Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 103

Valmierā 2023. gada 28. septembrī (prot. Nr. 14, 6. §)

Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras novada administratīvajā teritorijā"

Izdoti saskaņā likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
2. panta 8.1 daļu, 3. panta (11) daļu, 3. panta (14) daļu,
9. panta otro daļu

1. Izdarīt Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras novada administratīvajā teritorijā" šādu grozījumu un papildināt noteikumus ar 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 un 7.5 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Nekustamā īpašuma īpašnieka, tiesiskā valdītāja vai lietotāja maiņas gadījumā, Pašvaldība, kad tai ir paziņots par izmaiņām nekustamā īpašuma īpašnieku sastāvā, informē jauno nekustamā īpašuma īpašnieku, tiesisko valdītāju vai lietotāju par būvei piemēroto nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā.";

7.2 Jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs divu mēnešu laikā no maksāšanas paziņojuma nosūtīšanas dienas var rakstiski lūgt pašvaldībai apturēt nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā līdz vienam gadam.";

7.3 Pašvaldība, saņemot šo saistošo noteikumu 7.2 punktā noteikto iesniegumu un izvērtējot lietas apstākļus, var apturēt nekustamā īpašuma nodokļa likmes 3 procentu apmērā piemērošanu līdz vienam gadam no maksāšanas pienākuma rašanās brīža. Pašvaldības noteiktajā termiņā jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam ir jāsakārto nekustamais īpašums.";

7.4 Gadījumā, ja šo saistošo noteikumu 7.3 punktā noteiktajā termiņā jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs nav sakārtojis nekustamo īpašumu, pašvaldība piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no brīža, kad nekustamajam īpašumam ir piemērota nodokļa likme 3 procentu apmērā.";

7.5 Gadījumā, ja šo saistošo noteikumu 7.3 punktā noteiktajā termiņā jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs ir sakārtojis nekustamo īpašumu, tad par šo saistošo noteikumu 7.3 punktā noteikto periodu nekustamajam īpašumam netiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 103 "Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras novada administratīvajā teritorijā""

Paskaidrojuma raksta sadaļaa Skaidrojums 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" pašvaldībai tiek deleģētas tiesības atsevišķos gadījumos pieņemt lēmumu par nodokļa piemērošanu savā administratīvajā teritorijā, attiecīgi izdodot saistošos noteikumus. Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.4 daļa paredz, ka vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim. Atbilstoši šī brīža regulējumam vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudoša būve tiek aplikta ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, pamatojoties uz Vidi degradējošo ēku (būvju) un nekoptu teritoriju apzināšanas komisijas lēmumu par būves klasificēšanu kā vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi.

Pašvaldība secina, ka tūlītēja paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošana vidi degradējošai, sagruvušai vai cilvēku drošību apdraudošai būvei nekustamā īpašuma īpašnieka maiņas gadījumā nav ekonomiski pamatota. Attiecīgi nepieciešams paredzēt mehānismu, kā jaunajam īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam dot iespēju ieguldīt līdzekļus būves sakārtošanai, kā arī radīt mehānismu, kas motivē iegādāties nekustamos īpašumus ar vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošībai apdraudošu būvi tās sastāvā ar iespēju uz laiku apturēt paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu.

Ar 2024. gadu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā Valmieras novadā ir paredzētas izmaiņas, kuras paredz iespēju vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves īpašnieka, tiesiskā valdītāja vai lietotāja maiņas gadījumā jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam divu mēnešu laikā no maksājuma paziņojuma nosūtīšanas dienas lūgt pašvaldībai apturēt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā līdz vienam gadam.

Grozījuma mērķis ir motivēt jaunos nekustamā īpašuma īpašniekus, tiesiskos valdītājus vai lietotājus savlaicīgi, jau pirmā gada laikā pēc īpašuma iegūšanas valdījumā veicināt sakārtot vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku apdraudošas būves.

Saistošie noteikumi paredz, ka Pašvaldības noteiktajā termiņā jaunajam nekustamā īpašuma īpašniekam, tiesiskajam valdītājam vai lietotājam ir jāsakārto nekustamais īpašums. Gadījumā, ja noteiktajā termiņā jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs nebūs sakārtojis nekustamo īpašumu, pašvaldība piemēros nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no brīža, kad nekustamajam īpašumam ir piemērota nodokļa likme 3 procentu apmērā. Sakārtojot nekustamo īpašumu noteiktajā termiņā, par noteikto periodu nekustamajam īpašumam netiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Līdzšinējā pieredze Valmieras pilsētā, kur laika periodā no 2018. līdz 2021. gadam tika saņemti vidēji 3 iesniegumi gadā ar lūgumu apturēt paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu, liecina, ka gadījumā, kad īpašums, kuram ir noteikts statuss kā vidi degradējošs, sagruvis vai cilvēka dzīvību apdraudošs, tiek pārdots, personām ir interese lūgt apturēt paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu uz laiku. Ietekmi uz Pašvaldības budžetu šobrīd nav iespējams noteikt precīzi, bet, ņemot vērā iepriekšējos gados Valmieras pilsētā novērotās tendences, secināms, ka budžeta ienākumi par nekustamā īpašuma nodokli, kas varētu rasties piemērojot paaugstināto nodokļa likmi, varētu samazināties.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinu un maksāšanas paziņojumu izdošanu atbilstoši šo saistošo noteikumu nosacījumiem veic Valmieras novada Centrālās pārvaldes Finanšu un ekonomikas nodaļas nekustamā īpašuma nodokļa ekonomisti. 

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu grozījums attiecas uz sabiedrībai nozīmīgas jomas regulējumu - kvalitatīvas pilsētvides, sakoptas un drošas pašvaldības teritorijās esošo būvju, kas harmoniski iekļaujas pilsētvidē, nodrošināšanu.

Saistošo noteikumu grozījuma ietekmju vērtējums:

3.1. sociālā ietekme - paredzama tieša ietekme uz cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā, ņemot vērā sabiedrības vēlmi dzīvot drošā un sakoptā vidē;

3.2. ietekme uz vidi - saistošo noteikumu īstenošana saistībā ar atlikto paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi potenciāli atstās pozitīvu ietekmi uz Pašvaldībā esošo vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēka drošību apdraudošu būvju stāvokli;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību - saistošo noteikumu īstenošana novērsīs personu veselības un dzīvības apdraudējumu, kas varētu rasties vidi degradējošu objektu atrašanās pilsētvidē dēļ;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - motivēs uzņēmējus ieguldīt līdzekļus vidi degradējošos objektos;

3.5. ietekme uz konkurenci - nav ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos privātpersonas var vērsties Valmieras novada Centrālajā pārvaldē vai Pašvaldības apvienību pārvaldēs personīgi vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@valmierasnovads.lv.

Lai apturētu paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu 3 procentu apmērā, jaunais īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs iesniedz Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienībā "Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs" vai Pašvaldības apvienības pārvaldē rakstveida iesniegumu ar lūgumu apturēt nekustamā īpašuma nodokļa likmes 3 procentu apmērā piemērošanu līdz vienam gadam no maksāšanas pienākuma rašanās brīža.

Pašvaldība, izvērtējot iesniegumu un lietas apstākļus, var apturēt piemēroto nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā līdz vienam gadam, pieņemot lēmumu. Lēmuma pieņemšanas gaitā Pašvaldība sadarbojas ar Vidi degradējošo ēku (būvju) un nekoptu teritoriju apzināšanas komisiju. Pieņemto lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības domes priekšsēdētājam.

Attiecīgi būves īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir iespēja līdz atkārtotai būves pārbaudei sakārtot būvi un novērst norādītos trūkumus. Ja trūkumi netiek novērsti, Pašvaldība piemēro nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā no brīža, kad nekustamajam īpašumam ir piemērota nodokļa likme 3 procentu apmērā. Ja noteiktajā termiņā jaunais nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs ir sakārtojis nekustamo īpašumu, tad par šo saistošo noteikumu 7.3 punktā noteikto periodu nekustamajam īpašumam netiek piemērota nekustamā īpašuma nodokļa likme 3 procentu apmērā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu Pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, ciktāl tas saistīts, cita starpā, ar sabiedrisko drošību un pilsētvides ainavas saglabāšanu.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas Valmieras novada Centrālās pārvaldes struktūrvienības: "Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrs", "Finanšu un ekonomikas nodaļa"; Pašvaldības apvienību pārvaldes; Valmieras novada Vidi degradējošu ēku un būvju apzināšanas komisija. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošo likvidācija, reorganizācija. Izpildei nepieciešami resursi tiek paredzēti Pašvaldības budžeta ietvaros.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai, pašvaldības autonomās funkcijas izpildei.

Mērķa sasniegšanai noteiktas samērīgas prasības attiecībā uz paaugstinātas nekustamā īpašuma nodokļa likmes piemērošanu. Pašvaldība ir paredzējusi atbilstošu regulējumu, lai nodrošinātu autonomās funkcijas izpildi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldības likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai saistošo noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" - "Sabiedrības līdzdalība" - "Publiskās apspriešanas" - "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" laika periodā no 08.09.2023. līdz 22.09.2023. Par saistošo noteikumu projektu sabiedrības viedoklis netika saņemts.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 30. septembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Valmieras novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 103Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 01.01.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 198, 12.10.2023. OP numurs: 2023/198.50
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346369
01.01.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"