Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 484

Rīgā 2023. gada 29. augustā (prot. Nr. 42 34. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 46 "Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtība"

Izdoti saskaņā ar Augstskolu likuma
58. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2019. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 46 "Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2019, 14. nr.; 2021, 56. nr.; 2022, 10. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.1. valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena (turpmāk - kvalifikācijas eksāmens) satura pamatvirzienus, kas izriet no profesionālās kvalifikācijas prasībām, kvalifikācijas eksāmena organizēšanas, norises, finansēšanas un vērtēšanas kārtību;".

2. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Kvalifikācijas eksāmens ir daļa no otrā cikla profesionālās augstākās izglītības programmas, pēc kuras apguves piešķir maģistra grādu un jurista septītā līmeņa profesionālo kvalifikāciju, par ko tiek izsniegts maģistra un profesionālās kvalifikācijas diploms."

3. Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:

"3. Kvalifikācijas eksāmena apjoms ir seši kredītpunkti."

4. Svītrot 7. punktu.

5. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Augstskola, kas īsteno maģistra studiju programmu maģistra grāda un jurista profesionālās kvalifikācijas iegūšanai (turpmāk - augstskola), katru gadu līdz 15. septembrim rakstveidā informē Tieslietu ministriju par studējošo skaitu, kuriem paredzēts kārtot kvalifikācijas eksāmenu attiecīgajā akadēmiskajā gadā, atsevišķi norādot studējošo skaitu, kuriem kvalifikācijas eksāmenu paredzēts kārtot pirmo reizi."

6. Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:

"11. Augstskolas pēc tieslietu ministra uzaicinājuma dalībai komisijā izvirza tieslietu ministra noteiktu pārstāvju skaitu proporcionāli studējošo skaitam, kuriem kvalifikācijas eksāmenu attiecīgajā akadēmiskajā gadā paredzēts kārtot pirmo reizi, bet ne mazāk par diviem pārstāvjiem."

7. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Komisija lēmumus pieņem ar vienkāršu balsu vairākumu, atklāti balsojot. Ja balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss."

8. Svītrot 21. punktu.

9. Izteikt 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Komisija vienojas par kvalifikācijas eksāmena uzraudzību kvalifikācijas eksāmena laikā eksāmena telpās. Tieslietu ministrs pēc komisijas priekšsēdētāja ierosinājuma kvalifikācijas eksāmena telpā eksāmena uzraudzībai var norīkot Tieslietu ministrijas amatpersonu. Tieslietu ministrijas amatpersonai kvalifikācijas eksāmena uzraudzības laikā eksāmena telpā ir komisijas locekļa pilnvaras. Tieslietu ministrija vismaz trīs darbdienas pirms kvalifikācijas eksāmena pirmās jomas kārtošanas dienas elektroniski informē augstskolas, Ģenerālprokuratūru un attiecīgo tiesu sistēmas institūciju par komisijas locekļiem, kas to pārstāv un piedalīsies kvalifikācijas eksāmena uzraudzībā."

10. Papildināt ar 30.2 punktu šādā redakcijā:

"30.2 Komisijas priekšsēdētāja vietnieki sadarbībā ar Tieslietu ministriju atbilstoši kvalifikācijas eksāmena vērtējuma noteikšanas principiem (2. pielikums) nodrošina kvalifikācijas eksāmena jautājumu un uzdevumu (kāzusu) vērtēšanas vadlīniju sagatavošanu."

11. Izteikt 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Komisija sagatavo katras šo noteikumu 24. punktā minētās jomas teorētiskās daļas ietvara anotāciju, ko publicē elektroniskajā vidē vismaz trīs nedēļas pirms kvalifikācijas eksāmena kārtošanas. Anotācijā ietver attiecīgās jomas galvenos jautājumus, būtiskos tematus vai pamatjēdzienus, saistībā ar kuriem var tikt sagatavoti kvalifikācijas eksāmena teorētiskās daļas jautājumi."

12. Izteikt 32.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.11. Latvijas Universitātes pārstāvjiem, kas saskaņā ar deleģēšanas līgumu nodrošina elektroniskās vides uzturēšanu, - pilnā apjomā;".

13. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Studējošais, ierodoties uz kvalifikācijas eksāmenu, komisijas loceklim uzrāda personu apliecinošu dokumentu. Komisijas loceklis reģistrē studējošo kvalifikācijas eksāmenam."

14. Izteikt 42. punktu šādā redakcijā:

"42. Kvalifikācijas eksāmena laikā studējošais var izmantot augstskolas nodrošinātu pierakstu lapu (melnrakstu), uz kuras fiksē kvalifikācijas eksāmena izpildes gaitas piezīmes. Kvalifikācijas eksāmena attiecīgās daļas beigās studējošais pierakstu lapu (melnrakstu) nodod komisijas loceklim vai augstskolas norīkotajam novērotājam, kas pierakstu lapu (melnrakstu) iznīcina."

15. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Kvalifikācijas eksāmena teorētisko un praktisko daļu katrā no šo noteikumu 24. punktā minētajām jomām kārto vienā dienā. Atbilžu sagatavošanas laiks teorētiskajā daļā ir 90 minūtes, praktiskajā daļā - 120 minūtes. Ja tam ir objektīvs iemesls, komisijas loceklis var pagarināt studējošajam atbilžu sagatavošanas laiku, par pieņemto lēmumu paziņojot Tieslietu ministrijas pārstāvim, kurš elektroniskajā vidē pagarina studējošajam atbilžu sagatavošanas laiku."

16. Izteikt 50. punktu šādā redakcijā:

"50. Kvalifikācijas eksāmena teorētiskās daļas atbildes uz jautājumiem un uzdevumu (kāzusu) risinājumus vērtē kvalifikācijas eksāmena attiecīgās jomas komisijas loceklis."

17. Izteikt 51. punktu šādā redakcijā:

"51. Komisijas loceklis atbildes uz katru kvalifikācijas eksāmena teorētiskās daļas jautājumu un uzdevumu (kāzusu) novērtē 10 ballu skalā saskaņā ar noteikumiem par valsts profesionālās augstākās izglītības standartu."

18. Izteikt 53.1 punktu šādā redakcijā:

"53.1 Ja nav nokārtota teorētiskā vai praktiskā daļa vienā vai divās šo noteikumu 24. punktā minētajās jomās, kvalifikācijas eksāmenu atkārtoti kārto tajā šo noteikumu 24. punktā minētajā jomā, kurā kāda no daļām nav nokārtota."

19. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Kvalifikācijas eksāmena rezultātus studējošajam paziņo elektroniskajā vidē trīs nedēļu laikā no kvalifikācijas eksāmena pēdējās jomas kārtošanas dienas. Tieslietu ministrija nosūta augstskolai izrakstu no elektroniskās vides par attiecīgās augstskolas studējošā kvalifikācijas eksāmena rezultātu."

20. Izteikt 56. punktu šādā redakcijā:

"56. Studējošais pamatotu iesniegumu par kvalifikācijas eksāmena apstrīdēšanu iesniedz Tieslietu ministrijā. Tieslietu ministrija iesniegumu anonimizē un nodod to komisijas priekšsēdētājam. Komisijas priekšsēdētājs anonimizēto iesniegumu nodod apelācijas komisijai."

21. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. Apelācijas komisija izskata studējošā iesniegumu, izvērtē kvalifikācijas eksāmenā piešķirto vērtējumu vai kvalifikācijas eksāmena procesa pārkāpumus un pieņem lēmumu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Apelācijas komisijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Apelācijas komisijas pārstāvību tiesā nodrošina Tieslietu ministrija."

22. Izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).

Ministru prezidents,
ārlietu ministra pienākumu izpildītājs A. K. Kariņš

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

 

Pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 29. augusta
noteikumiem Nr. 484

"2. pielikums
Ministru kabineta
2019. gada 15. janvāra
noteikumiem Nr. 46

Kvalifikācijas eksāmena vērtējuma noteikšanas principi

1. Katrs Ministru kabineta 2019. gada 15. janvāra noteikumu Nr. 46 "Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena kārtība" 24. punktā minētās kvalifikācijas eksāmena jomas (turpmāk - joma) teorētiskās daļas jautājums sastāv no trim komponentēm, kas konkretizē uz jautājumu sniedzamās atbildes ietvaru. Viena no jautājuma komponentēm var ietvert citas jomas aspektus.

2. Par atbildi uz katru no trim kvalifikācijas eksāmena jomas teorētiskās daļas jautājumiem piešķir līdz 10 punktiem, un piešķirtais punktu skaits atbilst vērtējumam 10 ballu skalā.

2.1 Komisijas attiecīgās jomas pārstāvji, sagatavojot teorētiskās daļas jautājumus un uzdevumu (kāzusu), izstrādā vērtēšanas vadlīnijas, kurās nosaka, cik punktus piešķir par atbildi uz katru no konkrētā teorētiskās daļas jautājuma komponentēm, ievērojot, ka par atbildi piešķiramais maksimālais punktu skaits ir 10 punkti, kā arī uzdevuma (kāzusa) risinājuma vērtēšanas kritērijus.

3. Teorētiskā daļa katrā jomā ir nokārtota sekmīgi, ja vērtējums par katru no attiecīgās jomas trim jautājumiem ir vismaz 4 balles.

4. Vērtējumu par katru kvalifikācijas eksāmena jomas teorētisko daļu nosaka, aprēķinot vidējo vērtējumu no vērtējuma kopsummas par trim jautājumiem, un:

4.1. ja katrā no jomas teorētiskās daļas trim jautājumiem vērtējums ir vismaz 4 balles, vērtējums atbilst vidējam vērtējumam;

4.2. ja kādā no jomas teorētiskās daļas trim jautājumiem vērtējums ir zemāks par 4 ballēm, vērtējums atbilst vidējam vērtējumam, bet tas nav augstāks par 3 ballēm.

5. Katru kvalifikācijas eksāmena jomas praktiskās daļas uzdevuma (kāzusa) risinājumu novērtē 10 ballu skalā.

6. Ievērojot katras jomas specifiku, par atbildēm uz praktiskās daļas uzdevumā (kāzusā) uzdotajiem jautājumiem vai par izmantotajām metodēm var tikt noteikts iegūstamo punktu skaits, kas atbilst vērtējumam 10 ballu skalā, ievērojot, ka par risinājumu piešķiramais maksimālais punktu skaits ir 10 punkti.

7. Praktiskā daļa katrā jomā ir nokārtota sekmīgi, ja vērtējums uzdevumā (kāzusā) ir vismaz 4 balles.

8. Kopējo vērtējumu par kvalifikācijas eksāmenu nosaka, aprēķinot vidējo vērtējumu no katras jomas teorētiskās daļas un praktiskās daļas vērtējumu kopsummas, un:

8.1. ja katras jomas teorētiskās daļas un praktiskās daļas vērtējums ir vismaz 4 balles, vērtējums atbilst vidējam vērtējumam;

8.2. ja kāds no jomas teorētiskās daļas vai praktiskās daļas vērtējumiem ir zemāks par 4 ballēm, vērtējums atbilst vidējam vērtējumam, bet tas nav augstāks par 3 ballēm.

9. Kopējo vērtējumu noapaļo pēc šādiem principiem:

9.1. vērtējumu, kas ir vismaz 4 balles un kurā cipars aiz komata ir "5" vai lielāks, noapaļo uz augšu;

9.2. vērtējumu, kas ir vismaz 4 balles un kurā cipars aiz komata ir mazāks par "5", noapaļo uz leju;

9.3. vērtējumu, kas ir zemāks par 4 ballēm, neatkarīgi no cipara aiz komata noapaļo uz leju."

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 46 "Valsts vienotā jurista profesionālās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 484Pieņemts: 29.08.2023.Stājas spēkā: 01.09.2023.Tēma: Covid-19Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 168, 31.08.2023. OP numurs: 2023/168.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
344972
01.09.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"