumi būtiski neietekmēs pašvaldības budžetu, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju paplašināšana.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - saistošie noteikumi par NĪN atvieglojumiem ir vairākām personu kategorijām - invalīdi, barikāžu dalībnieki u.c.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci - nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nav attiecināms.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Dienvidkurzemes novada Būvvalde un Nekustamo īpašumu daļa.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai - sniegt atbalstu Dienvidkurzemes novada iedzīvotājiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām nav veiktas, atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Dienvidkurzemes novada pašvaldības mājaslapā www.dkn.lv zem sadaļas Normatīvie akti - Saistošo noteikumu projekti. Laika posmā no 30.08.2023. līdz 13.09.2023. netika saņemts neviens iesniegums vai ierosinājums.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Dienvidkurzemes novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/31Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 18.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 224, 17.11.2023. OP numurs: 2023/224.13
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
347423
18.11.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"