Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 449

Rīgā 2023. gada 15. augustā (prot. Nr. 40 6. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 10. janvāra noteikumos Nr. 10 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.r. "Uzņēmējdarbības digitālās transformācijas pilna cikla atbalsta izveide ar reģionālo tvērumu" 2.2.1.2.i. investīcijas "Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā" īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un
finanšu vadību 19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2023. gada 10. janvāra noteikumos Nr. 10 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.r. "Uzņēmējdarbības digitālās transformācijas pilna cikla atbalsta izveide ar reģionālo tvērumu" 2.2.1.2.i. investīcijas "Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā" īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2023, 10. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.4. gala labuma guvējs - Latvijas Republikā reģistrēts sīkais (mikro), mazais, vidējais, lielais komersants (tai skaitā juridiskas personas ārvalstu filiāle, zemnieku saimniecība, kooperatīvā sabiedrība), biedrība un nodibinājums, kas apvieno vairākus komersantus vai pārstāv to intereses, pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācija, publiskas personas kapitālsabiedrības;".

2. Papildināt ar 2.7.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.7.1 pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācija - organizācija, kas atbilst Komisijas regulas Nr. 651/2014 2. panta 83. punktam;".

3. Izteikt 2.10. apakšpunktu šādā redakcijā:

"2.10. sīkais (mikro), mazais un vidējais komersants - komersants, kas atbilst Komisijas regulas Nr. 651/2014 I pielikumā noteiktajām prasībām."

4. Svītrot 2.11. apakšpunktu.

5. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Atbalsta veids ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izsniegts grants gala labuma guvēja investīciju projekta finansēšanai."

6. Papildināt ar 9.1 punktu šādā redakcijā:

"9.1 Atbalsta programmas īstenošanas vieta ir Latvijas Republika."

7. Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Atbalsta programmas ietvaros tiks īstenots stratēģiski svarīgs projekts, ko īsteno Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra un kura komunikācijas pasākumi tiek veikti saskaņā ar šo noteikumu 25.15. apakšpunktu."

8. Izteikt 14.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nepilda vienošanos, tai skaitā ir iestājušies citi apstākļi, kas negatīvi ietekmē vai var ietekmēt atbalsta programmas vai noteikto rādītāju sasniegšanu;".

9. Izteikt 18.2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.2.1. gatavo risinājumu, aparatūras, sensoru, iekārtu, programmatūras un informācijas tehnoloģiju infrastruktūras iegādes, izstrādes, uzstādīšanas un pielāgošanas izmaksas, tai skaitā licences iegādes izmaksas;".

10. Izteikt 18.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"18.2.2. konsultāciju izmaksas gala labuma guvējam, kas saistītas ar šo noteikumu 18.2.1. apakšpunktā minētajām izmaksām komercdarbības stratēģiskās vadības digitalizācijas jomā, ievērojot šo noteikumu 19. un 41. punktā minētos nosacījumus."

11. Papildināt ar 19.1 punktu šādā redakcijā:

"19.1 Šo noteikumu 18.2.1. apakšpunktā minētās licences iegādes izmaksas iespējams attiecināt ne ilgāk kā līdz 2026. gada 30. jūnijam. Licences iegādes izmaksas no Atveseļošanas fonda var attiecināt, ja licence attiecas uz konkrētās tehnoloģijas vai programmatūras ieviešanu investīcijas ietvaros. Licences darbības termiņš var būt ilgāks par 2026. gada 30. jūniju."

12. Papildināt ar 19.2 punktu šādā redakcijā:

"19.2 Šo noteikumu 18.2. apakšpunktā minētos pakalpojumus gala labuma guvējs var iepirkt no ārvalstu piegādātāja."

13. Izteikt 25.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.6. izstrādāt gala labuma guvēju iesniegto pieteikumu vērtēšanas kritērijus, iekšējās kontroles sistēmu un kārtību, kādā gala labuma guvējam tiek izsniegts grants un tiek nodrošināta granta izmantošanas uzraudzība, un mēneša laikā pēc atbalsta programmas nosacījumu stāšanās spēkā saskaņot to ar Ekonomikas ministriju;".

14. Izteikt 25.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.7. nodrošināt gala labuma guvēju iesniegto pieteikumu izvērtēšanu atbilstoši vērtēšanas kritērijiem, komercdarbības atbalsta piešķiršanas prasībām un šo noteikumu nosacījumiem, nodrošinot savstarpējās uzraudzības principu ievērošanu lēmuma pieņemšanas procesā, tas ir, veicot gala labuma guvēju iesniegto pieteikumu un tiem pievienotās informācijas vērtēšanu, sniedzot atbalstu gala labuma guvējiem un veicot piešķirtā atbalsta uzskaiti;".

15. Izteikt 25.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"25.9. atbalsta sniegšanā gala labuma guvējiem nodrošināt principa "nenodarīt būtisku kaitējumu" piemērošanu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 12. februāra Regulas (ES) Nr. 2021/241, ar ko izveido Atveseļošanas un noturības mehānismu (turpmāk - Komisijas regula Nr. 2021/241), 2. panta 6. punktu un 5. panta 2. punktu. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras līgumā ar gala labuma guvēju iekļaut informāciju par būtisku kaitējumu nodarošo iniciatīvu neatbalstīšanu;".

16. Papildināt ar 25.1 punktu šādā redakcijā:

"25.1 Ja atbalsta programmas īstenošanas laikā notikušas izmaiņas investīcijas īstenošanā vai saistītajos normatīvajos aktos, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra pēc savas iniciatīvas vai Ekonomikas ministrijas lūguma precizē šo noteikumu 25.6. apakšpunktā minēto dokumentāciju un iesniedz to saskaņošanai Ekonomikas ministrijā, vienlaikus nodrošinot vienlīdzību projekta pieteikumu vērtēšanas procesā."

17. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Šo noteikumu 5. punktā minētā Atveseļošanas fonda finansējuma ietvaros atbalsts 5 000 000 euro apmērā pieejams sīkajiem (mikro) un mazajiem komersantiem šajos noteikumos noteiktajām atbalstāmajām darbībām digitālās transformācijas un Latvijas reģionu attīstības veicināšanai."

18. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Šo noteikumu 5. punktā minētā Atveseļošanas fonda finansējuma ietvaros atbalsts 32 000 000 euro apmērā šajos noteikumos noteiktajām atbalstāmajām darbībām ir pieejams gala labuma guvējiem, izņemot biedrības un nodibinājumus."

19. Izteikt 34. punktu šādā redakcijā:

"34. Šo noteikumu izpratnē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra atbalstu var piešķirt gala labuma guvējam, ja:
34.1. tas atbilst vienam no šādiem gadījumiem:
34.1.1. tas ir reģistrēts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā, un tam ir juridiskas personas statuss;
34.1.2. tas ir reģistrēts Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra biedrību un nodibinājumu reģistrā;
34.1.3. tas ir reģistrēts publisko personu un iestāžu sarakstā;
34.1.4. tas ir reģistrēts Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnisko institūciju reģistrā;
34.2. tas atbilst sīkā (mikro), mazā vai vidējā komersanta statusam saskaņā ar šo noteikumu 2.10. apakšpunktu vai lielā komersanta statusam saskaņā ar šo noteikumu 2.6. apakšpunktu;
34.3. tam saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku publiskajā datubāzē pieejamo informāciju nav nodokļu vai nodevu parādu, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro, izņemot nodokļu maksājumus, kuru maksāšanas termiņš saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24. panta pirmo, 1.3 un 1.7 daļu ir pagarināts, sadalīts termiņos, atlikts vai atkārtoti sadalīts termiņos;
34.4. uz gala labuma guvēju, izņemot šo noteikumu 34.1.3. apakšpunktā minēto gala labuma guvēju, nav attiecināmi šādi izslēgšanas kritēriji:
34.4.1. gala labuma guvējs vai persona, kura ir gala labuma guvēja valdes vai padomes loceklis vai prokūrists, vai persona, kura ir pilnvarota pārstāvēt gala labuma guvēju ar filiāli saistītās darbībās, ar tādu prokurora priekšrakstu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīta par vainīgu jebkurā no šādiem noziedzīgiem nodarījumiem:
34.4.1.1. noziedzīgas organizācijas izveidošana, vadīšana, iesaistīšanās tajā vai tās sastāvā ietilpstošā organizētā grupā vai citā noziedzīgā formējumā vai piedalīšanās šādas organizācijas izdarītos noziedzīgos nodarījumos;
34.4.1.2. kukuļņemšana, kukuļdošana, kukuļa piesavināšanās, starpniecība kukuļošanā, neatļauta labumu pieņemšana vai komerciāla uzpirkšana, prettiesiska labumu pieprasīšana, pieņemšana vai došana, tirgošanās ar ietekmi;
34.4.1.3. krāpšana, piesavināšanās vai noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana;
34.4.1.4. izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu samaksas;
34.4.1.5. terorisms, terorisma finansēšana, teroristu grupas izveide vai organizēšana, ceļošana terorisma nolūkā, terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu, terorisma draudi vai personas vervēšana, apmācīšana un apmācīšanās terorismam;
34.4.1.6. cilvēku tirdzniecība;
34.4.1.7. tādu preču un vielu pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta;
34.4.1.8. neatļauta piedalīšanās mantiskos darījumos;
34.4.2. uz gala labuma guvēju attiecas tāds attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmums par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, gala labuma guvējs ir atzīts par vainīgu un sodīts par pārkāpumu, kas izpaužas kā vienas vai vairāku personu nodarbināšana, ja tām nav nepieciešamās darba atļaujas vai ja tās nav tiesīgas uzturēties Eiropas Savienības dalībvalstī, vai kā personas nodarbināšana bez rakstveidā noslēgta darba līguma;
34.4.3. gala labuma guvējs ar tādu attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmumu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, ir atzīts par vainīgu konkurences tiesību pārkāpumā, kas izpaužas kā vertikālā vienošanās, kuras mērķis ir ierobežot pircēja iespēju noteikt tālākpārdošanas cenu, vai horizontālā karteļa vienošanās, izņemot gadījumu, kad attiecīgā institūcija, konstatējot konkurences tiesību pārkāpumu, par sadarbību iecietības programmas ietvaros gala labuma guvēju ir atbrīvojusi no naudas soda vai naudas sodu samazinājusi;
34.4.5. ir pasludināts gala labuma guvēja maksātnespējas process, ierosināta tiesiskās aizsardzības procesa lieta vai tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process, ir apturēta vai pārtraukta gala labuma guvēja saimnieciskā darbība vai gala labuma guvējs tiek likvidēts. Gala labuma guvējam, kas pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 651/2014, veicama pārbaude par tā neatbilstību Komisijas regulas Nr. 651/2014 2. panta 18. punktam;
34.4.6. ar tādu attiecīgā jomā kompetentas institūcijas lēmumu par sodu vai tiesas spriedumu, kas stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams un nepārsūdzams, gala labuma guvējs ir atzīts par vainīgu un sodīts par pārkāpumu, kas izpaužas kā normatīvajos aktos noteiktajā termiņā neiesniegta informatīvā deklarācija par darbiniekiem, kas iesniedzama par personām, kuras uzsāk darbu;".

20. Papildināt ar 34.1 punktu šādā redakcijā:

"34.1 Pārbaude par atbilstību šo noteikumu 34.4. apakšpunktā minētajiem izslēgšanas kritērijiem veicama arī attiecībā uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru projekta iesnieguma izvērtēšanas procesā."

21. Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:

"36. Ja atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, Nr. L 352/1) (turpmāk - Komisijas regula Nr. 1407/2013) vai Eiropas Komisijas 2014. gada 27. jūnija Regulu (ES) Nr. 717/2014 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam zvejniecības un akvakultūras nozarē (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2014. gada 28. jūnijs, Nr. L 190/45) (turpmāk - Komisijas regula Nr. 717/2014), vai Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu (ES) Nr. 1408/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam lauksaimniecības nozarē (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, Nr. L 352/9) (turpmāk - Komisijas regula Nr. 1408/2013), atbalsta saņemšanai gala labuma guvējs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai iesniedz:
36.1. aizpildītu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izstrādāto pieteikuma formu atbalsta saņemšanai;
36.2. biedru sarakstu un dibinātāju lēmumu (attiecināms uz biedrībām un nodibinājumiem);
36.3. de minimis atbalsta uzskaites sistēmā sagatavotās izdrukas veidlapu vai norāda de minimis atbalsta uzskaites sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numuru;
36.4. deklarāciju par atbilstību sīkā (mikro), mazā vai vidējā komersanta statusam;
36.5. sākotnējo digitālā brieduma testu;
36.6. digitālās attīstības ceļa karti;
36.7. apliecinājumu, ka tas šo noteikumu 16. punktā minēto atbalstāmo darbību īstenošanas laikā un trīs gadus pēc to īstenošanas iesniegs Centrālajā statistikas pārvaldē pārskatus par inovāciju izmaksām Centrālās statistikas pārvaldes noteiktajos termiņos un formā."

22. Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:

"38. Šo noteikumu 16. punktā minēto darbību īstenošanai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra gala labuma guvējam izsniedz grantu investīciju projekta īstenošanai."

23. Izteikt 40. punktu šādā redakcijā:

"40. Šo noteikumu 27. punktā minētais gala labuma guvējs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izsniegto grantu var izmantot, izvēloties pakalpojuma sniedzēju investīciju projekta īstenošanai no Eiropas digitālās inovācijas centra izveidotā Latvijā pieejamu standartizētu digitālās transformācijas risinājumu kataloga. Veicot pakalpojuma sniedzēja izvēli no kataloga, gala labuma guvējam vienlaikus ir jāievēro publisko iepirkumu jomas normatīvo aktu prasības."

24. Izteikt 41. punktu šādā redakcijā:

"41. Šo noteikumu 38. punktā minētā granta daļa, ko gala labuma guvējs var izmantot šo noteikumu 18.2.2. apakšpunktā minēto konsultāciju izmaksu segšanai, proporcionāli nevar pārsniegt granta daļu, kas paredzēta šo noteikumu 18.2.1. apakšpunktā minēto attiecināmo izmaksu segšanai."

25. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Šo noteikumu 30. punktā minētajiem gala labuma guvējiem atbalsts tiek sniegts saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 14. pantu šo noteikumu 18.2.1. apakšpunktā minētajām izmaksām, bet šo noteikumu 30. punktā minētajiem gala labuma guvējiem, kas neatbilst lielā komersanta statusam, - saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 18. pantu šo noteikumu 18.2.2. apakšpunktā minētajām izmaksām."

26. Svītrot 55. punktu.

27. Izteikt 60. punktu šādā redakcijā:

"60. Atbalstu šo noteikumu 54. punktā minētajos gadījumos nepiešķir šādām nozarēm un darbībām:
60.1. Komisijas regulas Nr. 651/2014 1. panta 2. punkta "c" un "d" apakšpunktā un 13. panta "a", "b", "c" un "d" apakšpunktā noteiktajām neatbalstāmajām nozarēm un darbībām, ja gala labuma guvējs pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 651/2014;
60.2. ieroču un munīcijas tirdzniecībai (Saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas Eiropas Kopienā 2. redakcija (turpmāk - NACE 2. red.), grupa 47.78 "Citur neklasificēta jaunu preču mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");
60.3. azartspēlēm un derībām (NACE 2. red. 92. nodaļa "Azartspēles un derības");
60.4. tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai (NACE 2. red. 12. nodaļa "Tabakas izstrādājumu ražošana", grupa 46.35 "Tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība" un grupa 47.26 "Tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");
60.5. Komisijas regulas Nr. 651/2014 1. panta 3. punktā noteiktajām neatbalstāmajām nozarēm un darbībām, ja gala labuma guvējs pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 651/2014;
60.6. alkohola tirdzniecībai (NACE 2. red. grupa 46.34 "Dzērienu vairumtirdzniecība" un grupa 47.25 "Alkoholisko un citu dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos");
60.7. operācijām ar nekustamo īpašumu (NACE 2. red. L sadaļa "Operācijas ar nekustamo īpašumu", grupa 68.1 "Sava nekustama īpašuma pirkšana un pārdošana" un grupa 68.31 "Starpniecība darbībā ar nekustamo īpašumu");
60.8. atkritumu savākšanai, apstrādei un izvietošanai, materiālu pārstrādei (NACE 2. red. grupa 38.21 "Atkritumu apstrāde un izvietošana (izņemot bīstamos atkritumus)" un grupa 38.22 "Bīstamo atkritumu apstrāde un izvietošana");
60.9. darbībām, kas saistītas ar fosilo kurināmo, tostarp tā pakārtotu izmantošanu, tai skaitā elektroenerģijas vai siltuma ražošanu, kā arī saistīto pārvades un sadales infrastruktūru, izmantojot dabasgāzi;
60.10. darbībām saskaņā ar kvotu tirdzniecības sistēmu, lai sasniegtu prognozētās CO2 emisijas."

28. Papildināt ar 60.1 punktu šādā redakcijā:

"60.1 Projekta pieteikumu uzskata par neatbilstošu šo noteikumu 25.9. apakšpunktā minētajam principam "nenodarīt būtisku kaitējumu", ja projekta pieteikumā paredzētas šādas darbības:
60.11. darbības, kas saistītas ar siltumnīcefekta gāzu emisiju radīšanu, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai;
60.12. darbības, kas saistītas ar atkritumu poligoniem, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai, sadedzināšanas iekārtām un mehāniski bioloģiskās apstrādes iekārtām;
60.13. darbības, kas saistītas ar atkritumu savākšanas, uzglabāšanas, apstrādes, pārstrādes un apglabāšanas iekārtu un to programmatūru iegādi un nomu;
60.14. darbības, kas kaitē ūdensobjektu labam stāvoklim vai to labam ekoloģiskajam potenciālam, ieskaitot virszemes ūdeņus un gruntsūdeņus, vai jūras ūdeņu labam vides stāvoklim, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai;
60.15. darbības, kas kaitē aprites ekonomikai, tostarp atkritumu rašanās novēršanai un reciklēšanai, vienā vai vairākos produktu aprites cikla posmos radot būtiskus efektivitātes trūkumus materiālu izmantošanā vai tādu dabas resursu tiešā vai netiešā izmantošanā kā neatjaunojami energoresursi, izejvielas, ūdens un zeme, tostarp produktu ilgizturības, remontējamības, modernizējamības, atkārtotas lietojamības vai reciklējamības ziņā, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai;
60.16. darbības, kas kaitē vides piesārņojuma novēršanai un kontrolei, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai;
60.17. darbības, kas kaitē bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu aizsardzībai un atjaunošanai, tostarp kaitē ekosistēmu labam stāvoklim un izturētspējai, vai kaitē dzīvotņu un sugu, tostarp Eiropas Savienības nozīmes dzīvotņu un sugu, aizsardzības statusam, izņemot gadījumus, ja gala labuma guvējs ir saņēmis atļauju šo darbību veikšanai."

29. Izteikt 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Ja gala labuma guvējs darbojas kādā no šo noteikumu 60. un 60.1 punktā minētajām neatbalstāmajām nozarēm vai veic neatbalstāmās darbības, atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas atbalstāmās darbības vai finanšu plūsmas no citu darbības nozaru finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības izslēgtajās nozarēs negūst labumu no atbalsta saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 1. panta 3. punktu."

30. Izteikt 62. punktu šādā redakcijā:

"62. Ja atbalstu nevar sniegt saskaņā ar šo noteikumu 54. punktu, tad atbalstu gala labuma guvējam sniedz šo noteikumu 18.2. apakšpunktā minētajām izmaksām kā de minimis atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013 vai Komisijas regulu Nr. 717/2014, vai Komisijas regulu Nr. 1408/2013."

31. Izteikt 63.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.1. Rīgā NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem) - 30 % (lielajiem komersantiem), 40 % (vidējiem komersantiem) vai 50 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem);".

32. Izteikt 63.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.2. Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem) - 40 % (lielajiem komersantiem), 50 % (vidējiem komersantiem) vai 60 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem), izņemot Limbažu novadu, Ogres novadu, Saulkrastu novadu un Tukuma novadu;".

33. Papildināt ar 63.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"63.3. administratīvajām teritorijām Pierīgas NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem), tai skaitā Limbažu novadā, Ogres novadā, Saulkrastu novadā un Tukuma novadā, - 30 % (lielajiem komersantiem), 40 % (vidējiem komersantiem) vai 50 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem)."

34. Papildināt ar 63.1 punktu šādā redakcijā:

"63.1 Ja projektā plānotie sākotnējie ieguldījumi tiek veikti Latvijā divos vai vairākos dažādas atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģionos (atbilstoši 2021. gada datiem), piemēro vienu no šādām atbalsta intensitātēm:
63.11. katram NUTS 3. līmeņa reģionam (atbilstoši 2021. gada datiem) piekritīgo sākotnējo ieguldījumu izmaksām piemēro attiecīgā NUTS 3. līmeņa reģiona (atbilstoši 2021. gada datiem) atbalsta intensitāti;
63.12. ja no sākotnējiem ieguldījumiem (neatkarīgi no to atrašanās vietas) komersants gūst labumu vienā vai vairākos dažādas atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģionos (atbilstoši 2021. gada datiem), visam projektam piemēro zemāko atbalsta intensitāti starp atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģioniem (atbilstoši 2021. gada datiem), kuros komersants gūst labumu no projekta īstenošanas."

35. Izteikt 65. punktu šādā redakcijā:

"65. Maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām, ja atbalstu sniedz saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 651/2014 18. pantu, gala labuma guvējiem, kas minēti šo noteikumu 30. punktā un neatbilst lielā komersanta statusam, ir 50 %."

36. Izteikt 69. punktu šādā redakcijā:

"69. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra lēmumu par komercdarbības atbalsta piešķiršanu gala labuma guvējam var pieņemt līdz Komisijas regulas Nr. 651/2014 58. panta 4. punktā noteiktajam termiņam."

37. Izteikt 74. punktu šādā redakcijā:

"74. Šo noteikumu 27. punktā minētajam sīkajam (mikro) un mazajam komersantam, šo noteikumu 29. punktā minētajai biedrībai un nodibinājumam un šo noteikumu 30. punktā minētajam gala labuma guvējam atbalsts šo noteikumu 18.2. apakšpunktā minētajām izmaksām tiek sniegts saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013 vai Komisijas regulu Nr. 717/2014, vai Komisijas regulu Nr. 1408/2013."

38. Svītrot 75. punktu.

39. Izteikt 76. punktu šādā redakcijā:

"76. Šo noteikumu 27. punktā minētajam sīkajam (mikro) un mazajam komersantam maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām ir 100 %."

40. Izteikt 77. punktu šādā redakcijā:

"77. Šo noteikumu 74. punktā minētajiem gala labuma guvējiem, izņemot gadījumu, ja atbalsts tiek sniegts saskaņā ar šo noteikumu 27. punktu, šo noteikumu 18.2.1. apakšpunktā minētajām izmaksām maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām ir:
77.1. Rīgā NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem) - 30 % (lielajiem komersantiem), 40 % (vidējiem komersantiem) vai 50 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem);
77.2. Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem) - 40 % (lielajiem komersantiem), 50 % (vidējiem komersantiem) vai 60 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem), izņemot Limbažu novadu, Ogres novadu, Saulkrastu novadu un Tukuma novadu;
77.3. administratīvajām teritorijām Pierīgas NUTS 3. līmeņa reģionā (atbilstoši 2021. gada datiem), tai skaitā Limbažu novadā, Ogres novadā, Saulkrastu novadā un Tukuma novadā, - 30 % (lielajiem komersantiem), 40 % (vidējiem komersantiem) vai 50 % (sīkajiem (mikro), mazajiem komersantiem)."

41. Izteikt 78. punktu šādā redakcijā:

"78. Šo noteikumu 18.2.2. apakšpunktā minētajām izmaksām maksimāli pieļaujamā atbalsta intensitāte no investīciju projekta attiecināmajām izmaksām šo noteikumu 74. punktā minētajiem gala labuma guvējiem ir 50 %."

42. Papildināt ar 78.1 punktu šādā redakcijā:

"78.1 Ja projektā plānotie sākotnējie ieguldījumi tiek veikti Latvijas Republikā divos vai vairākos dažādas atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģionos, piemēro vienu no šādām atbalsta intensitātēm:
78.11. katram NUTS 3. līmeņa reģionam (atbilstoši 2021. gada datiem) piekritīgo sākotnējo ieguldījumu izmaksām piemēro attiecīgā NUTS 3. līmeņa reģiona (atbilstoši 2021. gada datiem) atbalsta intensitāti;
78.12. ja no sākotnējiem ieguldījumiem (neatkarīgi no to atrašanās vietas) komersants gūst labumu vienā vai vairākos dažādas atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģionos (atbilstoši 2021. gada datiem), visam projektam piemēro zemāko atbalsta intensitāti starp atbalsta intensitātes NUTS 3. līmeņa reģioniem (atbilstoši 2021. gada datiem), kuros komersants gūst labumu no projekta īstenošanas."

43. Izteikt 79. punktu šādā redakcijā:

"79. Atbalstu šo noteikumu 74. punktā minētajos gadījumos nepiešķir šādām nozarēm un darbībām:
79.1. Komisijas regulas Nr. 1407/2013 1. panta 1. punktā noteiktajām neatbalstāmajām nozarēm, ja gala labuma guvējs pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1407/2013;
79.2. Komisijas regulas Nr. 717/2014 1. pantā noteiktajām neatbalstāmajām nozarēm un darbībām, ja gala labuma guvējs pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 717/2014;
79.3. Komisijas regulas Nr. 1408/2013 1. pantā noteiktajām neatbalstāmajām nozarēm un darbībām, ja gala labuma guvējs pretendē uz atbalstu saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1408/2013;
79.4. šo noteikumu 60. un 60.1 punktā minētajām neatbalstāmajām nozarēm un darbībām, izņemot šo noteikumu 60.1. un 60.5. apakšpunktā minētos gadījumus."

44. Izteikt 80. punktu šādā redakcijā:

"80. Ja gala labuma guvējs darbojas kādā no šo noteikumu 79. punktā minētajām neatbalstāmajām nozarēm vai veic neatbalstāmās darbības, atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas atbalstāmās darbības vai finanšu plūsmas no citu darbības nozaru finanšu plūsmas, nodrošinot, ka darbības izslēgtajās nozarēs negūst labumu no atbalsta saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 1407/2013 1. panta 2. punktu vai Komisijas regulas Nr. 717/2014 1. panta 2. un 3. punktu, vai Komisijas regulas Nr. 1408/2013 1. panta 2. punktu."

45. Izteikt 84. punktu šādā redakcijā:

"84. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra lēmumu par komercdarbības atbalsta piešķiršanu gala labuma guvējam var pieņemt šādos termiņos:
84.1. saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 1407/2013 7. panta 4. punktu un 8. pantu - līdz 2024. gada 30. jūnijam;
84.2. saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 717/2014 7. panta 4. punktu un 8. pantu - līdz 2023. gada 31. decembrim;
84.3. saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 1408/2013 7. panta 4. punktu un 8. pantu - līdz 2026. gada 31. martam."

Ministru prezidents,
ārlietu ministra pienākumu izpildītājs A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2023. gada 10. janvāra noteikumos Nr. 10 "Latvijas Atveseļošanas un noturības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 449Pieņemts: 15.08.2023.Stājas spēkā: 18.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 158, 17.08.2023. OP numurs: 2023/158.1
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
344540
18.08.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"