Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 23-14

Jelgavā 2023. gada 24. augustā (prot. Nr. 9, 5. p.)
Jelgavas valstspilsētas pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
31. panta pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Jelgavas valstspilsētas pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu (turpmāk – dzīvojamās telpas) īres maksas noteikšanas kārtību.

2. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības dzīvojamo telpu īres maksa tiek aprēķināta izmantojot šādu formulu:

ĪM = Aps/Pār + P + A, kur

ĪM – īres maksas apmērs (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējo platību);

Aps/Pār – dzīvojamās ēkas apsaimniekošanas un pārvaldīšanas izdevumi, un maksājums dzīvojamās mājas uzkrājumu fondā, kas noteikts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējo platību). Dzīvojamās ēkas apsaimniekošanas un pārvaldīšanas izdevumi ir daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa, un maksājums uzkrājuma fondā. Mājās, kuru dzīvokļu īpašnieku kopība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotā persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu nav pārņēmusi pārvaldīšanā un apsaimniekošanā un, kuru dzīvokļu īpašnieki normatīvajos tiesību aktos noteiktajā kartībā nav lēmuši par pārvaldīšanas un apsaimniekošanas kārtību un noteikuši maksu par to, apsaimniekošanas un pārvaldīšanas izdevumi ir mājas pārvaldnieka, atbilstoši normatīvo aktu prasībām aprēķinātā un noteiktā maksa, un dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktais maksājums uzkrājuma fondā;

P – peļņa;

A – dzīvojamās telpas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījums.

3. Peļņa tiek aprēķināta pēc formulas:

P = Kv/12 x 2,5%, kur

P – peļņa;

Kv – dzīvojamās telpas kopējā kadastrālā vērtība uz kārtējā gada 1. janvāri;

2,5% – peļņas norma;

12 – gada mēnešu skaits.

4. Dzīvojamās telpas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījums mēnesī tiek aprēķināts pēc formulas:

A = Kv / Ilg1 /12, kur

A – dzīvojamās telpas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījums mēnesī;

Kv – dzīvojamās telpas kadastra vērtība uz kārtējā gada 1. janvāri;

Ilg1 – dzīvojamās mājas vidējais kalpošanas ilgums gados saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumiem Nr. 907 "Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu";

12 – gada mēnešu skaits.

5. Papildus īres maksai maksājami šādi maksājumi:

5.1. normatīvajos aktos vai pakalpojuma sniedzēja noteiktajos termiņos un apmērā noteiktie obligātie maksājumi proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai:

5.1.1. nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi;

5.1.2. zemes nomas maksa, ja dzīvojamā telpa atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes;

5.1.3. ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu maksa saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja noteiktajiem tarifiem;

5.2. ēkas remontam, ēkas siltināšanai un citām ar ēkas uzturēšanu saistītām vajadzībām ņemtā kredīta dzēšanai vai saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai;

5.3. par individuālo siltuma maksas sadalītāju (alokatoru), dūmu detektoru un ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanu, nomaiņu un to atkārtoto verificēšanu.

6. Dzīvojamo telpu, kuras izīrētas sākot no 2002. gada 1. janvāra kā palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, izņemot dzīvojamās telpas, kurām noteikts kvalificētam speciālistam izīrējamas telpas statuss, īres maksā netiek iekļauti peļņas un dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma maksājumi, kā arī noteikumu 5.2. un 5.3. punktā noteiktie maksājumi.

7. Dzīvojamo telpu, kurām noteikts kvalificētam speciālistam izīrējamas telpas statuss, īres maksā netiek iekļauti dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījuma maksājumi, kā arī noteikumu 5.2. un 5.3. punktā noteiktie maksājumi.

8. Saistošie noteikumi tiek piemēroti ar 2023. gada 1. oktobri.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada 24. augusta saistošo noteikumu Nr. 23-14 "Jelgavas valstspilsētas pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 

 

Šobrīd pašvaldības dzīvojamās telpas īres maksas aprēķināšanas kārtība ir noteikta ar Jelgavas pilsētas domes 25.10.2018. lēmumu Nr. 13/9 "Īres maksas noteikšana pašvaldības īpašumā esošajās dzīvojamās telpās".

Atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma (stājies spēkā ar 01.05.2021.) 31. panta pirmajai daļai pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, ņemot vērā tās saistošos noteikumus par īres maksas noteikšanu.

Ievērojot minēto ir izstrādāti Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi "Jelgavas valstspilsētas pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Precīzu saistošo noteikumu fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu nav iespējams noteikt, to var ietekmēt nekustamā īpašuma kārtējā gada kadastrālā vērtība.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošajiem noteikumiem nav sociālās ietekmes, ietekmes uz vidi un iedzīvotāju veselību, kā arī ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā. Saistošo noteikumu regulējumam nav ietekme uz konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nav paredzēta ietekme uz administratīvajām procedūrā un to izmaksām. 
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu izpildei nav ietekmes uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildei nav paredzēts izveidot jaunas institūcijas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. 
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 25.07.2023. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 10.08.2023.

Viedokļi nav saņemti.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Jelgavas valstspilsētas pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23-14Pieņemts: 24.08.2023.Stājas spēkā: 09.09.2023.Piemērojams ar: 01.10.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 174, 08.09.2023. OP numurs: 2023/174.7
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345300
09.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"