Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Dobeles novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 21

2023. gada 27. jūlijā

Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei, aizbildnim, bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam"

APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 27. jūlija lēmumu Nr. 281/10
(prot. Nr. 10)

PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 31. augusta lēmumu Nr. 318/12
(prot. Nr. 12)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. pantu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra
noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām
bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes
aprūpes beigšanās" 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354
"Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

Izdarīt Dobeles novada domes 2021. gada 29. decembra saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei, aizbildnim, bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam" (turpmāk tekstā - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu izdošanas tiesisko pamatojumu šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. pantu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 panta pirmo un piekto daļu, Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 27., 30., 31. un 31.1 punktu, Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu"

2. Izteikt saistošo noteikumu 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Vienreizēja pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna), bet personai ar invaliditāti kopš bērnības - 60 procenti no ienākumu mediānas."

3. Izteikt saistošo noteikumu 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu apmērs ir ienākumu mediāna, kurai piemērots koeficients 1,7."

4. Izteikt saistošo noteikumu 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bārenim - mācību iestādes audzēknim ir 20 procenti no ienākumu mediānas mēnesī, personai ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti no ienākumu mediānas mēnesī."

5. Izteikt saistošo noteikumu 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Pabalstu ikmēneša izdevumiem bārenim - mācību iestādes audzēknim ir tiesības saņemt, ja viņš:

16.1. mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu;

16.2. studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā."

6. Izteikt saistošo noteikumu 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Mājokļa pabalsta saņemšanai bārenis Sociālajā dienestā iesniedz dokumentus, kas apliecina mājokļa izdevumus par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi, kā arī uzrāda mājokļa lietošanu apliecinošus dokumentus, ja minēto dokumentu nav Sociālā dienesta rīcībā."

7. Izteikt saistošo noteikumu 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Mājokļa pabalstu aprēķina un piešķir Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" noteiktajā kārtībā."

8. Svītrot saistošo noteikumu 20. punktu.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Dobeles novada pašvaldības domes saistošo noteikumu Nr. 21 "Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei, aizbildnim, bērnam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saeima 27.06.2023. pieņēma grozījumus Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumos Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās", kuru 2. punkts noteic, ka noteikumi stājas spēkā 01.07.2023.

Ar 01.07.2023. Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk - MK noteikumi) 27. punkts noteic, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās audžuģimenē vai pie aizbildņa pilngadību sasniegušajam bērnam izmaksā naudas līdzekļus patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kuru apmērs nav mazāks par 40 procentiem no Centrālās statistikas pārvaldes publicētās aktuālās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna), bet personām ar invaliditāti kopš bērnības nav mazāks par 60 procentiem no ienākumu mediānas.

MK noteikumu 30. punktā noteikts, ka pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās pilngadību sasniegušajam bērnam piešķir vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu. Minētā pabalsta apmērs nedrīkst būt mazāks par ienākumu mediānu, kurai piemērots koeficients 1,7, un tas paredzēts, lai aprīkotu mājokli ar nepieciešamajiem sadzīves priekšmetiem un mīksto inventāru.

MK noteikumu 31. punktā noteikts, ja pilngadību sasniegušais bērns mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un apgūst vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības vai profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas nav mazāks par 20 procentiem no ienākumu mediānas, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības nav mazāks par 30 procentiem no ienākumu mediānas.

MK noteikumu 31.1 punktā noteikts, ja pilngadību sasniegušais bērns studē augstākās izglītības iestādē, kas reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, viņam izmaksā pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas nav mazāks par 20 procentiem no ienākumu mediānas, bet personām ar invaliditāti kopš bērnības nav mazāks par 30 procentiem no ienākumu mediānas.

Saeima 08.03.2023. pieņēma grozījumus likumā "Par sociālo drošību", kas stājās spēkā 01.07.2023., kas paredz, ka minimālais ienākumu slieksnis nav zemāks par 20 procentiem no ienākumu mediānas. Līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam.

Līdz ar to tiek izdarīti grozījumi saistošajos noteikumos, nosakot, ka:

1. Vienreizēja pabalsta bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam patstāvīgas dzīves uzsākšanai apmērs ir 40 procenti no ienākumu mediānas, personai ar invaliditāti kopš bērnības - 60 procenti no ienākumu mediānas.

2. Vienreizēja pabalsta bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei sakarā ar patstāvīgas dzīves uzsākšanu apmērs ir ienākumu mediāna, kurai piemērots koeficients 1,7.

3. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam - mācību iestādes audzēknim ir 20 procenti no ienākumu mediānas mēnesī, personai ar invaliditāti kopš bērnības 30 procenti no ienākumu mediānas mēnesī.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Fiskālās ietekmes prognoze: nosakot pabalstu apjomu atkarībā no procentiem no ienākumu mediānas, 2023. gadā otrajā pusgadā pabalstos bāreņiem izmaksājamā summa atbilstoši normatīvajiem aktiem palielinās par 3044 euro, kas iekļaujas esošā budžeta ietvaros.

Vienreizēja pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai plānotā prognoze palielinās par 148 euro. Pilngadību sasniegs 4 personas.

Vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei plānotā prognoze palielinās par 976 euro.

Pabalsta ikmēneša izdevumiem bārenim - mācību iestādes audzēknim (20 personas) - plānotā prognoze palielinās par 1920 euro.

Līdz šim spēkā esošajos normatīvajos aktos Dobeles novadā vienreizēja pabalsta patstāvīgas dzīves uzsākšanai apjoms ir 218 euro, personai ar invaliditāti kopš bērnības 327 euro. Pēc 01.07.2023. pabalsta apjoms, piemērojot noteiktos procentus no ienākumu mediānas - 251 euro, personai ar invaliditāti kopš bērnības 376 euro. Vienreizēja pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apjoms ir 821 euro, pēc 01.07.2023. - 1065 euro. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bārenim - mācību iestādes audzēknim ir 109 euro mēnesī, pēc 01.07.2023. - 125 euro.

Katru gadu, paaugstinoties ienākumu mediānai, palielināsies arī pabalstu apjoms, līdz ar to arī jāplāno atbilstoši budžeta izdevumi.

Jaunu institūciju un darba vietu veidošana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu grozījumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu grozījumi paredz lielāku atbalstu Dobeles novada bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās.

Saistošie noteikumi neatstās ietekmi uz vidi, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Kontroli par noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošina Dobeles novada Sociālais dienests. Papildu administratīvās procedūras nav paredzētas.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Dobeles novada domē Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

Izsludinātie noteikumu grozījumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumu grozījumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai, norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu grozījumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenoti esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu grozījumu izpildi nodrošinās Dobeles novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošo noteikumu grozījumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai - sniegt atbalstu bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās Dobeles novadā.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un tās rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

Sabiedrības līdzdalības veids - informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023.gada 11. jūlija līdz 2023. gada 26. jūlijam

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemts sabiedrības viedoklis.

Dobeles novada pašvaldības domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Dobeles novada domes saistošajos noteikumos Nr. 10 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei, .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dobeles novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 21Pieņemts: 27.07.2023.Stājas spēkā: 09.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 174, 08.09.2023. OP numurs: 2023/174.11
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345307
09.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"