Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 546

Rīgā 2023. gada 26. septembrī (prot. Nr. 47 30. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 5. aprīļa noteikumos Nr. 206 "Liftu un to drošības sastāvdaļu projektēšanas, ražošanas un liftu uzstādīšanas un atbilstības novērtēšanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu"
7. panta pirmo un otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2016. gada 5. aprīļa noteikumos Nr. 206 "Liftu un to drošības sastāvdaļu projektēšanas, ražošanas un liftu uzstādīšanas un atbilstības novērtēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 72. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7. ražotājs - fiziska vai juridiska persona, kas ražo lifta drošības sastāvdaļas, projektē vai ražo un tirgo tās ar savu nosaukumu vai preču zīmi;".

2. Aizstāt 4.7. apakšpunktā vārdus "drošības slēdžiem" ar vārdiem "elektriskajām drošības ierīcēm drošības slēgumu veidā".

3. Aizstāt 5.10. apakšpunktā vārdu "pacēlājiem" ar vārdu "vilcieniem".

4. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Laist tirgū un nodot ekspluatācijā var tikai šo noteikumu prasībām atbilstošus liftus un piedāvāt tirgū un nodot ekspluatācijā var tikai šo noteikumu prasībām atbilstošas liftu drošības sastāvdaļas. Ja piemērojamo standartu prasības projektēšanas un izgatavošanas stadijā tiek ievērotas un tas ir apliecināts ar šajos noteikumos noteiktajām atbilstības apliecināšanas procedūrām, uzskatāms, ka šo noteikumu 3. nodaļā minētās prasības ir ievērotas."

5. Svītrot 10. punktu.

6. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Lai garantētu atbilstošu lifta darbību un drošu tā lietošanu:
13.1. liftu komplektē saskaņā ar lifta pasūtītāja dokumentāru apliecinājumu par lifta paredzēto pielietojumu un funkcijām;

13.2. liftu uzstāda, ja nodrošināta iepriekšēja tehniskās informācijas apmaiņa starp lifta uzstādītāju un personu, kas ir atbildīga par būvi vai būvdarbiem būvē, kurā liftu paredzēts uzstādīt, un ja lifta uzstādītājs atbilstoši uzrādītajai dokumentācijai ir pārliecinājies, ka būves tehniskie raksturlielumi pieļauj izpildīt šajos noteikumos liftam noteiktās prasības."

7. Papildināt noteikumus aiz 2. nodaļas nosaukuma ar 2.1. apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"2.1. Iesaistīto personu vispārīgie pienākumi".

8. Izteikt 2.1. apakšnodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"2.1.1 Uzstādītāju pienākumi".

9. Izteikt 17. punktu šādā redakcijā:

"17. Laižot tirgū liftu, uzstādītājs nodrošina, ka tas ir projektēts, ražots, uzstādīts un testēts atbilstoši šo noteikumu 3. nodaļā minētajām būtiskajām prasībām."

10. Aizstāt 18. punktā skaitli un vārdu "110. punktā" ar skaitli un vārdu "111. punktā".

11. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Ja ar atbilstības novērtēšanas procedūru ir pierādīts, ka lifta drošības sastāvdaļas atbilst šo noteikumu prasībām, ražotājs sagatavo atbilstības deklarāciju un nodrošina, ka tā ir pievienota lifta drošības sastāvdaļām, un marķē lifta drošības sastāvdaļas ar CE atbilstības marķējumu."

12. Papildināt 40. punktu aiz vārda "Ražotājs" ar vārdiem "vai uzstādītājs".

13. Papildināt noteikumus ar 60.1 punktu šādā redakcijā:

"60.1 Gadījumos, ja pastāvošie riski nav aptverti ar šo noteikumu prasībām, lifta uzstādītājs, projektējot, ražojot un uzstādot liftus, un lifta drošības sastāvdaļu ražotājs, projektējot un izgatavojot lifta drošības sastāvdaļas, ievēro normatīvajos aktos par mašīnu drošību noteiktās būtiskās drošības un nekaitīguma prasības. Visos gadījumos piemēro normatīvajos aktos par mašīnu drošību noteiktās prasības par mašīnu piemērotību paredzētajām funkcijām un mašīnas darbināšanu, regulēšanu, apkopi un lietošanu, nepakļaujot cilvēkus riskam, ja šīs darbības veic paredzētajos apstākļos, ņemot vērā jebkuru paredzamu nepareizu lietošanu."

14. Izteikt 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Ja lifts ir paredzēts cilvēku pārvietošanai un attiecīgie izmēri to pieļauj, kabīni konstruē tā, lai personām ar invaliditāti un personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem atvieglotu piekļuvi kabīnei un lifta izmantošanu."

15. Aizstāt 71. punktā skaitli un vārdu "69. punktā" ar skaitli un vārdu "70. punktā".

16. Aizstāt 72. punktā vārdus "mašīntelpa un ar to saistītās lifta ierīces" ar vārdiem "mehānismi un ar tiem saistītās lifta ierīces".

17. Aizstāt 73. punktā vārdu "Invalīdiem" ar vārdiem "Personām ar invaliditāti un personām ar funkcionēšanas ierobežojumiem".

18. Izteikt 76.2., 76.3. un 76.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"76.2. elektriskās slodzes laikā var pārslēgt elektroapgādi;
76.3. lifta kustība ir atkarīga no elektriskajām drošības ierīcēm, kas ieslēgtas atsevišķā elektriskā drošības ķēdē;
76.4. bojājums elektroinstalācijā neizraisa bīstamas situācijas."

19. Izteikt 79. un 80. punktu šādā redakcijā:

"79. Liftu projektē un izgatavo tā, lai novērstu kabīnes izraisītu saspiešanas risku, kad tā atrodas kādā no tās kustības galējiem stāvokļiem. Lai novērstu saspiešanas risku, aiz kabīnes vietās, kur kabīne atrodas tās kustības gala stāvoklī, izveido brīvu telpu vai patvēruma telpu.
80. Ja ekspluatācijā pieņemtajās būvēs tehniski nav iespējams izveidot šo noteikumu 79. punktā noteikto brīvo telpu vai patvēruma telpu, lifta uzstādītājs var veikt citus pasākumus, lai novērstu šo noteikumu 79. punktā minēto saspiešanas risku, ja lifta uzstādītājs ir saņēmis paziņotās institūcijas dokumentāri apliecinātu iepriekšēju apstiprinājumu, ka konkrētajam liftam tā paredzētajā uzstādīšanas vietā noteiktie alternatīvie risinājumi novērš saspiešanas risku. Lifta uzstādītājs nodrošina, ka paziņotās institūcijas izsniegtais apstiprinājums tiek pievienots liftam."

20. Izteikt 85. punktu šādā redakcijā:

"85. Lifta kabīnes durvis projektē un uzstāda tā, lai lifta kabīne nevarētu kustēties, ja durvis nav aizvērtas, un apstājas, ja durvis ir atvērtas, izņemot lifta kabīnes kustību pieturvietās atbilstoši šo noteikumu 83. punktam."

21. Izteikt 89. punktu šādā redakcijā:

"89. Ierīces, kas ierobežo lifta kabīnes krišanu, nav atkarīgas no lifta kabīnes piekares veida (piekares līdzekļiem). Minētajām ierīcēm jānodrošina lifta kabīnes krišanas apturēšana arī pie nomināli noslogotas lifta kabīnes, kas pārvietojas ar maksimālo ātrumu, kādu paredzējis lifta uzstādītājs."

22. Izteikt 95. punktu šādā redakcijā:

"95. Lifta šahtas durvīm (arī tām, kurās ir stikla sastāvdaļas), ja tām ir piemērojamas normatīvajos aktos par būvju ugunsdrošību noteiktās prasības, ir termoizolētības īpašības vai tās ierobežo siltuma starojumu, kā arī saglabā viengabalainību."

23. Izteikt 105. punktu šādā redakcijā:

"105. Liftu vadības ierīču slēgumus, ko var izmantot ugunsgrēka gadījumā, projektē un izgatavo tā, lai tiktu novērsta lifta apstāšanās noteiktos stāvos un glābšanas dienestam būtu iespējams liftu prioritāri kontrolēt."

24. Aizstāt 305. punktā skaitli un vārdu "213. punktā" ar skaitli un vārdu "214. punktā".

25. Aizstāt 308. punktā vārdus "galīgajai inspekcijai" ar vārdiem "vienības verificēšanai".

26. Aizstāt 310. punktā vārdus "galīgās inspekcijas sertifikātu" ar vārdiem "atbilstības sertifikātu".

27. Svītrot 312. punktā vārdu "galīgās".

28. Aizstāt 344.8. apakšpunktā skaitli "2.1." ar skaitli "2.1.1".

29. Aizstāt 347. punktā vārdus "par preču un pakalpojumu drošumu" ar vārdiem "par atbilstības novērtēšanu".

Ministru prezidente E. Siliņa

Ekonomikas ministrs V. Valainis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 5. aprīļa noteikumos Nr. 206 "Liftu un to drošības sastāvdaļu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 546Pieņemts: 26.09.2023.Stājas spēkā: 30.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 189, 29.09.2023. OP numurs: 2023/189.7
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
345899
30.09.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"